Дунав-всичко за и по реката

Този подфорум е създаден с цел да научаваме всичко за дадени водоеми, както каква риба има, така също и удобни места за риболов.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
sestrata
Модератор
Модератор

Мнение от sestrata »

До тази година местата ми бяха предимно дигата и "звездите" на Стълпище - доволно бяла риба, сом и наесен - михалца (налим).
Тая година от откриването на сезона слязох под 515 км, ходя всака неделя и нямах капо до вчера :( Дава шаранчета 1-3 кг, бяла риба на попче 1-4 кг и сомчета 1-3 кг на попово прасе и пилешки дроб. Не минава без адреналин - счупена пръчка при удар на шаран - успях да го извадя обаче :D и голяма мъка със сом около 10 кг. С него нямах никакви шансове - опитах да го загреба, но само главата и част от корема се побираха в манчока. Извод - не тръгвай на Дунав без "борец".
nikolai4o_rs
новобранец
новобранец

Мнение от nikolai4o_rs »

Тькмо се връщам от КТМто до Русе и сьм много изненадан от улова...снощи хвьрлихме за шаран на системи и бели червеи,от 20:00 до 23:00 резултата бе 3 шаранчета от един калибьр - 1.7 1.8кг!Но в 3и30 на сьщата стрьв извадих една чига кьм 600 700 грама.До 8 извадихме с колегата още 3 - наи-голямата кило и 200.За пьрви пьт хващам чига но пьк 4 една след друга...един колега каза че предния ден извадил 2 парчета пак на бял червеи.Имате ли някакво обяснение от каде се появи па тая чига....много сьм впечатлен,а и не сьм мигвал,така че сьжалявам ако сьм писал несвьрзано :oops:
Аватар
sestrata
Модератор
Модератор

Мнение от sestrata »

Чига си има в района Мартен-Сандрово, но ги вадят с мрежи. По-едрите обикновено се движат по двойки и нощно време приближават брега. В нашия Дунав не съм хващал с въдица. Преди време на танкплаца в Сасхаломбата обаче ги покъсах със серкмето... :oops: .
Аватар
Mitak
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Mitak »

от Силистра се носят слухове за уловена Михалца(Налим) дали е вярно моята информация е че тази година е често срещана в мрежите в сравнение с предишни години а имало и няколко уловени на въдица пусната за сом :roll: интересно ми е тази много рядка риба е в Червената книга и ако наистина популацията се е увеличила това е голяма радост.... Ако някой има по конкретна информация нека сподели
Изображение
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Лови се по Дунав михалца, но при студена вода.

Има ,но не е толкова често срещана :roll:
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Mitak написа:от Силистра се носят слухове за уловена Михалца(Налим) дали е вярно моята информация е че тази година е често срещана в мрежите в сравнение с предишни години а имало и няколко уловени на въдица пусната за сом :roll: интересно ми е тази много рядка риба е в Червената книга и ако наистина популацията се е увеличила това е голяма радост.... Ако някой има по конкретна информация нека сподели
Моите информации от последните няколко години са, че наистина популацията на михалцата в Дунав бележи някакво увеличение. Колегите дори се осмеляват целенасочено да я търсят, макар да не са много ентусиастите предвид любимия й сезон :lol:
Сега през лятото е почти немислимо да я намериш, а дори и в мрежи предполагам попадат съвсем инцидентно. Просто сега би трябвало да е в най-сенчестите и прохладни дупки, коренища и камънаци на реката и да е тотално неактивна. Виж между ноември и февруари ситуацията е по-друга :wink:
Аз лично не съм хващал михалца никога. Много пъти съм се канил да пробвам, но никак не ме кефи идеята да се монтирам декември или януари месец на Дунава през нощта :? То през деня не мога да издържа повече от 2-3 часа, а камо ли да гоня михаля по нощите при -15 :lol: :lol: :lol:
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
Аватар
Mitak
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Mitak »

аз лично преди две-три години случайно опитах месцето та тая риба беше божествено знаех малко за нея и имах намерение да ходя да я търся но разбрах че е в Червената книга на България и се отказах.. Все пак ще е радващо ако наистина успее да се съживи популацията и да си я ловим свободно
Изображение
Gospodina
новобранец
новобранец

Мнение от Gospodina »

аз преди две седмици ходих за щука а хванах распер на Ново село тази събота и заделя ще ходя и ви моля да ме посаветвате на какво да хвърлям за дъно и как да ги моря на спининг ще сам на Дъбован.
НАСЛУКА НА ВСИЧКИТЕ МИ КОЛЕГИ РИБАРИ
Аватар
Bai Xristo
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от Bai Xristo »

Вчера сутринта се завърнахме с едно приятелче от Дунава-изгони ни силният вятър, иначе щяхме да останем и неделята.Резултата е четири шаранчета по около кило и двеста, две таранки по половинка и една платичка същия калибър-всичко на мамалига само платичката се хвана на царевица в комбинация с пружината.За пръв път отидох толкова неподготвен :oops: Просто след тричасова борба със жегата успях да изкопая десетина червея, които попчетата плячкосаха за отрицателно време :shock: Вече мога да се похваля че разполагам и с оператор, но в събота го отървах, защото отиде на тържествата на Шипка (купихме на сина хубава видео камера Панасоник ивече с негова помощ ще мога да качвам снимки и видео-клипчета,надявам се(
През ноща промених монтажа за сом на попче и на червей, но плно капо-както го хвърлях живичко, така и го вадех през час.С риск да не стана скучен,приключвам.НАСЛУКА :smt079
БЪДИ ДОБЪР ДО СМЪРТ
kalcho
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от kalcho »

резултатите ми от 2 седмичен престой по реката са 1 амур около 20 кг,2 шаранчета по 1,200кг няколко мрени 1-2 кила,бели рибета и един изпуснат амур на колеги.положението беше много лошо :partyman: ,не искаше да пипа на нищо,атмосферно налягане ниско,вода ниска,водорасли много,абе не е за приказка.да се надяваме,че след дъждовен период ще потръгне.http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... =1&cat=500 ето и рибето http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... =1&cat=500
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Бат Мирче-5кила »

много и усилено бистрим дунава,обаче не знам разсеян ли сьм или наистина никьде досега и никой не дава някаква информация за плевенския регион-имам впредвид байкал,сомовит,дьбован,загражден,никопол..ей тия ,а и други селища-само аз ли се разхождам дотам или просто няма регистрирани колеги от тоя край?инак там реката е разкошна и наистина си заслужава вниманието-ако някой е наясно,моля да сподели места и начини-аз сьщо донякьде мога да се включа,че ги поназнайвам,но не достатьчно
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Аватар
kalinborisov
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от kalinborisov »

Здравей, 5кила
на Байкал колеги ловиха распер на стръв уклей. Аз лично с нищо не мога да се похваля, там мястото е доста голямо но е и плитко. Преди седмица са ловили шарани, но на определени места. Според инфото от приятел две от пръчките са му попадали в нещо като трап и е било по дълбоко. Тои се отчете с 10 шаранчета между 1.600 до 3 кг. Хванати на тези 2 пръчки Другите му са стояли за укараса на брега :D . При повторния си излет след 2 дни беше капо, но така е на реката :) . На другите места имам направни по един излет и на всичките си бях капо. Ходи ми се на някой остров където местата не се посещават от много рибари и е по-спокойно. Предполагам че там ще има и по -добри условия за риболов. За мен не е важно да се хване риба на всяка цена. Иска ми се да премеря сили с някой по голям екземпляр и да го нащракам с фотото, но за сега няма с какво да се похваля, но и не разполагам с много време за да се отчета като редовен по брега на Дунава
Истината винаги те стига! Вимавайте с размера на обявената от вас риба.
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от GODzillata »

kalinborisov написа:Ходи ми се на някой остров където местата не се посещават от много рибари и е по-спокойно.
Нещо не се сещам за такива острови, ама ако има - сподели ги. :wink:

@kalcho, браво за амура! :D
Ама 2 седмици за 1 риба? :roll: Много кофти е положението на реката. :cry:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
iid
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от iid »

Здравей, 5кила.Бях 10 дни на Дунава в района на Гулянци-400 м от устието на Вит,Байкал-устието на Искър и под Загражден до 27.08.07.Резултатът е плачевен-1 бяла риба около 3 кг,5 щуки между 1-2 кг и много платика и таранка.Реката е пълна с водорасли и явно стръвта попада между тях и рибата не я намира.Бяхме с 150 попови прасета и много земни червей и всяка нощ имаше 15 дънни във водата-резултата е 0 удара.От 15 г ходя на Дунав в този район,но такова нещо не съм виждал-да не удари нито един сом.Бялата риба и щуките ги хванахме на попче на дъно
ULtRA^CsKa
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от ULtRA^CsKa »

GODzillata спещу село Симеоново има един остров ако имаш лодка и желание може да си опиташ късмета там :wink:
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Водоеми и реки”