Най-евтина светлина за бивака!...

Допълнителна екипировка, която ще направиви къмпингуването ви по-лесно и удобно.

Модератори: emo vasilev, Ачо ♣

Публикувай отговор
gogibo
разбира нещата
разбира нещата

Re: Най-евтина светлина за бивака!...

Мнение от gogibo »

За лампата на Джагър 1 бих добавил следната ми идея:
В лампата, акум. батерии за през нощта,а резервен комплект да се зарежда през деня от
соларните градински лампи,които станаха почти по левче едната.Така при нужда,винаги ще
има заредени батерии/от слънцето/ за смяна.
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

niko_tod написа:Изображение
adult upload image

Не знам дали ще се качи снимката , това е интегралка7508 която преубразува 12в на 5в. Почти всички китайски фенерчета / луни най вече са на 3 или 4 батерии/. Вадя отвътре кабелчета за дирекна връзка с този преубразовател, и като източник на захранване акумолаторче от централа за сот. изчисляваш си консумацията и ампеража на акум. и разбираш колко часа може да ти свети.
gogibo написа:За лампата на Джагър 1 бих добавил следната ми идея:
В лампата, акум. батерии за през нощта,а резервен комплект да се зарежда през деня от
соларните градински лампи,които станаха почти по левче едната.Така при нужда,винаги ще
има заредени батерии/от слънцето/ за смяна.
Две добри решения. За да не си блъскате главите със сметки, с едно акумулаторче 12 V / 7.2 Аh или още по-добре с 12 V / 12 Ah ще си изкарате два - три дни без проблеми нон-стоп вечерно осветление с предложението на niko_tod. А ако сте по-пестеливи, (примерно 4-5 часа за вечер), ще ви стигне за 5-6 дни.

На Гоги варианта е също перфектен, стига да сте екипирали лампите с акумулаторчета от по 1.2 Аh за соларно зареждане, което ще ви осигури около 2-3 часа добро осветление с един комплект акумулаторчета. Вече всеки сам си решава. Е, има и други варианти. А бе самата лампа е много добра за цената си от 4 лева и това не е реклама. Въпросът е кой и как ще я използва и за каква цел, както и с какво захранване. Иначе като източник на светлина е добра и бие много по-скъпи конкуренти от категорията си.
Поздрави.

п.п.: Гоги, два дни бях без ток по цял ден на ранчото и използвах варианта ти за "Шапка с радио" - 4 соларни лампи и едно минитранзисторче. Работеше безотказно по цял ден. :drinkers: Само, като се скриеше слънцето започваше да съска, ама аз нещо не го докарах както трябва от бързане. А и радийцето консумира малко повече, та явно трябва да се справя с тоците от лампите :D . Специални поздрави за теб.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
niko_tod
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от niko_tod »

Изображение
adult upload image

Изображение
image host

Ако се качат снимките , това нещо го сътворих набързо 12 лентички по 3 диода работи на 12в. консумацията е 100-105милиампера, налепих ги на старо сд. Включил съм го към акумолаторче сега и ще свети на терасата за проба да видя колко ще изкара на практика. Ще има удължаване на кабела и хвърляне в боя.
Аватар
gigantor
новобранец
новобранец

Мнение от gigantor »

Малиии, мали не бях видял ,че има развитие по темата . Ако разрешите малко отклонение само да попитам : Това 7805 няма ли си собствена консумация и греене ? Пробвахте ли тази схемичка с реално измерване на тока сравнено с тока от 6 волта ? Niko монтажа на ледчетата на диск не фокусира ли светлината на малко пространство?
Simplicity is not achieved by adding simplifications, but by removing complications
progresor
новобранец
новобранец

Мнение от progresor »

Taка изчетох темата почти напълно.Иска ми се да споделя и своя опит относно осветлението. Еднозначно НАЙ доброто решение е със светодиодни ленти няма нужда да са водоустойчиви ... намират се по цена средно 5 лв метър при 60 св диода в един метър един метър е 3.6 вата /поевтините китайски / ползвам студено бялата вариация защото свети по силно ... с едно акумулаторче от UPS 7.2Аch изкарваме уикенда .... светим около 4 5 часа или общо 10 часа като вевроятно може и повече защото черпи 0,3 А ... теоретично може да изкара 24 часа но ... да не го мъчим ... ако някой има желание нека пита .... или да пробва :) .... БТВ лентат асе реже на всеки 3 светодиода връзва се ДИРЕКТНО към 12 волта .. Т.Е няма излишна конссумация от стабилизатори и прочие ... по нататък ще кача и снимки
progresor
новобранец
новобранец

Мнение от progresor »

Не измислих как да кача снимките затова линка .....

http://www.facebook.com/media/set/?set= ... 031&type=1
slivnalia
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от slivnalia »

Батковци тъй като съм доста бос на тема електротехника ,искам да задам един въпрос на знаещите.Намерих една зареждаща се батерия 6 V /4,5 ампер часа,има и зарядно с нея,та въпросът ми ,какво да закача на нея с което да си светя вечер.И както се сещате искам хем да свети хем да е икономично :D Поздрави и бъдете здрави :wink:

Ей такова чудо мога да приспособя ама не знам как свети някой има ли наблюдения че мога да го купя само онлайн :arrow: Изображение
Изображение
Аватар
MITKO70
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от MITKO70 »

Е това чудо дето си показал,имах две подобни,работят точно с 6 волта ,така че го връзваш към батерията и си готов.И с нормални батерии светят доста,но с акумулаторчето ще кара много.Вече имам една ,защо другата я изгорих :oops: с акумулатор на 12в. :D
Всичко може,но не всеки го можe.
Изображение
Аватар
SBANKOV
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от SBANKOV »

Младежи, ще ви кажа една позабравена истина - Няма нищо по добро от добрия голям стар лагерен огън, на тия диоди паржоли не стават :wink:
Детето в мен продълажва да си играе с кибрит, но – странно – вече иска и пура, и Chivas...
gamon
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от gamon »

SBANKOV написа:Младежи, ще ви кажа една позабравена истина - Няма нищо по добро от добрия голям стар лагерен огън, на тия диоди паржоли не стават :wink:
+2 Пък и нека да има малко повече романтика в цялата тая работа.
mitaka_dimitrov
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от mitaka_dimitrov »

slivnalia написа:Батковци тъй като съм доста бос на тема електротехника ,искам да задам един въпрос на знаещите.Намерих една зареждаща се батерия 6 V /4,5 ампер часа,има и зарядно с нея,та въпросът ми ,какво да закача на нея с което да си светя вечер.И както се сещате искам хем да свети хем да е икономично :D Поздрави и бъдете здрави :wink:

Ей такова чудо мога да приспособя ама не знам как свети някой има ли наблюдения че мога да го купя само онлайн :arrow: Изображение

Това го имах и изгоря. Сложих му акумулаторни батерии по 1,5в. включило се е в раницата и направо се стопиха около 10 светодиода. Иначе свети, обхваща голям диаметър, но за да си вижда човек добре ракията след първите 5, трябва по силна светлина. :wink:
Аватар
MITKO70
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от MITKO70 »

SBANKOV написа:Младежи, ще ви кажа една позабравена истина - Няма нищо по добро от добрия голям стар лагерен огън, на тия диоди паржоли не стават :wink:
Така е ,огъня си е друго нещо,но за съжаление не останаха дърва около язовирите от толкова палене.А осветленито си е отделно,без него не може и благодарение на диодите се родихме,иначе само батерии купувахме. :D И за пържолите има доста варианти,няма да останат неопечени :wink: :D
Всичко може,но не всеки го можe.
Изображение
gogibo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gogibo »

преди два дни замерих на един колега осветлението-четири диодни ленти по 1 м в пакет
950 ма-много е,а иначе огъня си е романтика ама не осветява достатъчно наоколо
Аватар
tsvetkoff
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от tsvetkoff »

Я да изтупам малко праха от темата.Някой ползвал ли е туй чудо на техниката
http://olx.bg/turisticheska-svetodiodna ... -i49705029" onclick="window.open(this.href);return false;
Публикувай отговор

Обратно към “Екипировка”