Къде се намирам:
Риболов
Подводен раздел
Подводен риболов
Подводен риболов
naRiba.com

Форум

Шнорхел за повече въздух?
Модератор: nkolev66
-
- ще става разбирач
Шнорхел за повече въздух?
Привет!
Чисто любителски обичам да пошляпвам из водата с маска и шнорхел и да наблюдавам и снимам рибите, но имам малък проблем с въздуха, който пропуска шнорхела.
С една дума имам чувството, че не ми достига
Като цяло съм 194 см и около 125 кг. Опитвам се да дишам бавно и спокойно, но явно не ми достига дебит и в някакъв момент почва да ми се "замайва".
В тази връзка да попитам има ли шнорхели, които да пропускат по голям дебит въздух и ако да къде мога да си купя такъв?
п.п. В момента този който ползвам мисля е такъв http://www.diemfishing.com/catalog/mexico-p-935.html или почти същия
Чисто любителски обичам да пошляпвам из водата с маска и шнорхел и да наблюдавам и снимам рибите, но имам малък проблем с въздуха, който пропуска шнорхела.
С една дума имам чувството, че не ми достига

Като цяло съм 194 см и около 125 кг. Опитвам се да дишам бавно и спокойно, но явно не ми достига дебит и в някакъв момент почва да ми се "замайва".
В тази връзка да попитам има ли шнорхели, които да пропускат по голям дебит въздух и ако да къде мога да си купя такъв?
п.п. В момента този който ползвам мисля е такъв http://www.diemfishing.com/catalog/mexico-p-935.html или почти същия
"Sometimes люл, sometimes win"
/Стоичков/
/Стоичков/
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Re: Шнорхел за повече въздух?
От този http://pacific-bg.com/bg/products/view/cat/4/id/84 шнорхел ще останеш доволен.Ако и с него имаш проблем,значи проблема е в теб.
- rikitikitavi
- разбира нещата
пробвай да спираш дишането от време на време , нищо , че не гмуркаш. Раздишваш твърде много и си правиш кислородно натравяне. Сигурно понякога и сякаш ти притъмнява за момент.esox_hunter написа:Привет!
........ Опитвам се да дишам бавно и спокойно, .............момент почва да ми се "замайва".
................

Е-книгата "Черноморски риболов"
http://knigite.bg/book.php?pid=268" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
http://knigite.bg/book.php?pid=268" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- ще става разбирач
Благодаря за съветите!
Не чак до притъмняване не се е стигало
...само леко замайване след известно време във водата на шнорхел. Пробвал съм различни видове дишане включително да поспирвам за малко. Преди обаче да си сложа "присъда", че проблема е в мен бих желал да опитам и с по- широк шнорхел, защото за сега съм пробвал само с този.
Поради тази и причина пуснах питането.
Понякога се и гмуркам за да заснема нещо "по така", но за сега не много дълбоко (до 3-3,5м) понеже сега не ползвам плавници.
Иначе имам няколко любителски гмуркания с акваланг до към 7 м Там проблеми с въздуха нямах, освен че ми свършваше малко по-бързо от нормалното (за напр. на някой 70-80 кг) заради дебита на вдишване... Поне така ми обясниха
Не чак до притъмняване не се е стигало

Поради тази и причина пуснах питането.
Понякога се и гмуркам за да заснема нещо "по така", но за сега не много дълбоко (до 3-3,5м) понеже сега не ползвам плавници.
Иначе имам няколко любителски гмуркания с акваланг до към 7 м Там проблеми с въздуха нямах, освен че ми свършваше малко по-бързо от нормалното (за напр. на някой 70-80 кг) заради дебита на вдишване... Поне така ми обясниха

/Стоичков/
/Стоичков/
Шнорхелите, които са ти предложили колегите са за напреднали. Щом сега започваш, започни с шнорхел с 2 клапи(http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... ts_id=2757). При вълнение да не пропуска вода отгоре и когато издухваш да издухва въздуха от клапата отдолу. Сега, знам че напредналите ще скочат с мнения, но всеки е минал през този шнорхел преди да пробва шнорхел без клапа и без "сиджижмка" за захващане(като този примерно: http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... ts_id=3475) 

-
- ще става разбирач
Въпросът е дали с този с 2-те клапи няма да е същото както сега, т.е. да не ми пропуска достатъчно дебит въздухspear написа:Шнорхелите, които са ти предложили колегите са за напреднали. Щом сега започваш, започни с шнорхел с 2 клапи(http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... ts_id=2757). При вълнение да не пропуска вода отгоре и когато издухваш да издухва въздуха от клапата отдолу. ...

Иначе определено съм начинаещ и съветите поскоро трябва да са такива, като за начинаещ

/Стоичков/
/Стоичков/
Според мен не ти достига въздуха, защото шнорхела ти има клапа отгоре и се вижда че нагоре диаметъра му се намаля. Преди да купиш новия махни му клапата на този и пробвай, но няма друга причина.
Клапата отдолу не участва във вдишването. Помага да се издиша по-лесно и липсва шума от последната капка вода.
Клапата отдолу не участва във вдишването. Помага да се издиша по-лесно и липсва шума от последната капка вода.
-
- ще става разбирач
Моя отгоре няма клапа, поскоро е нещо, като предпазител за пръски вода и отдолу също няма клапа.spear написа:Според мен не ти достига въздуха, защото шнорхела ти има клапа отгоре и се вижда че нагоре диаметъра му се намаля. Преди да купиш новия махни му клапата на този и пробвай, но няма друга причина.
Като ми влиза вода я "изстрелвам" обратно с издухване на "фунийка" как си му викам аз

/Стоичков/
/Стоичков/
Знам го този предпазител, дори съм го пробвал(на сушата), наистина затруднява дишането сериозно. Хвърляй го и си вземи класически цилиндър без нищо отгоре.
-
- ще става разбирач
Добре, ще се оглеждам за нещо подходящо.spear написа:Знам го този предпазител, дори съм го пробвал(на сушата), наистина затруднява дишането сериозно. Хвърляй го и си вземи класически цилиндър без нищо отгоре.
Ако на някой му хрумне друг подходящ модел неспоменат дотук в темата нека пусне линкче.
/Стоичков/
/Стоичков/
-
- научил се да хвърля

ПАЗЕТЕ ПРИРОДАТА ЧИСТА!
Ами нали затова е "кукичката"?
За да не вреш шнорхела между каишката и главата си, а да го закачиш от външната страна. Доколко и какви вибрации създава, като е закачен по този начин е друга тема...

Аз например си режа шнорхелите с 2см за да намаля мъртвия обем,по този начин раздишвам малко по бързо и не се изморявам при по продължителни излети 5-6ч. особено и на по дълбоко, недостатъка е че в по лошо море се пълни шнорхела по често но с това се свиква и спираш да пиеш вода:).До колкото ми е известно вътрешния диаметър на шнорхела е добре да бъде колкото е вътрешния диаметър на трахеята(дихателна тръба) ,който обикновенно е с диаметъра на показалеца ни, с това се съобразяват повечето производители...Пробвал съм доста шнорхели и съм най доволен от този http://www.123scuba.com/p-152409.html в този си ред на мисли за себеси съм избрал да "играя" с дължината на шнорхела а не с неговия диаметър понеже увеличаваики диаметъра му увеличаваме мъртвия му обем(остатъчния въглероден двуокис СО2 в шнорхела),което прави раздишването значително по неефективно.
Както ти каза Юли махни шапчицата на твоя направо я отрежи от основата и пробвай така.Аз например не мога да свикна с друга захапка освен на гореспоменатия ,така че ако си свикнал с захапката на своя шнорхел в "тунинга" може да има смисъл!
Както ти каза Юли махни шапчицата на твоя направо я отрежи от основата и пробвай така.Аз например не мога да свикна с друга захапка освен на гореспоменатия ,така че ако си свикнал с захапката на своя шнорхел в "тунинга" може да има смисъл!
От всички гореспоменати шнорхели, този който ти е предлложил "гмуркача" е шнорхела с най-широка тръба И ЗАХАПКА ) на пазара в момента. На световния пазар ! 
До преди година-две имаше тенденция да се правят всякакви шнорхели със всякакви форми и захапки и с един и същ контсруктивно /технически дефект-точно на дупката пред устата се стесняваха и така обезмисляха ширината на тръбата и всичко останало.
Имаше едни шнорхели на италианската фирма Рииф марин, които и до днес са "непобедими" в съотношение ширина -доставяне на въздух.За жалост обаче вече ги няма.
Най-после "някой" се събуди и взеха че пооправиха някои шнорхели и така сега имаме няколко модела които си заслужават.
Това дето Жиро твърди за дебелината е вярно, поне на теория
.
На практика обаче който е минал на по-широк от показалеца шнорхел вече не се сеща за друг.
Според мен неписаното правило е че трябва да е поне колкото палеца ли и е много важно освен диаметъра на шнорхела да се гледа за евентулани сглобки, нипели и муфи по тръбата които най-често са с помалък диаметър и всъщнос обезмислят всичко останало.

До преди година-две имаше тенденция да се правят всякакви шнорхели със всякакви форми и захапки и с един и същ контсруктивно /технически дефект-точно на дупката пред устата се стесняваха и така обезмисляха ширината на тръбата и всичко останало.
Имаше едни шнорхели на италианската фирма Рииф марин, които и до днес са "непобедими" в съотношение ширина -доставяне на въздух.За жалост обаче вече ги няма.

Най-после "някой" се събуди и взеха че пооправиха някои шнорхели и така сега имаме няколко модела които си заслужават.
Това дето Жиро твърди за дебелината е вярно, поне на теория

На практика обаче който е минал на по-широк от показалеца шнорхел вече не се сеща за друг.
Според мен неписаното правило е че трябва да е поне колкото палеца ли и е много важно освен диаметъра на шнорхела да се гледа за евентулани сглобки, нипели и муфи по тръбата които най-често са с помалък диаметър и всъщнос обезмислят всичко останало.