Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
zastava
новобранец
новобранец

Re: Има ли гъбари?

Мнение от zastava »

здравейте,и аз понабрах печурки онзи ден (добре че циганите не се интересуват от тях).иначе за манатарка и дума не може да става.манговците са повече от дърветата.интересува ме някой знае ли каква е тази гъба:
Изображение
имаше доволно количество.
Изображение
за гъби съм
Аватар
mateev
новобранец
новобранец

Мнение от mateev »

Това на долната снимка ми изглежда очевидно, че е гладко зелена гълъбка (Russula aeruginea), която излиза по-рано от най-вкусната гъба от семейството (според мен) - зелената гълъбка (Russula virescens).

Браво за печурките, страшна поляна...
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

zastava написа:здравейте,и аз понабрах печурки онзи ден (добре че циганите не се интересуват от тях).иначе за манатарка и дума не може да става.манговците са повече от дърветата.интересува ме някой знае ли каква е тази гъба:
Изображение
имаше доволно количество.
Изображение
Гълъбки са. Има различни видове според цвета.
Тези са сиви , а възможно е долната да е зелена.
Единствената опасна е бледо червената гълъбка, но тя е по-дребна, по-тънка и леко люти като я опита човек. Има друга - винено червена която е ядливата червена, но цвета е тъмно червен.
Тези са хубави и ядливи.
Да са ви вкусни!
BoletusBG
новобранец
новобранец

Мнение от BoletusBG »

Помагайте колеги, за да помогнем и ние!

С колеги от БАН и такива от чужбина работим по идея за разработване на образователен курс по гъбарство и познаване на диворастящи гъби, който ще бъде достъпен напълно безплатно в интернет, за всеки, който иска да го ползва.

В тази връзка имам нужда от вашата помощ. Трябват ми около 100 човека с някакъв интерес в гъбите (по-специално ядливите), които да отделят 15 минути да попълнят един много кратък и лесен въпросник, който ще ни помогне да направим курса по-полезен за гъбарите. Въпросникът е анонимен и не изисква никакви особени усилия.

Моля, нека всеки от вас, който има 15 минути свободно време и желание, да се включи. Моля пишете ми на slipperybg@gmail.com и ще ви пусна въпросника, за да можете да го попълните.

Мерси предварително!
zastava
новобранец
новобранец

Мнение от zastava »

благодаря за отговорите.явно наистина гълъбките имали доста разновидности.аз знаех само винено червена ,но заради вида и не съм я опитвал.сега мисля да се пробвам пък да видим.(ако спре някога да вали де)
за гъби съм
edinak22
новобранец
новобранец

Мнение от edinak22 »

Здравеите, казвам се Илия Каравелов и съм готов да помогна,имеила ми е ibk70@mail.bg поздрави !!! Нещо сървара за изпращане на имеили не ми работи и за това пиша тук
1337943282555.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър

Мнение от G.Petkov »

CrossFire написа:Преди 2 дни суших манатарка за първи път. Суших я във фурна на 50 градуса...Дано съм бил полезен...
Имам някакъв резултат, нека да го финализирам, да кача една снимка от моя метод и ще върна информацията.
Щото слънце няма, и не се знае кога ще има :D !
BoletusBG
новобранец
новобранец

Мнение от BoletusBG »

Най-добре става със сушилни за зеленчуци по скромен опит. В Метро се продава един подходящ модел.
G.Petkov написа:
CrossFire написа:Преди 2 дни суших манатарка за първи път. Суших я във фурна на 50 градуса...Дано съм бил полезен...
Имам някакъв резултат, нека да го финализирам, да кача една снимка от моя метод и ще върна информацията.
Щото слънце няма, и не се знае кога ще има :D !
iriana64
новобранец
новобранец

Мнение от iriana64 »

Здравейте колеги! Предполагам, че сте чули за отровените от гъби девет човека. Чудя се какви ли гъби са брали. През почивните дни излизах всеки ден за гъби и не попаднах на някоя от "красавиците", май е още студено за тях. Само сива мухоморка срещнах на два-три пъти, но тя е ядивна. Иначе имаше доволно печурка и челядинка. Вие как мислите какво ли са брали?
BoletusBG
новобранец
новобранец

Мнение от BoletusBG »

iriana64 написа:Здравейте колеги! Предполагам, че сте чули за отровените от гъби девет човека. Чудя се какви ли гъби са брали. През почивните дни излизах всеки ден за гъби и не попаднах на някоя от "красавиците", май е още студено за тях. Само сива мухоморка срещнах на два-три пъти, но тя е ядивна. Иначе имаше доволно печурка и челядинка. Вие как мислите какво ли са брали?
Доста неприятен инцидент. За съжаление всяка година има такива. Иначе е трудно да се каже, какво точно са брали. От Пирогов могат да кажат с какъв синдром са натровените и по това косвено да се съди, за кои гъби може да иде реч.
iriana64
новобранец
новобранец

Мнение от iriana64 »

Говорих за това с един много опитен гъбар. Той мисли, че вероятно са брали карболова печурка. Но как ли са я яли като мирише на лошо? То хората какво ли не ядат....
zastava
новобранец
новобранец

Мнение от zastava »

четох миналата година за натровени от печурка и пачи крак,но стигнаха до извода че не гъбите,а района от който са брани е причината.и по точно тежки метали в почвата и тн.
за гъби съм
lusienn

Мнение от lusienn »

При мен освен челадинка и обикновенна,полска печурка няма други.Е току що скокнах на проверка-резуртата е езера и поточета на всякъде в парка,земята не поема повече дъжд-но прогнозата е да вали още месец :arrow:
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
lusienn

Мнение от lusienn »

Репортаж от взет от гъбар с 40 г стаж-печурки има и отровни :arrow: http://btvnews.bg/video/news/otravyane-s-gbi.html :arrow:
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
piterd
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от piterd »

Привет колеги Гъбари,
От няколко дена медиите ни облъчват истории за натровени с гъби. Аз също се замислих по въпроса с какви точно гъби се натравят тези гъбари. Единственото смислено обяснение в медиите бе, за консумирали копринка /Coprinus comatus/ с алкохол. За тези които не знаят, тази гъба блокира разграждането на алкохола. Чувал съм истории, как вещи стари хора са "лекували" алкохолизъм, слагайки в храната на "лекувания" такава гъба. След мъчителното преболедуване на отравянето, дълго време дори и при помирисването на алкохол, на лекувания му се повдига.
Карболовата печурка /Agaricus Xanthodermus/ също е една от вероятните виновни. Също допускам, и разни безотговорни по отношение на живота си, търсачи на халюциногени преживявания, да експериментират с гъби от рода Psilocybe, без да имат нужните познания. Вероятно и с червена мухоморка /Amanita muscaria/ също.
Всъщност пиша този пост по друга причина. По миналата есен колегата Valco спомена за, стомашно чревни проблеми след консумиране на сърнела. Дискусията я има в темата и по любопитните могат да я проследят. Тогава ми мина през ума следната теза:
Всички гъби имат някакъв вид защита от по нишите бактерии и гъби. т.е отделят химически в-ва, които потискат размножаването им, и "изяждането" на плодното тяло се забавя, поне до момента в който си пуснат спорите. Ако времето не позволява, това вещество да се разсее по естествен път (сравнително хладно време и висока влажност), то неговата концентрация е по висока от обикновено срещаната. Ако и прекалите с количеството, то е възможно да се получат храносмилателни проблеми. Чувал съм народни поверия, че "сланясалите" гъби били отровни. Може би това са имали в предвид.
Поздрави и спорен гъбобер.
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”