Има ли значение цвета на жабата за Клена?

Подфорум за начинаещите риболовци, които тепърва навлизат в необятните пространства на риболова.

Модератор: sapuna

valentin_l_ivanov

Re:

Мнение от valentin_l_ivanov »

Камбата написа:Да попитам как ги закачате жабчетата,че да не се вижда куката и при риболов без плувка,а направо за основното влакно?

Когато се лови на плувка сигурно жабчето трябва да остава живо,или не е задължително?Кажете през коя част на тялото се закача жабката,така,че кефала да не вижда куката,а в същото време жабчето да е живо?
Женен съм в с.Мурсалево, на 13 км от Благоевград, на 200 м съм от р.Струма. И там, и на "Бистраците"(по 20 м дълбоки!) под жк"Струмско"в Благоевград, кефала е луд по малките жабета. Линията е, както я описа по-горе колегата-само влакно, без плувка, кука № 5-7, малка сачма 0,2 гр. Изобщо не е задължително жабчето да бъде живо. Куката я прекарвам през устата, през цялото жабче и я изкарвам през коляното на едното краче, а жабчето леко го издърпвам нагоре по влакното, за да скрия максимално куката-върхът и обаче го оставям открит.За мен е важно куката да бъде винаги много остра и редовно я проверявам на нокът-плъзга ли се, точа я.Кленът, като намери жабето, може и да чукне, или да подръпне, но когато е активен и "удари", може и да ти "вземе" пръчката от ръката-лапа и бяга! Е за това е острата кука! За съжаление у нас риболова в тъмната част на денонощието е забранен, ако не греша, но точно през нощта клена е най-активен в реката. Под Благоевград, под жк"Струмско", до с.Покровник, има бетонов възел, а на р.Струма са направени 3 "баража"-нещо като прагове, от каменни блокове. Та, като служех там,а и сега, с колеги си правим пикници на реката с оставане на палатки на Втория бараж-той е най-хубавия, в буквалния смисъл на думата.Жалко, че тогава нямах още апаратче...Денивелацията на водата от горния праг на Втория бараж до долния му праг е над 3 метра, а за да се качва рибата нагоре по реката, са направени "серпентини" от двете страни на баража. Той е широк около 100м, а дълбочината на водата там ,където пада в реката след него е около 1,5 м. По-надолу по течението, обаче, дълбочината на водата стига и до 15 м поради непрекъснатото дълбаене за пясък. Та, оставали сме лятно време с въдиците "на тежко"(5-8 гр олово, с една кука на 40см над него, на 30 см повод).За стръв-жабче или рибка(каменарка,подобна на черна мрянка)- чак до тъмно. Особено като случиме да е пълнолуние-удоволствието е върховно! Отивам по баража (той е излят от цимент) навътре и заставам на средата на реката. Замятам по течението на 15-20 м, и като падне оловото на дъното, опъвам леко влакното като го придържам с показалеца на дясната ръка, за да усетя момента на кълването. От време на време подръпвам линията, за дразня рибата. Ударът обикновено не закъснява-отначало леко опипване, леко подръпване, после следва мощния удар, който и очаквам-засичам здраво! Жабчето става на пихтия!! През цялото време държа пръта изправен, за да намаля съпротивлението на водата върху влакното. Всички риби са от 600-700 гр, и нагоре.И на рибка кълве, но най-много си харесва ...жабчетата!
martii
фен клуб-скобар

Re: Има ли значение цвета на жабата за Клена?

Мнение от martii »

Може ли инфо каква разцветка на жабчето да използвам в река Струма
mle4ko
фен клуб-скобар

Re: Re:

Мнение от mle4ko »

valentin_l_ivanov написа:
Камбата написа:Да попитам как ги закачате жабчетата...
Колега благодаря много за инфото но мен ме интересува също дали ще имам успех на това място пролетта?
Клена активен ли е по Струма по това време?
Аз съм от плевенско и по Искър преди няколко години с брат ми правехме много резултатни излети на жаба малко след спадането на водата от топенето на снеговете :)

-----------------

2.5 - Когато цитирате мнение на друг потребител цитирайте само първите 2-3 реда или само частта, която коментирате. Забранено е да се включват изображения в цитатите.

Модерирано от sapuna
paco534
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Re:

Мнение от paco534 »

mle4ko написа:
valentin_l_ivanov написа:
Камбата написа:Да попитам как ги ...
Да,започна да се активизира.Успех

-----------------

2.5 - Когато цитирате мнение на друг потребител цитирайте само първите 2-3 реда или само частта, която коментирате. Забранено е да се включват изображения в цитатите.

Модерирано от sapuna
Публикувай отговор

Обратно към “Въпроси и съвети при ловенето на риба”