Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Клуб Балканка
Клуб Балканка
naRiba.com

Форум




Нейно Величество – най-после тръгна яко.
Модератор: Кърцата
Нейно Величество – най-после тръгна яко.
Пускам тая тема, по изрична молба на Кърцата.
Мястото й считам точно в тоя подфорум и настоявам да не се измества в Риболовна кухня. Написаното е само за пъстърваджии!
Защото Тя спасява всяко капо – на всеки от нас. А по вкусови качества надминава всяка риба. Пък и установих, че в целия клуб Балканка цари мрачно невежество – по въпроса какво да я правим.
И така, за който не е разбрал – сава дума за Нейно Величество Копривата.
Кратки насоки за брането:
1. Докато е съвсем млада - десетина санта над земята – може да се къса цяла.
2. Като поодъртее малко – се късат само връхчетата.
3. Като одъртее съвсем – не става.
4. Никога не я късайте с помощни предпазни средства – само с голи ръце. Ръцете никога не ги мокрете – така ще ви изжули най-качествено – за да се изпълните с респект
5. Единствено може да си позволите да хващате стеблата само отдолу, без да пипате листата отгоре. Иначе поне три дена пръстите са безчувствени.
6. Докато скубете – внимавайте къде стъпвате, за да не я мачкате. Така и друг майстор на пъстървите ще може да си наскубе. И да зарадва домочадието.
7. Най-добре е да се тъпче в кофа с капак. Иначе – в колата по някое време почва да ви люти на очите, ако количеството е по-големшко. Риболовният кош не става изобщо, освен ако няма кофа..
Забележка:
Не може да се дадат точни данни за периода на брането – заради големите разлики в надморската височина на пъстървовите райони. На високото – докъм средата на юни става. Есенно време пак Я има.
Сега – Коприва яхния:
1. Сварявате Я за 20-тина минути, с една голяма глава лук и много стар чесън И най-малко две червени сухи чушки. Чушките да са сладки. Чесънът да не е китайски!!!
2. Вадите я от водата, без да изхвърляте водата.
3. Махате люспите на чушките и разбивате всичко с пасатор – не на съвсем ситно.
4. Връщате на котлона – да клокне.
5. Като я върнете на котлона – добавяте малко брашно за сгъстяване. Горе-долу една супена лъжица равна – без връх. Като изстине – ако стане много гъсто – следващия път сложете по малко.
6. Сваляте от огъня – за да спре да ври!!!!
7. Разбивате две яйца и ги изсипвате върху горещата смес – да станат на парцали. Бъркате яко – иначе парцалите стават много едри, а трябва да са ситни.
8. Запържвате много масло. Като стане златисто го вдигате от котлона и следва най-тънката част:
9. Държите маслото над Копривата, изсипвате върху него много червен пипер /пълна супена лъжица с връх поне/ и моментално изливате всичко върху Копривата. Иначе пиперът ще изгори. Внимавате да не се изгорите и вие – защото пиперът яко шупва.
10. Разбърквате пет оборота по часовниковата стрека. И готово.
Обръщам внимание на точки 6. до т.10. Прочетете внимателно и не ги нарушавайте. Иначе няма да става за нищо. Не трябва да ври докато фъргате маслото с червения пипер, или да разбърквате много – за да не се разнесат тотално и да изчезнат. Ако все пак изчезнат – може да добавите отгоре зехтин за златистост.
Може да се запържи и брашното в маслото – преди да слагате червения пипер, но не е толкова ефектно. Няма да споря по тоя въпрос.
Колкото повече чесън, чушки, масло и червен пипер – толкова по-добре!!! Не прекалявайте само с яйцата, че става много парцалива.
Като Я ядете – си хапвате Сирене, ОРЕХИ и още Суров чесън. Отделно!!! Не ги слагайте вътре в Копривата!!!
Или Я лапате с яйца на очи.
Поздрави. Който не знаеше – ако опита и му хареса – да благодари на Кърцата, че го написах заради него.
Мястото й считам точно в тоя подфорум и настоявам да не се измества в Риболовна кухня. Написаното е само за пъстърваджии!
Защото Тя спасява всяко капо – на всеки от нас. А по вкусови качества надминава всяка риба. Пък и установих, че в целия клуб Балканка цари мрачно невежество – по въпроса какво да я правим.
И така, за който не е разбрал – сава дума за Нейно Величество Копривата.
Кратки насоки за брането:
1. Докато е съвсем млада - десетина санта над земята – може да се къса цяла.
2. Като поодъртее малко – се късат само връхчетата.
3. Като одъртее съвсем – не става.
4. Никога не я късайте с помощни предпазни средства – само с голи ръце. Ръцете никога не ги мокрете – така ще ви изжули най-качествено – за да се изпълните с респект
5. Единствено може да си позволите да хващате стеблата само отдолу, без да пипате листата отгоре. Иначе поне три дена пръстите са безчувствени.
6. Докато скубете – внимавайте къде стъпвате, за да не я мачкате. Така и друг майстор на пъстървите ще може да си наскубе. И да зарадва домочадието.
7. Най-добре е да се тъпче в кофа с капак. Иначе – в колата по някое време почва да ви люти на очите, ако количеството е по-големшко. Риболовният кош не става изобщо, освен ако няма кофа..
Забележка:
Не може да се дадат точни данни за периода на брането – заради големите разлики в надморската височина на пъстървовите райони. На високото – докъм средата на юни става. Есенно време пак Я има.
Сега – Коприва яхния:
1. Сварявате Я за 20-тина минути, с една голяма глава лук и много стар чесън И най-малко две червени сухи чушки. Чушките да са сладки. Чесънът да не е китайски!!!
2. Вадите я от водата, без да изхвърляте водата.
3. Махате люспите на чушките и разбивате всичко с пасатор – не на съвсем ситно.
4. Връщате на котлона – да клокне.
5. Като я върнете на котлона – добавяте малко брашно за сгъстяване. Горе-долу една супена лъжица равна – без връх. Като изстине – ако стане много гъсто – следващия път сложете по малко.
6. Сваляте от огъня – за да спре да ври!!!!
7. Разбивате две яйца и ги изсипвате върху горещата смес – да станат на парцали. Бъркате яко – иначе парцалите стават много едри, а трябва да са ситни.
8. Запържвате много масло. Като стане златисто го вдигате от котлона и следва най-тънката част:
9. Държите маслото над Копривата, изсипвате върху него много червен пипер /пълна супена лъжица с връх поне/ и моментално изливате всичко върху Копривата. Иначе пиперът ще изгори. Внимавате да не се изгорите и вие – защото пиперът яко шупва.
10. Разбърквате пет оборота по часовниковата стрека. И готово.
Обръщам внимание на точки 6. до т.10. Прочетете внимателно и не ги нарушавайте. Иначе няма да става за нищо. Не трябва да ври докато фъргате маслото с червения пипер, или да разбърквате много – за да не се разнесат тотално и да изчезнат. Ако все пак изчезнат – може да добавите отгоре зехтин за златистост.
Може да се запържи и брашното в маслото – преди да слагате червения пипер, но не е толкова ефектно. Няма да споря по тоя въпрос.
Колкото повече чесън, чушки, масло и червен пипер – толкова по-добре!!! Не прекалявайте само с яйцата, че става много парцалива.
Като Я ядете – си хапвате Сирене, ОРЕХИ и още Суров чесън. Отделно!!! Не ги слагайте вътре в Копривата!!!
Или Я лапате с яйца на очи.
Поздрави. Който не знаеше – ако опита и му хареса – да благодари на Кърцата, че го написах заради него.
-
- сериозен играч
- Мнения: 1288
- Регистриран на: Нед Окт 23, 2005 9:51 pm
- Местоположение: Васко Бояджиев/ПЛОВДИВ/АСЕНОВГРАД/ДЕВИН/
Re: Нейно Величество – най-после тръгна яко.
И действа като афродизиак(вдига самолета),супер здравословна храна.
ПП Като се замисля и сух хляб да ям пак тъй ми действа.
ПП Като се замисля и сух хляб да ям пак тъй ми действа.
Re: Нейно Величество – най-после тръгна яко.
Kърцата нещо оутсорства темитеpitcha написа:Пускам тая тема, по изрична молба на Кърцата.
.



Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
Re: Нейно Величество – най-после тръгна яко.
рецептата ми звучи супер, само не разбрах защо е само за майсторите на пъстървите ?
-
- новобранец
- Мнения: 62
- Регистриран на: Чет Дек 01, 2011 3:58 pm
- Местоположение: София
Re: Нейно Величество – най-после тръгна яко.
Вчера бях малко на разузнаване по една рекичка, рибки само маломерни се обадиха(плуват си обратно) но си набрах доволно копривка. Цял ден мисля как да я сготвя нещо ново да е, мерси за рецептата сигурен съм че ще стане мноооого вкусно! Поздрави и наслука от мен!
Нека всички хващат, нека всички пускат:)
- ribolovcho
- фен клуб-скобар
- Мнения: 2082
- Регистриран на: Чет Сеп 10, 2009 12:19 pm
- Местоположение: Някъде по Река Искър
- Обратна връзка:
Re: Нейно Величество – най-после тръгна яко.
Червения пипер къде го слагаш върху копривата или върху маслото...
Дразни ли стомаха въпросната манджа.понеже съм гастритаджия..
Дразни ли стомаха въпросната манджа.понеже съм гастритаджия..

Re: Нейно Величество – най-после тръгна яко.
Само една малка корекция на рецептата (важи само за копривата!!!):
Независимо дали копривата е сушена или прясна, задължително първите 3-4 води се изливат!!! В тях се съдържат всичките "парливи" вещества - най-вече за язваджии и гастритаджии.
После - следвайте рецептата: Божествена е.
А защо само за пъстърваджии? Не знам, ама се досещам, защото съм пробвал, но върви и с агънце - за Великден.
Да ви е сладко.
Божествен вкус - дар от природата. Добавката - всеки сам си я избира.
Поздрави на всички.
Независимо дали копривата е сушена или прясна, задължително първите 3-4 води се изливат!!! В тях се съдържат всичките "парливи" вещества - най-вече за язваджии и гастритаджии.
После - следвайте рецептата: Божествена е.
А защо само за пъстърваджии? Не знам, ама се досещам, защото съм пробвал, но върви и с агънце - за Великден.
Да ви е сладко.
Божествен вкус - дар от природата. Добавката - всеки сам си я избира.
Поздрави на всички.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Re: Нейно Величество – най-после тръгна яко.
Викате – Защо само за пъстърваджии?
Всеки като мен, който не обича навалицата и заради което не обича да ходи на десетината реки, на които дават пъстърви от падането на забраната – докъм средата на април – знае отговора на тоя въпрос.
Написал съм го, ама кой да чете – Тя Спасява Всяко Капо. На Всеки от Нас!
Всички други ловкат по нещо – уклей, костур, некоя платика, щука или клен и т.н. Ние – нищо. Редим капо след капо.
И като се прибереш - как се отговаря всеки следващ път – на въпроса – Къде ти е рибата? Да не говорим, ако не прибираш риби и без това, или го правиш много рядко. Свиваш рамене неловко, но отвътре леко се подсмихваш, защото знаеш, че ще дойде и твойто време. Аз тоя сезон имам десетина ходения, една хваната хамериканка и едно кълване. Нищо прибрано.
Когато Тя тръгне – пак се прибираш и изглеждаш смутен и виновен, обаче като те попитат леко подигравателно – изведнъш гордо тръшваш кофата с Копривата и гледаш победоносно. Направо ги разбиваш тогава. И като стъпваш – земята се тресе.
Та и за други риболовци става, но не е същото. Чувството е съвсем друго.
Сега – на другите въпроси.
Никакви изхвърляния на води и тем подобни отклонения от рецептата. Това не е раждане, а готвене все пак. С други думи – свещенодействие.
Дали дразни стомаха – дразни, ама търпиш. Не ядеш допълнително суров чесън тогава.
Сега – супа от Коприва. /Тука не съм специалист, защото умирам за Нея, когато е на яхния. А не може и едното и другото. Но съм сигурен, че става/.
Рецептата е абсолютно същата, но с много повече вода И Без Брашното!
Чесънът – по-добре нарязан на парченца, а не пасиран.
Вместо масло – зехтин. Може и олио.
Вместо брашно – един–два сварени картофа. Пасирани и те с Копривата.
И готово.
OOPS
Червения пипер го изсипваш върху маслото и после моментално изсипваш маслото върху копривата.
Всеки като мен, който не обича навалицата и заради което не обича да ходи на десетината реки, на които дават пъстърви от падането на забраната – докъм средата на април – знае отговора на тоя въпрос.
Написал съм го, ама кой да чете – Тя Спасява Всяко Капо. На Всеки от Нас!
Всички други ловкат по нещо – уклей, костур, некоя платика, щука или клен и т.н. Ние – нищо. Редим капо след капо.
И като се прибереш - как се отговаря всеки следващ път – на въпроса – Къде ти е рибата? Да не говорим, ако не прибираш риби и без това, или го правиш много рядко. Свиваш рамене неловко, но отвътре леко се подсмихваш, защото знаеш, че ще дойде и твойто време. Аз тоя сезон имам десетина ходения, една хваната хамериканка и едно кълване. Нищо прибрано.
Когато Тя тръгне – пак се прибираш и изглеждаш смутен и виновен, обаче като те попитат леко подигравателно – изведнъш гордо тръшваш кофата с Копривата и гледаш победоносно. Направо ги разбиваш тогава. И като стъпваш – земята се тресе.
Та и за други риболовци става, но не е същото. Чувството е съвсем друго.
Сега – на другите въпроси.
Никакви изхвърляния на води и тем подобни отклонения от рецептата. Това не е раждане, а готвене все пак. С други думи – свещенодействие.
Дали дразни стомаха – дразни, ама търпиш. Не ядеш допълнително суров чесън тогава.
Сега – супа от Коприва. /Тука не съм специалист, защото умирам за Нея, когато е на яхния. А не може и едното и другото. Но съм сигурен, че става/.
Рецептата е абсолютно същата, но с много повече вода И Без Брашното!
Чесънът – по-добре нарязан на парченца, а не пасиран.
Вместо масло – зехтин. Може и олио.
Вместо брашно – един–два сварени картофа. Пасирани и те с Копривата.
И готово.
OOPS
Червения пипер го изсипваш върху маслото и после моментално изсипваш маслото върху копривата.
Re: Нейно Величество – най-после тръгна яко.
Щом темата има такъв интерес,ще я допълня с рецепта за супа от коприва с която съм израсъл и хапвам до днес
Всичко трябва да се спазва както е споменато по-горе-иначе става чай от коприва

Копривата/една торбичка/ се измива и се попарва във вряла вода за 2мин.След това се изважда и се нарязва,като се запазва водата.
В малко олио се запържва 1 морков и няколко пресни лука наразани на дребно.Когато се запържат се прибавя 1с.л.брашно и преди да се извади се добавя и 1/2с.л.червен пипер.
Сместта се сваля от огъняи се оставя да изстине.След това се прибавя копривата и водата от варенето с ПОСТОЯННО разбъркване.Слага се на котлона и се добавя ориз или фиде/по желание/,сол и ври докато се развиие ориза или фидето.Като поистине се прави застройка от 1-2 яйца.
Накрая по желание се слага:
-2-3 твърдо сварени яйца нарязани на дребно с парче сирене
или
-счукани орехи на дребно с парче сирене
Ами това е.Това е за около 3л.вода,като аз обичам да е по-гъста и не жаля копривата.Рецептата я знам от майка ми и става невероятна супа.Да ви е вкусно



Копривата/една торбичка/ се измива и се попарва във вряла вода за 2мин.След това се изважда и се нарязва,като се запазва водата.
В малко олио се запържва 1 морков и няколко пресни лука наразани на дребно.Когато се запържат се прибавя 1с.л.брашно и преди да се извади се добавя и 1/2с.л.червен пипер.
Сместта се сваля от огъняи се оставя да изстине.След това се прибавя копривата и водата от варенето с ПОСТОЯННО разбъркване.Слага се на котлона и се добавя ориз или фиде/по желание/,сол и ври докато се развиие ориза или фидето.Като поистине се прави застройка от 1-2 яйца.
Накрая по желание се слага:
-2-3 твърдо сварени яйца нарязани на дребно с парче сирене
или
-счукани орехи на дребно с парче сирене
Ами това е.Това е за около 3л.вода,като аз обичам да е по-гъста и не жаля копривата.Рецептата я знам от майка ми и става невероятна супа.Да ви е вкусно

ПАЗЕТЕ ЧИСТОТА НА ВОДОЕМИТЕ
- lachezarnb
- ще става разбирач
- Мнения: 311
- Регистриран на: Сря Май 25, 2011 6:51 pm
- Местоположение: София
- Обратна връзка:
Re: Нейно Величество – най-после тръгна яко.
Ще добавя една вариация по последната рецепта:
Запържвате стар лук и моркови ( морковите може да са нарязани на ситно кубче или настъргани, ако са настъргани се слагат 4-5 минути след лука ), щом лука омекне счуквате 3-4 скилидки чесън и ги поставяте в мазнината. Следва копривата, попарена и отцедена, доливате вода и оставяте да кипне. Щом заври слагате картофи нарязани като за супа или мусака и ако има една натрошена суха чушка ( . Щом картофа поомекне добавяте домат, нарязан на ситно ( ако домата е от консерва изчакайте супата да поври още 5 мин. и тогава го поставете ). Идва ред на застройката ( приблизително за 4 литра супа ), две лъжици свинска мас ( може да я заместите с олио или зехтин ), загрявате ги и в тях слагате две супени лъжици с връх брашно, щом се позапържи изсипвате кофичка и половина ( около 600гр. ) кисело мляко, бъркате енергично така че съда трябва да е висок ( тенджера или касерола ), най добре с тел за разбиване на яйца. Щом се посгъсти започвате да доливате с черпак по малко от течността на супата ( два до три черпака ), продължавате да бъркате енергично, щом се сгъсти отново махате от печката , отпивате от бирата ракията, или каквото там пиете и чуквате две яйца, слагате лъжица червен пипер в застройката, отново бъркате енергично докато сместа се хомогенизира . Слагате супата на котлона да заври, щом това стане пак с черпака сипвате от течността при застройката и бъркате докато застройката стане с консистенция на боза, тогава я изсипвате в супата и разбърквате добре. Нека поври на слаб огън още 5 мин.
Може да добавите:
смлян черен пипер
люта чушка
настъргано сирене направо в паницата
бучка масло направо в паницата
Една от малкото супи които вървят с ракия!!!
Внимание!!!
Ако консумирате тази супа на открито в компания с приятели и ракия, ако "не дай боже" има и други мезета е напълно възможно да се пристрастите !!!
Запържвате стар лук и моркови ( морковите може да са нарязани на ситно кубче или настъргани, ако са настъргани се слагат 4-5 минути след лука ), щом лука омекне счуквате 3-4 скилидки чесън и ги поставяте в мазнината. Следва копривата, попарена и отцедена, доливате вода и оставяте да кипне. Щом заври слагате картофи нарязани като за супа или мусака и ако има една натрошена суха чушка ( . Щом картофа поомекне добавяте домат, нарязан на ситно ( ако домата е от консерва изчакайте супата да поври още 5 мин. и тогава го поставете ). Идва ред на застройката ( приблизително за 4 литра супа ), две лъжици свинска мас ( може да я заместите с олио или зехтин ), загрявате ги и в тях слагате две супени лъжици с връх брашно, щом се позапържи изсипвате кофичка и половина ( около 600гр. ) кисело мляко, бъркате енергично така че съда трябва да е висок ( тенджера или касерола ), най добре с тел за разбиване на яйца. Щом се посгъсти започвате да доливате с черпак по малко от течността на супата ( два до три черпака ), продължавате да бъркате енергично, щом се сгъсти отново махате от печката , отпивате от бирата ракията, или каквото там пиете и чуквате две яйца, слагате лъжица червен пипер в застройката, отново бъркате енергично докато сместа се хомогенизира . Слагате супата на котлона да заври, щом това стане пак с черпака сипвате от течността при застройката и бъркате докато застройката стане с консистенция на боза, тогава я изсипвате в супата и разбърквате добре. Нека поври на слаб огън още 5 мин.
Може да добавите:
смлян черен пипер
люта чушка
настъргано сирене направо в паницата
бучка масло направо в паницата
Една от малкото супи които вървят с ракия!!!
Внимание!!!
Ако консумирате тази супа на открито в компания с приятели и ракия, ако "не дай боже" има и други мезета е напълно възможно да се пристрастите !!!
Големите умове обсъждат идеи. Средните умове обсъждат събития. Малките умове обсъждат хора.
Клуб по спортен риболов "Балканка"
http://balkanka.bg/
Клуб по спортен риболов "Балканка"
http://balkanka.bg/
- misho_tsakov
- ще става разбирач
- Мнения: 415
- Регистриран на: Чет Юли 17, 2008 4:17 pm
- Местоположение: София
Re: Нейно Величество – най-после тръгна яко.
Kърцата нещо оутсорства темите А мен ме помоли да пусна за платиките
Колеги, Кърцата е овладял основните принципи на управлението - Обучавай, Мотивирай, Делегирай. Радвайте се че не прилага и следващото - Контролирай - демек да почне да ви намира кусури!
Колеги, Кърцата е овладял основните принципи на управлението - Обучавай, Мотивирай, Делегирай. Радвайте се че не прилага и следващото - Контролирай - демек да почне да ви намира кусури!

Който ходи в мола - умира!
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg