Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Красоти .......mateev написа:Колеги, моля по-опитните да споделят, дали мога да съхранявам сушените манатарки в затворени и пластмасови кутии? Искам да кажа от по-твърда пластмаса, хубави кутии, а не примерно от тези за еднократна употреба, в които продават храна или плодове в големите хипермаркети?
Ето малко цвят и от мен:
Булката е истински трофей по нашите гори! През тази седмица намерих 2 от общо 8те булки в живота си!
Може разбира се.
С усмивка:

Uploaded with ImageShack.us
Последно промяна от bgbul на Чет Юни 14, 2012 8:58 am, променено общо 1 път.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Е,
Поста на bgbul ме разби
!
Признавам го за "Царя на гъбите".
Не стига, че много им разбира, а и много събира
.
А аз ще продължа да участвам темата на олимпийския принцип
!
Поста на bgbul ме разби

Не стига, че много им разбира, а и много събира

А аз ще продължа да участвам темата на олимпийския принцип

Щом ще се обиждаме на "цар", то тогава ти си царя на хубавите репортажи от излети и улов.G.Petkov написа:Е,
Поста на bgbul ме разби!
Не стига, че много им разбира, а и много събира.
А аз ще продължа да участвам темата на олимпийския принцип!
Аз следя всички постове и красоти които споделяте. Прекрасни са.
Нали за това сме в този отбор - заради споделените радости.
Поздрави !
Мен от известно време ме гложди един въпрос. В изкупвателните пунктове всякакви хора носят различни количества гъби.
Как се гарантира това, че няма двойници сред тях ? Едва ли в пункта ги гледат една по една.
Какъв е механизма ?
Как се гарантира това, че няма двойници сред тях ? Едва ли в пункта ги гледат една по една.
Какъв е механизма ?
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Като чета темата, може би съм един от най-възрастните съавтори, и ще си позволя да разкажа една история, като лееекичко се повтарям от една друга тема във форума, ама вие няма много да ми придирятеrosboz написа:Е толкова булки не съм виждал през целия си живот.

В моето детство, преди повече от 45 години - тогава съм бил на 10-12

Та започнахме с печурките, после манатарки и третата гъба беше булката.
Тогава тя беше масово разпространена гъба, непризната за ядлива при това, а местните я подритваха,или с тоягите я забиваха като топка за голф

Не обаче я беряхме и ядяхме.
С голямо удоволствие прекарвах летата на село - риболов, гъби, свобода да правиш това което ти се иска. Почти постигах пълното щастие.
Обаче бяха бедни години, направо си беше глад понякога и след един дъжд реших да обикаля гората и да събера някоя гъбка за вечеря.
Взех една кошница, която ми служеше и за живарник, с един камък в нея

Победоносно се ърнах в селото, връчих гъбите на леля си и и наредих да ги пържи

Обаче вседесъщите селски бабички ме видяли и се събраха пред къщата да увещават леля ми да изхвърли отровните,според тях гъби.
Лелята под въздействието на предишните гъбобери с мъжете беше разколебана в бабешките жалби и когато аз се курдиса на масата с вилица в ръка, гладен и нетърпелив, сготви гъбките

Та,
Бабичките отвън реват и нареждат как ще умра "мърцина"

Лелята плаче но ме слуша а аз ....
Аз вътре се наядох до откат!
Накрая излязох победоносно навън, погледнах презрително бабите,инахранен се отдадох на детските си игри

Горе-долу това бе периода на много гъби булки - 1965-1970 година.
После, същите селски бабички и дядовци се изучиха на гъбите и тръгнаха като комбайни по ливадите и горите.
За съжаление, булка гъбите се оказаха сякаш по-чувствителни на човешката намеса.
За броени години намяляха значително, после изчезнаха напълно.
През последните 10-15 години ги намирам напълна инцидентно, по няколко за цялата година, понякога и нито една.
Малко спомени,

G.Petkov написа:Като чета темата, може би съм един от най-възрастните съавториrosboz написа:Е толкова булки не съм виждал през целия си живот.
Бабичките отвън реват и нареждат как ще умра "мърцина"!
!
радвам ти се с цяло сърце- както и на бгбул, болестусбг и всички пичове, които споделят излетите си. Още не съм ходил и ви завиждам на всички
Бате Георги,по гъби ме водеше дядо ми,още от 1 клас.Той правеше по 20км дневно за манатарка 1 качество-дребната.Сушехме я на селото на другата ми баба в една конюшна,покрита и я продаваше.На пазара Кирков имаше 2 сергии до чешмата преди Ул Кирил и методи.Бай Илия се казваше-тогава нямаше много гъбари търговци,ако си спомняш.Та той запали и чичо ми,но отдавна починаха и двамата.Та гъбите ги запомних с много ходене и че купи лека кола от тях,тогава бяха много лукс колите.Сега съм аджамия,щото първо съм рибар-гъби за спорта събирам.

Риболовци.
Аз тази година я подкарах добре. Днес тръгнах за манатарки, но нямаше. За сметка на това имах близка среща с тези красавици и то на няколко километра от морското равнище.

Тази гъба, ако някой я разпознае ще съм благодарен. Растеше на дъб.

В крайна сметка това са гъбките (имаше и други, но бяха поизсъхнали)

Въпрос към bgbul, BoletusBG и останалите колеги.
На снимката, която си показал на предната страница в горната част на багажника виждам манатарка, която смятам, че намирам много, но винаги съм я подминавал. За жалост нямам снимка, но ще се опитам да обясня какво представлява. Гуглата е кафява, като варира от тъмно до светло такава. Пънчето сравнително дебело (при някои тънко) под гуглата е като дунапрен. Цвета на "дунапрена" също варира от зелениково към жълто или жълто зеленикаво. При срязване на гуглата се вижда този "пласт" дунапрен а над него има друг такъв, но бял.
Доближава ли се описанието ми на манатарката от снимката ?
Наздраве на всички
Сега се поразрових назад в темата. Въпросните гъби са като тази

И тези (в лявата част на снимката където под гуглата зеленее)

Тази гъба, ако някой я разпознае ще съм благодарен. Растеше на дъб.

В крайна сметка това са гъбките (имаше и други, но бяха поизсъхнали)

На снимката, която си показал на предната страница в горната част на багажника виждам манатарка, която смятам, че намирам много, но винаги съм я подминавал. За жалост нямам снимка, но ще се опитам да обясня какво представлява. Гуглата е кафява, като варира от тъмно до светло такава. Пънчето сравнително дебело (при някои тънко) под гуглата е като дунапрен. Цвета на "дунапрена" също варира от зелениково към жълто или жълто зеленикаво. При срязване на гуглата се вижда този "пласт" дунапрен а над него има друг такъв, но бял.
Наздраве на всички

Манатарката по принцип е безопасна за събиране гъба.iph написа:Аз тази година я подкарах добре. Днес тръгнах за манатарки, ......
Наздраве на всички
Някой питаше "КАК базите не грешат?" .
Запомнете следното:
АКО манатарката (както си я описал) има червен цвят ПОД гуглата (без значение пънчето или "дунапрена" -ламелите) вероятността да е отровна е голяма
За това не събирайте манатарки с червен цвят по нея.
Щом ламелите са бели, жълти или зелени си е хубава манатарка с различно качество - съответно първо, второ или трето.
Това на снимките са манатарки.
bgbul, благодаря за разяснението. Аз питах за базите
Последен въпрос. Кога да считам, че тези, които са като дунапрен под гуглата и жълтеникаво-зелени са годни за консумация ?
В смисъл, че тези които съм докосвал една идея са влажни под гуглата.Има ли граница кога да се берат или не ?

В смисъл, че тези които съм докосвал една идея са влажни под гуглата.Има ли граница кога да се берат или не ?
1. Ако се усеща повече като СУХА, а не като мокра .iph написа:bgbul, благодаря за разяснението. Аз питах за базитеПоследен въпрос. Кога да считам, че тези, които са като дунапрен под гуглата и жълтеникаво-зелени са годни за консумация ?
В смисъл, че тези които съм докосвал една идея са влажни под гуглата.
Има ли граница кога да се берат или не ?
2. Ако аромата е приятен.
Когато гъбата е болна или вече е стара започва леко да мирише неприятно.
3. Ако количеството червеи не те притеснява.
Макар и червива гъбата си е годна. В Италия се продават САМО второ и трето качество и много често са с червеи.
Общо взето има граница- ако гъбата ти се огъва в ръката и е много мека.
Когато гъбата си е хубава, но ламелите (дунапренчето) са лоши - те се изрязват с нож и другото се суши или консумира.
С практиката ще ви стане лесно.
Колеги, чувствам се неудобно.
Тук всички сме равни . Днес аз помагам утре ти.. и така .
Няма нужда от благодарности. Правя го с удоволствие.
Поздрави !
И благодаря, все пак !
Тук всички сме равни . Днес аз помагам утре ти.. и така .
Няма нужда от благодарности. Правя го с удоволствие.
Поздрави !
И благодаря, все пак !
Здравейте на всички тука по лозенска планина най накрая излезе пачият крак манатарката продължава да расте но вече в по малки количества . Интересно ми е да попитам бг бул вярно ли е че по гръцката граница опитни берачи берат по 50-100 кг на ден и си докарват по 500-1000 лв надница предварително благодаря.