Има ли значение цвета на жабата за Клена?

Подфорум за начинаещите риболовци, които тепърва навлизат в необятните пространства на риболова.

Модератор: sapuna

Аватар
РибаР
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Има ли значение цвета на жабата за Клена?

Мнение от РибаР »

До сега не съм използвал жабка за примамка, и за това искам съвет от Вас колеги. Цвета на жабчето има ли значение? По мои наблюдения когато ловя на скакалец, Клена има предпочитания към окраската и вида на скакалеца.
Моля помагайте :smt100
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Ами колега, какво да ти кажа-примерно в горното течение на Янтра кефалът предпочита зеенкави жабчета, докато покрай търново по янтра и Росица по на мода са жълтеникавите окраски. Просто рибата приема за нормално това, което е характерно за местата, които обитава.
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
kita20008969
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от kita20008969 »

Мунчо написа:Ами колега, какво да ти кажа-примерно в горното течение на Янтра кефалът предпочита зеенкави жабчета, докато покрай търново по янтра и Росица по на мода са жълтеникавите окраски. Просто рибата приема за нормално това, което е характерно за местата, които обитава.
:smt023 точно така градски
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

За твоя район- комбинация от бяло,синьо и жълто! :lol: :lol: :lol:

Изображение

Жабка да е приятел и да е водна! :wink:
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
kita20008969
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от kita20008969 »

sapuna1971 написа:За твоя район- комбинация от бяло,синьо и жълто! :lol: :lol: :lol:

Изображение

Жабка да е приятел и да е водна! :wink:
:smt041 :smt041 :smt041 :smt038 :smt038 :smt038
Аватар
rusenec
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от rusenec »

направо ловиш жабите от водоема
Аватар
milen_bg
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от milen_bg »

Аватар
kita20008969
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от kita20008969 »

Пробвал съм с нашенски подобни играчки и не съм доволен.Не знам за Варна но по реките където ходя за кефал(Росица и Видима) за 38 години практика,съм установил ,че за риболов на малко жабче по-добро от директна линия,без плувка и без тежест няма.Линия 016-0.18....кука 4-6.Газя колкото позволява реката и хвърлям максимално към отсрещния бряг,под дърветата и в тънката вода.НАСЛУКА.
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Изображение

БРАВО КОЛЕГА!!!ТОВА Е НАЧИНА!!!
П.П.Плувка не пречи!
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
РибаР
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от РибаР »

Ще пробвам още при първия възможен излет!
Мерси за съвета!
Аватар
Камбата
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Камбата »

Да попитам как ги закачате жабчетата,че да не се вижда куката и при риболов без плувка,а направо за основното влакно?

Когато се лови на плувка сигурно жабчето трябва да остава живо,или не е задължително?Кажете през коя част на тялото се закача жабката,така,че кефала да не вижда куката,а в същото време жабчето да е живо?
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"

- Лий Улф - 1939 г.
mirovo
новобранец
новобранец

Мнение от mirovo »

МОДЕРИРАНО!!!ПИШИ НА КИРИЛИЦА!!!barutchiata
gIBo
новобранец
новобранец

Re: Има ли значение цвета на жабата за Клена?

Мнение от gIBo »

Според мен цвета на жабето не е от зняа4ение,стига да е водно,да не е някоя крастава жаба.Не искам да се хваля но доста клене съм измъкнал на жабе,нещото което ми е направило впе4атление е 4е,на по малко жабе дърпат по бързо както по малки така и трофейни егземпляри.Желая успех на вси4ки колеги !!!
Аватар
Румбата
разбира нещата
разбира нещата

Re: Има ли значение цвета на жабата за Клена?

Мнение от Румбата »

Такаааааа !
Да споделя и аз , не че някой ме е питал - ама , нали за това сме тук- да споделяме !!!
Преди 7 месеца имах едно жабе - от битака , абсолютно неизвестно /сигурно е правено в някой гараж / с него , смело мога да кажа съм изловил доста кленове и на Скът и на Огоста и на Искър /само на Дунав не ми даваше резултат / и то бе в цветове особенни отгоре зелено /от тъмно до светло / и бяло коремче с кука тройка на коремчето и кука тройка на крачетата ! Ей , страшен ловец ! Кадемлииско беше ! Имаше невероятно водене - според наклона на върха , според въртенето и не излизаше на самата повърхност ,като спреш да водиш а стоеше на около 25-30 см от повърхността ! Бях влюбен в това жабе ! С прискърбие съобщавам - остана в едно коренище на Искър и нямаше как да вляза да го извадя !!!
Купих си други - маркови /запленен от успеха с него /, е , нямат нищо общо !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
и продължавам да търся тази разцветка и я няма ! Пробвах да доработя едно дето ми допадна , но няма тази игра на крачетата /както пише един колега "на млада булка след секс " / и това си е !!! Ще продължа да пробвам и ще пиша пак !
Търсете рибата, не чакайте нейното благоволение !!! Р.
Търсете рибата , не чакайте нейното благоволение !!!
valentin_l_ivanov

Re:

Мнение от valentin_l_ivanov »

Камбата написа:Да попитам как ги закачате жабчетата,че да не се вижда куката и при риболов без плувка,а направо за основното влакно?

Когато се лови на плувка сигурно жабчето трябва да остава живо,или не е задължително?Кажете през коя част на тялото се закача жабката,така,че кефала да не вижда куката,а в същото време жабчето да е живо?
Женен съм в с.Мурсалево, на 13 км от Благоевград, на 200 м съм от р.Струма. И там, и на "Бистраците"(по 20 м дълбоки!) под жк"Струмско"в Благоевград, кефала е луд по малките жабета. Линията е, както я описа по-горе колегата-само влакно, без плувка, кука № 5-7, малка сачма 0,2 гр. Изобщо не е задължително жабчето да бъде живо. Куката я прекарвам през устата, през цялото жабче и я изкарвам през коляното на едното краче, а жабчето леко го издърпвам нагоре по влакното, за да скрия максимално куката-върхът и обаче го оставям открит.За мен е важно куката да бъде винаги много остра и редовно я проверявам на нокът-плъзга ли се, точа я.Кленът, като намери жабето, може и да чукне, или да подръпне, но когато е активен и "удари", може и да ти "вземе" пръчката от ръката-лапа и бяга! Е за това е острата кука! За съжаление у нас риболова в тъмната част на денонощието е забранен, ако не греша, но точно през нощта клена е най-активен в реката. Под Благоевград, под жк"Струмско", до с.Покровник, има бетонов възел, а на р.Струма са направени 3 "баража"-нещо като прагове, от каменни блокове. Та, като служех там,а и сега, с колеги си правим пикници на реката с оставане на палатки на Втория бараж-той е най-хубавия, в буквалния смисъл на думата.Жалко, че тогава нямах още апаратче...Денивелацията на водата от горния праг на Втория бараж до долния му праг е над 3 метра, а за да се качва рибата нагоре по реката, са направени "серпентини" от двете страни на баража. Той е широк около 100м, а дълбочината на водата там ,където пада в реката след него е около 1,5 м. По-надолу по течението, обаче, дълбочината на водата стига и до 15 м поради непрекъснатото дълбаене за пясък. Та, оставали сме лятно време с въдиците "на тежко"(5-8 гр олово, с една кука на 40см над него, на 30 см повод).За стръв-жабче или рибка(каменарка,подобна на черна мрянка)- чак до тъмно. Особено като случиме да е пълнолуние-удоволствието е върховно! Отивам по баража (той е излят от цимент) навътре и заставам на средата на реката. Замятам по течението на 15-20 м, и като падне оловото на дъното, опъвам леко влакното като го придържам с показалеца на дясната ръка, за да усетя момента на кълването. От време на време подръпвам линията, за дразня рибата. Ударът обикновено не закъснява-отначало леко опипване, леко подръпване, после следва мощния удар, който и очаквам-засичам здраво! Жабчето става на пихтия!! През цялото време държа пръта изправен, за да намаля съпротивлението на водата върху влакното. Всички риби са от 600-700 гр, и нагоре.И на рибка кълве, но най-много си харесва ...жабчетата!
Публикувай отговор

Обратно към “Въпроси и съвети при ловенето на риба”