Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Без вирбел воблер
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Без вирбел воблер
Колеги, въпросът ми е продиктуван от любопитство, не че не бих опитал, но ми се иска да науча от по-опитните между нас.
Струва ми се, че не е оправдано поставянето на вирбел на линията за свързване с воблери от около 1 - 1,5 грама. Дори може би протечох такъв съвет в страницата на Ugly Duckling. Все пак българският риболовец е свикнал да се подсигурява с повече - диаметър на линията, издръжливост на такъма и др. дори и да няма защо.
Защо ми се струва, че при тези условия не следва да се поставя вирбел:
Няма въртеливо движение на примамката.
Спиралата на изнизване и навиване на влакното е една и съща, за зарлик ато останалите примамки.
При воблери с маса 1-2 грама оказват съществено значение върху поведението на примамката. Така един плаващ воблер може да се превърне в неутрален или потъващ поради масата на вирбела.
При малък размер на воблера оказват и видим ефект като придадът от до 1/3 от размера му.
Виждам недостатък в това, че при смяна трябва всеки път да си скъсяваш плетеняка.
Какви са вашите наблюдения и опит?
Струва ми се, че не е оправдано поставянето на вирбел на линията за свързване с воблери от около 1 - 1,5 грама. Дори може би протечох такъв съвет в страницата на Ugly Duckling. Все пак българският риболовец е свикнал да се подсигурява с повече - диаметър на линията, издръжливост на такъма и др. дори и да няма защо.
Защо ми се струва, че при тези условия не следва да се поставя вирбел:
Няма въртеливо движение на примамката.
Спиралата на изнизване и навиване на влакното е една и съща, за зарлик ато останалите примамки.
При воблери с маса 1-2 грама оказват съществено значение върху поведението на примамката. Така един плаващ воблер може да се превърне в неутрален или потъващ поради масата на вирбела.
При малък размер на воблера оказват и видим ефект като придадът от до 1/3 от размера му.
Виждам недостатък в това, че при смяна трябва всеки път да си скъсяваш плетеняка.
Какви са вашите наблюдения и опит?
Re: Без вирбел воблер
тъй като всяко влакно има известна твърдост при директното връзване на воблера то пречи на играта, докато вирбела (за такива малки вобелри аз ползвам и много малки карабинки) играе ролята на нещо като лагер, който позволява на воблера да се движи по-свободно, а от там и да играе по-добре. Това е и причината някои воблери да се продават с халкички, било то кръгли или капковидни.
Използвам вирбел винаги, има и достатъчно дребни, които не съм забелязал да пречат на играта на воблера, по-големия проблем е поставянето, понеже ми се губят из пръстите!!
На конеца връзвам подходяща по големина,телена/без пластинка/, карабинка и закачам воблера.
Ако воблера или блесната не се въртят,то мисля,че не е нужен вирбел.
Имам лош спомен от прехвален воблер,който,въпреки двойния вирбел пред него,така усукваше
влакното,че накрая го изхвърлих,а от воблера направих ключодържател.
Имам лош спомен от прехвален воблер,който,въпреки двойния вирбел пред него,така усукваше
Сходно на моето мнение, ще търся подобни "крепежни елементи". Иначе много връзвани, развръзване ще падне.gogibo написа:На конеца връзвам подходяща по големина,телена/без пластинка/, карабинка и закачам воблера.
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Читави карабинки за това което споменаваш са примерно тези - http://shop.fishing-tackle.bg/accessori ... -snap.html . Аз лично ползвам вирбел с карабинка , обикновено OWNER , двойно лагеровани , в размер от 20 нагоре и на най-дребните воблери , защото много често ги сменявам с дребни блесни .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Благодаря за мненията, ще потърся въпросните нещица.
-
- кандидат преподавател
Извъобще не претендирам да съм специалист,ама от скромния си опит разбрах,че трябва да ползвам само най-малките размери вирбели с карабинки -повечето предлагани модели са яки,същевременно обаче незначителното им тегло не оказва никакво влияние върху играта на блесните / за река и рекичка ползвам № 00,№0 и максимум № 1/и на воблерчетата по 2 и 3 грама.Освен това,има модели на вирбелчета с такива карабинки,при които примамката може да се смени лесно и бързо.Така, на дадено място за минимално време се прави тест от сорта "дали няма да клъвне на тази"с пресяване на две кутии например,без да се губи излишно време с връзвания на всяка следваща примамка.
- баш_майстора
- сериозен играч
- Обратна връзка:
много прилични вирбели с карабинка на превъзходна цена са тези

http://www.diemfishing.com/catalog/virb ... p-771.html
размерите 18 и 20 са чудни за УЛ примамки
има ги и във вариант само карабинка без вирбел
в момента ги няма налични но съвсем скоро се чака зареждане

http://www.diemfishing.com/catalog/virb ... p-771.html
размерите 18 и 20 са чудни за УЛ примамки
има ги и във вариант само карабинка без вирбел
в момента ги няма налични но съвсем скоро се чака зареждане

"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
този вирбел http://megafishing.bg/product/328/virbe ... m3006.html
размер 22-24 подходящ ли е за изкуствени примамки
имам впредвид дали лесно се поставят имайки впредвид как се закопчава вирбела
- Vid
- кандидат преподавател
По моему с този модел се борави по трудно. Предпочитам да ползвам този визиран от баш_майстора.niki23 написа:този вирбел http://megafishing.bg/product/328/virbe ... m3006.html
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
От този модел бягай далече, за здравината здрав модел, но много нервообразуващ, а в малките размери не си го представям.Vid написа:По моему с този модел се борави по трудно. Предпочитам да ползвам този визиран от баш_майстора.niki23 написа:този вирбел http://megafishing.bg/product/328/virbe ... m3006.html