Монтаж с два вирбела ?!

Модератор: Paublo_Eskobar

Публикувай отговор
Аватар
М. Сталев
разбира нещата
разбира нещата

Re: Монтаж с два вирбела ?!

Мнение от М. Сталев »

Лично навсякъде препоръчват оливетата ,дори ако се прави монтаж за пропадане пак препоръчват да се сложи малка оливета и след това по линията да се наредят съчми N6 и N8 :)
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

PikeM написа:Лично навсякъде препоръчват оливетата ,дори ако се прави монтаж за пропадане пак препоръчват да се сложи малка оливета и след това по линията да се наредят съчми N6 и N8 :)
......сферична и то :wink:
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
ivo24m
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от ivo24m »

butnik написа:
PikeM написа:Лично навсякъде препоръчват оливетата ,дори ако се прави монтаж за пропадане пак препоръчват да се сложи малка оливета и след това по линията да се наредят съчми N6 и N8 :)
......сферична и то :wink:
Объркахте ме от всякъде какви са тези сферични оливети,аз имам едни дето са с формата на капка и от двата края имат нещо като шлауфчета.
Някой няма ли някоя снимка на монтажа с оливета как се стопира оливетата...пуснете една снимка ако не ви претиснява.

Моите са тези коносните черните дето влакното минава през средата на оливетата тези добри ли са?
А има едни други където се вкарват първо шлаухчетата и след това само се вкарва оливетата така може се заменят без да се сменя целия монтаж самата оливета.
Коя оливета използвате и е за предпочитане?
Прикачени файлове
product_1230.jpg
product_1230.jpg (22.41 KiB) Преглеждано 733 пъти
MNOGOGOGO-250x250.jpg
MNOGOGOGO-250x250.jpg (28.14 KiB) Преглеждано 733 пъти
Аватар
М. Сталев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от М. Сталев »

http://forum.fishing-mania.com/viewtopi ... 3&start=30

Колега изнамерих цяла тема за Оливетите и монтажа им във другия форум.Прочети я доста е поучителна :)
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Колега PikeM,за тия близо 5 години много неща се промениха ,както и вижданията на някои писали в тази тема в другия форум.За този срок са направени още много риболови,изгледали са се много филми,клипове,прочетено е много из интернет пространството,така,че предварително се застраховам от различно мнение.
Сферичната оливета/google world :lol:/e доказано,че пропада по-бързо от тези:
Изображение
друго поради което е добре да се използва е,че при замятане лети праволинейно,без ни най-малко колебание кой край да върви напред и още един факт стои естетически на добре подредената линия :D аз като такъв естет ги предпочитам пред по-горе цитираните. :lol: При построяване на линията и застопоряването на оливетата е необходимо броя на съчмите от долната и страна да са с един брой повече,от тези които са над оливетата,като монтирам или еднакви по размер или примерно такива номера 4-6-6 ,а над нея 4-4.Подредени по този начин съм установил,че оплитанията са сведени до нула.Това е само пример,номерата и тежестта на оливетата зависят от избраната дълбочина,като неписано правило е грам на метър дълбочина.Издължената оливета /тази на горната снимка/ използвам ,когато ловя рибите на пропадане.Всичко това ,което написах не е еталон за подражание,за себе си съм направил тези изводи и само ги споделям.Оливети,които се застопоряват с шлаух:
Изображение
ги използвам като ловя с боло или с близалка,но не считам,че е грешно някой да ги предпочитат и при монтаж за мача.
Аватар
Венелин Радушев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Венелин Радушев »

PikeM написа:Ivo, само един съвет от мен за такива големи дълбочини ползвай слайдери ,които носят повече тежест по линията ,за да пропадаш по бързо ,защото един Ваглер който носи примерно 1.5-2 гр ,сметни при дълбочина от 9 метра колко време ще е необходимо да пропадне и да стигне до дъното .Поздрави
Николко!! Така и няма да пропадне до дъното, в един момент спира да ти изнизва влакно при вирбела и спира да речем на 4-тия метър, ваглера заема работно положение и си мислиш, че всичко е ОК....
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
Аватар
ivo24m
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от ivo24m »

Венелин Радушев написа:
PikeM написа:Ivo, само един съвет от мен за такива големи дълбочини ползвай слайдери ,които носят повече тежест по линията ,за да пропадаш по бързо ,защото един Ваглер който носи примерно 1.5-2 гр ,сметни при дълбочина от 9 метра колко време ще е необходимо да пропадне и да стигне до дъното .Поздрави
Николко!! Така и няма да пропадне до дъното, в един момент спира да ти изнизва влакно при вирбела и спира да речем на 4-тия метър, ваглера заема работно положение и си мислиш, че всичко е ОК....

Тука не съм съгласен,мерих дълбочината и исках да легна на дъното монтажа е с 2-вирбела и е 2-грама и нещо.На 8 метра си заема работното положение ,а на 9-тия метър дълбочина се изправи целия следователно цялата линия е на дъното.Може да спре да се изнизва ако се ползват вирбелите с пластмасови или керамични втулки.Имах такъв и на 3-тия метър спираше да се изнизва монтажа.Аз го махнах и е само вирбела гола халка пред нея седи едно сенце което стопира до стоп възела.Сега и 1-грам да ми е тежестта пак ще падне и на 10-метра дълбочина.

Днес бях пак за риба на 4-метра дълбочина хващах на 25-30м дистанция легнал на дъното ,малко над дъното само дребни перки нито една каракуда,баща ми закачи една на мач на по близко разстояние,а аз нищо .На пружина или фидер взимаше.По нагоре един на перо на 8-м дължина пак вадеше аз една не можах да изкарам.Хвърлям дъната до перото и кълве каракуда а на мача нищо.И никой до нас на мач не вади възможно ли да е от мястото?
Един друг колега сподели че ловил на мач вчера и нищо не е хванал и само на фидер е давало днес хвана много но на фидера.На устието си ловяха хората каракудки и малки и големи.

Не знам от какво е линията е супер научих се да хвърлям на едно място и захранвам с прашката до 1-2 квадратни метра всичко беше супер ,а не иска да взима.Някой има ли представа от какво може да е?
Прикачени файлове
rrrt.JPG
rrrt.JPG (254.54 KiB) Преглеждано 683 пъти
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Питането няма нищо общо с двата вирбела.
Аватар
Венелин Радушев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Венелин Радушев »

ivo24m написа: Тука не съм съгласен,мерих дълбочината и исках да легна на дъното монтажа е с 2-вирбела и е 2-грама и нещо.На 8 метра си заема работното положение ,а на 9-тия метър дълбочина се изправи целия следователно цялата линия е на дъното.Може да спре да се изнизва ако се ползват вирбелите с пластмасови или керамични втулки.Имах такъв и на 3-тия метър спираше да се изнизва монтажа.Аз го махнах и е само вирбела гола халка пред нея седи едно сенце което стопира до стоп възела.Сега и 1-грам да ми е тежестта пак ще падне и на 10-метра дълбочина.
Щом казваш, не ми е фикс идея да те убеждавам. Това, че ваглера ти застава в работно положение нищо не значи, ще ти дам една идея за проба: Правиш си монтажа с два грама на линията, при 9 метра дълбочина, местиш възела още 6 метра нагоре, стават 15 метра, ваглера ти пак ще застане в работно положение, това ще ти говори ли нещо? :roll:
Мислех, че ни питаш разни неща, а ти си ни обяснявал...
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
Аватар
ivo24m
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от ivo24m »

Венелин Радушев написа:
ivo24m написа: Тука не съм съгласен,мерих дълбочината и исках да легна на дъното монтажа е с 2-вирбела и е 2-грама и нещо.На 8 метра си заема работното положение ,а на 9-тия метър дълбочина се изправи целия следователно цялата линия е на дъното.Може да спре да се изнизва ако се ползват вирбелите с пластмасови или керамични втулки.Имах такъв и на 3-тия метър спираше да се изнизва монтажа.Аз го махнах и е само вирбела гола халка пред нея седи едно сенце което стопира до стоп възела.Сега и 1-грам да ми е тежестта пак ще падне и на 10-метра дълбочина.
Щом казваш, не ми е фикс идея да те убеждавам. Това, че ваглера ти застава в работно положение нищо не значи, ще ти дам една идея за проба: Правиш си монтажа с два грама на линията, при 9 метра дълбочина, местиш възела още 6 метра нагоре, стават 15 метра, ваглера ти пак ще застане в работно положение, това ще ти говори ли нещо? :roll:
Мислех, че ни питаш разни неща, а ти си ни обяснявал...

Ще го пробвам това колега може да се бъркам,не ви обяснявам просто почти бях обеден ,че потъва и стига до дъното защото се изправя ваглера нагоре.
miro253
фен клуб-скобар

Мнение от miro253 »

Венелин Радушев написа:
Благодаря колега. Аз си мислех, че нещо не ми е читав вирбела за ваглера, а той бил лек. Благодаря още веднъж.
Аватар
М. Сталев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от М. Сталев »

Хайде още едно бързо консултиране колеги,Та: вирбели със каква големина използвате ,че вчера се измъчих със едни които са 14 номер ,още малко и влакно 0.18 няма да мине през ухото на вирбела.А пък не знам дали ако взема по големи няма да стане груба работата .Поздрави
Аватар
Георги Кръстев
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Георги Кръстев »

Никакъв не ти е проблема, вирбела до повода да е по-голям и да не слагаш дропер :wink:
Живей не така както трябва а така както ти искаш!!!
Аватар
М. Сталев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от М. Сталев »

Виж хубаво е да имаш акъл ,ама да ти дойде навреме ! Благодарско
Аватар
SammY
фен клуб-скобар

Мнение от SammY »

PikeM написа:Хайде още едно бързо консултиране колеги,Та: вирбели със каква големина използвате ,че вчера се измъчих със едни които са 14 номер ,още малко и влакно 0.18 няма да мине през ухото на вирбела.А пък не знам дали ако взема по големи няма да стане груба работата .Поздрави
Найстина е малко е.... с тези малки вирбели , но не е чак такъв проблем , аз ползвам 22 номер с 0.198 ФК и ми беше зор да прекарам влакното двойно ... после се сетих , че може единично и ефекта е същия ... Възела мисля , че се казва пеломар ( не съ сигорен )
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мач”