Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

Най-евтина светлина за бивака!...
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
Re: Най-евтина светлина за бивака!...
За лампата на Джагър 1 бих добавил следната ми идея:
В лампата, акум. батерии за през нощта,а резервен комплект да се зарежда през деня от
соларните градински лампи,които станаха почти по левче едната.Така при нужда,винаги ще
има заредени батерии/от слънцето/ за смяна.
В лампата, акум. батерии за през нощта,а резервен комплект да се зарежда през деня от
соларните градински лампи,които станаха почти по левче едната.Така при нужда,винаги ще
niko_tod написа:
adult upload image
Не знам дали ще се качи снимката , това е интегралка7508 която преубразува 12в на 5в. Почти всички китайски фенерчета / луни най вече са на 3 или 4 батерии/. Вадя отвътре кабелчета за дирекна връзка с този преубразовател, и като източник на захранване акумолаторче от централа за сот. изчисляваш си консумацията и ампеража на акум. и разбираш колко часа може да ти свети.
Две добри решения. За да не си блъскате главите със сметки, с едно акумулаторче 12 V / 7.2 Аh или още по-добре с 12 V / 12 Ah ще си изкарате два - три дни без проблеми нон-стоп вечерно осветление с предложението на niko_tod. А ако сте по-пестеливи, (примерно 4-5 часа за вечер), ще ви стигне за 5-6 дни.gogibo написа:За лампата на Джагър 1 бих добавил следната ми идея:
На Гоги варианта е също перфектен, стига да сте екипирали лампите с акумулаторчета от по 1.2 Аh за соларно зареждане, което ще ви осигури около 2-3 часа добро осветление с един комплект акумулаторчета. Вече всеки сам си решава. Е, има и други варианти. А бе самата лампа е много добра за цената си от 4 лева и това не е реклама. Въпросът е кой и как ще я използва и за каква цел, както и с какво захранване. Иначе като източник на светлина е добра и бие много по-скъпи конкуренти от категорията си.
Поздрави.
п.п.: Гоги, два дни бях без ток по цял ден на ранчото и използвах варианта ти за "Шапка с радио" - 4 соларни лампи и едно минитранзисторче. Работеше безотказно по цял ден.

Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
-
- научил се да хвърля

adult upload image

image host
Ако се качат снимките , това нещо го сътворих набързо 12 лентички по 3 диода работи на 12в. консумацията е 100-105милиампера, налепих ги на старо сд. Включил съм го към акумолаторче сега и ще свети на терасата за проба да видя колко ще изкара на практика. Ще има удължаване на кабела и хвърляне в боя.
- gigantor
- новобранец
Малиии, мали не бях видял ,че има развитие по темата . Ако разрешите малко отклонение само да попитам : Това 7805 няма ли си собствена консумация и греене ? Пробвахте ли тази схемичка с реално измерване на тока сравнено с тока от 6 волта ? Niko монтажа на ледчетата на диск не фокусира ли светлината на малко пространство?
Simplicity is not achieved by adding simplifications, but by removing complications
Taка изчетох темата почти напълно.Иска ми се да споделя и своя опит относно осветлението. Еднозначно НАЙ доброто решение е със светодиодни ленти няма нужда да са водоустойчиви ... намират се по цена средно 5 лв метър при 60 св диода в един метър един метър е 3.6 вата /поевтините китайски / ползвам студено бялата вариация защото свети по силно ... с едно акумулаторче от UPS 7.2Аch изкарваме уикенда .... светим около 4 5 часа или общо 10 часа като вевроятно може и повече защото черпи 0,3 А ... теоретично може да изкара 24 часа но ... да не го мъчим ... ако някой има желание нека пита .... или да пробва
.... БТВ лентат асе реже на всеки 3 светодиода връзва се ДИРЕКТНО към 12 волта .. Т.Е няма излишна конссумация от стабилизатори и прочие ... по нататък ще кача и снимки

Не измислих как да кача снимките затова линка .....
http://www.facebook.com/media/set/?set= ... 031&type=1
http://www.facebook.com/media/set/?set= ... 031&type=1
-
- кандидат преподавател
Батковци тъй като съм доста бос на тема електротехника ,искам да задам един въпрос на знаещите.Намерих една зареждаща се батерия 6 V /4,5 ампер часа,има и зарядно с нея,та въпросът ми ,какво да закача на нея с което да си светя вечер.И както се сещате искам хем да свети хем да е икономично
Поздрави и бъдете здрави 
Ей такова чудо мога да приспособя ама не знам как свети някой има ли наблюдения че мога да го купя само онлайн

Ей такова чудо мога да приспособя ама не знам как свети някой има ли наблюдения че мога да го купя само онлайн

- MITKO70
- кандидат преподавател
Е това чудо дето си показал,имах две подобни,работят точно с 6 волта ,така че го връзваш към батерията и си готов.И с нормални батерии светят доста,но с акумулаторчето ще кара много.Вече имам една ,защо другата я изгорих
с акумулатор на 12в. 

Всичко може,но не всеки го можe.

- SBANKOV
- ще става разбирач
Младежи, ще ви кажа една позабравена истина - Няма нищо по добро от добрия голям стар лагерен огън, на тия диоди паржоли не стават 

Детето в мен продълажва да си играе с кибрит, но – странно – вече иска и пура, и Chivas...
+2 Пък и нека да има малко повече романтика в цялата тая работа.SBANKOV написа:Младежи, ще ви кажа една позабравена истина - Няма нищо по добро от добрия голям стар лагерен огън, на тия диоди паржоли не стават
-
- вече хвърля и на тежко
slivnalia написа:Батковци тъй като съм доста бос на тема електротехника ,искам да задам един въпрос на знаещите.Намерих една зареждаща се батерия 6 V /4,5 ампер часа,има и зарядно с нея,та въпросът ми ,какво да закача на нея с което да си светя вечер.И както се сещате искам хем да свети хем да е икономичноПоздрави и бъдете здрави
Ей такова чудо мога да приспособя ама не знам как свети някой има ли наблюдения че мога да го купя само онлайн![]()
Това го имах и изгоря. Сложих му акумулаторни батерии по 1,5в. включило се е в раницата и направо се стопиха около 10 светодиода. Иначе свети, обхваща голям диаметър, но за да си вижда човек добре ракията след първите 5, трябва по силна светлина.

- MITKO70
- кандидат преподавател
Така е ,огъня си е друго нещо,но за съжаление не останаха дърва около язовирите от толкова палене.А осветленито си е отделно,без него не може и благодарение на диодите се родихме,иначе само батерии купувахме.SBANKOV написа:Младежи, ще ви кажа една позабравена истина - Няма нищо по добро от добрия голям стар лагерен огън, на тия диоди паржоли не стават

Всичко може,но не всеки го можe.

преди два дни замерих на един колега осветлението-четири диодни ленти по 1 м в пакет
950 ма-много е,а иначе огъня си е романтика ама не осветява достатъчно наоколо
950 ма-много е,а иначе огъня си е романтика ама не осветява достатъчно наоколо
- tsvetkoff
- ще става разбирач
Я да изтупам малко праха от темата.Някой ползвал ли е туй чудо на техниката
http://olx.bg/turisticheska-svetodiodna ... -i49705029" onclick="window.open(this.href);return false;
http://olx.bg/turisticheska-svetodiodna ... -i49705029" onclick="window.open(this.href);return false;