Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Здравейте, колеги гъбари и риболовци. Наскоро попаднах на този прекрасен форум и ето че сега и аз мога да се похваля с "улова" през последните 3 дни ( 4,5,6 юни). След продължителните валежи най-накрая се показа и слънцето за повече от няколко часа
. Това естествено е най-добрата комбинация за нашите любими гъбки (и рибки). Та ето снимки и на моите успехи през последните дни. За по-заинтересованите това е от югозападния район на България , по-точно - около Благоевград на 800м. надморска височина...
Ден 1: Ден 2: Ден 3: Гъбобера тепърва започва, така че успех на всички. Аз лично голям кеф си доставих през изминалите дни

Ден 1: Ден 2: Ден 3: Гъбобера тепърва започва, така че успех на всички. Аз лично голям кеф си доставих през изминалите дни

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Колега, дъбова брезовка е това, Leccinum crocipodium. Месото й посивява. Доста жилава гъба.iph написа:Някой може ли да сподели какъв род манатарка е тази на снимката. Под гуглата жълтенее.
-
- вече хвърля и на тежко
Мисля, че с започващите жеги сезона на гъбите ще позамре. Ако не започне да вали пак. Но пък дано да хващаме риби
:)

За нищо! Аз лично тази гъба не я ценя много много, и заради почерняващото месо и заради жилавостта.iph написа:BoletusBG, благодаря.
С ресни ли е под шапката ?BoletusBG написа:Колега, дъбова брезовка е това, Leccinum crocipodium. Месото й посивява. Доста жилава гъба.iph написа:Някой може ли да сподели какъв род манатарка е тази на снимката. Под гуглата жълтенее.
Що не я резнеш да видим повече.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
И аз намерих на два пъти по малко гъби около София, че конкуренцията е много, почти нищо не остава след конкуренцията
!

@bgbul, тази само я снимах. Не я "откъснах". Иначе ето от днес какво се получи.

Здравейте колеги!Бих искал да ви помоля за повечко информация за тази гъба.Ще ви помоля да погледнете и тази. http://vbox7.com/play:4005342054
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- G.Petkov
А-а,
Да не забравя - благодаря на BoletusBG и Сапуна за рецептите
!
Надявам се да ги пробвам, още повече, че утре ще се кача в Стара планина, в любимите ми манатаркови гори.
Дано да има някоя гъбка в този пек, който ни налегна.
Днес покрай София само сърнелите от по-горния ми пост и една
манатарка на четирима
!
На високото - над 1100 м бе сухо и жега.
Да не забравя - благодаря на BoletusBG и Сапуна за рецептите

Надявам се да ги пробвам, още повече, че утре ще се кача в Стара планина, в любимите ми манатаркови гори.
Дано да има някоя гъбка в този пек, който ни налегна.
Днес покрай София само сърнелите от по-горния ми пост и една

На високото - над 1100 м бе сухо и жега.
G.Petkov написа:И аз намерих на два пъти по малко гъби около София, че конкуренцията е много, почти нищо не остава след конкуренцията!
Красота...... поздравления!iph написа:@bgbul, тази само я снимах. Не я "откъснах". Иначе ето от днес какво се получи.
Завиждам ви. И ние събираме по много манатарка и други , но сега имаме една заявка за по-специални гъби и се откъснахме от манатарката.
Срам ме е да покажа как и колко берем двамата с жената. Не е удобно.
За това си мълча, но следя темата с интерес.
Както и да е.
Поздравявам ви всички, колеги !
Според вас каква е тази гъба на снимката ? Имаше я в огромни количества. Мисля си за бисерна или пантерка (пределно ми е ясно, че по снимка не може да се определи коя от двете е, но просто да съм сигурен, че е една от двете : )

- G.Petkov
Първо опитах рецептата на Сапуна.sapuna написа:...Жоре,...Моята визия е следната - леко подсолени резени манатарка,пуснали си леко водичката се овалват в брашно и после в разбито с черен пипер яйце!Пържи се до златисто в сгорещено олио!...
Но, предварително фритирах гъбките в сгорещената мазнина и после по неговата процедура.
Стана жестоко, даже и жена ми яде, друг път ме чака до сутринта - да види дали съм жив

Следващият път ще опитам и метода на BoletusBG!
Покрай тези гъби заебах риболова

Верно, не намирам по толкова, като bgbul, ама все пак съм аматьор, а и много мързелив, за два-три часа не мога да намеря много гъби

С изключение на бялата манатарка, раздавам близо 80 % от събраното.
Разбира се, на хора които ми вярват и ядат гъби брани от друг.
Ама има и такива

Снимки за днешния излет - утре !
Колега, iph според мен е бисерна гъба.Миналата седмица,покрай сърнлите които брах,имаше и такива.По опитните,виждат разликата и с един поглед.Все пак,като не се виждат пластинките от долу и околната среда,в смисъл (местообитаването)защото то оказва влияние на оцветяването и украската на гуглата.Според мен не е пантерка!На заден план се вижда още една по-малка гъба,но е дста не яснен фотоса,ако тя е отровна,може и да е проблем,прекалено са близо една до друга.
Нито е бисерна, нито е пантерка.iph написа:Според вас каква е тази гъба на снимката ? Имаше я в огромни количества. Мисля си за бисерна или пантерка (пределно ми е ясно, че по снимка не може да се определи коя от двете е, но просто да съм сигурен, че е една от двете : )
Според мен.