Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър

Re: Има ли гъбари?

Мнение от G.Petkov »

Отново съм по моите си места в Стара планина, ето в тези баири търся манатарките,

Изображение

Сега планината е най-красива с всички нюанси на зеленото, свежа, прохладна и най-важното - вече има хубави гъби.

Изображение

Още с влизането се показа първата гъба на пътеката :D , и миналата година така започна един излет - с една голяма, престаряла манатарка на пътеката. Не че местните не ги събират, даже много ги обичат, но явно никой не беше минавал скоро от тук.

Изображение

Изображение

Тръгнах през гората и местата ми подариха тези хубави гъби,

Изображение

Изображение

Изображение

Това събрах през този ден, две вида манатарки, малко пачи крак, една красива коралка /само за снимката/:

Изображение

А докото ги снимах в тревата до моите гъби видях и друга, която не съм виждал досега:

Изображение

А това съм аз - направо съм си щастлив от прекрасния излет в моята си планина :D !

Изображение

П.П. За съжаление, и тази година гъбите имат много червеи, при чистенето в къщи фирата беше огромна, големите гъби бяха направо проядени и се наложи да ги изхвърля!!!
domelius
новобранец
новобранец

Мнение от domelius »

iph написа:Според вас каква е тази гъба на снимката ? Имаше я в огромни количества. Мисля си за бисерна или пантерка (пределно ми е ясно, че по снимка не може да се определи коя от двете е, но просто да съм сигурен, че е една от двете : )

Изображение

Moже би е Amanita echinocephala При всички положения е рядко срещана мухоморка, с която кулинарни експерименти не бива да се правят.
desi
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от desi »

Страхотен репортаж на г-н Петков.
Аватар
mateev
новобранец
новобранец

Мнение от mateev »

Колеги, моля по-опитните да споделят, дали мога да съхранявам сушените манатарки в затворени и пластмасови кутии? Искам да кажа от по-твърда пластмаса, хубави кутии, а не примерно от тези за еднократна употреба, в които продават храна или плодове в големите хипермаркети?
Иначе горите на 600-900 метра около Кюстендил са препълнени с колосални количества бисерни гъби, с много манатарки и с учудващо много рижики, но и с почти никакъв пачи крак... Ето малко цвят и от мен:

Изображение

Изображение

Булката е истински трофей по нашите гори! През тази седмица намерих 2 от общо 8те булки в живота си!

Изображение

Не е чак толкова трудно да се различат, при пълната липса на алено у едната и натрапчивото червенеене при другата:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
BoletusBG
новобранец
новобранец

Мнение от BoletusBG »

G.Petkov написа:Отново съм по моите си места в Стара планина, ето в тези баири търся манатарките,

А докото ги снимах в тревата до моите гъби видях и друга, която не съм виждал досега:
Изображение
Колега, поздравления за манатарките! А оранжевата гъба, която си снимал е някой от видовете род Hygrocybe. На български мисля им казват черешова гъба, заради ярките (обикновено червени) цветове.

А първата снимка от района ти ми напомня много на едно място във Врачански Балкан, да не си някъде там?
BoletusBG
новобранец
новобранец

Мнение от BoletusBG »

mateev написа:Колеги, моля по-опитните да споделят, дали мога да съхранявам сушените манатарки в затворени и пластмасови кутии? Искам да кажа от по-твърда пластмаса, хубави кутии, а не примерно от тези за еднократна употреба, в които продават храна или плодове в големите хипермаркети?
Иначе горите на 600-900 метра около Кюстендил са препълнени с колосални количества бисерни гъби, с много манатарки и с учудващо много рижики, но и с почти никакъв пачи крак... Ето малко цвят и от мен:
Колега Mateev,
Според мен не е проблем да съхраняваш манатарки в такива кутии. Аз събирам манатарки за научна работа и съхранението им е трудно, заради бръмбърите, които могат за нула време да ги направят на сол. Аз лично моите материали ги слагам в пликове с цип, каквито лесно можеш да си купиш, за домакински цели се продават доста големи размери. След което така пакетирани в пликове, ги слагаш, в такива кутии, каквито описваш. Аз бих ти препоръчал преди слагането в кутии да ги сложиш за една седмица във фризера, за да утрепеш гадините, ако има някакви в тях. И разбира се, трябва да си сигурен, че са много добре изсъхнали, преди да ги пакетираш в пликовете.

Хареса ми коментара ти и сравнителната снимка на бисерна гъба и пантерка. На останалите във форума, които имат съмнения дали познават добре пантерката и другите двойници на бисерната гъба, препоръчвам да видят ето това:
http://manatarka.org/list/amanita-rubescens/

Успешен гъбобер!
Последно промяна от BoletusBG на Пон Юни 11, 2012 7:57 pm, променено общо 1 път.
iph
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от iph »

Браво колеги! Искрено се радвам на слуката ви.
@Julien_g, (а и към другите) ето снимка при която другата гъбка е на фокус.

Изображение

И друга снимка.

Изображение
iph
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от iph »

@BoletusBG, благодарности за сайта http://manatarka.org/, който си посочил. :D
ivjordan
новобранец
новобранец

Мнение от ivjordan »

В събота походихме из Стара планина, доста се е засушило, но даде малко манатарки, най-хубавите от които са тези:
Изображение
Набрахме и три други гъби, които мисля за майски, но не съм сигурен, та искам да питам такива ли са? Миришат на брашно, но не смеем да ги сложим още в тигана :)
Изображение

Изображение
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

mateev написа:Колеги, дали мога да съхранявам сушените манатарки в затворени и пластмасови кутии? ...
Аз ги съхранявам в здрави, завързани найлонови пликове, като гъбите са напълно изсушени до степен на ронливост. Тази година използвам още по-здрави пликове, тип "джобче"/за канцеларски нужди/, които са по-плътни.

Като стана дума за сушене, да споделя за моята "сушилна" - много топъл, южен, остъклен балкон, две скари /от хладилник и печка/ :lol: , за малките парчета - лист чиста хартия, ето:

Изображение

През последния месец е постоянно заредена, почти съм осигурил гъбите за тази зима :D !

А това за осемте "булки" ме разсмя от сърце, дано има и повече, ама ако можеш,да не жениш за всичките :D !
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

ivjordan написа:В събота походихме ....
Набрахме и три други гъби, които мисля за майски, но не съм сигурен, та искам да питам такива ли са? Миришат на брашно, но не смеем да ги сложим още в тигана

Изображение
По-вероятно да НЕ СА майски.
Майските имат гъсти пластини и се редуват с различна дължина.
BoletusBG
новобранец
новобранец

Мнение от BoletusBG »

bgbul написа:
ivjordan написа:В събота походихме ....
Набрахме и три други гъби, които мисля за майски, но не съм сигурен, та искам да питам такива ли са? Миришат на брашно, но не смеем да ги сложим още в тигана

Изображение
По-вероятно да НЕ СА майски.
Майските имат гъсти пластини и се редуват с различна дължина.
Съгласен с bgbul. Вероятно някакъв Hygrophorus, но с повече от род няма да се ангажирам. Правилно не ги слагате в тигана, най-добре и не го правете с гъби, за които не сте сигурни.
ivjordan
новобранец
новобранец

Мнение от ivjordan »

Ами, при тези пластините наистина се редуват с различна дължина. Мен именно това най-много ме притесни, защото никъде по книгите не се споменава, че се редуват. Пише само, че са гъсти,срастнали с пънчето, а тези са такива. Иначе, по други признаци си е майска - аромат, набраздено пънче, форма на гуглата и т.н.
Все пак, ще пропуснем яденето, така и така с три гъби няма да преядем.
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

ivjordan написа:Ами, при тези пластините наистина се редуват с различна дължина. Мен именно това най-много ме притесни, защото никъде по книгите не се споменава, че се редуват. Пише само, че са гъсти,срастнали с пънчето, а тези са такива. Иначе, по други признаци си е майска - аромат, набраздено пънче, форма на гуглата и т.н.
Все пак, ще пропуснем яденето, така и така с три гъби няма да преядем.
На снимките не се забелязва.
Освен това на снимките пластините са редки, а не гъсти.
BoletusBG
новобранец
новобранец

Мнение от BoletusBG »

iph написа:@BoletusBG, благодарности за сайта http://manatarka.org/, който си посочил. :D
Сайтът много си го бива и младежите, които го поддържат са големи познавачи.
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”