вапрос за монтаж на леко с плетено влано........????

Модератор: sapuna

Furba
новобранец
новобранец

вапрос за монтаж на леко с плетено влано........????

Мнение от Furba »

Колеги питам се понеже като ловим на леко монтажат ни много често се нялага да е много прицизен ( от това разбирам влакно 8-10мм)неможе ли да използваме плетено влакно за повод? То е по здраво и можем от там да намали на 4-6мм в диаметър за повод, пък и издържа на поголеми натоварвания( килограми). По този начин такъмът ни ще е още по прицизен и ще можем да вадим по-големо риби. Та някои пробвал ли е това, дали ще има ефект? Даите моляви мнение за този такъм, дали ще стане както си го мисля?
Аватар
sestrata
Модератор
Модератор

Мнение от sestrata »

Колега, ти с 6-8 мм въже гащи ли ще простираш?
Аватар
MITKO70
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от MITKO70 »

Колегата има предвид 0.8,0.10 и т. н.Но не мисля че ще има ефект,повода да издържа в пъти повече от основното.Ще къса линията където си иска,ако удари по-голяма риба.
Аватар
ribarq
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от ribarq »

аз съм пробвал по този начин , линията става много груба ! не само това ами неможе плетено към основното със клуб понеже монофилното би трябвало да е тънко ! и едното ще се вреже в другото и ще скъса при удар на по голяма риба ! Пробвал съм и с вирбел ,но отежнява линията и трябва да се слага по голям грамаж плувка (или по малък вирбел ) :D :D
По добре да имаш 1 шпула с плетено и 1 с монофилно да имаш за няколко случая ! според това каде ще ходиш избираш коя шпула да сложиш ! просто е :):):)
Аватар
Mitak
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Mitak »

ribarq написа:аз съм пробвал по този начин , линията става много груба ! не само това ами неможе плетено към основното със клуб понеже монофилното би трябвало да е тънко ! и едното ще се вреже в другото и ще скъса при удар на по голяма риба ! Пробвал съм и с вирбел ,но отежнява линията и трябва да се слага по голям грамаж плувка (или по малък вирбел ) :D :D
По добре да имаш 1 шпула с плетено и 1 с монофилно да имаш за няколко случая ! според това каде ще ходиш избираш коя шпула да сложиш ! просто е :):):)

плетено към монофил не става така ли да го разбирам??? има логика различна структура и прочие.... аз не съм използвал плетено влакно от наблюденията си съм останал с впечатлението че трудно се борави с така наречения плетеняк виждал съм зверски заплитания и се е налаголо колегата да реже 5-6 метра... знам ли може просто човека да си е схванат :lol:
Изображение
Аватар
ribarq
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от ribarq »

Плетено и монофилно става но трябва да се подберат 2 те влакна и възлите с който се вързват ! или да са по дебели влакната ! примерно 0.20-0,25мм плетено и 0,40мм монофилно ! Тука се касае за риболов на плувка-може и със финно вирбелче -но за мен не е удачно по този начин ! а за оплитането ...оплита се ...но като се усаваршенстваш в боравенето с плетено и няма да ти се заплита :)
Аватар
Mitak
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Mitak »

ribarq написа:Плетено и монофилно става но трябва да се подберат 2 те влакна и възлите с който се вързват ! или да са по дебели влакната ! примерно 0.20-0,25мм плетено и 0,40мм монофилно ! Тука се касае за риболов на плувка-може и със финно вирбелче -но за мен не е удачно по този начин ! а за оплитането ...оплита се ...но като се усаваршенстваш в боравенето с плетено и няма да ти се заплита :)

:smt026 Тенкю
Изображение
DOC
новобранец
новобранец

Мнение от DOC »

MITKO70 написа:Колегата има предвид 0.8,0.10 и т. н.
По-скоро 0.08, 0.10...
Аватар
ribarq
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от ribarq »

DOC написа:
MITKO70 написа:Колегата има предвид 0.8,0.10 и т. н.
По-скоро 0.08, 0.10...
няма смисъл ! карай си с основното влакно и тва e! и линията ще ти е по прецизна и лека :wink:
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Re: вапрос за монтаж на леко с плетено влано........????

Мнение от sapuna »

Furba написа:Колеги питам се понеже като ловим на леко монтажат ни много често се нялага да е много прицизен ( от това разбирам влакно 8-10мм)неможе ли да използваме плетено влакно за повод? То е по здраво и можем от там да намали на 4-6мм в диаметър за повод, пък и издържа на поголеми натоварвания( килограми). По този начин такъмът ни ще е още по прицизен и ще можем да вадим по-големо риби.
8мм е бебелината на една цигара :shock: ,ако е 0,8-1мм то е клечка за зъби.Не виждам какъв прецизен монтаж може да се изработи с тези въжета.Ако пък иде реч за 0,08-0,10мм за какви килограмови риби да си говорим?На основно 0,08мм му трябва повод 0,06мм.Нещо май тези дебелини не се връзват с плетените!
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
snegk
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

Аз съм с плетено от доста време,дори имаше спор затова.Да обясня,на директния също съм с плетено макар да исползвам и монофил.Оосновно плетено 0,18 слагам плувка отежнение един разглобен малък вирбел и монофил 20см 0,16 повод, кука или 10 номер или13номер зависимост от риболова.Когато съм на платен където знам,че няма много големи риби монтажа само с плетено директно без повод.Късане съм имал само до куката,ако исползвам много един монтаж до куката се претрива.
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Твоето е друго Илийка.Колегата Furba говори за повод от плетено,затова малко не ми е ясно дали има някакъв смисъл!
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
snegk

Мнение от snegk »

Целта на моя монтаж е хем да е здрав хем долу да е фин.А за плетен повод трябва да е толкова тънак,че да се скъса преди основното иначе за какво е повода.
Аватар
ribarq
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от ribarq »

Именно ! и аз така съм си правил линията на телемача ! :smt023
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Бат Мирче-5кила »

ць,цьььь...едно предложение-или две-аз така правя,плетено 0,14 на фидера+повод 0,20,0,22монофил(смейте се ако искате :lol: ),0,12-на болото+повод кьв си искаш,монофил,наслука..а това с оплитанията е една ЛЕГЕНДА-мноо важно е каква ти е макарата и как замяташ-аз за 3 години плетени имам 5 оплитания :idea: мислете кво си искате и помислете сьщо-беее монофила НЕ СЕ ЛИ ОПЛИТА?и то много по гадно?опр сьм ЗА плетеното
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Публикувай отговор

Обратно към “Монтажи за риболов”