Питане за шаранов монтаж?

Модератор: sapuna

Аватар
renvan3
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Питане за шаранов монтаж?

Мнение от renvan3 »

добре де слушам
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

DrAkoN написа:Това че седи като тел въобще не е лошо колега.Така на шарана му е много по трудно да изплюе стръвта :) Именно затова се правят поводите с покритие за да се затрудни изплюването от шарана. :) С 15 lb фрурокарбон имам изваден 18 килограмов шаран :) Всичко е до възли и ръчички колега
Ето един такъв вариант за хранилки "метод фидер". В случая, поводите са с дължина 7-12 см, флуорокарбон 19.5 lb(0.30мм.), косъмът е от много тънко плетено влакно- 0.04мм; първо се връзва косъма с безвъзлов възел и после върху този възел се връзва повода, пак с безвъзлов възел. Това е точно както пише колегата, от групата на т.н. "ултимативни монтажи"- за бързо засмукващи и още по-бързо изплюващи шарани- обикновено се получава на водоеми със силен риболовен пресинг и многократно улавяни и после пускани шарани. Мекият косъм спомага за по-добрата презентация и игра на примамката, както и за по-лесното засмукване, а твърдият повод след това възпрепятства изплюването...следва убождане, шарана хуква и полублокирания монтаж с тежкият метод го самозасича:

Изображение

Изображение

Поводите след като се вържат както на картинките, след това трябва да се поизпънат на пара или с духалка...и в класьора. На подобен принцип се правят и ред монтажи от плетените влакна с твърда обвивка. :wink:
:idea:
Изображение
Аватар
kodek
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от kodek »

Здравейте колеги, аз не отричам новите технологии, просто съвместявам "новото" - добре забравено старо с новите методи.Пиша мнение само от личен опит.Понякога правя комбинация между "старо и ново" в рамките на закона, (за броя куки) става въпрос.На "капаните" и спиралите от онова време се слагаха по 4-5 куки?Вече ловим с по 1 - 2.
НО мекотата на повода има своето значение!

П.С. Аз също ВЕЧЕ ползвам род-под със сигнализатори и т.н.понякога косъм и т.н.Вместо старите телени стойки с звънец от бушон.Технологиите дават предимство, но старите рецепти за царевица,качамак,черен свински дроб и т.н.Са си класика!
Колегата пита за определен монтаж в заглавието на темата, според мен еднозначен отговор няма.Всичко се основава на практиката-това "шаранджийския" риболов си е цяла наука, не може с 20-30 мнения да се изчерпа методиката.Има цял карп форум, на който съм член, но под друг ник, и досега не сме намерили "ПАНАЦЕЯ" за улов на хитрия шаро.
snegk
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

Относно монтажа за който пита колегата.Този монтаж с пружина и дълъг повод може да се използва само в течение, ако е за спокойни води се прави по-къс, все пак затова се слага храна на пружината за до привлече рибата. А за да е модерен риболов, който предпазва рибите то пружината се слага на клипс или се използва инлайн пружина. :wink:
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Аватар
ebro86
новобранец
новобранец

Мнение от ebro86 »

kodek написа:Флурото може да се ползва по-голям диаметър, но моя личен опит показва, че колкото е по-голям диаметъра на флоуркарбона повече седи като тел.Плетеняка е по-мек.

:smt023 предпочитам плетенето, 0.14, 0.16 аз съм много доволен от марката SURFIX
Публикувай отговор

Обратно към “Монтажи за риболов”