РИБОЛОВ НА КЕФАЛ(СЪВЕТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ)

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
къца - кълве
сериозен играч
сериозен играч

Re: РИБОЛОВ НА КЕФАЛ(СЪВЕТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ)

Мнение от къца - кълве »

http://imageshost.ru/photo/1339239/id1831344.html
Бях ви обещал да докладвам.Водата беше висока и бистра.Нямах много време за риболов,но начешах крастата. :D По брега скачаха жабки и уклея беше се разиграл.Сега вече мога да ви гарантирам,че става за воблер.Това го хванах на жълта жабка с черен гръб.
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Давай все така-веднага се сетих за жабката :lol:Просто при нас нещата са високопланински ненормални -толкова много сняг има да се топи тази година от високите части,че реките ни приличат на библейско безобразие -високи,мътни,ледено-студени води,носещи хиляди боклуци -като се започне от парчета от дървета-листа,вейки,клонченца,клонове,клечки, пръчки,прътове,дънери,парчета найлон,парцали,всякакви пластмаси и пр.Накратко,никакъв риболов не е възможен и резултатен за кефалите по това време и точно сега :(
Аватар
къца - кълве
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от къца - кълве »

INCUBUS написа:Давай все така-веднага се сетих за жабката :lol:Просто при нас нещата са високопланински ненормални -толкова много сняг има да се топи тази година от високите части,че реките ни приличат на библейско безобразие -високи,мътни,ледено-студени води,носещи хиляди боклуци -като се започне от парчета от дървета-листа,вейки,клонченца,клонове,клечки, пръчки,прътове,дънери,парчета найлон,парцали,всякакви пластмаси и пр.Накратко,никакъв риболов не е възможен и резултатен за кефалите по това време и точно сега :(
При този апокалипсик оттеглям твърдението си ,че става за воблер. :drinkers:
Аватар
nuray74
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от nuray74 »

Мерси,колега seefeel!Това са си само мои мнения.Опитвам се да бъда полезен с нещо.
Аватар
efko2
новобранец
новобранец

Мнение от efko2 »

:finga:
Аватар
къца - кълве
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от къца - кълве »

Здравейте!
Честит празник на всички!
В неделя отивам на Огоста и във вторник ще докладвам. :D
pluvka556
новобранец
новобранец

Мнение от pluvka556 »

Vid написа:Не че съм професионалист, ама и яЗ да кажа нещо...
През ранна пролет в която сме почти сега, определено по-добър успех ще имаме със жива или по-точно естествена стръв. Според мен по удачния риболов на тази риба е със изкуствени примамки, който на практика ще започне след забраната, когато се затопли водата. При Кефала най-добре работят блесните-въртележки и малките воблери, като воблерите ловят най успешно в най-горещите летни месеци, през пролетно-есенните месеци е по-удачно да се залага на въртележки.
Да не забравяме местоположението на рибата през сезоните - през студените дни в дълбоките вирове и бавно течение, през пролетта-есен непосредствено пред бързеите и в спокойната вода след бързея и в най горещото време в самия бързей. В горещите дни е почти невъзможен риболова на рибата с естествени примамки, по-успешен е през по студените дни.
Принципно кефала е топлолюбива риба и в студена вода риболова е слаб или случаен.

п.п. Искам да допълня, относно риболова със примамка - скакалец, за който прочетох някъде по-горе. Не си спомням по кое време на годината беше, но беше на р.Арда - пробвам си вСякви примамки и не и не, а местните турскоговорящи събираха скакалци по нивите и го "пукаха" от всекъде...
Аватар
къца - кълве
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от къца - кълве »

pluvka556 написа:
Vid написа:Не че съм професионалист, ама и яЗ да кажа нещо...
През ранна пролет в която сме почти сега, определено по-добър успех ще имаме със жива или по-точно естествена стръв. Според мен по удачния риболов на тази риба е със изкуствени примамки, който на практика ще започне след забраната, когато се затопли водата. При Кефала най-добре работят блесните-въртележки и малките воблери, като воблерите ловят най успешно в най-горещите летни месеци, през пролетно-есенните месеци е по-удачно да се залага на въртележки.
Да не забравяме местоположението на рибата през сезоните - през студените дни в дълбоките вирове и бавно течение, през пролетта-есен непосредствено пред бързеите и в спокойната вода след бързея и в най горещото време в самия бързей. В горещите дни е почти невъзможен риболова на рибата с естествени примамки, по-успешен е през по студените дни.
Принципно кефала е топлолюбива риба и в студена вода риболова е слаб или случаен.

п.п. Искам да допълня, относно риболова със примамка - скакалец, за който прочетох някъде по-горе. Не си спомням по кое време на годината беше, но беше на р.Арда - пробвам си вСякви примамки и не и не, а местните турскоговорящи събираха скакалци по нивите и го "пукаха" от всекъде...
Съгласен съм с това което споделяш.Аз ловя само на воблер.Ако водата е бистра, от сега до края на октомври на Огоста ловя успешно.И всеки път ги намирам на различни места.При ниска вода има още по-добър резултат.
Аватар
къца - кълве
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от къца - кълве »

Бях обещал доклад.В неделя валеше дъжд и не можаха да ме хванат на работа. :D Така,че цялото време беше за риболов.Водата беше леко мътна и висока.От 14 ч. до 18 не иска да пипне.Сменях воблерите и местата докато ги набарах на бяла жабка с черен гръб.Водата започна да спада и да се избистря.Имах много удари,но хванах само два.http://imageshost.ru/photo/711568/id1913651.html . Днес ,прекрасно време,но и работа ми намериха.През обедната почивка прескочих до Огоста.Водата бистра и ниска а кефала бесен.За два часа с бялата жабка хванах това.http://imageshost.ru/photo/1110721/id1913653.html
daka_rs
новобранец
новобранец

Мнение от daka_rs »

здравейте колеги аз сам от гр.Русе и ходя за риба и то предимно за Кефал по Бели и Черни лом около селата Нисово,Червен,Писанец,Красен.Лома е добър и има много Кефал от малки до големи,а на по дълбоките места и при малко касмет излизат трофейни кефали между 1 кг. и 2 кг.В момента най-много за страв ползвам опашката на рака и вадя много добри риби,но за съжаление не винаги оспявам да се набавя с раци,а когато неуспея нямам слука на едри.След забраната ще ги ловя на зелен скакалец,бобонки,сливи и други в зависимост от растителноста около реката(винаги ползвам за страв това което е най близко до естествената му среда).Може да ви се стори малко смешно но когато беше студено декември и януари до преди да замразне ги ловихме на котешка храна с аромат на риба тая на луискас която е на хапки и имахме слука,но има един недостатак че са меки и ги краде много лесно
ето една снимка от последния излет
DSC05334 (1077 x 718).jpg
DSC05334 (1077 x 718).jpg (208.31 KiB) Преглеждано 1676 пъти
Dimy
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Dimy »

е добре де тия арматуристи за какво са ви ,да беше свясна риба да я вземете , ма тоя клен за нищо не става освен за ловене и пускане , много кости и не е вкусна
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Аз бих казал следното: първо поздрави за слуката... Второ, за да бъдеш част от този форум, бих те посъветвал да релийзваш такива риби. Не са големи екземпляри, ако го направиш, следващия път със сигурност ще уловиш някои от тях. Кефала е риба, която няма никакви кулинарни качества (принципно я ядат само пенсионери), но е много ценна за спортен риболов....
Снимай рибите дори с джи си ем и ги пускай...удовлетворението ще бъде двойно, едното от форума, и другото ще е от теб...
Поздрави и много успехи....
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
jim_jim_jim
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от jim_jim_jim »

Vid написа: Не са големи екземпляри, ако го направиш, следващия път със сигурност ще уловиш някои от тях. Кефала е риба, която няма никакви кулинарни качества (принципно я ядат само пенсионери),
Кефалите са повече от прилични и са все в нормата/правя сравнение от околните предмети/
Колега ,евала за добрия улов, а колкото до кулинарните качества просто малко прочети и ги направи един по един завити в орехови листа на жар
Аватар
къца - кълве
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от къца - кълве »

Vid написа:Аз бих казал следното: първо поздрави за слуката... Второ, за да бъдеш част от този форум, бих те посъветвал да релийзваш такива риби. Не са големи екземпляри, ако го направиш, следващия път със сигурност ще уловиш някои от тях. Кефала е риба, която няма никакви кулинарни качества (принципно я ядат само пенсионери), но е много ценна за спортен риболов....
Снимай рибите дори с джи си ем и ги пускай...удовлетворението ще бъде двойно, едното от форума, и другото ще е от теб...
Поздрави и много успехи....
Аз все още не съм пенсионер,но като я донеса от реката и право в тигана много бира..........
Ако я замръзнеш не става за нищо.Много ме кефи като я ловя на воблер.
daka_rs
новобранец
новобранец

Мнение от daka_rs »

jim_jim_jim написа:
Vid написа: Не са големи екземпляри, ако го направиш, следващия път със сигурност ще уловиш някои от тях. Кефала е риба, която няма никакви кулинарни качества (принципно я ядат само пенсионери),
Кефалите са повече от прилични и са все в нормата/правя сравнение от околните предмети/
Колега ,евала за добрия улов, а колкото до кулинарните качества просто малко прочети и ги направи един по един завити в орехови листа на жар

мерси колега.началото на март хванах един кефал които беше 2,40 кг,ако трябва да сме честни по лома преобладава кефала(а да не говорим че рядко излиза друго).Риболова е по труден понеже е много обрасла река
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”