Шаранджиски прътове????

Модератор: sapuna

Furba
новобранец
новобранец

Шаранджиски прътове????

Мнение от Furba »

Колеги малко съм озадачен....Бях в един рибарски магазин и попитах за шаранджиски прът, от там ми предложиха някакав на три чати, кух, и много тънак. Е купих си го струваше 87лв. но нещо не съм доволен, изглейда ми много аланкат(нестабилен). АЗ си имам плътни прътове от които съм много по доволен. Когато се върнах в магазина и поисках плътен прит за шаран, те ме изледаха много страмно и ми казаха че по принцит за шаран не се препоръчва плътни прътове. Когато попитех защо, те неможаха да ми дадат смислено обяснение..... Та колеги питам Ви защо не плъни прътове, а 3 коленни? Кой вид да претпочита и защо( кото имате предвид че и с двата вида замятам еднакво)? благодаря предварително.....
Аватар
камен
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от камен »

Значи тия плътните по-принцип си ловиш на река с тях,поради причината че там освен с рибата се бориш и с течението т.е. ти трябва изключтелно здрава пръчка,като например култовите чешки двуколенни ,плътни пръчки.Сега за шаранджийските,нищо че ти изглеждат тънки и меки.При затворен водоем-разбирай без течения тая сопа е много добра.Първо с нея контролираш рибата превъзходно,второ имаш усещане за килограмите на рибата и от там вече знаеш колко да напъваш без да я разпориш и така да я изпуснеш,и трето с шаранджийската пръчка гониш по голяма дистанция при замятане.Дано съм ти бил полезен.
добрите момчета отиват в рая ,а аз сигурно за РИБА
Аватар
Spatia
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Spatia »

Колега,
аз съм привърженик на шаранджийски пръти на 2-е части с дължина 3.83. 3.60 също не са лоши. Тези кухи пръти, както ти ги наричаш са много стабилни и са отлични за риболов на шаран на язовир. С тях можеш да замяташ много по-добре и на много по-далечно разстояние. Разбира се трябва да имаш и добра комбинация от макара и корда. Тези пръти са много по-гъвкави и чуствителни при ваденето на рибата , и обират натиска на рибата като в доста случаи ако не си пуснал добър аванс на макарата може и да не ти скъса рибата както при "плътните" прътове.
А не се плаши, че пръта ти може да се счупи при замятане. Аз използвам тежести от 75 гр до 112 гр и съм много доволен. Разбира се се надявам пръта ти да е карбонов.
boki
новобранец
новобранец

Мнение от boki »

Spatia написа:Колега,
аз съм привърженик на шаранджийски пръти на 2-е части с дължина 3.83. 3.60 също не са лоши. Тези кухи пръти, както ти ги наричаш са много стабилни и са отлични за риболов на шаран на язовир. С тях можеш да замяташ много по-добре и на много по-далечно разстояние. Разбира се трябва да имаш и добра комбинация от макара и корда. Тези пръти са много по-гъвкави и чуствителни при ваденето на рибата , и обират натиска на рибата като в доста случаи ако не си пуснал добър аванс на макарата може и да не ти скъса рибата както при "плътните" прътове.
А не се плаши, че пръта ти може да се счупи при замятане. Аз използвам тежести от 75 гр до 112 гр и съм много доволен. Разбира се се надявам пръта ти да е карбонов.
С каква акция ти са прътите, със винт ли се свързват частите му и какво влакно предпочиташ?
Аватар
Spatia
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Spatia »

boki написа:С каква акция ти са прътите, със винт ли се свързват частите му и какво влакно предпочиташ?
Изображение
boki,
такива ми са прътите на JRC Skyliner - 3.83 на две части. Не са с винт. Има ги по много магазини и струват 3.60 м (2,75 lb) - 80 лв. , 3.60 м (3,25 lb) - 83 лв; 3.83 (3,25 lb) - 98 лв. и 3.90 м - са по 103 лв.
Прътите са много добри и удобни. Влакното, което използвам е 0,30 черно на MUSTAD, по принцип твърдо влакно - по магазините струва между 9 лв и 12 лв за 300 метра зависи в кой магазин го купиш. С 80гр тежест и разбира се нормална макара комбинацията е доста добра за шаран, поне според мен.
Последно промяна от Spatia на Вто Авг 28, 2007 10:02 pm, променено общо 1 път.
boki
новобранец
новобранец

Мнение от boki »

Мерси много, помагаш ми в момент когато бях изпаднал в такава дилема.....
ionko
новобранец
новобранец

Мнение от ionko »

kak се пренася това 3.90 на две части :roll:
Аватар
Spatia
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Spatia »

ionko написа:kak се пренася това 3.90 на две части :roll:

ionko,

наистина си прав. Трудно се пренасят тези пръти на две части, т.к. всяка част е по около 2 м. Това е един от недостатъците. За тази цел има 3.9 м пръти на три части - уж било с цел да се пренасят по-лесно, поне така казват продавачите по магазините. Ама аз си предпочитам прътите на две части, въпреки неудобството при превоза им.
Furba
новобранец
новобранец

отговор

Мнение от Furba »

Колеги много благодаря за информацията която ми предостъпихте. Това обяснява някои мои по нататачни вапроси. Не сям използвал 2 коленните прътове, но смятам да опитам.... БЛАГОДАРЯ
ionko
новобранец
новобранец

Мнение от ionko »

Spatia написа:
ionko написа:kak се пренася това 3.90 на две части :roll:

ionko,

наистина си прав. Трудно се пренасят тези пръти на две части, т.к. всяка част е по около 2 м. Това е един от недостатъците. За тази цел има 3.9 м пръти на три части - уж било с цел да се пренасят по-лесно, поне така казват продавачите по магазините. Ама аз си предпочитам прътите на две части, въпреки неудобството при превоза им.
знам го много добре това нещо Spatia ,аз отдавна сам минал на три части и сам много доволен да ти кажа,използвам 3.93м/3.5lb. . . ... голямо удоволствие е да се работи с тях
metalex
новобранец
новобранец

Мнение от metalex »

Продавам 3 бр.Mitchell Carp Passion,3.60m,3 lbs.Цена за трите 170 лв.
Изображение
За връзка на ЛС или тел.0888636048,Димитър.]
"Две неща на този свят са безкрайни - човешката глупост и вселената. За второто не съм съвсем сигурен.", Алберт Айнщайн
Публикувай отговор

Обратно към “Въдици и макари”