Навиване на влакно към макарата

Подфорум за начинаещите риболовци, които тепърва навлизат в необятните пространства на риболова.

Модератор: sapuna

Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Re: Навиване на влакно към макарата

Мнение от butnik »

antivik написа::wink: Премерваш с ролетка, шивашки метър, дюлгерски метър или каквото имаш под ръка/някъде бях чул, че има и лазерни и били много точни/ 1 метър от влакното сгъваш 60 пъти едно към друго влакното и имаш 60 метра, после навиваш :lol:. Може да се случи да се пооплете малко :?, но риска си струва, ще имаш точно 60 метра.
Прочети внимателно поста ми :idea: какви разплитания на влакно предлагаш.Най-лесният начин е един-оборот на макарата :idea: По този начин може да си навие и 68м ако иска.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

butnik написа:
antivik написа::wink: Премерваш с ролетка, шивашки метър, дюлгерски метър или каквото имаш под ръка/някъде бях чул, че има и лазерни и били много точни/ 1 метър от влакното сгъваш 60 пъти едно към друго влакното и имаш 60 метра, после навиваш :lol:. Може да се случи да се пооплете малко :?, но риска си струва, ще имаш точно 60 метра.
Прочети внимателно поста ми :idea: какви разплитания на влакно предлагаш.Най-лесният начин е един-оборот на макарата :idea: По този начин може да си навие и 68м ако иска.
Бутник, от майтап не разбираш ли :( ...? До сега не съм видял някой, който да навива ТОЧНО нам колко си метра влакно. Обикновено се навива докът се напълни шпулата, а за разплитанията-ми намятай 10-15 метра влакно на земята/без да го редиш/ и почни да навиваш. Предполагам знаеш как започва да се заплита и нафандъчва, нема разплитане, еле ако е от по-тънките. В туй де съм го писал няма нищо сериозно, па и не виждам много голяма разлика ако намотая 5-10 метра повече или по-малко. :wink:
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

колега, не ги слушай - щом пише 60м значи трябва да премериш 60 + дължината на пръчката, щото иначе как ще го нанижеш през водачите???
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

забравих!
имай предвид, че и за връзване към шпулата ще трябват 20-30см!!!

На всичкото отгоре, влакното има голям коефициент на топлинно разширение - при +30С 60м са 60м, а при -5С както е сега 60м стават 59.45м !!! Ти на колко градуса ще го ползваш?
rado888
новобранец
новобранец

Мнение от rado888 »

Тедо написа:забравих!
имай предвид, че и за връзване към шпулата ще трябват 20-30см!!!

На всичкото отгоре, влакното има голям коефициент на топлинно разширение - при +30С 60м са 60м, а при -5С както е сега 60м стават 59.45м !!! Ти на колко градуса ще го ползваш?
При около 15-25 градуса
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Ловя само с плитки шпули и не мога да побера цялата ролка влакно.Премерил съм по колко влакно обират на един оборот макарите ми и го деля приблизително наполовина.Не виждам смисъл да ми останат 20-30 метра от ролката и да го прибирам,като единствено за подложка не мога да го използвам за друго/това се отнася само за мачовите влакна/.
Antivik,сори,но явно днес сутринта като съм излезнал , съм забравил чувството си за хумор у нас :lol: Приех на сериозно поста на питащия и затова не съм отговорил сатирично-хумористично ,а това го умея :lol:
Весело посрещане на Новата година! :drinkers:
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

rado888 написа:При около 15-25 градуса
Ама на въздуха или на водата?
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
biboin
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от biboin »

:lol: :lol: :lol: Ммда с добра доза смях ще изпратим старата година :partyman:
барона
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от барона »

Мисля, че на момчето му стана всичко ясно. :D Лека и спорна да ни е Новата Година! :drinkers:
Колкото повече толкова повече!
Аватар
hristoogi
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от hristoogi »

За 15 -25 градуса на Н2О ,най добре е шпулата да се върти във легена .Хем ще си измериш температурата ,хем няма да ти се накъдри влакното . :lol: :lol: :lol:
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Я,я,такова...и не трябва да има страничен вятър повече от 2м/сек;слънчевата активност също да не е висока;да не е в периода на размножаване на краставите жаби;по време на навиването съкън да работи Големия адронен колайдер и още няколко европейски директиви има по въпроса,ма не съм ги чел,дееба :oops::roll:
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

INCUBUS написа:Я,я,такова...и не трябва да има страничен вятър повече от 2м/сек;слънчевата активност също да не е висока;да не е в периода на размножаване на краставите жаби;по време на навиването съкън да работи Големия адронен колайдер и още няколко европейски директиви има по въпроса,ма не съм ги чел,дееба :oops::roll:
:smt023 :smt038 :smt038 :supz: :lol:
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Аватар
Вехтия
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Вехтия »

Мойте сметки - взимаш диаметъра на самата шпула, и диаметъра до който можеш да я напълниш, без да се "изсипе" влакното. Събираш и делиш на две, получавайки средният диаметър на бобината. После въртейки бавно манивелата, броиш колко оборота право бигелът.
Песмяташ дължината на една намотка и умножаваш по брой обороти за врътка /примерно 0,136 м х 4,5/ . тъй разбираш, каква дължина се обира с един оборот. :roll:
И започваш да въртиш и да броиш, дор ти се завие свет !!
Леми изда бест, батт айем мачбеда'а . Ррок-ан-рол, Пенке-ле !!
paco534
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от paco534 »

Вехтия написа:Мойте сметки - взимаш диаметъра на самата шпула, и диаметъра до който можеш да я напълниш, без да се "изсипе" влакното. Събираш и делиш на две, получавайки средният диаметър на бобината. После въртейки бавно манивелата, броиш колко оборота право бигелът.
Песмяташ дължината на една намотка и умножаваш по брой обороти за врътка /примерно 0,136 м х 4,5/ . тъй разбираш, каква дължина се обира с един оборот. :roll:
И започваш да въртиш и да броиш, дор ти се завие свет !!
Той колегата се чуди как сега да намутае другите 40 м,(остатък)
Аватар
Вехтия
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Вехтия »

Между другото - в един магазин видох брояч с гумена ролка; притискаш влакното между нея и паразитно барабанче, връткаш си, а скалата и тя се врътка, като на старите километражи. Аруваше около трийсетина лъвчета.
Леми изда бест, батт айем мачбеда'а . Ррок-ан-рол, Пенке-ле !!
Публикувай отговор

Обратно към “Въпроси и съвети при ловенето на риба”