случки и спомени под водата

Модератор: nkolev66

Публикувай отговор
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Колеги харпунджии, защо нищо не желаете да споделите от морето? Отдавна се гмуркате тази година и сигурно имате с какво да се похвалите! Напишете нещо прясно от този сезон, пък ако нямате напишете и нещо от минали години! Аз нямам сега за какво да се хваля с харпун, но ако ви е интересно мога да Ви напиша за минали случки. Имам в колекцията си трофей от акула, скатове, котки, лисици, мерута, един меч на риба/него не съм го харпунирал, а съм го ловил/, опашка на риба тон/него, го хвана собственика на катера, а аз помагах/. Имам костенурка колкото детска количка. И други разни неща , като глави на риби несрещащи се при нас, охлюви, миди, стриди , звезди, снимки на мурени, простреляни дорада, спари, кефали, октоподи, сепии и корали. Ако пишете ще преживявам с Вас случилото се, ако Ви е интересно, ще Ви разкажа за мои случки.
Аватар
SILVESTER
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от SILVESTER »

Хайде Диканаров, давай ти си,явно колегите се стесняват пред стажа ти :wink:
Винаги съм се чудел защо колегите от Варна не споделят,а виждам че доста се гмуркат :roll:
Хайде поне ти ни разкажи нещо интересно.
... Изобщо не ме интересува кой е баща ти! Докато аз ловя риба, никой няма да ходи по водата.
Аватар
Боро
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Боро »

SILVESTER написа:Винаги съм се чудел защо колегите от Варна не споделят,а виждам че доста се гмуркат :roll:
Ами сигурно си мислят, че ще им хванем рибите...
Беше се отворила една тема "инфо за остров Gokceada" за морски риболов в Турция и никой нищо не написа за риболова. Знам, че доста колеги от Варна и Бургас ходят там. От писалите се вижда и кои са те. Иначе имат нахалството да влизат в "гръцката" тема и да задават конкретни въпроси. В нея освен хората от други части на страната, казвахме каквото знаем с градският ни fakir (когото задочно много уважавам), но заради посочените по горе неща аз спрях да пиша. Явно такъв ... им е манталитета на колегите по морето.
SILVESTER написа:Хайде Диканаров, давай ти си,явно колегите се стесняват пред стажа ти :wink:
И на мен ще ми е много интересно, макар и зад монитора, да преживея случките на колегата.
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

В "Морски вълци" бях споделил два мои спомена! Ако не сте ги чели ще Ви ги разкажа отново! На Вас ще Ви разкажа за това как плувах 4ч с делфини без да ги видя!
Бяхме 4-5 семейства един петък на плаж на "Кариерата" близо до Гарабули. Още спристигането на мястото излязох от колата и от високото огледах морето! Забелязах далече една, а после и втора черни перки на голями делфини! Веднага ги посочих на приятелите си и в течение на 15-20 ги наблюдавахме и обсъждахме. Единият дори излезе на плиткото почти до пясъка на плажа. Плажът бе пуст в това време и бе дълаг над три километра. Та делфинът излезе от по-близката страна до асфалта, там където обикновено се настаняваха арабите, а ние обикновено заставахме от по-далечната страна за да не се смесваме с тях. Та тогава бълзо разпънах чадъра и т.н. оборудване като хавлии, хладилни чанти, дини и прочие и се бухнах в морето да търся делфините. Плувах, плувах делфини не видях! Прострелях няколко спари и кефали имах и един октопод. Всичко това го прострелях на скален риф на около 1км от брега, на около 4-6м дълбочина! Тръгнах да излизам и като стъпих на пясъка гледам всичките ми приятели нагазили във водата и идват към мен и ме питат как е било? Аз доста се учудих, тъй като обикновено стоят около скарата и масите. А то каква била работата! Те от брега следели движението на буя ми, който бе бял и на спокойното море се идеално виждаше. Видяли по едно време, че перките се събрали и делфините заплували след мен! И така в продължение на часове! Струвало им се, че се движим заедно! Да, ама не! Делфинът , като разумно същество ме е следил, без да се доближи! Те явно са знаели какво е харпун и са следвали буя ми, на който си закачах рибата и октопода. Следили са ме и са ме наблюдавали, но не са се престрашили да се покажат във видима дистанция. А видимостта бе над 30м. Ако ги бях видял, си бях решил да пусна харпуна и да се опитам да ги приближа с отворени ръце. Но не ги видях и си мислех, че са отплували на вътре. Та такъв ден! Да си на толкова близо, а да не ги видиш! Просто това ме накара да преосмисля доста неща за "безразумните животни"! За мен те са разумни същества с аналитичност на обстановката, с натрупващ се опит, с памет и иерархичен обществен живот в стадото. Явно водачът командва и останалите се подчиняват. Докато при нас все някой ще каже:- На мене ли ще заповядваш? Я си ....! И ще иде да задоволи любопитсвото си или сеира! При тях НЕ! Търпеливо са ме наблюдавали, изследвали, явно съм им бил интересен, но са чувствали потенциялна заплаха от харпуна и са се въздаржали да се покажат. Друг подобен случай след това не ми се отдаде, за да се опитам наново да ги срещна, но без харпун. Остана ми името от Перса жена на колега" Плуващ с делфини". :wink:
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

най-добрият ми спомен от това лято

Мнение от Булти »

от години наред не съм кръстосвал морето така , както тва лято - цели два месеца при това с 5 харпуна и нова лодка с двигател . Емоции имаше много , но най-добрият ми спомен не е свързан с риба ( нито пък със жена :D :D :D )....по някое време бяхме на Бяла на палатка до устието на Бяла река , често ходех с лодката и гмурках срещу Черни нос - страшни местенца има там .....един ден морето нещо не ми хареса и реших да го ударя на почивка на плажа ( и на зяпане :D :D :D )....та на същото място влизаше един колега харпунджия със доста по скромни възможности за екипировка , НО НЕ И С ПО-МАЛЪК МЕРАК , и същия този ден той бе решил да влезе със своята стара руска " гуменарка"...със сутрешната бира в ръка наблюдах трудните опити на колегата да премине прибоя... в един момент се скъса ключа на греблото му и останала с едно гребло лодката стана неуправляема и стана лесна плячка на вълните . В първия момент когато една вълна злобно го преобърна аз неволно почнах да се смея ( абе наистина си беше смешно самото преобръщане :D :D :D ) , в следващия момент се осъзнах и хукнах към колата за маската и плавниците .... на колегата му нямаше нищо но екипировката му потъна в морето и се заформихме едно трио за бързо търсене под вода , вълните бяха много гадни и за една бройка щеше да си замине вечерята ми :x :x :x ....цялата екипировка на колегата бе от вехта по вехта( някога и аз съм плувал с такава) , най- ценното обаче си оставаше маската му - бе по добра и скъпа от моята -
та беше голям кеф да изляза с неговата маска в ръце , по голям кеф обаче ми направи усмивката му и ЩАСТИЕТО което изпитваше в момента.....всъщност искарахме всичко - не оставихме нищо на морето :P
Аватар
Камбата
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Re: най-добрият ми спомен от това лято

Мнение от Камбата »

Интересно!Давайте още! :lol: :lol: :lol:
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"

- Лий Улф - 1939 г.
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Браво колега Булти! На колега под вода се незабавно помага! Напиши моля и нещо за рибата от това лято! :lol:
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

още една невероятна случка

Мнение от Булти »

и за рибата ще напиша , но да караме по темата :D
Тази история се случи в началото на лятото или в края на пролетта - както ви хареса . Тогава за пръв път качих жена ми на новата ни лодка . Влязохме в морето от "Шофиорския плаж" - южно от Дюни . Бях се навил да я разхождам по Ропотамо - нямах настройката ни за подводен , ни за надводен риболов . За всеки случай( освен маската , шнорхела , плавниците и малкия "Стен" ) си взех един сърф костюм с белио да топна гъзъ все пак за малко - впредвид студената вода все още . Тежестите ги определих на око - свалих доста от колана , защото предната седмица бях гмуркал с 9мм . Та тръгнахме уж за Ропотамо , но жена ми зарита да спрем на Змийския остров да снимала кактусите . Кактусите цъфнали в най-различни цветове действително бяха много красиви , но на мен не ми остана време да им се наслаждавам :shock: .....наближавайки острова от Запад и търсейки подходящо за акостиране място , жена ми , сочейки към една купчина от пясък и наноси най-различни на брега изведнъж извика : " На брега има неопрен !" :shock: " Ти луда ли си ма ?" отговорих и аз , невярващо оглеждаш напълно пустия и безлюден в момента остров.....оттук нататък който иска да вярва, да вярва , които не иска - негова си работа :D :D :D - че неопрен имаше - имаше -подаваше се само ръкава му от купчината черупки и боклуци , че беше чисто нов - беше - "Сиаксуб"(горница) - на снимката ми от ника съм с него - същия ден още се снимах , че беше с един номер по-голям - беше - идеално ми пасна върху сърфкостюма , но най-странното от цялата работа беше , как в къщи съм определял колко тежести да сложа на колана - щото и те ми паснаха идеално :shock: :shock: :shock: ..... и така жена ми отиде да си снима кактусите , а аз както се случваше почти винаги отново я зарязах и отидох да се гмуркам с новата придобивка , че и риба искарах :D .....между другото тоя комплект е идеален за лятото - пикаеш , пърдиш - чиста работа :D :D :D
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Случки и спомени под водата.

Мнение от Диканаров »

Булти, това е голяма случайност. Просто невероятно! Може на лодката при сваляне на костюмма морето да го вземе, но нов да го намерите на брега е повече от 6 на тотото. Аз съм извадил от морето два пружинни харпуни и един ластичен. Единият от пружинните бе с проядена пружина и ми я смениха приятели работещи в един завод в Азизия. Намирал съм водолазен нож и две маски, като това са все неща, които можеш да изтървеш и да загубиш особено при мътно море. Един път на излизане от морето в района на Сабрата видях, че ми е паднал резервният ластичен харпун. Влязох отново , като не ми се вярваше, че имам шанс да си го намеря. Стараех се да се движа по предишният маршрут и след може би 1.5-2 км го видях да лежи на една плоча. На 5м от него видях една лежаща морска лисица около 5кг. Слязох заредих и прострелях рибата. Като излязох Жената и една приятелка от Кюстендил- Рени се бяха притеснили, че се забавяме, но като ме видяха с харпуна и рибата всичко си дойде на място. Имам и втори случай на губене на този харпун около Гарабули. На излизане видях, че харпунът е паднал от буя, но беше късно да влизам да го търся и го оставих . На следващият петък бяхме пак на това място и естествено бях веднага във водата. Там има два рифа, като разстоянието между външният и вътрешният е около 100м. Вътрешният е почти непрекъснат, а външният е низ от къси рифчета. Та плувайки около едно от тези рифчета, където бях прострелял ричоли си видях харпуна. По-точно видях дръжката му да се подава от пясъка, като пистолетна дръжка, а отпред се виждаха по-голямата част от ластиците. Невероятен късмет, че нямаше вълнение през тази седмица и харпунът ми е бил между двата рифа, та бе потънал само на 2-3см. от приливите. Алуминият на пръбата бе излъскан до огледално бяло, като огледало. Въобще куриози колкото щеш, но мисля, че е това само с хора уважаващи природата. Какъв е бил шансът да затика неопренът в някоя ниша или сред водораслите. Огромен! А на теб ти е бил и по мярка със сърфиското неопренче. Въобще имал си Велик ден. Трябвало е да пуснете с ъс съпругата ти тото. На слука и пиши за харпунираната риба! :lol:
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

мерси , мерси .....подтикваш ме да напиша още една , но малко тъжна история : случи се съвсем наскоро ....малко предистория - имам племенник , който наскоро навърши 11 год . По време на раждането му , поради лекарска немарливост почина неговата еднояйчна близначка , не искам да изпадам в повече подробности , неприятно е , но си спомням , че тя остана непогребана и никога сред роднините не се говореше за нея - все едно никога не е съществувала , след време сестра ми роди второ и т.н.....та на неговия 11 рожден ден майка му и баща му ( на племенника ми ) му подариха футболна топка , аз му подарих ФМ -радио и всичко щеше да си остане така , но не би - пустия му Змийски остров :( , два , три дни след рожденния ден отново ходихме там със жената и през цялото време си мислех кво ли тоя път ще намерим и тъкмо както излизах от морето и си събличах неопрена и жена ми посочи една шарена топка изхвърлена току що от вълните на скалите на острова : " Ето още един подарък за .....) " ...топка - от същата марка която подариха на племенника ми , сестра ми и зет ми , но не футболна , а волейболна ...тогава нищо не загрях , но на следващия ден след като му подарих "находката " и ги видях двете топки да си кротуват мирно и кротко на стола в градината в знойния следобед притоплих и ме побиха тръпки :shock: .......
БОШУЛЕЦА
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от БОШУЛЕЦА »

Здравейте колеги,случайно попаднах на вашия форум и останах очарован.Като става въпрос за интересни случки,се сештам за следното.Бяхме голяма компания в Черната Перла в Тюленово.Понеже рядко ходя на море,когато отида почти несвалям неопрена.Подяволите тена.Така че вместо да се наливам с бира,моментално се топнах в рибарския залив.Ипочти веднага.....оръдие,егати и случая.От онези старите топчета дето се пълнят отпред.Беше към метър и петдесет,цялото във водорасли.Огледах го хубаво да нее тръба,опитах да го вдигна-тежи.Трябваше да се сподели няма начин.Отивам в кръчмата и им разправям, какво сам намерил.Четирима се изредиха,с маската ми да го разглеждат.След половин час,спорове и догадки,нятакъв човек от съседната маса каза-Абе момчета ,това нещо есложено там нарочно за пишман туристи като вас.Е тоя човек наораво ни уби.
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Като четох за потъналият топ си спомних едно друго свое преживяване. Десетки пъти бях влизал от мястото където обикновено плажуваххме в морето до Гарабули. Там вече знаете има два рифа, като вътрешния е почти непрекъснат, а външният е низ от малки рифчета. Та винаги преплувах над един раьон от около 1дк.площ винаги покрит от дебел слой откъснати водорасли. Там изглежда се получаваше завихряне на водатапри приливите. Нали сте забелязали, като бъркаш захарта в чая, винаги в средата остава купчинка. Вероятно нещо такова държеше на това място тази маса от водорасли. Сигурно знаете но има два кратки периода, когато се сменят посоките на мусоните и тогава морето не е типично. Та един прекрасен ден беше октомври почивахме на същото място и като влязох във водата останах много учуден, че дъното на това място е чисто от натрупаните водорасли. Направи ми впечатление, че има някакъв ред в стърчащи над пясъка дървени колчета. Загледах се , гмурнах се до дъното и ахнах. Това бяха ребрата на галера, минала над рифа и потънала от вътрешната му страна на дълбочина около 3м. Между ребрата/ мисля, че терминът за тях е "шпрангоути", но не съм съвсем сигурен/ забелязах с удивление редиците на гърлата на амфори. Те небяха голями! Диаметърът им бе от 25-20см. на гърлата! Извадих и закъчих на буя 5-6 гърла с дръжките им. Всичките амфори, които успях да извадя, бяха счупени все на едно и също място, около най-широкото част на амфорите. Вероятно в стремежът си да се спаси екипажът на галерата я е насочил в това тясно проходче между скалите и килът се е смазал от скалите от доло. Така галерата се е потопила на метри от вътрешната страна на рифа с разпран трюм и повреден товар. Излязох на брега и раздадох на приятелските семейства веднага по един сувенир, като се зарекох следващият петък да съм с необходимите инструменти, та да намеря нещо цяло. Да ама не! На следващия петък и т.н. петъци вече отново бяха там водораслите и останките не се виждаха. Правил съм не един опит като бъркам с ръце до рамената в тази морска слама да напипам някой шпрангоут, ама никакъв успех! Та така си останах само с един голям чиреп.
При един друг излет в околностите на Занзур намерих във водата една каменна стъргалка и една каменна брадва, но тя не бе във водата. Направена е от жълт кварц. Много е интересна! От едната страна има вдлъбнатина за лягане на дръжката и за привръзването. От едната страна е заточвана, като острие на пика, а от другата е овална като алебарда.Кой знае от кои векове са ме чакали тези артефакти да ги намеря. Сега са ми в колекцията сред други трофеи. В раьона на Тажура съм намирал много африкански ахати, някои от тях въобще без повреда на аблицовката. Ако не знаеш какво търсиш, ще си кажеш, че е варовиково яицевидно парче. Но теглото му е много по-голямо от това на варовика, а твърдостта му е несравнима. Само ако го срежеш или счупиш виждаж красотата на кристала. Ако го режеш, трябва да емаш и възможност да го полираш за да се получи хубав шлиф. Нямах такива възможности и предпочитах да ги счупя с чук. Тогава си избирах някои парчета с по-красива картина на кристалът. При счупване повърхността на парчетата е като полирана, но не е плоска, а обикновено овална. Намирал съм много звезди с червен, син и жълт цвят, но малко корали. И то бяли с форма на свит таралеж. И те са ми в колекцията. Друг път ако ви е интересно ще ви разкажа за това как намерих едно находище на стриди, как ударих костенурка , как събирах раковини от охлюви, и т.н. :lol:
БОШУЛЕЦА
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от БОШУЛЕЦА »

Страхотно.От това което прочетох,доста интересни неща сте видял под водата.Нямам вашият опит,и макар леко респектиран се сещам за първия си харпун.Сигурно са ми показали как се прави,ама моят представляваше летвичка с изкривена дръжка от вилица за спусък ,стрела от електрод и ластици от велосипедна гума.Доста мряна и червеноперка изпонабодох,ама бягаха гадините.Кои дами каже че трябва и контра.То тва сие бракониерстване,ама на 12 години изобщо несъм се замислял по тоя въпрос.Ех спомени.Преди две години си купих нов неопрен"MARES termik",и няма как трябва да се пробва-нищо че е ноември месец.Имам от попреди водолазен к-т Украина(мои набор) че и цели 70 атмосфери останали ми от Ахтопол.И къде-къде, намерих едно езерце близо до световрачене.топнах се първо на шнорхел-малко хладно ама става.Сложих бутилките да издишам квото е останало,и влязох.Оказасе че дъното е само на 3 метра,ие равно като тепсия.Имаше видимост на около метър,и стига данемътиш тинята си ставаше за гледане.Реших че мога да стигна до другия бряг ,ито без даси давам зор.Най интересното нещо беше един пън с много блесни и такъми по него.Та изплувам от другия край, и се оказа че сам точно между пръчките на трима рибари.Взех им акъла на тия тримата.Сигурно са видели мехурчетата,ама да ти изкочи и някакъв водолаз между пръчките сие бая странно.Имам и други случки ама тоя е най смешен.Качих и малко снимки.
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Страхотно си ги изненадал! Голям майтап, колега Бушулец! Сещам се за един виц дето се хвалели бракониери бомбаджии, кой по-голяма и повече риба бил избил, та най накрая един такъв черничък мушморок рекъл:-аз голями шарани и сомове не съм обръщал ама един път обърнах 100кг.водолаз в язовира.
Между другото в Либия един път ми се взе акълат от бомбаджии. Бях влязъл близо до Занзур и се бях заплеснал та неразбрах отведнъж какво става. По-скоро усетих с кожата си отколкото със слухът взривът на бомба. Просто като че ли нещо ме блъсна в гърдите. Вдигнах си главата и видях на 5-600м лодка с двама изправени араби. Видях как единият от тях хвърли нещо и след малко се вдигно фонтан пред лодката им. Пак същото усещане на удар върху гърдите ми. Далеко бяха и ги наблюдавах да не тръгнат към мен. Лодката обаче се отдалечи след няколко фонтана и аз продължих да се занимавам с харпуна. По едно време гледам на дълбочина около 10м. цялото дъно покрито с кефали . Просто едно петно от 100м2 беше посребрено. Тук таме се люшкаха на дълбочина 2-4м зашеметени риби. Почнах да си избирам по-едри кефали и дорада. Взех десетина и чувам мотор на лодка. Погледнах и видях онези бомбаджиите се връщат. Развиках се, като мислех,че може пак да гърмят! А бяха и много близко нямаше 4-50м. Онези дойдоха до мен и ме питат какво съм видял на дъното. Като разбраха , че съм им намерил избитата риба, пуснаха котва. Единият навлече акваланг, другият извика още лодки и след 15-20м трима водолази пълнеха огромни торби от мрежа, които с мъка вадеха на повърхността. Сигурно извадиха над 2т. риба. Това нещо бе касапница, подобна на риболова в Афганистан с базука. Нали сте гледали клипчето с ликуващия талибан извадил малкото соме. Нещо такова бе и там. Сигурно някой от тая тайфа бе голям либийски велможа, защото притежание на взрив или оръжие в Либия бе крайно опасно по онова време. А навярно и сега! Тези хора колко риба са избили с другите бомби не знам и ако не ги бях известил сигурно всичката тази риба щеше да се разпръсне от течението и да се развали или да я похапнат хищните риби и октоподи. Такова нещо ми се е случило за 9г. един път. И се надявам никога повече да не ми се случва. След години един рибар на рибарското пристанище в Триполи ми обясни как процедирали бомбаджиите. Като плуват на най-бавният ход гледат водата. Когато заблести на сребро хвърлят бомбата. Тогава минава ятото или пасажа от риби. Изплуват ли отгоре риби се закотвя лодката. Но в случай, че пасажът е дънен и на по-голяма дълбочина, нищо не се вижда от бавно движещата се лодка и всичко става зян. При връщане на лодката има шанс да се забележи изплувала риба и се правело същото нещо. Въобще простотия до шия! :evil: :twisted: :evil:
БОШУЛЕЦА
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от БОШУЛЕЦА »

Това с бомбите е гадно,добре че арабелите несабили по наблизо.Междудругото как се стреля по меру,това е много силна риба и сигурно ваденето си е цяло приключение.Гледах и клипа с талибана ,ужас!!!!!!!! Между другото ножа сие животоспасяващо средство.откакто се оплетх в оная мрежа ,макар и с акваланг си имам едно наум!
Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”