Върхове за фидер

Модератор: Paublo_Eskobar

Аватар
diorg
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Върхове за фидер

Мнение от diorg »

Здравейте колеги,предстои ми първия риболов на фидер и имам няколко въпроса свързани с върховете за фидер.Тази зима се оборудвах с два фидера но на самите върхове не пише с какъв тест са.Първия фидер е Grauvell Competition Carp Feeder с три върха Light,Medium,Heavy.За по добра нагледност на снимката ги сравнявам с връх 2 oz,молбата ми е ако може да определите теста на тези върхове(не искам да го разбирам по трудния начин (с чупене на върхове и т.н).[img=http://img13.imageshost.ru/img/2012/04/02/image_4f79534d21214_small.jpg] Втория фидер е Formax Endura Carp Feeder с два върха,на снимката отново ги сравнявам с 2oz.[img=http://img13.imageshost.ru/img/2012/04/02/image_4f795cc442931_small.jpg] Благодаря ви предварително.Поздрави.П.П.За първи път качвам снимки възможно е да не съм се справил добре :oops: ,в галерията ми също ги има.
ceco65
разбира нещата
разбира нещата

Re: Върхове за фидер

Мнение от ceco65 »

Изображение

Изображение

Ето ти снимките колега,а по долу ще ти постна снимки
на който съм правил проби за да разбера горе долу колко oz е върхът.
ceco65 написа: Връхчетата са на МИЛО.размер 0,75оз,и1оз,но колко си отговарят друг въпрос.
Ето малко снимки и какво представляват,като пробите са правени от некомпетентен чиляк.

Връхчетата:

Изображение

Ето и малко от псевдо тестовете.След снимката ще обяснявам.

Изображение

Това е връхчето 0,75оз със 20гр. олово.

Изображение

Това е връхчето 1оз. със 30гр. олово.

Изображение

Това са двете едно до друго.

Изображение

Връхче Дифлекс 0,5оз със 20гр. олово.

Изображение

И 1оз. със 30гр. олово.

Изображение

Двете връхчета 1оз като МИЛОТО е по дълго от Дифлекса със 10см.

Това мерене го гледах във един руски филм.
Връхчето трябва да се сгъва на 90 градуса от тежината,а тя определя унцийте.
Дано си ме разбрал.
Аватар
mite-80
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от mite-80 »

Колега, този който ползваш като еталон за 2.0 унции е поне 5.0 унции! :idea: Прекарай му едно здраво влакно през водачите, вържи отпред една голяма кука и почни да закачаш на нея комбинации от конуснии тежести с вирбел, за да видиш при колко грама върха ще се сгъне под ъгъл 90 градуса. Любопитен съм този "еталон" при какъв грамаж ще се сгъне; според мен при ме по малко от 140-170гр. и ако не е проблем, драсни два реда за резултата. По същият начин си тествай и останалите връхчета- може вертикално, може и хоризонтално.

1.0oz=28gr. :idea:
Аватар
diorg
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от diorg »

Благодаря ви колеги за изчерпателните отговори и за снимките.Веднага тествах върховете ,ето какво установих.На върха 2 oz му трябваха 300 грама за да се огъне на 90 градуса.Не знам този грамаж на колко oz отговаря.Върховете на Grauvell- light-15gr.,medium-50gr.,heavy-70 gr.На formax върховете червен-180гр.зелен-120гр.Поздрави.
Аватар
mite-80
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от mite-80 »

Граувела е супер- 0.5oz, 2.0oz, 2.5oz; на Формакса съответно са 4.0 и 6.0, а 300-грамката е ориентиреовъчно 11.0 унции! :mrgreen: :D Може да се ползва с хранилки "метод фидер" с електронен сигнализатор и оптегачи, захранване с малки ракерти с хеви и екстра хеви фидери, разни шаранджийски монтажи с ПВА и подобни изпълнения... :drinkers:
usmiwka
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от usmiwka »

А от къде могат да се купят върхове 0,5 унции?(ама наистина да са толкова)
Аватар
mite-80
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от mite-80 »

От тук:

http://shop.fishing-mania.com/viewrods_3.php?id=7730

И отговарят на написаното на тях! :idea:
jim_jim_jim
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от jim_jim_jim »

Искам единия фидер да го ползвам и като мач при необходимост.Обаче се триумя кой връх да употребявам.Та въпроса ми е дали някой е мерил по теста на кривата/90 градуса/ на колко сгъва върха на стандартен мач с примерна акция 5-25 гр?Върховете ми са приблизително 2-3-4 унции/55-85-110 гр/.Ваглерите които ще се ползват са от порядъка на 8-12 гр.Примерно аз останах изненадан от теста на 6 м болонеза с оказана акция 5-15 гр.Върхът сгъна на 90 градуса при приблизително 90 гр което е над 3 унции.
Аватар
lfc_boy
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от lfc_boy »

Ако ще ползваш фидера като мач, слагай най твърдия връх, защото ще береш ядове с меките.
Above us only sky
jim_jim_jim
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от jim_jim_jim »

Благодаря ти колега , но ми е интересно някой да премери с теста на кривата/90 градуса/ на колко сгъва върха на стандартен мач/фирмен да бъде де :wink: / с примерна акция 5-25 гр?
niki23
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от niki23 »

някой пробвал ли е тези върхове за фидер
http://www.bulit2000.com/comment.php?id=4657
http://www.bulit2000.com/comment.php?id=2709

light връх на колко oz отговаря
bradata79
новобранец
новобранец

Мнение от bradata79 »

Да попитам и аз става въпрос за Филстар универсал фидер върхове 1,5oz 2,5oz 3,5oz кой връх да ползвам за 30гр хранилка.
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

usmiwka написа:А от къде могат да се купят върхове 0,5 унции?(ама наистина да са толкова)
Обяснете ми защо държите на връх с 0.5 унции ? Аз се страхувам да поставя на моето фидерче дори и това с 0.75 унции.Празната хранилка на него стои добре, но като поставя захранката, се страхувам, че ще се прекърши.
Аватар
Калин–Стоянов
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Калин–Стоянов »

dantho.mihov написа: Обяснете ми защо държите на връх с 0.5 унции ?
Има моменти в които дори с 0,5 оз връх , че дори и по-мек кълването трудно се забелязва...
Всичко това е в комбинация например с плетено влакно. Това е причината да се позлват меки върхове.
Освен това с мек връх можеш да ловиш и Шарани, докато с твърд не можеш да ловиш малки риби.

Върха няма как да се счупи при положение ,че не се оплете...

Мятайте смело!
bradata79
новобранец
новобранец

Мнение от bradata79 »

bradata79 написа:Да попитам и аз става въпрос за Филстар универсал фидер върхове 1,5oz 2,5oz 3,5oz кой връх да ползвам за 30гр хранилка.
:)
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на фидер”