Монтаж с два вирбела ?!

Модератор: Paublo_Eskobar

Публикувай отговор
Аватар
М. Сталев
разбира нещата
разбира нещата

Re: Монтаж с два вирбела ?!

Мнение от М. Сталев »

На последния риболов пробвах монтажа със двата вирбела и не останах очарован ,много късания ,даже загубих 1 ваглер ,според мен е + по малкото оплитания ,но има един голям минус много възли на линията ,с 3 повече отколкото при стандартните монтажи ,откъдето идваха и проблемите ми относно издръжливостта на линията ,защото както се знае най слабото място при влакната е точно мястото възела .Мисля да се върна отново на консервативния и стандартен начин за монтаж ,където ваглера се стопира със 2-3 малки съчми N4,и утежнението да си е на основната линия.Поздрави
miro253
фен клуб-скобар

Мнение от miro253 »

А добре ли връзваш вирбелите? Да не би това да е проблема? Или да си бил на водоем с трофейни екземпляри?
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

:lol: :lol: :lol: Имам изкарани шарани с тегло над 5-6кг с този монтаж,ама не ловя с паяжини,а с влакнооооо,много ми стана весело :D
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д.Граховски »

Аз откакто прочетох за тоя монтаж го пробвах и останах доволен имам само 1 късане и то само на повода.Също така е и много удобен за смяна можеш да си направиш различни видове утежнение и да сменяш бързо.Но това е мнение на все още прохождащ в този риболов :)
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

Изображение

[url]http://maximo.bg/url]
Аватар
М. Сталев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от М. Сталев »

Е аз използвам стандартните диаметри влакно приети за мачовия риболов,основно влакно 0.18 мм ,а поводите вече ми варират от 0.16 мм,0.14 мм ,а влакното на което бях сложил между вирбелите беше 0.20 мм .Повечето късания бяха точно от мястото на възлите.Не знам може проблема да е бил от качеството на влакната ,а не в монтажа.Само искам да вметна ,че и при използването класическите монтажи не съм имал оплитания ,максимум 1-2 и то много рядко.Единственият им минус е ,че няма как да си приготвиш монтажа във вкъщи за разлика от този със 2 та вирбела .Поздрави

Иначе по принцип ползвам ето този вариант на монтаж и утежнение http://www.picvalley.net/u/2166/6456362 ... 645a3D.JPG
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

С ваглери над 6гр не слагам под 0.20мм,нещо не ти е било наред,най-вероятно евтино залежало влакно.
Аватар
М. Сталев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от М. Сталев »

А някаква идея да имате как мога да тествам дадено влакно колко издържа ,пробвах със кантарчето но със него се получават много не задоволителни резултати :)
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Клуп,с двоен или троен възел,плюнчиш,стягаш и дърпаш,като преди това махаш първият метър от влакното.Това с кантара е пунта мара.
Аватар
М. Сталев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от М. Сталев »

Явно проблема наистина е във влакното ,къса се със лекота на опън само със двете ръце, без дори да правя възли по него,а е 0.18мм ,става дума за мачовото влакно на Кларусо,явно е престаряло много ,а не съм го ползвал дори един сезон,явно е от тези които много бързо стареят!!!След теста минах и си купих това : http://www.tomaxshop.com/catalog/images ... -150m..jpg .Миналата година го ползвах и бях много доволен от него ,но тогава го продадох направо със макарата.А дали ще е удачно между 2 та вирбела да ползвам пак от него ,да не рискувам да слагам пак некачествено влакно ? Поздрави
lazo65
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от lazo65 »

Колега преди да навия ново влакно го пробвам дали издържа на възли. И другото което колегата butnik е споменал и съм убеден от лични опити- преди да затегнеш какъвто и да е възел го НАПЛЮНЧИ. :drinkers:
Аватар
Венелин Радушев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Венелин Радушев »

Вариантите са да не си сложил "амортисьор" над горният вирбел, който да поема ударите на ваглера в него (респективно в възела). Или основното ти влакно се е сдухало, повода ти не отговаря на размера. Как именно късаш, при подсечка, при замятане, закачка, риба?
Имай впредвид, че какъвто и да е възел ти намалява здравината на линията по-малко, спрямо няколко сачми защипани на влакното, в които ваглерът се блъска.
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
Аватар
SammY
фен клуб-скобар

Мнение от SammY »

Колега теста с кантарчето не е глупав ... Аз по този начин си степенувм влакната ... основно 0.18 , между вирбелите 0.198 и 0.156/76 мм повод , ако не ги пробвам от каде да знам дали основното няма да излезе най слабото , защото повечето производители си ги пишат както дойде (мм и тест) :D
п.п. Ако на някой му е интересно как правя теста с кантарчето ще споделя :D
п.п. Ваглерите и така се губят щото са ментаци и им се чупят халките :D
Изображение
Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д.Граховски »

SammY написа:Колега теста с кантарчето не е глупав ... Аз по този начин си степенувм влакната ... основно 0.18 , между вирбелите 0.198 и 0.156/76 мм повод , ако не ги пробвам от каде да знам дали основното няма да излезе най слабото , защото повечето производители си ги пишат както дойде (мм и тест) :D
п.п. Ако на някой му е интересно как правя теста с кантарчето ще споделя :D
п.п. Ваглерите и така се губят щото са ментаци и им се чупят халките :D
Я светни ме по въпроса с кантарчето че ми стана интересно :)
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

Изображение

[url]http://maximo.bg/url]
Аватар
SammY
фен клуб-скобар

Мнение от SammY »

Прави се клуп и го вързваш за кантара все 1 кантара ти е вирбел ... другия край го навиваш на нещо което няма да протърка влакното и да ти е удобно за дърпане ... хубаво е да имаш 50/60см влакно м/у кантара и предмета ... нататак е ясно опъваш леко и следиш кантара :D
Изображение
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Теста се прави с 1м влакно и как успяваш да разпъваш равномерно и да гледаш числата,браво,трябва да те вземат в някоя лаборатория .
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мач”