Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мач
naRiba.com

Форум

Монтаж с два вирбела ?!
Модератор: Paublo_Eskobar
- SammY
- фен клуб-скобар
Re: Монтаж с два вирбела ?!
За който не вярва права показно на живо , но ще искам почерпка 1 бира ... от мен ще е картофа
Иначе като се поопражнява човек всичко става 

- genov_eng
- научил се да хвърля
Колеги, вземете си кантари със стрелки
Аз имам такъв от една лаборатория с 2 стрелки. Едната е неподвижна и показва максималното услилие. В лавораториите им викат "силомери". Работят и на опъване и на натиск. Само на някои мерните единици са в нютони, но това да е проблема. Има и такива руски по пазарите сам виждал по-рано (Димитровградския).

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Mного се откланяте от темата,едно влакно не можеш ли да прецениш като го пипнеш и пробваш на възел как е пиши се бегал.Здравината на влакното е много разтегливо понятие-каква ви е въдицата която използвате/мека или твърда-тип китук
/как правите възлите,водачите на въдицата почистват ли се редовно,това важи и за макарата,аванса правилно ли е нагласен.Не винаги вината е във влакното ,а в лошо подбрани такъми/въдици/ и лошо направени възли.

Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Тук грешиш.butnik написа:Mного се откланяте от темата,едно влакно не можеш ли да прецениш като го пипнеш и пробваш на възел как е пиши се бегал.Здравината на влакното е много разтегливо понятие-каква ви е въдицата която използвате/мека или твърда-тип китук/как правите възлите,водачите на въдицата почистват ли се редовно,това важи и за макарата,аванса правилно ли е нагласен.Не винаги вината е във влакното ,а в лошо подбрани такъми/въдици/ и лошо направени възли.

Има измерване на опън (с тежест) на сухо и във вода.
На повечето влакна посочената дебелина не отговаря на действителната,от там силата на скъсване.
Мъдър е този,не който знае много,а необходимото.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Колега,тестовете с кантари и подобни са за лабораториите,пробвай се в няколко магазина да идеш да мериш и избереш влакно с кантара
Ама много съм наясно как се пробват в лабораториите,така,че обяснявай на друг това.

- М. Сталев
- разбира нещата
Сума ти си играх снощи със тия кантари и никакви задоволителни резултати не се постигат ,постигам около 50% от здравината изписана от производителя,хем пробвах и най различни възли п препоръка на SammY.Така ,че и за мен е бош лаф тая работа 

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Много ясно,едно е да ти взел аванс някой шарко и да ти е разпънал 20-30м влакно и аванса да ти свири,въдицата да ти поема и ударите,друго е на твърдо и на късо с кантара,ама никой не слушааааа.
Прост ама много прост пример-ловя шарани между 2-3 кг с мач 3-12гр и с основно влакно 0.13 и повод 0.10 имам едно единствено късане едва след 10 -та изкарана риба с един повод и то при моя грешка.На влакното на повода пише 1.450кг,ай сега да видя с кантара колко ще издържи

Прост ама много прост пример-ловя шарани между 2-3 кг с мач 3-12гр и с основно влакно 0.13 и повод 0.10 имам едно единствено късане едва след 10 -та изкарана риба с един повод и то при моя грешка.На влакното на повода пише 1.450кг,ай сега да видя с кантара колко ще издържи

- SammY
- фен клуб-скобар
Абе тука май говорим на различни езици
Моето е чисто суха материя и я ползвам заради това , че държа влакното м/у двата вирбела да е с по нисък тест от основното ... и повода да е с по нисък тест от това между двата вирбела , иначе е ясно , че ситуациите са различни и ако има нерви човек с 0.10 основно 20кг шаран ще извади ... На ръка можеш да прицениш дали влакното е добро , но можеш ли да опраделиш с точност когато са с приблизително еднакви тестове , тоест с малки разлики .... има влакна много здрави като ги опъваш , но като им направиш възел се късат като косъм (знам че ви е ясно , ама да си кажа)

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Sammy,тук ти е грешката,влакното между двата вирбела носи утежнението и то трябва да е с по-голямо сечение,или ако ловиш с основно 0.20,то е редно и то да е поне с това сечение.Така линията между двата вирбела става по-твърда и оплитанията се свеждат до минимум.Не твърдя,че оплиташ,а споделям как колеги са открили топлата вода.И тази линия в момента я използвам само да си стопирам на нужното разстояние плувката от основното утежнение като ловя с подвижна линия,но с ВАГЛЕР
,а други я използват за по-лесна замяна с резервна такава при нужда.Тук става на въпрос единствено за риболов с ваглер,за слайдера вече нещата са коренно различни.

- Венелин Радушев
- разбира нещата
Това е безумие!!!SammY написа:Абе тука май говорим на различни езициМоето е чисто суха материя и я ползвам заради това , че държа влакното м/у двата вирбела да е с по нисък тест от основното ... и повода да е с по нисък тест от това между двата вирбела , иначе е ясно , че ситуациите са различни и ако има нерви човек с 0.10 основно 20кг шаран ще извади ... На ръка можеш да прицениш дали влакното е добро , но можеш ли да опраделиш с точност когато са с приблизително еднакви тестове , тоест с малки разлики .... има влакна много здрави като ги опъваш , но като им направиш възел се късат като косъм (знам че ви е ясно , ама да си кажа)
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
- genov_eng
- научил се да хвърля
Човека иска да губи олово и куки, а не ваглери и слайдери, че са скъпи 

- SammY
- фен клуб-скобар
Колега Бутник , много неща съм научил от твойте постове за което евала ти правя , че споделяш кое , как и защо , но не си прочел какво писах в началото
основното влакно ми е 0.18мм, м/у вирбелите е 0.198 ФК, което е с по нисък тест от монофила , но е по твърдо и с по голямо сечение , за оплитанията имам , но от лоши ваглери , ловя ли си с кралусо оплитания няма , просто ментаците не летят както трябва 

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Да,много внимателно прочетох поста ти,но това влакно ФК е с по-слаби показатели и го използвай за друго.Ако искаш да монтираш линия между два вирбела ,монтирай ги на ФК 0.25мм.Аз лично ловя с 0.20 и линията между вирбелите ми я от същото влакно и 98.5% нямам оплитания.Има и друг фактор-подреждането на съчмите,който също не е за пренебрегване.
Следя публикациите ти и те поздравявам за успешните излети,въпреки,че са на платен водоем на него не всеки прави такива.
Следя публикациите ти и те поздравявам за успешните излети,въпреки,че са на платен водоем на него не всеки прави такива.
- SammY
- фен клуб-скобар
Ще пробвам и с 0.25 ФК и дано тогава със по кофти ваглери да нямам оплитания
,ако е и по слабо от основното ще е супер
, ако не ще го преживея стига да не оплита 
или ще си реша проблема като мина само на Кралусо
п.п. За съчмите е ясно , ако не ги засеча на време , че са разместват следва оплитане , без значение какъв е ваглера

или ще си реша проблема като мина само на Кралусо

п.п. За съчмите е ясно , ако не ги засеча на време , че са разместват следва оплитане , без значение какъв е ваглера

- М. Сталев
- разбира нещата
Бъзикай ти положението бъзикайSammY написа: или ще си реша проблема като мина само на Кралусо![]()