помогнете:)

Подфорум за начинаещите риболовци, които тепърва навлизат в необятните пространства на риболова.

Модератор: sapuna

dano1
новобранец
новобранец

помогнете:)

Мнение от dano1 »

koi 6te mi kaje kakav montaj za som e nai podxodq6t za pra4ka na dano
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Чак пък "най-подходящ" едва ли мога да ти кажа кой е, но ще ти кажа какъв монтаж аз ползвам за риболов на сом по Дунав (от брега):
Пръчка 2,40 - 2,80 м. с по-твърдичък връх, влакно - 0,40, макара - здрава и мощна, олово (70 - 100 гр., в зависимост от мястото), куки - м/у 2/0 и 4/0 (в зависимост от стръвта). На края на основното влакно поставям оловото, а под него пускам повод (дължина 40-50см.) обикновено от конец "Видлон" оцветен в зелено. На около 70-80 см. над оловото слагам още един повод. И това е... Най-обикновен монтаж, само че с по-здрави елементи :lol: 8)
rupa
новобранец
новобранец

Мнение от rupa »

Ползвай плоско олово, че доста влачи реката. Хвърляш по посока на реката на около 5м. Няма нужда да целиш румънския бряг. Монтажа не е толкова от значение. Важно е здраво влакно, подходяща тежест, куки от 2/0 нагоре. И си застопорявай стабилно такъма, че не се знае какво маже да е отсреща. Аз по принцип поставям вирбел и към оловото и към куките. Просто и ефикасно. На 20-ти пада мандалото :D .Настава време за сом и комари :)
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

На 20-ти пада мандалото
Колега, какво мандало пада на 20-ти?!!
Mitchell
новобранец
новобранец

Мнение от Mitchell »

Вероятно колегата си мисли, че забраненият период за Дунава е един месец, както през предишните години...

Стефко, а защо точно с видлон, че пък и оцветен в зелено?
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Стефко, а защо точно с видлон, че пък и оцветен в зелено?
Ами причините са много прости: Първо, на времето никой не беше изобретил оплетените влакна, а монофила се измъчваше страшно под напъните на буйните шарани, амури, мрени, сомове и толстолоби в реката. И така нашего брата му намери цаката във видлона, който се произвеждаше в местния хим-комбинат и беше повечве от леснодостъпен :wink: . И народа масово си връзваше капани и поводи с него защото конеца е здрав, по-мек и рибата не се притеснява да го хапва въпреки привидната му грубост. Второ, вече има плетени влакна, но не и във град като Видин. Може и да има някой смел магазинер, който да продава, но съм сигурен, че клиентите му не са много и бързо се е отказал. Нивото на тамошните заплати е такова, че едва ли плетеното влакно е първа грижа на хората... И народа пак си ползва стария изпитан Видлон. А за цвета - мое "подобрение" за по-естествен фасон на това, което хвърлям на хитрушите. В натуралния си вид Видлона е с един оранжево-кафеникав цвят, дето хич не ми допада и аз го кисна в Гранофурин, а като изсъхне - поводи за едри риби :lol: :lol:
Това е... Знам че не звучи изискано на фона на фините оплетки и пинизи предлагани в съвременните теории за рибоулов, но... с Дунава шега не бива :wink: :lol: :lol:
Аватар
pet55
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от pet55 »

този видлон не е ли поздрав от основното влакно
на Дунав ползвам следния монтаж най - отдолу олово 100 гр. плоско на повод 0,30 на основното което е 0,40 и после две куки една над друга на повод 50 ст. и влакно 0,35 така като се закачи оловото заминава само то
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

този видлон не е ли поздрав от основното влакно
Първоначално и аз имах подобни съмнения (а и все още имам), но имах 2-3 случая при вадене на риба да се скъса точно видлона, при основен 0.40!!! Твърде вероятно е причината за скъсване да е била претриване на видлона в някоя мида, камък или др. болкук...
С две думи наистина се рискува с това повода да е по-здрав от основното влакно, но аз го предпочитам пред монофилните поводи заради това, че не се оплита толкова (при връзване на куки за капани) и е по-мек от монофил със същата здравина :roll: ... А и май си ми е станало навик :oops: :oops:
Аватар
pet55
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от pet55 »

Цитат:
но имах 2-3 случая при вадене на риба да се скъса точно видлона,

:shock: :shock: колега колко е най-големия сом който си хващал на Дунава ??
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Това за късането на видлона не беше при вадене на сом... Честно казано нямам много време да се дебнеме с мустакатко, та и успехите ми с него са доста скромни :oops: :oops: Ще ги премълча, че като гледам колко е чувствителен форума на тема СОМ :wink: :lol: :lol:
rupa
новобранец
новобранец

Мнение от rupa »

Колега, какво мандало пада на 20-ти?!![/quote]

"От понеделник 21 април “пускат мандалото на риболова” за срок от 47 дни до 6 юни, включително. Това е предвидено в съвместната заповед на аграрното министерство за размножителната пролетно-лятна забрана на риболова във вътрешните ни водоеми и реки. Тази година тя влиза в сила една седмица по-късно от обичайното, заради по-хладната пролет. Освен във вътрешните реки и водоеми риболовът ще бъде забранен и в българския участък на р. Дунав – от 21 април до 20 май включително."
ДА АМА НЕ!
Благодаря за забележката. :oops: Меракът ми е толкова голям, че пропуснал да видя датата на статията а тя е 21.04.2003г. :(
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Благодаря за забележката. Меракът ми е толкова голям, че пропуснал да видя датата на статията а тя е 21.04.2003г.
Не, не беше забележка. Просто и моята душица трепна, като видях 20-ти :lol: :lol: Викам си: да не би нещо да не съм прочел правилно или пък да има нова информация, която съм пропуснал. :roll: Но уви... :(
Mitchell
новобранец
новобранец

Мнение от Mitchell »

Тенкс, Стефко. Между другото, има и бял видлон - двойка, който е по-мек от оранжевия и е с различни дебелини, но като цяло е по-тънък от оранжевия.
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Между другото, има и бял видлон - двойка, който е по-мек от оранжевия и е с различни дебелини, но като цяло е по-тънък от оранжевия
Да, знам и за белия видлон, но него хич не го обичам: някак много бързо се съсипва от водата и триенето във разни предмети, след което се къса...
Mitchell
новобранец
новобранец

Мнение от Mitchell »

Опс, тук съм пропуснал последния ти отговор. Аз лично бих предпочел белият именно заради това, че е по-фин, а пък колкото до претриването - по-честа смяна и готово. Другият е твърде груб и само по тази причина не го харесвам. Но, все пак е въпрос на вкус и предпочитания.
Всъщност, сега има такова разнообразие от плетени, облечени, съблечени и т.н. нишки, че има какво да се изпробва докато се стигне до видлона. :)
Публикувай отговор

Обратно към “Въпроси и съвети при ловенето на риба”