Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Клуб Балканка
Клуб Балканка
naRiba.com

Форум

Новини от парламента за промени в ЗРА
Модератор: Кърцата
- bobo_33333
- кандидат преподавател
Re: Новини от парламента за промени в ЗРА
pitcha написа:Моля за дълбоко извинение:
В обекти от 500 до 1500м. – 1май до 15 юни
В обекти до 500м. – 15април до 31 май
Явно още не съм се бил събудил след заседанието.
Няколко отделни групи са искали да се криминализират браковците. Но не става в ЗРА, а да се промени наказателния кодекс е доста сложно. Даже един поиска обяснение за увеличените глоби, щото беше против. ИАРА му отговориха, аз потвърдих - по искане на хиляди риболовци.
Не е ли от 17 априлВ обекти до 500м. – 15април до 31 май

Аз там съм пораснал...
Добре,а след 15 май ще може ли да се лови бяла риба?
По повод пъстървата си мисля, че никога не съм успявал да хващам повече от 1-2 читави риби. Така, че промяната пак ми се струва недоизпипана. Искам да кажа, че е забранено нещо което е невъзможно - тоест улов на 6 риби
. По добре щеше да е както в Германия. Примерно да е разрешено да си вземеш по 1 риба в делнични дни, а в почивни дни примерно не повече от 3 риби. Което прави седмично 11 риби в най-добрия случай, но да не забравяме, че никой не може да ходи всеки ден за пъстърви
.
Както и да е, все пак промяната е по-добра от старото положение.

Както и да е, все пак промяната е по-добра от старото положение.
- atufektchi
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Относно НПК
НПК не се пипа, защото ще се създаде прецедент. Ако се промени заради бракониерството, трябва да го променят и за кражбите на коли, домашни кражби, катастрофи .... сещайте се какво ще стане!!!
Дано има полза и от тези "малки" промени, за които се преборихме всички и да са полезни за рибите!
НПК не се пипа, защото ще се създаде прецедент. Ако се промени заради бракониерството, трябва да го променят и за кражбите на коли, домашни кражби, катастрофи .... сещайте се какво ще стане!!!
Дано има полза и от тези "малки" промени, за които се преборихме всички и да са полезни за рибите!
Риболовен клуб "Балканка"
www.balkanka.bg
www.balkanka.bg
Тука става дума за предстоящи промени на закона, които не са в сила, но със сигурност ще бъдат приети. Още не е ясно кога. Тазгодишната забрана не се променя – тя си е в сила.bobo_33333 написа:[Не е ли от 17 април
Да поясня за забраните. Тия срокове са ориентировъчни. Министърът може да ги променя всяка година и досега всяка година го прави. Например – съобразяват ги да са от понеделник до петък. Както е тази година за пролетната забрана. Само веднъж помня, че не ги съобразиха – преди две – три години, ако не се лъжа. Сроковете ще са валидни – само ако министърът не пусне заповед.
Ситуацията със забраните продължава да си е доста интересна с бялата и щуката. Най-лесно и вероятно е – министърът да удължава техните забрани до края на общата. Иначе много народ ще кисне на водоема – заметнал на царевица, и ще разправя че търси бяла – на който го провери.
Обаче – специално за бялата – мисля, че е много по-добре да е разрешено влаченето, докато трае другата забрана. Бая мрежи ще се вадят тогава.
Също – чудя се дали ще е добре щуката и бялата – след като паднат техните забрани – да са разрешени само на изкуствени примамки – до края на общата забрана. Тема за размисъл.
Това са неща, върху които, ако ги измислим както трябва, и ги поискаме всички – ще можем да повлияем. По тоя начин се промени цял закон, та една заповед на министъра ли няма да оправим.
- hristoogi
- вече хвърля и на тежко
Дано да ги приемат тези промени .Най вече се радвам и надявам за нощния риболов и тройките . Все пак адмирации.
-
- научил се да хвърля
Koга се очаква тези промените да бъдат факт?За сега това са си е само хипотитично..в един момент за големите мислители, може и да е- не практично.
-
- научил се да хвърля
Това пък с каква цел се прави?До сега беше разрешено с една въдица,те ловяха с по 3-4,а сега ще ловят с по 6-8???pitcha написа:
- На река ще бъдат разрешени два броя въдици/пръчки/ с до две единични куки
-
Пичове, писна ми!!!
Как па един път не сте доволни.
Когато не се прави нищо, ревете, че нищо не се променя,
когато се направи нещо, ревете, че се е направило, че някой се е загрижил за вас и кефа ви.
А вземете направете нещо за да станат нещата по-добри и тогава вземете отношение.
Ама що да си нарушавате спокойствието. То да се мрънка е по-лесно!
когато се направи нещо, ревете, че се е направило, че някой се е загрижил за вас и кефа ви.
А вземете направете нещо за да станат нещата по-добри и тогава вземете отношение.
само русалки НЕ ловя и то защото не им знам мезето
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!
http://standartparket.com/
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!
http://standartparket.com/
Кърца, промените са добри и за добро, но не бива да се спира до тук! Не става въпрос за мрънкане, аз лично бих помогнал с всичко каквото мога, ако някой ми поиска съдействие.Кърцата написа:Пичове, писна ми!!!

http://www.fotosviat.bgM_tech1 написа:П.П.Някой да знае къде изкупуват риба,че тези трудно ги раздадох даже?
Чааай, че вчера бях зает малко с Балканските Пъстърви. Пък се оказа, че и мечките вече са се събудили, та бях леко разконцентриран привечер. Оказа се – подкрепят промените. Че и на тях им било писнало да ги щипе ток по краката.
По темата - писах в началото – тия промени са поискани от много групи и отделни хора – в различни писма и петиции. После други пък са ги подкрепили.
За пъстървите – от нас. За браковците – от безброй клубове. Тука най-голяма роля е изиграла петицията на Видрите.
За двете пръчки на река – не знам. Мен ми се струва смислено, защото така можеш да пробваш два начина – за да видиш как ще кълве. Иначе – нормата за улов – 2кг. Пъстърви и 3кг от другите – не се променя.
За пъстървите – с две пръчки на река не можеш, дори и да искаш.
За всички, които предлагат пъстърви да не се взимат – ИАРА не са съгласни. Ще има много протести от местни и по-възрастни. Или ще спрат да ходят. А все пак е много по-добре да ходят хора, които спазват закона, отколкото да няма никой. Освен това – ако забраниш Балканките – ще почнат да си зарибяват с хамериканки, което е доста тъпо. И без това много хора го правят и в момента – за да си ги прибират впоследствие за фризерите.
Специално за колегата mihata – все още има места, където можеш да минеш нормата с Балканки. И то доста яко. Но все по-малко остават за съжаление. Така че е по-добре да е с намалена норма.
Кога ще влезе в сила не знам. Знам само, че много го бързат. Знам също – новото ръководство на ИАРА изглежда доста стабилно. И проявява склонност да се вслушва в разумни предложения. Така че – има надежда.
ВАЖНО!!!
Повечето основания за разрешаване на нощния риболов и на пъстървите през седмицата се базират на идеята да се даде възможност и на свестните риболовци да ги практикуват. За да пречат на браковците. Остава – ние да оправдаем очакванията.
По темата - писах в началото – тия промени са поискани от много групи и отделни хора – в различни писма и петиции. После други пък са ги подкрепили.
За пъстървите – от нас. За браковците – от безброй клубове. Тука най-голяма роля е изиграла петицията на Видрите.
За двете пръчки на река – не знам. Мен ми се струва смислено, защото така можеш да пробваш два начина – за да видиш как ще кълве. Иначе – нормата за улов – 2кг. Пъстърви и 3кг от другите – не се променя.
За пъстървите – с две пръчки на река не можеш, дори и да искаш.
За всички, които предлагат пъстърви да не се взимат – ИАРА не са съгласни. Ще има много протести от местни и по-възрастни. Или ще спрат да ходят. А все пак е много по-добре да ходят хора, които спазват закона, отколкото да няма никой. Освен това – ако забраниш Балканките – ще почнат да си зарибяват с хамериканки, което е доста тъпо. И без това много хора го правят и в момента – за да си ги прибират впоследствие за фризерите.
Специално за колегата mihata – все още има места, където можеш да минеш нормата с Балканки. И то доста яко. Но все по-малко остават за съжаление. Така че е по-добре да е с намалена норма.
Кога ще влезе в сила не знам. Знам само, че много го бързат. Знам също – новото ръководство на ИАРА изглежда доста стабилно. И проявява склонност да се вслушва в разумни предложения. Така че – има надежда.
ВАЖНО!!!
Повечето основания за разрешаване на нощния риболов и на пъстървите през седмицата се базират на идеята да се даде възможност и на свестните риболовци да ги практикуват. За да пречат на браковците. Остава – ние да оправдаем очакванията.
-
- вече хвърля и на тежко
Ама невероятно съвпадение с действителноста, ако може друг да ни свърши работата ама да е изгодна на всички а ние и пръста си да не мръднем, щото требе некой да ходи на работа да има за македонка за скарата.Кърцата написа:Пичове, писна ми!!!

Ето за който се интересува – всички подробнсти са тук:
http://www.parliament.bg/bg/parliamenta ... ts/ID/3443
Който не му се гърби да чете - ето и окончателните промени в текста на сегашния чл.24, който е най-важният:
§ 34. В чл. 24 се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1:
а) в т. 1 думите „единични, двойни или тройни” се заменят с „единични или двойни”;
б) в т. 2 думите „една въдица (пръчка)” се заменят с „2 броя въдици (пръчки)”, а думите „единични, двойни или тройни” се заменят с „единични или двойни”.
2. Създава се нова ал. 2:
„(2) Използването на тройни куки се разрешава само при риболов с изкуствени примамки и при риболов на хищни риби със стръв - жива или мъртва рибка.”
3. Досегашната ал. 2 става ал. 3 и се изменя така:
„(3) След еднодневен риболовен излет, при осъществяване на риболов в събота, неделя и на празнични дни, риболовците запазват за себе си до 2 кг пъстървови риби, но не повече от 6 бройки. В делнични дни риболовците са длъжни да пускат обратно всяка уловена пъстървова риба. За всички останали видове риба риболовците запазват до 3 кг, с изключение на единичен екземпляр с по-голямо тегло. В случаите на улов на жаби и раци задържат до 50 екземпляра. В случай на улов на количество, по-голямо от определеното, уловените екземпляри се връщат незабавно във водата независимо от състоянието им.”
4. Досегашната ал. 3 става ал. 4 и в нея думите „ал. 2” се заменят с „ал. 3”.
5. Досегашната ал. 4 става ал. 5 и в нея след думата „риболов” запетаята, думите „с изключение на пъстървови риби” и запетаята след тях се заличават.
6. Досегашната ал. 5 става ал. 6 и се изменя така:
„(6) Редът, условията и водните обекти, в които се разрешава любителски риболов през тъмната част на денонощието се определят със заповед на министъра на земеделието и храните.”
7. Досегашната ал. 6 става ал. 7 и в нея след думите „билет за любителски риболов” текстът до края се заличава.
8. Създава се ал. 8:
„(8) Забранява се любителски риболов на квотиран вид риба.”
Пускам го цялото, защото ал.8 – нова ми се струва важна. Вероятно засяга морския риболов на калкан, а може би и други видове морски и някои от дунавските риби. От морските нищо не разбирам. За есетровите – не съм сигурен дали има квота само за хайвера или и за рибите. Но те и без това са си забранени в момента със зaповед на министъра.
http://www.parliament.bg/bg/parliamenta ... ts/ID/3443
Който не му се гърби да чете - ето и окончателните промени в текста на сегашния чл.24, който е най-важният:
§ 34. В чл. 24 се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1:
а) в т. 1 думите „единични, двойни или тройни” се заменят с „единични или двойни”;
б) в т. 2 думите „една въдица (пръчка)” се заменят с „2 броя въдици (пръчки)”, а думите „единични, двойни или тройни” се заменят с „единични или двойни”.
2. Създава се нова ал. 2:
„(2) Използването на тройни куки се разрешава само при риболов с изкуствени примамки и при риболов на хищни риби със стръв - жива или мъртва рибка.”
3. Досегашната ал. 2 става ал. 3 и се изменя така:
„(3) След еднодневен риболовен излет, при осъществяване на риболов в събота, неделя и на празнични дни, риболовците запазват за себе си до 2 кг пъстървови риби, но не повече от 6 бройки. В делнични дни риболовците са длъжни да пускат обратно всяка уловена пъстървова риба. За всички останали видове риба риболовците запазват до 3 кг, с изключение на единичен екземпляр с по-голямо тегло. В случаите на улов на жаби и раци задържат до 50 екземпляра. В случай на улов на количество, по-голямо от определеното, уловените екземпляри се връщат незабавно във водата независимо от състоянието им.”
4. Досегашната ал. 3 става ал. 4 и в нея думите „ал. 2” се заменят с „ал. 3”.
5. Досегашната ал. 4 става ал. 5 и в нея след думата „риболов” запетаята, думите „с изключение на пъстървови риби” и запетаята след тях се заличават.
6. Досегашната ал. 5 става ал. 6 и се изменя така:
„(6) Редът, условията и водните обекти, в които се разрешава любителски риболов през тъмната част на денонощието се определят със заповед на министъра на земеделието и храните.”
7. Досегашната ал. 6 става ал. 7 и в нея след думите „билет за любителски риболов” текстът до края се заличава.
8. Създава се ал. 8:
„(8) Забранява се любителски риболов на квотиран вид риба.”
Пускам го цялото, защото ал.8 – нова ми се струва важна. Вероятно засяга морския риболов на калкан, а може би и други видове морски и някои от дунавските риби. От морските нищо не разбирам. За есетровите – не съм сигурен дали има квота само за хайвера или и за рибите. Но те и без това са си забранени в момента със зaповед на министъра.
"- забрана на тройните куки, освен при изкуствени примамки и при риболов на хищници със стръв - жива или мъртва рибка"
Този текст също трябва да се прецизира, защото тройка с едно мънисто над нея ще бъде превърната от всеки адвокат в изкуствена примамка
И пак сеч цяла зима по скобарите
Често пъстървите гълтат лошо и освобождаването е безмислено. Мисля , че прибирането до 3 риби няма да е проблем, без значене на делник/празник.
Разминаването на сроковете на забраните за различните видове риби на един и същ водоем е отворена вратичка за риболов по време на забрана.Тарикатите ще се правят че ловят хищници на червей и ще си дърпат платички и каракудяци през май, или обратно- риболов на бяла, уж за платика от лодките през март/април
Необходимо е прецизиране на текста - например забрана за риболов от лодка в срока на забраната на хищника и т.н.
Иначе, без да съм фен на това правителство, не може да се отрече стъпката в правилна посока

Този текст също трябва да се прецизира, защото тройка с едно мънисто над нея ще бъде превърната от всеки адвокат в изкуствена примамка

Често пъстървите гълтат лошо и освобождаването е безмислено. Мисля , че прибирането до 3 риби няма да е проблем, без значене на делник/празник.
Разминаването на сроковете на забраните за различните видове риби на един и същ водоем е отворена вратичка за риболов по време на забрана.Тарикатите ще се правят че ловят хищници на червей и ще си дърпат платички и каракудяци през май, или обратно- риболов на бяла, уж за платика от лодките през март/април

Необходимо е прецизиране на текста - например забрана за риболов от лодка в срока на забраната на хищника и т.н.

Иначе, без да съм фен на това правителство, не може да се отрече стъпката в правилна посока

Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
Наско, нещо си се объркал. Ако е глътнала куката навътре, просто отрязваш влакното и си я пускаш обратно, а след време тя изплюва куката. Това се знае и е доказано в практиката.naskobo написа: