Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Монтажи за риболов
naRiba.com

Форум

въпрос за отежнението на плувка???????
Модератор: sapuna
въпрос за отежнението на плувка???????
Колеги, всички знаете, че при риболов на плувка отежнението става с уловни съчми пръснати по дължината на повода. Въпросът ми е, как да определим на какво растояние да са съчмите една от друга и каде да поставим( на какво разтояние) от куката първата съчма?????. Знам че при всеки риболов е различно (зависимост от рибата). НО имали начин, тактика да определиш сам тези неща без да се допитваш до по-опитни колеги от теб самия???
ПРИМЕР: при риболов на платика знам, че е плашлива риба и първата съчма бих поставил на 40-50 см. Втората също на поне 40см. а вече по-нагоре основното отежнение и т.н.
ПРИМЕР: при риболов на платика знам, че е плашлива риба и първата съчма бих поставил на 40-50 см. Втората също на поне 40см. а вече по-нагоре основното отежнение и т.н.
аз преценявам на място как и каде да сложа тежестите всичко зависи от това каде ловиш имали течение как искаш да потъва стръвта и тн. Последно като ходя по реката слагам една съчма малко грубо но ми гарантира бързо потъване и дребосъка го пропускам и изкючение на последните два излета
....... иначе ако искам да ми потъва по-бавно използвам не повече от 5 съчми и ги редя на разтояние по около 10 см първата задължително е на най-малко 20см от куката.. Обикновенно използвам поводи 25-30 см и много рядко слагам тежест на повода само когато течението е много силно и търся рибата почти на дъното си позволявам една съчмичка на около 15 см от куката

- Local
- учете се от него
За Утежнението на линията с Оловни сАчми ...
При всеки риболов е различно , в зависимост от дълбочината на водоема , в зависимост от каква риба ще търсиш , с каква стръв ще ловиш , всеки един фактор е в риболова е от значение за утежняването на линията!
Прочети по форумите и сайта на Sensas. Там има готови модели.
При всеки риболов е различно , в зависимост от дълбочината на водоема , в зависимост от каква риба ще търсиш , с каква стръв ще ловиш , всеки един фактор е в риболова е от значение за утежняването на линията!
Прочети по форумите и сайта на Sensas. Там има готови модели.
Клавиатура риба не лови!!!
- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Според мен най-добре е като на основното влакно се сложи плувката,под нея подвижно/е оловце/а,в зависимост от тежестта на плувката.След подвижното утежнение връзвам повода,който е от по-тънко от основното влакно,дълъг 40см,на единия край вирбелче,на другия е куката.
Номера с подвижното,а не сцепено топче,е,че след риболова просто късам основното влакно преди вирбела на повода,изнизвам тежестите,пускам ги кутийката,навивам си повода на картонче,махам плувката,събирам пръчката и си отивам.
В зависимост от това къде ще ловя,слагам основно влакно 0.20/по препоръка на Fishing fan/,повод за таранки,костури и други по-големички рибки-0.16-18,а за дребни,или хитри риби,като уклей,кефал,платика и т.н.-0.10.В зависимост от рибата е и големината и вида на куката.За риболов на илария правя по същия начин построяването,само че повода може да е по-къс от 40см,по-дебел/към 0.18/ и куката е синя морска,също малка.
Номера с подвижното,а не сцепено топче,е,че след риболова просто късам основното влакно преди вирбела на повода,изнизвам тежестите,пускам ги кутийката,навивам си повода на картонче,махам плувката,събирам пръчката и си отивам.
В зависимост от това къде ще ловя,слагам основно влакно 0.20/по препоръка на Fishing fan/,повод за таранки,костури и други по-големички рибки-0.16-18,а за дребни,или хитри риби,като уклей,кефал,платика и т.н.-0.10.В зависимост от рибата е и големината и вида на куката.За риболов на илария правя по същия начин построяването,само че повода може да е по-къс от 40см,по-дебел/към 0.18/ и куката е синя морска,също малка.
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
всичко е според зависи,не си уточнил за какъв вид риболов става на дума,за директен,английски ,болонезе,ако ловиш с нормална въдица бих ти препоръчал този монтаж,една съчма номер 8 над вирбела,на 20 см.още една 8,на 10 още една 8,и на 5 основно утежнение,ако ловиш с по-тежки плувки слагаш вместо 8,6или 4 номер.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
ами лови си,колегата пита аз му отговарям,а спининга нали знаеш за какво се ползва.като виждам 700 и косур мнения мисля,че срещу мен е компетентен рибар,а не такъв който се страхува от 5-6 правилно наредени съчми.а пък и то на 2.10 какъв монтаж ще строиш.

Колега Furba,
погледни тук http://sensas-sa.com/conseils/?menu=montage
но все пак това са само примери. Както каза Local, всичко е от значение и всеки мотнаж "на плувка" е строго индивидуален.
Може би понеже обичам речния риболов, почти винаги използвам стационарна плувка.
При дълбочина по-малка от 3 метра със прът 4,5м замятането не е проблем и цялата тежест слагам след повода /за дължината на повода вече е друга тема:)/.
При по-големи дълбочини /близки до дължината на пръта/ монтажа ми е - 2/3 от тежестта след повода 1/3 на 1,5-2м след основната тежест. Така тежестта се разпределя по дължина на линията и може да се замята по лесно.
При дълбочина по-малка от 3 метра със прът 4,5м замятането не е проблем и цялата тежест слагам след повода /за дължината на повода вече е друга тема:)/.
При по-големи дълбочини /близки до дължината на пръта/ монтажа ми е - 2/3 от тежестта след повода 1/3 на 1,5-2м след основната тежест. Така тежестта се разпределя по дължина на линията и може да се замята по лесно.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
за речния риболов си има и монтажи и плувки,не,че няма да хванеш по твоя си начин,но доста пъти монтажа си е от значение.иначе нямаше да ги има.stan4o написа:Може би понеже обичам речния риболов, почти винаги използвам стационарна плувка.
stan4o написа:Може би понеже обичам речния риболов, почти винаги използвам стационарна плувка.
При дълбочина по-малка от 3 метра със прът 4,5м замятането не е проблем и цялата тежест слагам след повода

Колега stan4o
съветвам те да опиташ монтаж на фиксиран ваглер, при който основното утежнение е около самата плувка, което гарантира отлично замятане без да преутежняваш линията. Сигурен съм, че ще си много доволен от резултата.
Монтажа със резделянето на оловцата, по дължина на линията го използвам при голяма дълбочина. Под голяма дълбочина разбирам дължината на пръта + 1,5-2 метра. Може и да експериментирм някой път със ваглера. Интерсно ми е как ще се държи линията по време на полета и дали няма да се оплита. То за това е форума да обменяме опит!
Добре сега мои теории;)
1. За какво служи тежестта?
1.1. за по-далечно замятане
1.2. за бързо потъване на стръвтта
2. плаши ли се рибата от тежестта?
2.1. Самото олово не я плаши просто стръвтта не се движи реално и рибата е подозрителна
2.2. Ако оловото понякога докосва дъното вдига мътилка и това допълнително примамва рибата
2.3. По време на кълване рибата усеща тежестта на оловото и изплюва стръвтта.
3. Чувствителност на плувката и забелязване на кълване.
3.1. Тук май повече влияние оказва формата на плувката не това колко тежест носи.
3.2. Отежнаването на линията близо до плувката увеличава чувствителността, но от двата края т.е. ако искаме да улавяме и най-малкото трепване на плувката забравяме да водим плувката с опъната линия.
Ми това според мен:)
като добавя + от точки 1.2, 2.1 /със достатъчно дълъг и тънък повод /, 2.2, 3.2 и съпоставя на - от 2.3 май монтажа който ползвам е успешен и което го прави за мен най-удачен, опростен е и няма голяма опасност от заплитане.
Ако имате някой допълненения към точките по-горе напишете ги, знам че съм засегнал едва 20%
знам че моя монтаж не е най удачен и трябва да го сменям... този ми изглежда добре http://sensas-sa.com/conseils/?menu=bolofixe
Повече от 15 години риболовствам, а преди 1 месец си купих първата подвижна плувка;)
Добре сега мои теории;)
1. За какво служи тежестта?
1.1. за по-далечно замятане
1.2. за бързо потъване на стръвтта
2. плаши ли се рибата от тежестта?
2.1. Самото олово не я плаши просто стръвтта не се движи реално и рибата е подозрителна
2.2. Ако оловото понякога докосва дъното вдига мътилка и това допълнително примамва рибата
2.3. По време на кълване рибата усеща тежестта на оловото и изплюва стръвтта.
3. Чувствителност на плувката и забелязване на кълване.
3.1. Тук май повече влияние оказва формата на плувката не това колко тежест носи.
3.2. Отежнаването на линията близо до плувката увеличава чувствителността, но от двата края т.е. ако искаме да улавяме и най-малкото трепване на плувката забравяме да водим плувката с опъната линия.
Ми това според мен:)
като добавя + от точки 1.2, 2.1 /със достатъчно дълъг и тънък повод /, 2.2, 3.2 и съпоставя на - от 2.3 май монтажа който ползвам е успешен и което го прави за мен най-удачен, опростен е и няма голяма опасност от заплитане.
Ако имате някой допълненения към точките по-горе напишете ги, знам че съм засегнал едва 20%
знам че моя монтаж не е най удачен и трябва да го сменям... този ми изглежда добре http://sensas-sa.com/conseils/?menu=bolofixe
Повече от 15 години риболовствам, а преди 1 месец си купих първата подвижна плувка;)