Мач и макара.

Модератор: Paublo_Eskobar

Bullit
новобранец
новобранец

Re: Мач и макара.

Мнение от Bullit »

stich написа:Колега
въпреки че се съгласих с избора ти на "Кристал" мача,който от няколко месеца имам и много ме радва не мога да не се съглася и с другите колеги. Най-вече че все пак това ти е първи мач и наистина е добре да има повечко резерв,поне докато свикнеш с този вид риболов.
Огледай и "Експерт" мача на тика,също невероятна пръчка според мен...или може би защото имам и него :)
Нали знаеш - всеки си хвали своето!

Успех!
Благодарности колега. Този форум е уникален, ако бях тръгнал по магазините да са ме набутали вече благодаря ви искрено колеги. Помоща която указвате на нас незнаещите е безцена.
Аватар
SammY
фен клуб-скобар

Мнение от SammY »

Колега съвет няма да ти давам , защото и аз съм много пресен в този риболов , но ще ти кажа какво направих аз ... Като теб се чудих дали или , но аз си купих Шимано Аливио 4.2м и за миг не съжалявам . Въдицата ми покри изискванията (до колкото мога да имам предвид това , че ловя на мач от вчера :D ) Не е много тънка бланка , но пък това нз до колко е добре при начинаещ , който с лекота ще го направи на "трески" :D И аз не съм от София и пазарувах по нета , защото в моя град само геги за орехи и шимано от 250+ лв :D
Въдицата с лекота "вади" и малки и големи риби , кефа винаги е на лице :D
п.п. Макарата ми е Шимано Екс 3000 МРЦ и от нея съм доволен , нищо че е на 2 риболова :D
Изображение
Аватар
tamihal
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от tamihal »

stich написа:Значи с болото би рискувал,а с мача не!? :drinkers:
tamihal написа:
Bullit написа:... Tica Crystal Match TC4 ще поръчам...
...аз не бих рискувал да го напъна.
tamihal написа:Изображение
6 метровa TICA Swing...колко да е рисков риболова !!! :wink:
:D :D :D ...на тази снимка е всеизвестният Ивайло, познат ни от филмите на Белополски, а той знае как да напъне въдицата, без да я повреди :wink:
...а иначе, аз също съм гонел случайно шаранче с тази въдица, около 1,200-300 и бая ме разкарва из водоема, и доста и треперех, макар да е 6 метра и тежи 240 гр... и все пак е доста мека и изглежда така жестоко нагъната...а Кристала е едва 190 гр., на 4,20... и вероятно в ръцете на опитен риболовец би сътворила някое чудо...но определено не е силова въдица...и като за първи мач, вероятно би оставила по-скоро негативни впечатления в притежателя си, отколкото положителни такива... :D :D :D
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
milanov84
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от milanov84 »

SammY написа:Колега съвет няма да ти давам , защото и аз съм много пресен в този риболов , но ще ти кажа какво направих аз ... Като теб се чудих дали или , но аз си купих Шимано Аливио 4.2м и за миг не съжалявам . Въдицата ми покри изискванията (до колкото мога да имам предвид това , че ловя на мач от вчера :D ) Не е много тънка бланка , но пък това нз до колко е добре при начинаещ , който с лекота ще го направи на "трески" :D И аз не съм от София и пазарувах по нета , защото в моя град само геги за орехи и шимано от 250+ лв :D
Въдицата с лекота "вади" и малки и големи риби , кефа винаги е на лице :D
п.п. Макарата ми е Шимано Екс 3000 МРЦ и от нея съм доволен , нищо че е на 2 риболова :D
И аз мислех да си взема 4.20 с тази макара... Но хубавото на "живото предаване" е, че ми показаха колко неподходящо е... Така тежестта се измества напред и почва да умаря ръката... За 4.20 се взима по-голяма макара... Пробвах и видях сам, че с по-голямата е по-леко... Но като сложихме Екса 3000 на 3.90 и заспа... За мен това е най-добрият вариант... ловя си цял ден и не се измарям... /само като се сетя как съм след риболов с щека/... Основната разлика за мен между твърдият и мекият мач е, че при мекия гелетата с малки рибки са по-малко... няма късания на повода... по-добре чувстваш закачената риба... Плюсовете на твърдият за мен са: по-големия контрол над едри риби и възможността да вдигнеш по-голяма рибка без кеп... Лично аз предпочитам мач 3.90 /Шимано/с акция 5-15 и мисля, че това е най-подходящият вариант за риболова ни... Макарата за мен е или Екс 3000 6.2:1 или Стратик 3000... /бързият аванс е много-приятно нещо/...
Аватар
М. Сталев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от М. Сталев »

Колега за мач не знам какво да ти предложа Аз,защото избора е много голям,но за макара определено само Шимано,купуваш си я ,и забравяш за проблеми.
Аватар
SammY
фен клуб-скобар

Мнение от SammY »

Колега Малинов , съгласен съм че с 3.9м баланса ще е по добър , но за мен тези 30 см са много важни тъй като предпочитам фиксирания ваглер :D гледах разни на 4.5м ама те много тежки , трябва им шаранска макара за баланс :D Баланса ми е на 20/30 см пред макарата и мен ме устройва :D
п.п. Макарата не е купувана по интернет , тя си е от "живото предаване" както казваш :D
п.п2 Щом ловиш на щека значи си корав , можеш и 500гр баласт да си сложиш :D
Изображение
intel98
фен клуб-скобар

Мнение от intel98 »

Колега това с баланса не е точно така. В момента съм с Tubertini Grinta 01 - 4,5 m и макара exage 3000 MRA. Баланса е перфектен. Това не е риболов с болонезе за да ти изморява ръката. Тук не се държи постоянно въдицата в ръка. Мисълта ми е, че дори и 4,50 м да си вземеш не е проблем важното на теб да ти е удобно.
bushido1964
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bushido1964 »

Да,мачът не е спининг да го държим постоянно в ръка! И аз ползвам леки Шимана дори с 4.80 м. ! Перфектният баланс е нещо хубаво,но не трябва да се превръща в самоцел...
Аватар
milanov84
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от milanov84 »

Не може к--a до края и душата в рая :))) Всеки сам си догажда такъмите и се лишава от нещо, за сметка на друго... Може и на 5м мач да сложиш макара 1000 и пак да си ловиш... Но си има каталози и на 3.90 мач Шимано му дават макара 3000... Да има вариант на много лека италианка на 4.5 да отговаря екс3000... Проверка му е майката :)))
За пример пробвах един ден риболов на много активна бабушка с 3.90 на 3000 и на следващият ден с 5метрова пръчка и макара 3000... Имаше огромна разлика. Според мен баланса е много важно нещо... След което самата тежест на въдицата... При риболов на активна рибка - няма време за стойка... И по-лекичката и добре балансирана въдица си ми е фаворит...
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

За мач макарата трябва да е с шпула с голям диаметър ,какво споменавате модели 1000,те са за ултра лайт спининг.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мач”