Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Водоеми и реки
naRiba.com

Форум

Питане за язовир Горна Диканя-статут след януари 2011 г.?
Модератор: sapuna
Re: Питане за язовир Горна Диканя-статут след януари 2011 г.
Инфото е от днес. Язовирът е обледен към стената (по-голямата част) и малко от към устието. Ледът е тънък. Има още едно много голямо централно "петно", което обхваща и шаранджийския залив, където все още не е замръзнало. За дупка все още не става. Съжалявам, че не го снимах.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Привет Колеги и честит Празник Българи, видях тема за Диканите , в която бе обявено , че е даден под аренда.Ако това наистина е вярно ще ме е яд защото очаквам добро ниво на водата и като знам каква популация се съвзема , щеше да бъде една интересна година.Колега Jagger 1 знаеш ли нещо по въпроса?
Опазвайте Рибата , за да има какво да се лови !!!
- TRAP
- ще става разбирач
Дано не се окаже вярно.
Аз ходя по брега и викам рибката да идва тя при мен сега.
И аз прочетох темата скоро (темата вече е заключена, нямам представа защо?), но в темата инфото ми прозвуча като слух.
На 01.03.2012. пескочих за малко (около 1-2 часа) до ранчото. Язовирът е заледен на 100% и плътно покрит със сняг. Нямаше следи от "нашественици" мераклии за риболов на дупка. Питах в едно малко магазинче за хранителни стоки. Отговориха ми, че и там са чули, че пак е арендован, но информацията им е пак от въпросната тема (заключената). Та нещата не са ясни. Другата седмица ще ходя до ИАРА и ще се опитам да науча нещо. Ако някой има сигурно инфо, нека да го сподели срещи благодарности от цялата риболовна гилдия
.
Поздрави от мен на всички.
На 01.03.2012. пескочих за малко (около 1-2 часа) до ранчото. Язовирът е заледен на 100% и плътно покрит със сняг. Нямаше следи от "нашественици" мераклии за риболов на дупка. Питах в едно малко магазинче за хранителни стоки. Отговориха ми, че и там са чули, че пак е арендован, но информацията им е пак от въпросната тема (заключената). Та нещата не са ясни. Другата седмица ще ходя до ИАРА и ще се опитам да науча нещо. Ако някой има сигурно инфо, нека да го сподели срещи благодарности от цялата риболовна гилдия

Поздрави от мен на всички.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Колеги, Язовира е даден под аренда ,но какви ще са условията още не знам.Във всички случаи нищо добро за популацията .Жалко.
Язовирът е даден под аренда. Новият арендатор по непотвърдени данни е местен - човекът, който се занимава с производство на картофи в Диканите. Не е ясно дали го е взел за поливане, или и за експлоатиране от гледна точка на риболов - с таксуване за риболов. Ако науча повече, ще пиша. Жалко, че рибата беше започнала да се съвзема. Жалко. Този язовир няма късмет. Ще ловим картофи
Поздрави на всички.
п.п.: За такива водоеми трябва да се наложи забрана за арендоването им. Един арендатор не може да поддържа язовир с такъв обем. Доказва го практиката от 20 години насам! От язовира само е гребано до сега - 20 години. Не е пусната нито една риба. Това, което е останало е само от собствена популация и няколко любителски зарибявания. Жалко.

Поздрави на всички.
п.п.: За такива водоеми трябва да се наложи забрана за арендоването им. Един арендатор не може да поддържа язовир с такъв обем. Доказва го практиката от 20 години насам! От язовира само е гребано до сега - 20 години. Не е пусната нито една риба. Това, което е останало е само от собствена популация и няколко любителски зарибявания. Жалко.
Напълно съм съгласен с теб Колега , ще допълня само ,че язовира ще се използва за напояване.Чорбаджията /Чорбаджиите/ е /са/ от хората , които винаги са взимали от държавата , облагодетелствували са се през всичките тези години и нищо градивно не са направили досега. Така ще се отнесат и с този водоем . Ще направят някакво заведение , ще се пуснат лодки , джетове , ще се събират някакви приходи които едва ли ще бъдат най - важното за природата ,патиците и морунажите . Но чрез водата за напояване е там нещата вече стават "сериозни". Аз също съм на мнение ,че подобни водоеми трябва да бъдат с национален статут и стопанин трябва да бъде държавата чрез ресорното ведомство . Но у нас отдавна държава се пише с малко "Д" ЖАЛКО.jagger1 написа:Язовирът е даден под аренда. Новият арендатор по непотвърдени данни е местен - човекът, който се занимава с производство на картофи в Диканите. Не е ясно дали го е взел за поливане, или и за експлоатиране от гледна точка на риболов - с таксуване за риболов. Ако науча повече, ще пиша. Жалко, че рибата беше започнала да се съвзема. Жалко. Този язовир няма късмет. Ще ловим картофи![]()
![]()
![]()
Поздрави на всички.
Това означава ли, че като е за напояване няма да може да се лови?

http://www.fotosviat.bgM_tech1 написа:П.П.Някой да знае къде изкупуват риба,че тези трудно ги раздадох даже?
Не, не означава. Може да се лови, но като се източва постоянно, сещаш се до какво води. Язовирът в момента (преди около 3 седмици) беше 8-9 метра под максимума. Или казано по друг начин, в момента е на 60% от кубатурата си (ако не и по-малко). Това ниво се поддържаше през цялата 2011 г. Ако не се добави поне 1/3 вода, т.е. поне 3 метра да се вдигне нивото му, през лятото ще остане един гьол. Но пак казвам, не съм сигурен в инфото за статута му. Ще имам някаква яснота поне след две седмици (към началото на април). Ако разбера нещо, ще пусна инфо веднага.topsoft написа:Това означава ли, че като е за напояване няма да може да се лови?
Поздрави.
Колеги , някаква информация за язовира? Ако има някой ,който го е посетил нека драсне някой и друг ред.Бях запланувал този уикенд да проверя как е хавата но се разминах . При първа възможност ще отида и ще дам инфо.Наслука.
Привет на всички.
Последно инфо от мястото на събитието - 27.03.2012 - 01.04.2012 г.
Язовирът е на нивото от ноември месец 2011 г. Беше започнал да вдига нивото си (островите на устието бяха под вода), но явно изпускателите работят и за времето от 27.03. до 01.04.2012 г. нивото падна доста и трите острова се появиха отново. Рибата не е активна и от колегите, които го посетиха през този период резилтатът е: единични и случайни атаки на стръвта и по някое и друго рибе - бабушка, кленче, няколко маломерни морунашчета, някой заблуден уклей. Нищо друго. Колеги, моля Ви, връщайте поне маломерките. Те са кожа и кости само. В момента, вали сняг от 11.30 ч. до този момент и не е никак приятно като климатични условия. Реката има дебит (доста под това, което беше преди 20 години), но има добър дебит. Ако се спре източването му (до някакво приемливо ниво поради сигурност), язовирът ще дръпне и ще живне. Иначе, от това ниво - през лятото ще остане гьол за крави и прасета, но не и язовир. Чудно ми е, нямам обяснение, как водоеми с такава площ се отдават под аренда? Как от 20 години редовно само се влачи и мрежари, никакви зарибителни ангажименти от досегашните арендатори, само влачене и мрежарене, само вадене. Ей, хора, оставете го поне малко да живне. Това е един от най-чистите, красиви и удобни водоеми в Софийско. Дайте му малко шанс. Иначе - раци колкото ви душа иска, ама от тази година - пак с такса - без риба и с раци.
Поздрави на всички. Това беше от мен.
п.п.: Тази година, май, който иска да си плаща, ше плаща само за раци. Другото е абсолютен късмет.
п.п.2: За дънарите: Дъното е посято с лигавите водорасли. Имайте го предвид, когато хвърлите и чакате резултат. За плувкаджиите: Местата за плувка са все още добри, но пак имайте предвид лигавите водорасли, когато търсите рибките по дъното. За щукарите: Щуката е забранена до 01.06.2012. Местата й за гнездене са сухи - нивото е много ниско (повече от 8-9 метра от максимума на язовира). Има малко останали, но и щуката не е бол. Пазете я, ако искате да има занапред. За спинингистите, и джигистите: Пак ви напомням за лигавите водорасли. За мухарите - устието и залива на преливника, ама си е божа работа от гледна точка на рибния интерес към примамките (поне от това, което е останало живо).
Пускайте маломерките обратно. Семки има във всеки супермаркет или павилион за семки и фъстъци. Цаца също има за около 2 лв/кг. Не си заслужава да се събират и задържат "семки". Собствени наблюдения.
Последно инфо от мястото на събитието - 27.03.2012 - 01.04.2012 г.
Язовирът е на нивото от ноември месец 2011 г. Беше започнал да вдига нивото си (островите на устието бяха под вода), но явно изпускателите работят и за времето от 27.03. до 01.04.2012 г. нивото падна доста и трите острова се появиха отново. Рибата не е активна и от колегите, които го посетиха през този период резилтатът е: единични и случайни атаки на стръвта и по някое и друго рибе - бабушка, кленче, няколко маломерни морунашчета, някой заблуден уклей. Нищо друго. Колеги, моля Ви, връщайте поне маломерките. Те са кожа и кости само. В момента, вали сняг от 11.30 ч. до този момент и не е никак приятно като климатични условия. Реката има дебит (доста под това, което беше преди 20 години), но има добър дебит. Ако се спре източването му (до някакво приемливо ниво поради сигурност), язовирът ще дръпне и ще живне. Иначе, от това ниво - през лятото ще остане гьол за крави и прасета, но не и язовир. Чудно ми е, нямам обяснение, как водоеми с такава площ се отдават под аренда? Как от 20 години редовно само се влачи и мрежари, никакви зарибителни ангажименти от досегашните арендатори, само влачене и мрежарене, само вадене. Ей, хора, оставете го поне малко да живне. Това е един от най-чистите, красиви и удобни водоеми в Софийско. Дайте му малко шанс. Иначе - раци колкото ви душа иска, ама от тази година - пак с такса - без риба и с раци.
Поздрави на всички. Това беше от мен.
п.п.: Тази година, май, който иска да си плаща, ше плаща само за раци. Другото е абсолютен късмет.
п.п.2: За дънарите: Дъното е посято с лигавите водорасли. Имайте го предвид, когато хвърлите и чакате резултат. За плувкаджиите: Местата за плувка са все още добри, но пак имайте предвид лигавите водорасли, когато търсите рибките по дъното. За щукарите: Щуката е забранена до 01.06.2012. Местата й за гнездене са сухи - нивото е много ниско (повече от 8-9 метра от максимума на язовира). Има малко останали, но и щуката не е бол. Пазете я, ако искате да има занапред. За спинингистите, и джигистите: Пак ви напомням за лигавите водорасли. За мухарите - устието и залива на преливника, ама си е божа работа от гледна точка на рибния интерес към примамките (поне от това, което е останало живо).
Пускайте маломерките обратно. Семки има във всеки супермаркет или павилион за семки и фъстъци. Цаца също има за около 2 лв/кг. Не си заслужава да се събират и задържат "семки". Собствени наблюдения.
Благодаря ти Колега , винаги си изчерпателен с инфото , макар понякога да ми става тъжно.Не разбрах дали има обявена някаква такса за" риболов на раците"
Ами за сега никой не е минавал и нямам представа. Сигурно, като се пораздвижи природата - ще има и такси, ама за сега не е ясно. Трябва да се провери в общината (или Радомир или Перник), която го е отдала под аренда. Не е ясно изобщо. За сега - няма рибки, ама няма и рибари.atanasko написа:Благодаря ти Колега , винаги си изчерпателен с инфото , макар понякога да ми става тъжно.Не разбрах дали има обявена някаква такса за" риболов на раците"
Инфо от последните няколко часа: Язовирът целия е в сняг (около 5 см.) Красота и дивотия (в момента е около 1-2 градуса), ама само толкова.
Поздрави.
-
- новобранец
юли месец бях там само да огледам как ми беше любимият язовир и когато пристигнах на брегът се ужасих той беше съсипан
направих няколко излета тъй като бях в селото и нямаше какво да се прави с никакъв успех
само няколко слънчака тая година смятам малко по сериозно да подходя и се надявам поне нивото да се вдигне