Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Спинъри
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- чуруликпенчо
- сериозен играч
Спинъри
Привет на всички!
Миналата седмица гледах някъде тези джаджи /спинърите/и ми стана интересно. Днес мернах 2 олова от 10гр. дето от сума време ми се мотат из нещата и реших да си направя 2 бройки.След доста чукане, мачкане на олово , огъване на медна ламарина , рисуване и лакиране,се получи ето това:

и ето това:

Нямам никаква идея дали са сполучливи или не.Просто не остана време да ги изпробвам.Тук има доста изявени спинингисти , които моля да обяснят за начина на водене,рибата която може да се очаква и въобще всичко , което знаят по въпроса. Дали някога ще ги ползвам, не зная.Много съм скаран със сладководния риболов пък и около Варна няма подходящи места /доколкото знам/. Просто ми стана интересно дали мога да ги направя по спомени от видяното.За момента резултата е 50:50. След вашите коментари и изпробване ще разбера окончателния резултат.
Наслука !
Миналата седмица гледах някъде тези джаджи /спинърите/и ми стана интересно. Днес мернах 2 олова от 10гр. дето от сума време ми се мотат из нещата и реших да си направя 2 бройки.След доста чукане, мачкане на олово , огъване на медна ламарина , рисуване и лакиране,се получи ето това:

и ето това:

Нямам никаква идея дали са сполучливи или не.Просто не остана време да ги изпробвам.Тук има доста изявени спинингисти , които моля да обяснят за начина на водене,рибата която може да се очаква и въобще всичко , което знаят по въпроса. Дали някога ще ги ползвам, не зная.Много съм скаран със сладководния риболов пък и около Варна няма подходящи места /доколкото знам/. Просто ми стана интересно дали мога да ги направя по спомени от видяното.За момента резултата е 50:50. След вашите коментари и изпробване ще разбера окончателния резултат.
Наслука !
Няма дума в българския език,която в множествено число да завършва на "Й".
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Брвус начи ! Основните задачи на спинера са - дистанция в затворените водоеми и придържане близко до дъното в бързейте ! Екстра изработка и много старание виждам в изложените модели ! Единственото нещо според мене което трябва да гледаш при теста във вода е дали листото прихлупва тройката ! Ако амплитудата му е по-широка и идва на ниво с тройката значи си перфекционист ! Съответно ако амплитудата е под или над нивото на тройката или скъсяваш оста или сменяш самата тройка и нямаш ядове
Наслука !

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Изглеждат отлично,както и първият воблер,който аз сътворих от плувка,но има една много важна подробност-дали ловят риба.Интересно ми е и на мен за каква риба стават тези спинъри?Аз бих пробвал за костур,какво друго може да ги хареса?
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
- чуруликпенчо
- сериозен играч
Mного се извинявам,че пак ще питам,но не ми стана много ясно това прихлупване на тройката.В момента листото достига малко /около 2мм/ под ухото на тройката.Трябва ли да го сваля по-надолу/примерно 2-3мм./ над остриетата на тройката ,или да го оставя така? Има ли това някакво значение за въртенето на листото,пък и за самата риба? Не са ми много ясни тези блесни. Инак днес направих още 2 спинъра. Не са оцветени и не съм врътнал ушетата за тройката поради тези неясноти ,за които питам.М/у другото ,дали да направя други цветове и кои биха били най-подходящите? Имам в предвид и мънистата + евентуално някаква опашка.Единственото нещо според мене което трябва да гледаш при теста във вода е дали листото прихлупва тройката ! Ако амплитудата му е по-широка и идва на ниво с тройката значи си перфекционист ! Съответно ако амплитудата е под или над нивото на тройката или скъсяваш оста или сменяш самата тройка и нямаш ядове Wink
Наслука!
- чуруликпенчо
- сериозен играч
Така и така съм започнал,та поне да завърша .То,май само циганите я карат до края,ама....Това са новите ми "домашнярки".Направих последния преди около месец ,но все не ми оставаше време да ги покажа и тук,още повече,че не бяха изпробвани.Сега мога да кажа , че вървят много добре и тракат като за световно.Направил съм си слушалки от лекарски стетоскоп с удължени тръби /2,5м./.Пускам слушалката във водата и докато въртя макарата,спокойно прослушвам звука ,който издават.Много приятно занимание.
Ето ги и тях:

Този ,последния/червеничкия/ успях вече да по посея по най-баламския начин,ама какво да се прави. И това влиза в правилата на играта. Важното е да не сме в къщи и да се наслаждаваме на всички тия дребни удоволствия. От утре съм в отпуск и ако даде време ще си правя ежедневни срещи със зизитата , а защо не и с чернокопите ако се появят.
Ето ги и тях:

Този ,последния/червеничкия/ успях вече да по посея по най-баламския начин,ама какво да се прави. И това влиза в правилата на играта. Важното е да не сме в къщи и да се наслаждаваме на всички тия дребни удоволствия. От утре съм в отпуск и ако даде време ще си правя ежедневни срещи със зизитата , а защо не и с чернокопите ако се появят.

- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Не бре човек
Гледаш просто листото на каква широчина се върти и си очиртаваш мислена окръжност ! Съпоставяш визуално тази окръжност с широчината на тройката и ако те са на едно ниво значи просто вече няма какво да им правиш на спинерчетата а ако тройката иде по-широка или по-тясна от окръжността то съответно процедираш по въпроса като по-лесният вариант е само да смениш тройката та да не разваляш бижуто
Кат гледам какви красоти твориш очаквам да те видя в скоро време на някое Лондонско изложение за ценители !

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Павел Иванов
Павел Иванов
- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Майстор Пенчо!Отлично изпълнение!
Сподели от какъв материал ги правиш?Аз моя го направих от плувка 6гр от балсово дърво,днеска го пробвах как върви,идеален е.3см,една тройка с малка халкичка.Смятам да убия кефалите по Янтра с него/надявам се де/.За да трака,трябва да е кух,а от дърво като е неможе да се направи кухина.
Също доста интересно оцветяване,незнам как е постигнато.Аз първо го покрих със заздравител за нокти,после един слой розов блестящ лак.После още един слой заздравител,после още един лак.После още един заздравител,после един сив блестящ лак за гърба/за да е по-тъмен на гърба/.После още един слой от розовия лак и накрая още един заздравител.Стана первектен,но няма малки елементчета като твоя,имитиращи люспи.Ами каст-блесните как ги направи?От къде мога да си купя една торбичка от тези 3Д очички???
Майстор си,признавам та!
Сподели от какъв материал ги правиш?Аз моя го направих от плувка 6гр от балсово дърво,днеска го пробвах как върви,идеален е.3см,една тройка с малка халкичка.Смятам да убия кефалите по Янтра с него/надявам се де/.За да трака,трябва да е кух,а от дърво като е неможе да се направи кухина.
Също доста интересно оцветяване,незнам как е постигнато.Аз първо го покрих със заздравител за нокти,после един слой розов блестящ лак.После още един слой заздравител,после още един лак.После още един заздравител,после един сив блестящ лак за гърба/за да е по-тъмен на гърба/.После още един слой от розовия лак и накрая още един заздравител.Стана первектен,но няма малки елементчета като твоя,имитиращи люспи.Ами каст-блесните как ги направи?От къде мога да си купя една торбичка от тези 3Д очички???
Майстор си,признавам та!

"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
- чуруликпенчо
- сериозен играч
Мерси за суперлативите. шИ сЪ стЪраЙм.Разбрах вече какво да гледам при въртенето и вероятно утре /ако намалее вятъра/ще ги пробвам.Ако ли не , има време.Не са заек ,че да избягат.Вярно,че любопитството е голямо,ама.......ако не стават какво разочарование ще е само..

майстора си е майстор. ПРЕКРАСНИ СА
П.С. aaaaa, защо не си показал блесните!!!!
айде аз ще те похваля. Майстора е сътворил прекрасни въртушки и аз като негово ОТК още утре ще ги пусна в бой с кефалите. Като ги гледам ще бъде РАЗБИВАНЕЕЕЕЕЕ
П.С. aaaaa, защо не си показал блесните!!!!
айде аз ще те похваля. Майстора е сътворил прекрасни въртушки и аз като негово ОТК още утре ще ги пусна в бой с кефалите. Като ги гледам ще бъде РАЗБИВАНЕЕЕЕЕЕ
само русалки НЕ ловя и то защото не им знам мезето
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!
http://standartparket.com/
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!
http://standartparket.com/
- чуруликпенчо
- сериозен играч
Oчичките съм ги правил аз ,с изключение на черния воблер и на спинърите.Тях съм ги купувал от магазин за мартеници.Имам към 250 бройки с различни диаметри.Имат и линк,ако го намеря ,ще го пусна.Страшни много и лъскави нещица си имат по тези магазинчета.
За материала съм писал вече няколко пъти.Казва се дураформ и от него се правят рекламните табели.Има го в различни дебелини. За да тракат , в горната част оставям кухина и вътре поставям пластмасови топчета. Големина и брой според големината на воблерчето. Има начин и дървения да се направи да трака. Аз ,обаче избягвам дървото,защото ми прави проблеми после при оцветяването. Оцветителите си ги правя сам с нитроцелулозен лак + малка тайна. Брокат ползвам само за една единствена линия /с изключение на черния/. Там не се сетих веднага ,но има и по-добри начини за придаване на хриле и т.н.т.Като остане повече време ,ще направя една нова колекция с новите идеи,които ми се мотат из главата. Пък и воблерите ми станаха повече от 100 бр.,та голямо късане им се пада.Ако ви е интересно мога и на тях да пусна някоя снимка.......
Каст - блесните пък са много лесни за правене.Там на всеки 20-30 минути излиза по една напълно готова.Направих десетина бройки и от тях,ама е прекалено лесно и еднообразно,та бързо ми омръзна. Чиста железарска работа-режеш,пилиш,шлайфаш,пробиваш,лепиш и готово.

За материала съм писал вече няколко пъти.Казва се дураформ и от него се правят рекламните табели.Има го в различни дебелини. За да тракат , в горната част оставям кухина и вътре поставям пластмасови топчета. Големина и брой според големината на воблерчето. Има начин и дървения да се направи да трака. Аз ,обаче избягвам дървото,защото ми прави проблеми после при оцветяването. Оцветителите си ги правя сам с нитроцелулозен лак + малка тайна. Брокат ползвам само за една единствена линия /с изключение на черния/. Там не се сетих веднага ,но има и по-добри начини за придаване на хриле и т.н.т.Като остане повече време ,ще направя една нова колекция с новите идеи,които ми се мотат из главата. Пък и воблерите ми станаха повече от 100 бр.,та голямо късане им се пада.Ако ви е интересно мога и на тях да пусна някоя снимка.......
Каст - блесните пък са много лесни за правене.Там на всеки 20-30 минути излиза по една напълно готова.Направих десетина бройки и от тях,ама е прекалено лесно и еднообразно,та бързо ми омръзна. Чиста железарска работа-режеш,пилиш,шлайфаш,пробиваш,лепиш и готово.

- чуруликпенчо
- сериозен играч
Досрамя ме покажа и блесничките.Хората ще си помислят,че цял ден стържа и не работя нищо друго,а то не е така. Пък и нали трябва да оставим нещо за показване по-нататъкП.С. aaaaa, защо не си показал блесните!!!!

Наслука утре на риболова и да кажеш как се държат домашнярките,че ти си ми ОТК-то.

Като гледам,май и спинърите пак ти ще ги пробваш......