Къде се намирам:
Риболов за начинаещи
Въпроси и съвети при ловенето на риба
naRiba.com

Форум

помогнете:)
Модератор: sapuna
помогнете:)
koi 6te mi kaje kakav montaj za som e nai podxodq6t za pra4ka na dano
Чак пък "най-подходящ" едва ли мога да ти кажа кой е, но ще ти кажа какъв монтаж аз ползвам за риболов на сом по Дунав (от брега):
Пръчка 2,40 - 2,80 м. с по-твърдичък връх, влакно - 0,40, макара - здрава и мощна, олово (70 - 100 гр., в зависимост от мястото), куки - м/у 2/0 и 4/0 (в зависимост от стръвта). На края на основното влакно поставям оловото, а под него пускам повод (дължина 40-50см.) обикновено от конец "Видлон" оцветен в зелено. На около 70-80 см. над оловото слагам още един повод. И това е... Най-обикновен монтаж, само че с по-здрави елементи

Пръчка 2,40 - 2,80 м. с по-твърдичък връх, влакно - 0,40, макара - здрава и мощна, олово (70 - 100 гр., в зависимост от мястото), куки - м/у 2/0 и 4/0 (в зависимост от стръвта). На края на основното влакно поставям оловото, а под него пускам повод (дължина 40-50см.) обикновено от конец "Видлон" оцветен в зелено. На около 70-80 см. над оловото слагам още един повод. И това е... Най-обикновен монтаж, само че с по-здрави елементи

Ползвай плоско олово, че доста влачи реката. Хвърляш по посока на реката на около 5м. Няма нужда да целиш румънския бряг. Монтажа не е толкова от значение. Важно е здраво влакно, подходяща тежест, куки от 2/0 нагоре. И си застопорявай стабилно такъма, че не се знае какво маже да е отсреща. Аз по принцип поставям вирбел и към оловото и към куките. Просто и ефикасно. На 20-ти пада мандалото
.Настава време за сом и комари 

Ами причините са много прости: Първо, на времето никой не беше изобретил оплетените влакна, а монофила се измъчваше страшно под напъните на буйните шарани, амури, мрени, сомове и толстолоби в реката. И така нашего брата му намери цаката във видлона, който се произвеждаше в местния хим-комбинат и беше повечве от леснодостъпенСтефко, а защо точно с видлон, че пък и оцветен в зелено?

Това е... Знам че не звучи изискано на фона на фините оплетки и пинизи предлагани в съвременните теории за рибоулов, но... с Дунава шега не бива

Първоначално и аз имах подобни съмнения (а и все още имам), но имах 2-3 случая при вадене на риба да се скъса точно видлона, при основен 0.40!!! Твърде вероятно е причината за скъсване да е била претриване на видлона в някоя мида, камък или др. болкук...този видлон не е ли поздрав от основното влакно
С две думи наистина се рискува с това повода да е по-здрав от основното влакно, но аз го предпочитам пред монофилните поводи заради това, че не се оплита толкова (при връзване на куки за капани) и е по-мек от монофил със същата здравина

Колега, какво мандало пада на 20-ти?!![/quote]
"От понеделник 21 април “пускат мандалото на риболова” за срок от 47 дни до 6 юни, включително. Това е предвидено в съвместната заповед на аграрното министерство за размножителната пролетно-лятна забрана на риболова във вътрешните ни водоеми и реки. Тази година тя влиза в сила една седмица по-късно от обичайното, заради по-хладната пролет. Освен във вътрешните реки и водоеми риболовът ще бъде забранен и в българския участък на р. Дунав – от 21 април до 20 май включително."
ДА АМА НЕ!
Благодаря за забележката.
Меракът ми е толкова голям, че пропуснал да видя датата на статията а тя е 21.04.2003г. 
"От понеделник 21 април “пускат мандалото на риболова” за срок от 47 дни до 6 юни, включително. Това е предвидено в съвместната заповед на аграрното министерство за размножителната пролетно-лятна забрана на риболова във вътрешните ни водоеми и реки. Тази година тя влиза в сила една седмица по-късно от обичайното, заради по-хладната пролет. Освен във вътрешните реки и водоеми риболовът ще бъде забранен и в българския участък на р. Дунав – от 21 април до 20 май включително."
ДА АМА НЕ!
Благодаря за забележката.

Опс, тук съм пропуснал последния ти отговор. Аз лично бих предпочел белият именно заради това, че е по-фин, а пък колкото до претриването - по-честа смяна и готово. Другият е твърде груб и само по тази причина не го харесвам. Но, все пак е въпрос на вкус и предпочитания.
Всъщност, сега има такова разнообразие от плетени, облечени, съблечени и т.н. нишки, че има какво да се изпробва докато се стигне до видлона.
Всъщност, сега има такова разнообразие от плетени, облечени, съблечени и т.н. нишки, че има какво да се изпробва докато се стигне до видлона.