Къде се намирам:
Относно Сайта
Съобщения
naRiba.com

Форум

Забраната за 2012г.
Модератори: bobopeli, Paublo_Eskobar
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Re: Забраната за 2112г.
Бай Димо , сорри ама яко те е напъплила деменцията гледам
Я сега сметни като от 52 седмици годишно вадим 17 и остават 35 . В тях има 70 викендни дни което са си два месеца и половина официално разрешени за риболов дни . Верно че тук таме има и някой празник ама като се компенсира с отработването приемаме 30 дни единят месец + 31 другият + 15 още половин такъв и се получават два месеца и половина разрешени или около 76 дни за риболов на пъстърва годишно
Инак зонирането си беше баш тъй навремето под и над 800м. , различна забрана

Инак зонирането си беше баш тъй навремето под и над 800м. , различна забрана

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
Ебааси. Верно бе.
Знаех си аз, че нещо не е наред с тия пъстърви. /Или с мен де/
Не съм поглеждал на нещата от тая гледна точка. Хем половината живот съм зубрил математика. И като гледам – никва полза от нея.
Ся почвам да изчислявам – да видим аз колко ша ги изкарам. Като ги изкарам два пъти еднакво – ша докладвам. Че тия изчисления доста сложни ми се виждат.
После дигам бунт пред парламента. Или свалям правителството.
А ако е по някоя европейска директива – и Европата я свалям.
Знаех си аз, че нещо не е наред с тия пъстърви. /Или с мен де/
Не съм поглеждал на нещата от тая гледна точка. Хем половината живот съм зубрил математика. И като гледам – никва полза от нея.
Ся почвам да изчислявам – да видим аз колко ша ги изкарам. Като ги изкарам два пъти еднакво – ша докладвам. Че тия изчисления доста сложни ми се виждат.
После дигам бунт пред парламента. Или свалям правителството.
А ако е по някоя европейска директива – и Европата я свалям.
- Павел Иванов
Реално пъстървата е разрешена тамън толкова време колкото е забранена в момента бялата и щуката . Реално погледнато точно риболовците са една от основните причини за бастисването на бялата риба в този период . Както ни е известно мъжкият пази яйцата от секви гадове като кустури , слънчаци и пр. Изтеглен един мъжки дори да е рийлизнат след това , като нищо може да загуби потомството си . Статистически погледнато ако се запазят целостта на педесет риби , респективно гнезда , то излюпените рибки ще покрият едногодишният бюджет за зарибяване от риболовните ни билети . Уеко почват да ми писват на кура ревове и вопли от типа как баш сега еди кой си бил много ощетен . Как баш сега не можело да лови и това помагало на бракониерите . Ай сиктер ще кажа аз на таквизи излиания без да се извинявам !!! Спокойно в момента лодката може да си се ползва за далеч по не безинтересното занимание лов на бракониери . Закачва се една котва на дибело въже и си се вършее напред назад по разните язовири и тъй ем спомагаме да има повече риба за в бъдеще , ем помагаме на оплюваната ИАРА която едно няма хора , второ няма бюджет , трето на доста от хората които има им е през онъз работа , ем се задоволяваме душевно с богат улов на мрежи . Друг е въпроса че и ИАРА трябва да си върши работата колкото и да няма но поне в момента се опитва да го прави - хайки , мобилни инспекции , разчистване на къщичката и пр. и пр.
Павел Иванов
Павел Иванов
-
- кандидат преподавател
Много си е хубава забраната,още по-добре ще е да се вкара разделянето с надморската височина,ама то не може всички екстри наведнъж 

Наистина – това е начина. Всички колеги, които се занимават с влачене могат да направят нещо наистина полезно – влачене за мрежи през забраната. В съдействие с ИАРА.
Една лодка – на един язовир стига. Важно е браковците да го видят това нещо. И да знаят, че вече се случва.
Ако някой реши да го прави да знае – трябва да е съвместно с ИАРА. А при колата трябва да има поне двама души да пазят.
Ще видим – форумите са идеално място за организиране на такива акции и събиране на доброволци.
Обаче мен не ми е ясно – с какво може да се влачи. Въжето – ясно, но за котва съм сигурен, че не става. Много ще се закача по дъното. Трябва да е нещо, което се плъзга по дъното, а ако се набута в мрежа да я закачи качествено.
Разбира се – някой ще каже защо да го правя, а и да харча пари? Добре ще е да се замисли в тоя случай – колко пари е дал и колко капота е наредил в последните години срещу тия пари.
Както се вика – „Делото на влачещите е дело на самите ....” Тука влачещи спокойно може да го замените с пъстърваджии, шаранджии или други.
Дори ще предложа още нещо – вече има и колеги, които зарибяват язовири. Ако някой реши да пусне бели рибки в Искъро – да ми свирне да се включа.
И се чудя – защо тия, които влачат с лодки, двигатели и такъми за по няколко хиляди лева – не се обединят и не направят нещо такова. Тогава ще разберете колко бяла риба може да се въди на язовир Искър и няма да има нужда да ходите до Ивайловград или Жребчево. То и там скоро няма да има за какво.
И верно – всичко това звучи утопично, но ако не се пробва – нищо няма да се резбере и нищо няма да се промени. Само по-зле ще става.
Една лодка – на един язовир стига. Важно е браковците да го видят това нещо. И да знаят, че вече се случва.
Ако някой реши да го прави да знае – трябва да е съвместно с ИАРА. А при колата трябва да има поне двама души да пазят.
Ще видим – форумите са идеално място за организиране на такива акции и събиране на доброволци.
Обаче мен не ми е ясно – с какво може да се влачи. Въжето – ясно, но за котва съм сигурен, че не става. Много ще се закача по дъното. Трябва да е нещо, което се плъзга по дъното, а ако се набута в мрежа да я закачи качествено.
Разбира се – някой ще каже защо да го правя, а и да харча пари? Добре ще е да се замисли в тоя случай – колко пари е дал и колко капота е наредил в последните години срещу тия пари.
Както се вика – „Делото на влачещите е дело на самите ....” Тука влачещи спокойно може да го замените с пъстърваджии, шаранджии или други.
Дори ще предложа още нещо – вече има и колеги, които зарибяват язовири. Ако някой реши да пусне бели рибки в Искъро – да ми свирне да се включа.
И се чудя – защо тия, които влачат с лодки, двигатели и такъми за по няколко хиляди лева – не се обединят и не направят нещо такова. Тогава ще разберете колко бяла риба може да се въди на язовир Искър и няма да има нужда да ходите до Ивайловград или Жребчево. То и там скоро няма да има за какво.
И верно – всичко това звучи утопично, но ако не се пробва – нищо няма да се резбере и нищо няма да се промени. Само по-зле ще става.
- Павел Иванов
То вече си се случва , макар и инцидентно . Не са много придънните мрежи , сонара показва дълбочината , лодката пърпори на обороти , котвата е метър над дъното ... идилияpitcha написа:... И да знаят, че вече се случва...

Павел Иванов
Павел Иванов
- trepachoo
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Колегата Павел Иванов е прав!
Аз бих добавил,че има водоеми ,в които е препоръчително забраната да е целогодишна!
1.Преди с 1-2 пръчки от брега на няколко водоема около Плевен без проблем покривах нармата за деня,а сега трябва да се ходи по няколко пъти за един удар с по 3 въдици!!!
2.Познавам хора,които тролят и изобщо не зачитат норми!
Аз бих добавил,че има водоеми ,в които е препоръчително забраната да е целогодишна!
1.Преди с 1-2 пръчки от брега на няколко водоема около Плевен без проблем покривах нармата за деня,а сега трябва да се ходи по няколко пъти за един удар с по 3 въдици!!!
2.Познавам хора,които тролят и изобщо не зачитат норми!
- MITKO70
- кандидат преподавател
Така е има такива колеги и такава инициатива,аз също участвам,както и приятели събираме средства за зарибяване на яз.Сопот.Идеята за Искъра е много добра,и вярвам ще се включат доста хора,дори и тези със скъпите лодки,както и ние с по- евтинитеpitcha написа:

А иначе начинанието не е толкова трудно,иска се гластност,касички в рибарските магазини в София,сметка за събиране на средства също/дал съм такава за Сопот,остана от една друга благотворителна акция на друг форум/и като се съберат пари ,купуване на зарибител и на язовира.Имах удоволствието да присъствам миналата година на яз.Искър,като се зариби с американската пъстърва от СЛРБ,усещането е невероятно

Всичко може,но не всеки го можe.

- Павел Иванов
Ми Мите нли още преди месец мина метлата на цялото ИАРА звено около Искъра и сега е подновено с цел да почне нещо и там да се случва 

Павел Иванов
Павел Иванов
- Vid
- кандидат преподавател
Мисля, по скоро трябва да се забрани прибирането и задържането в живарници и пр. на всякаква риба целогодишно за период от 2-3 г. в нашите водоеми от любителите риболовци. Само така много намалялата популация ще може да се възстанови. Относно бракониерите с мрежи и други пособия - безкомпромисни мерки, вкл. затвор.
Относно традиционните забрани от 45 дни на пролет, не съм убеден доколко са ефективни с оглед на намаляващата популация и рибни ресурси през последните години и с всяка нова година.
Относно традиционните забрани от 45 дни на пролет, не съм убеден доколко са ефективни с оглед на намаляващата популация и рибни ресурси през последните години и с всяка нова година.
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
- MITKO70
- кандидат преподавател
Павка ,това не го знаех,но е много добра новина.Имаше нужда от смянаПавел Иванов написа:Ми Мите нли още преди месец мина метлата на цялото ИАРА звено около Искъра и сега е подновено с цел да почне нещо и там да се случва

Дано новите останат безпристрастни,ще видим дали ще се спрат някой неща и тогава може да се работи по идеята за събиране на средства за зарибяване.

Верно – яз Сопот е чудесен пример. Там утопията е на път да се случи.
Преди две седмици ми провериха билета, а после ги гледах как тралят за мрежи. И знам, че са зарибявали доброволци. И че има риба – също.
Специални поздрави на Трънските Рибари. Пожелавам – на тях, на себе си и на всички останали – в най-скоро време, като ловкаме уклей пролетно време – пак да се чува как се бият шараньете у плиткажо.
И кво пречи да се случи същото на Искъро? Верно, големшък е пущината, а и от много места се стига до водата. Обаче се знае кои фъргат мрежи и къде ги фъргат.
Както казах – ще видим. Ще е интересно тая година през забраната, да се надяваме.
Обаче за Искъро се иска и зарибяване – под определен критичен минимум на рибите – те не могат да възстановят популацията сами. Американките от миналата година са добро дело, но не решават проблема, защото в Искъро няма да се размножават, а аз дори не съм сигурен, че ще оцелеят, освен отделни бройки по устията.
Преди две седмици ми провериха билета, а после ги гледах как тралят за мрежи. И знам, че са зарибявали доброволци. И че има риба – също.
Специални поздрави на Трънските Рибари. Пожелавам – на тях, на себе си и на всички останали – в най-скоро време, като ловкаме уклей пролетно време – пак да се чува как се бият шараньете у плиткажо.
И кво пречи да се случи същото на Искъро? Верно, големшък е пущината, а и от много места се стига до водата. Обаче се знае кои фъргат мрежи и къде ги фъргат.
Както казах – ще видим. Ще е интересно тая година през забраната, да се надяваме.
Обаче за Искъро се иска и зарибяване – под определен критичен минимум на рибите – те не могат да възстановят популацията сами. Американките от миналата година са добро дело, но не решават проблема, защото в Искъро няма да се размножават, а аз дори не съм сигурен, че ще оцелеят, освен отделни бройки по устията.
- MITKO70
- кандидат преподавател
Така е голям е Искъра ,с наши средства примерно само можем да подпомогнем зарибяването.Но там си иска голямо зарибяване от страна на държавата/ИАРА/Действително някой риби-шаран,бяла риба са много намалели,не могат сами да се възстановят.За бял амур да не говорим,той направо е изчезнал ,защото трябва да се зарибява и е задължителен за такъв питеен язовир.Става страшно положението с водораслите,има ги с височина 2-3м.,на места дъното е цялото в килим от тях.И не на последно място ,трябва и редовно зарибяване по програма,всяка година по нещо, а то не е правено от доста време.

- КИРО
- Обратна връзка:
И не само там - май торнадо е минало през цялата ИАРА.Павел Иванов написа:Ми Мите нли още преди месец мина метлата на цялото ИАРА звено около Искъра и сега е подновено с цел да почне нещо и там да се случва

Почнаха да се чуват добри отзиви от цялата страна.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Re: Забраната за 2012г.
Относно забраната на бяла риба и щука.От вчера забраната е паднала за риболов на бяла риба и щука за водоеми разрешени за риболов по време на забраната.Стягайте такъмите и към разрешените водоеми тръгвайте.Инфото ми към17,30ч. лично се обадих на шефа на ИАРА Ловеч, той го потвърди.

Риба къща няма.