Кисимови дупки - Белозем

Този подфорум е създаден с цел да научаваме всичко за дадени водоеми, както каква риба има, така също и удобни места за риболов.

Модератор: sapuna

nino74
новобранец
новобранец

Кисимови дупки - Белозем

Мнение от nino74 »

Здравейте колеги !
Мисля тази година да посетя водоема "Кисимови дупки". Някой би ли споделил информация за излетите си през изминалия сезон. От Варна съм и не мога да рискувам 400км. без никакво инфо :) Благодаря на всички предварително !
На слука !!!
Аватар
danev69
сериозен играч
сериозен играч

Re: Кисимови дупки - Белозем

Мнение от danev69 »

Най-точно инфо ще ти даде собственика на водоема,много учтив и разбран човек. Може да ти запази и някое место,след като ще биеш толкова път.
http://kisimovidupki.com/index.php?opti ... &Itemid=55
Имай на предвид,че събота и неделя е голям панаир,иначе трофейни риби наистина има.
човек е толкова голям,колкото са големи мечтите му
Аватар
katri
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от katri »

Трофейните риби там значително намаляха, ако въобще са останали де... :lol: , така че щом имаш време за губене и пари за хвърляне на вятъра - заповядай на гьола и сам ще се убедиш в това,което съм написал.Посещавам водоема редовно от около 8-9 години и от година на година риболовът там става все по-тегав, иначе условията(такса и др.) са приемливи и от години едни и същи.Хубавото е ,че със сигурност мрежи в язовира не се пускат.Всички толостолопи ,които ще видиш в галерията към сайта, който е поснал колегата "данев" са уловени на търмък от собственика, а търмъченото е запазена негова територия и разбира се е разрешено само за него :).Лошото е,че водоема е оставен на произвола на съдбата не е зарибявам с години и се разчита само на собственото възпроизвеждане на видовете риба ,които го обитават.Всичко ,което се хване на въдицата се взема от рибарите безкомпромисно.Бил съм много пъти свидетел как се взимат от водоема 300-400гр, щучки и то по 5-6 броя на човек и собственика нищо не може да им каже, защото хората са платили такса за риболов и съвсем естествено гледат да си избият дадените пари.Малко са съвестните риболовци, които пускат обратно във водата маломерките, ама то и ползата не е кой знае каква ,защото съм имал случай да пусна някоя маломерна щучка обратно и след малко тя вземе ,че се хване на колегата до мен и той разбира се си я прибира в живарника.
Риболовец,а не рибар съм аз!!
vasileva
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от vasileva »

Данев,че кой собственик няма да ти даде най"точна" информация.То ако е така момчето щеше да му звъни направо на него,а не да отваря тема в сайта,иска явно да разбере от рибари каква е "хавата" на водоема.
Аватар
danev69
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от danev69 »

vasileva написа:Данев,че кой собственик няма да ти даде най"точна" информация.То ако е така момчето щеше да му звъни направо на него,а не да отваря тема в сайта,иска явно да разбере от рибари каква е "хавата" на водоема.
Аз лично,под ТОЧНА информация разбирам,като се обадиш да ти кажат какви риби има хванати с въдица /не на търмък/ последната седмица примерно. :idea: Повечето собственици лъжат,като дърти цигани,че едва ли не миналата седмица еди кой си направо е избил рибата и тем подобни. Това го правят с цел да идват повече хора. На Кисимовите дупки хора си има предостатъчно. :idea: Трофейни риби наистина има,ама не се прескачат по-брега. Мой приятел изкара 7кг. щука на клатеща блесна. Знам и за няколко големи шарана и толстолоба,които даже ги няма в галерията на сайта. "Хавата" на водоема е следната,рибата е много наплашена,поради постоянната риболовна преса. Моя съвет е,който реши да ходи там,да го направи през седмицата,когато има по-малко хора.
човек е толкова голям,колкото са големи мечтите му
Аватар
katri
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от katri »

Мой приятел изкара 7кг. щука на клатеща блесна
Данев - само да ти кажа, че тази щука дето я изкара твоя приятел на клатушка Jakson преди това на два пъти съм я закачал в разстояние на 3-4 месеца, но просто малшанс.Първият път я закачих на тапа и ми се счупи едното рамо на тройката(куката), а втория път я закачих на клатушка DAM но се беше хванала слабо съвсем отпред и след кратка борба се откачи.
Както виждаш хващането на тази щука беше само въпрос на време, защото гьола е с малки размери и една трофейна риба да има в него няма как да не се хване на някого.Друг е въпроса ,че малко хора могат да изкарат такава риба при тамошните условия.
Иначе и аз имам уловени два трофея от този язовир, които ги няма в галерията - просто не обичам да се снимам и хваля нагоре надолу.Това беше, обаче в добрите стари времена - преди около 3-4 години.
На Кисимовите дупки хора си има предостатъчно
- това е така,защото както писах вече условията са приемливи - 5лв. такса и без ограничения в броя въдици.Много хора ходят там да ловят дребна каракуда(изобилстваща на водоема) и каквото се хване покрай нея и по този начин хем да си направят кефа, хем така да се каже на жаргон да "избият таксата".Ще видиш, че ако не се предприеме някакво целенасочено зарибяване на водоема в скоро време там не само че няма да има повече трофейни екземпляри, но ще остане само каракудата.Много пъти съм му го казвал това на Коцето(собственика), ама не слуша и той иска само да събира такса , а да не влага нито лев в зарибяване.
Знам и за няколко големи шарана и толстолоба,които даже ги няма в галерията на сайта
.Толостолоп на този водоем на пружина и тапа или по другите стандартни методи не можете да хванете - вярвайте ми!
Моя съвет е,който реши да ходи там,да го направи през седмицата,когато има по-малко хора.
- абсолютно вярно!
В заключение, колега nino74 , ако те интересува нещо друго специфично за водоема и рибите в него можеш да ми пишеш на ЛС и ще се радвам да ти бъда полезен - смея да твърдя ,че този водоем няма тайни от мен.....:).
Риболовец,а не рибар съм аз!!
nino74
новобранец
новобранец

Мнение от nino74 »

Благодаря ви колеги за бързите и изчерпателни отговори..направо да си кажа ...отказахте ме за този язовир...Тук около Варна е много труден риболова на шаран и амур....(аз съм любител ма този риболов най-вече). Ако може да споделите...за водоеми без значение на обсега...то за рибаря...разстояния няма.....тръпката е важна. Благодаря предварително !
На слука !!!
shtukov
новобранец
новобранец

Мнение от shtukov »

KisimoviDupkiWetland
новобранец
новобранец

Мнение от KisimoviDupkiWetland »

Здравейте колеги!
Обикновено, повечето от посетителите идващи за първи път на „Кисимови дупки” или тези, които само са чували за това място, правят фундаменталната грешка, като възприемат този водоем в Белозем, просто като един от многото рибарници в България предназначени единствено за развъждане на риба.
Районът на "Кисимови дупки" представлява влажна зона с местообитания на животински и растителни биологични видове, защитени от българското и европейското законодателство. Тяхното опазване и създаването на подходящи условия за съществуването им са приоритет и основна цел на дейностите в района. Районът е залесен и водоемът е с постоянно водоподаване. Водоемът не е източван и в него не е извършван промишлен риболов повече от десетилетие. За последно това беше направено през 2000-та година. В следствие на тези усилия, тук се е създала една устойчива и балансирана екосистема /нещо много рядко за страната ни/. Видовете риба населяващи водоема са част от тази екосистема. Всяко драстично увеличаване или намаляване на популацията на определен вид, може да доведе до дебаланс и нарушаване на изградената вече екосистема. Ловът и промишленият риболов са абсолютно забранени. Рибата не се подхранва изкуствено от стопаните и не се извършва продажба на риба. Практикува се единствено спортен риболов с разрешените от закона средства и начини. Основно района е предназначен за екотуризъм, фотолов и е пригоден като място за почивка. Спортният риболов е само една от екстрите, които се предлагат. В този смисъл ще опитам да дам кратки отговори на някои от най-често срещаните и обичайни въпроси, задавани от посетителите или желаещите да посетят това място за пръв път с цел спортен риболов.

1. Защо водоема не се зарибява често с много риба?
От момента на закупуването на водоема до този момент, през годините са извършени зарибявания с различни количества от следните видове риба – щука, сом, шаран, амур и толстолоб. С други видове риба, зарибяване не е извършвано. Съществуването, размножаването и популацията на бялата риба във водоема се осъществи по естествен път преди няколко години. Зарибяването на водоема с различни видове риба се извършва неагресивно и внимателно за да се опази съществуващия баланс на екосистемата.
Водоема се зарибява рядко, тъй като са създадени подходящи условия за естествено размножаване и популация на съществуващите видове риба.
Водоема се захранва целогодишно с вода от канал, като част от нея постъпва от язовир Пясъчник. От канала по естествен път, постъпва допълнително количество риба от най-различни видове. Заедно с естественото размножаване във водоема, това е достатъчно за да запази необходимата нормална популация на видовете и баланса на екосистемата.
Напоследък водоема основно се зарибява с видове, които не могат да се размножават по естествен път в нашите условия – амур и толстолоб. Количеството е съобразено с опазването на достатъчно количество растителност, необходимо за обитателите на екосистемата.
Би било наивно да се смята, че стопанин, който има финансовата възможност и средства да закупи водоем, да изгради неговата инфраструктура, да облагороди района и поддържа редовно неговата реклама, няма да може да си позволи или ще пести средства от редовното му зарибяване, ако няма други основателни причини за това.

2. Защо рибата трудно кълве?
Във водоем Кисимови дупки, рибата не се подхранва и никога не е била изкуствено подхранвана от стопаните. Благодарение на изградената екосистема във водоема има достатъчно разнообразие и количества от естествени организми /животински и растителни/, която са основна и предпочитана от рибите храна.
Почти всички риболовци незапознати с характера на водоема и поведението на неговите обитатели, по инерция подхождат към риболова със стандартните средства, начини и захранки, типични за улов на риба в рибарници в които рибата се подхранва за угояване. Надявам се, че на повечето любители на риболова е известно, че хищните видове риба използват за храна предимно по-малки риби, жаби, миди, плъхове и др., които изобилстват във водоема. Едрите хищни екземпляри като сома и щуката, нападат и се хранят и с различни видове водоплаващи птици, които са характерни за водоема. Наличието на различни по големина и вид хищни риби, стресира мирните видове, които обикновено трудно напускат укритията си, където също се хранят с естествена храна във водоема - дафния, различни ларви на насекоми, червеи, малки рачета, речни охлюви, езерни миди, птичи изпражнения, малки рибки и др. Кълването и уловът на хищни риби тук, почти винаги са били значително по-успешни в сравнение с кълването и уловът на мирните видове риби. Това се дължи основно на факта, че риболовците имат възможност да уловят на място и да поднесат на хищните риби, някои видове от естествената за тях храна, както и на агресивния характер на хищниците.
Успешен е и уловът с изкуствени примамки, които наподобяват естествената им храна.
Друг съществен фактор, който допринася за трудното кълване е неголямата площ на водоема - 25 дка и дълбочина до 2.50м. Вероятно повечето от нас знаят, че всяка рязка промяна на атмосферните условия се отразява неблагоприятно на риболова. В по-малките водоеми, това се усеща много по-бързо и пряко върху обитателите му.
Също така, присъствието на повече посетители в определени моменти /празници и почивни дни/ и на определени места /местата определени за пикник/, може да отблъсне рибата и да създаде неблагоприятни предпоставки за успешен риболов около тези места.
Опитните риболовци и тези, които са запознати със ситуацията и идват редовно, избират подходящи места, където рибата е спокойна.

3. Защо уловът не винаги е успешен?
Дори при успешно кълване и правилно засичане на рибата, уловът не винаги е успешен. Особено по-едрите екземпляри използват силата, бързината, опита си и характера на водоема за да надхитрят риболовеца. Скоростта и силата с която се насочват към най- близкото за тях укритие /папур, тръстика, шавари/ им помага да стигнат до него за секунди. В такава ситуация, почти всички риболовци изпадат в паника и единственото нещо за което се сещат е да затегнат рязко аванса на макарата, стараейки се да не допуснат рибата да се укрие. Последствията от това, обикновено са скъсани влакна, счупени или изправени куки и неуспешен улов.
Подобни случаи съвсем не са рядкост. Разбира се има и изключения.

4. Защо рибите на снимките в сайта са вързани с въжета?
При съгласие или по желание на риболовците, те могат да бъдат снимани с уловената от тях риба и публикувани в сайта на "Кисимови дупки". Снимки на риболовци с маломерни риби се правят по изключение и само по молба на риболовците, продиктувана от желанието им да се видят в сайта. Почти всички риболовци, които изразяват желание да бъдат снимани с улова, искат това да се случи в края на риболовния излет, когато се надяват да хванат и да бъдат снимани с повече екземпляри. До приключване на риболовния излет е позволено по изключение, хванатите по-едри екземпляри да се съхраняват вързани по подходящ начин с въжета, поради липса на голям живарник или от страх да не бъде изтърбушен живарника, тъй като често има и такива случаи.
Опитните риболовци обикновено носят със себе си големи живарници или сакове подходящи за съхранение на по-едри екземпляри и не използват въжета. Радостен е факта, че някои риболовци изразяват желанието и волята си, уловената от тях риба да бъде заснета и пусната обратно във водоема веднага след улова й. въпреки правото да бъде взета от тях.

5. Защо таксата е толкова ниска?
Таксата за посетители не е променяна от 10 години /откакто мястото е закупено/ и е съобразена с горните условия, както и с условията упоменати в сайта на "Кисимови дупки". От друга страна, водоема и района около него не са под аренда, а са частна собственост. Стопанинът може да си позволи да определя сам тази такса.

За мен ще е удоволствие, ако съм внесъл поне малко яснота около тези ваши въпроси свързани с въпросния водоем . Ще се радвам да имам възможност да отговоря и на други въпроси и ваши очаквания. Надявам се, тези мои отговори да не бъдат сметнати за реклама от администраторите на сайта.

Поздрави и риболовни успехи на всички! Бъдете живи и здрави!
Последно промяна от KisimoviDupkiWetland на Чет Юни 13, 2013 1:24 pm, променено общо 1 път.
kRaikkonen
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от kRaikkonen »

Всичко е готино, но измислете нещо за тези вързани риби. След като няма подходящ живарник да се снима на момента с рибата и да я пусне. Грозна гледка е шаран 20кг омотан с въжета през хрилете....
Изображение
KisimoviDupkiWetland
новобранец
новобранец

Мнение от KisimoviDupkiWetland »

Напълно съм съгласен с мнението на колегата kRaikkonen. Ще направя всичко възможно, практиката с вързване на рибите с въжета да бъде прекратена, дори с цената на известно неудобство за посетителите. Вземам мерки още от днес.
Благодаря за съвета.
Аватар
BAUNCE
новобранец
новобранец

Мнение от BAUNCE »

Някой ходил скоро да каже няколко думи.. какво е положението в момента ? Какво излиза и на кво ? Как стоят нещата с нощният риболов ?
За първи път смятам да отида в близките няколко дена и всяко едно инфо ще ми бъде от полза, благодаря.
MAINA Carp Team
valmet
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от valmet »

BAUNCE написа:Някой ходил скоро да каже няколко думи.. какво е положението в момента ? Какво излиза и на кво ? Как стоят нещата с нощният риболов ?
За първи път смятам да отида в близките няколко дена и всяко едно инфо ще ми бъде от полза, благодаря.
https://www.facebook.com/kisimovidupki?fref=ts
Човека редовно дава информация и снимков материал от всеки ден.
Пожелавам ти успех!
"Пише жени - влизаш то тоалетна"
Аватар
BAUNCE
новобранец
новобранец

Мнение от BAUNCE »

някакво актуално инфо ??
MAINA Carp Team
Публикувай отговор

Обратно към “Водоеми и реки”