Въпроси относно изработка на болонеза

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

Аватар
itzo
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Въпроси относно изработка на болонеза

Мнение от itzo »

Здравейте колеги!
От известно време ми е влязла една муха в главата да си правя боло от бланка предназначена за направата на такава въдица.Порових се из интернет дебрите на родината на болонезето-Италия и да ви кажа там,тази техника за донаправа на къстъм въдицата по твое усмотрение,е много популярна!Да не кажа почти обща практика.Взех че се запалих доста по идеята и даже съм предприел действия по закупуването на бланка от световно известна японска фирма :wink: ,/която не прави и скорости за колелета/,въпреки бодежите в сърдечната област породени от цената на особено популярния сред братята по оръжие италианци модел.
Та сега на въпросите.1.Интересува ме,има ли къде да се купят в Бг свестни водачи и макародържачи.2.Има май някаква тънкост при поставянето на водачите-нещо свързано с гръбнака на бланката/spina му казват местните от Ботуша/,може би това е където са залепени краищата на карбоновия плат един срещу друг на мандрелите.Та водачите трябвало да са срещу въпросната spina.3.Как се определя дължината на дръжката до макародържача/тъй като това играе важна роля за баланса/.
Изобщо,ще се радвам,ако някой вземе отношение по въпроса и се е сблъсквал с подобни главоболия или е правил конкретен проект!
Мерси предварително.
успех на цялото рибарско воинство
Аватар
Георги Кръстев
сериозен играч
сериозен играч

Re: Въпроси относно изработка на болонеза

Мнение от Георги Кръстев »

Малко грубо, че те прехвърлям в друг форум, но този човек би ти помогнал!
http://forum.fishing-mania.com/viewtopi ... 26&t=42714
Живей не така както трябва а така както ти искаш!!!
Аватар
shefa
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от shefa »

Мисля, че колегата Бутник ще трябва да се изкаже по този въпрос. Четох в една тема, че си е направил болонезе,а и от снимките, които видях, ми се видя много добре направено.
Колкото до водачи, водачи съм виждал в някои магазини в София, макародържачи също. Мястото на макародържача мисля, че може да се определи по следния начин: взема се макарата, която ще се ползва. Залепя се с тиксо или нещо подобно за въдицата на определено място. Разпъва се въдицата и се вижда (усеща) какъв е баланса. Така макарата може да се мести лесно до намиране на подходящия баланс. След намирането му, поставяме там макародържача. НО не трябва да се забравя, че всяка макара е с различно тегло.
Аватар
Георги Кръстев
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Георги Кръстев »

Да и този тест да се направи след поставянето на водачите, за
щото и те теглят напред, и не че съм вещ в тоз риболов, но все ми се струва че идеалния вариянт е не баланса да е до самия крак на макарата а една идея напред. За да натежава от пред самата въдица. Поне при мача така ми пасва на мен :)
Живей не така както трябва а така както ти искаш!!!
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Тъй като взех кардинално решение да си подменя гардероба,останах без болонеза.Желанието ми е да имам малко,но качествени неща,та първо дойде ред на речния риболов.След кратки консултации облякохме ей тази красавица:
Изображение
Изображение
Изображение
Облече я Д-р Уста Жоро Карбонов,след процедурата болото закова на 216гр с тапата.Не знам на вас дали ви се ходи за риба ,но аз нямам търпение да видя какво се е получило.
Koлега ,ето виж какво се получава от сръчни ръце и малко усет към красивото :D
Ако не си навивал водачи друг път ,съветвам те да не се захващаш да се пробваш със скъпа въдица.Има си дребни детайли относно захващане на водачи,навиване на конеца,полагането на лака/единствено и само с лак предназначен за това/.Трябва да хванеш и корема на въдицата/провисването/ и да се съобразиш с него при монтажа на водачите.Подвижните водачи се монтират на карбонови втулки,трябва да имаш за целта много счупени колена за да имаш възможност да си припаснеш втулките.За 6м боло ти трябват 6 бр. втулки и една да объркаш при напасването губиш парчето,ще трябва да търсиш друго такова за да можеш да извадиш от него втулка.В недалечното минало се занимавах с това-правех ремонти,но след 5-6 год пауза не посмях да си я направя сам,а се доверих на едно мое момче,които ни прави ремонтите.А водачите и макародържача са ти бял дерт,ако ти се дават пари за супер качество ще се бръкнеш по 6-7лв за водач,такива каквито са на снимките горе,а от къде е вече друг въпрос :D
От този модел ,като моя има още една такава въдица, но 5м и я притежава г-н Жечев,с тази разлика,че неговата е навивана в Италия.Мило имат всички директни и вариант болонеза,както писа тяхна практика е да се правят според изискванията на клиента,който почин прилагаме и ние,но да не пълня темата с още снимки.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
itzo
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от itzo »

Такаа сигурен бях,че се хвърлям в дълбокото,но то пък,ако не рискува човек не печели :D Полученото произведение на изкуството на по горните снимки ме амбицира да падна в боя,ако се наложи!
Сега да питам,защо за 6 метрово боло да са нужни 6 бр. втулки?Може и да бъркам и най-вероятно е така,но не са ли 3бр.2 подвижни под върховия и 1 на 3-то коляно?
Тези водачи на снимката май са модел модел КАРРА 100 ORO,ако не се лъжа?А К500 дали се намират и каква е разликата?Какви размери водачи ползвахте за милото?То се е видяло,че без евентуално ходене до Пловдив май няма да стане както трябва.
И пак да питам за пустия макародържач как преценихте къде да го сложите.Метода описан от колегата Shefa по горе/с тиксо или изолирбанд/за донаместване преди самия монтаж,го срещах и по италианските форуми,но има и други величини:тегло на макарата,дължина на предмишницата,разстояние до първия водач.
успех на цялото рибарско воинство
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

В момента имаме само Капа оро,а дръжката стандартно на болонезите Мило се слагат на 35-36см от долния край на въдицата до началото на държача.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на болонезе”