Проблем при ваденето на риби с директен 7м

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

s.demirev
новобранец
новобранец

Проблем при ваденето на риби с директен 7м

Мнение от s.demirev »

Здравейте, имам следния проблем: риби над килограм не мога да ги извадя със седмицата(Globe Miral).Получава се следното нещо.Засичам преборвам рибата и винаги преди да влезе в кепа рибата се откача.В неделя успях да излъжа няколко големи платики, но не успях да ги извадя.Започвам да се замислям дали не трябва да си монтирам ластик.
Според вас от къде идва проблема с откачането?
Поздрави и наслука!
Аватар
slayder
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Проблем при ваденето на риби с директен 7м

Мнение от slayder »

Откача ли се или и се къса джуката?Може кукучката да не е подходяща за платика. :idea:
Директния с кух връх ли е или с шпиц?Ако е по твърд също е възможно да се откача.Ластика определено е предимство.
Дава ли? И дава и взема.
Аватар
RAAZIEL
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от RAAZIEL »

Проблема не е нито в ластика,нито във върха,и аз съм без ластик но не съм имал такива откачания.Почети съм убеден ,че проблема е в куката.Може би не си улучил номера и.
За големи платики ти препоръчвам ето тези куки,безотказни са:
http://www.ribibg.com/shop/index.php?p= ... bgroup=170
номер 10-12,
ПАЗЕТЕ ЧИСТОТА НА ВОДОЕМИТЕ
Аватар
naskobo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от naskobo »

Не си разваляй кефа с ластика :idea: Не би трябвало да има проблем да вадиш платичоци до 1.5-2 кг, а масовите са до 1кг.
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
Brain Adviser
новобранец
новобранец

Мнение от Brain Adviser »

Също може да помогне и по-дълга дръжка на кепа - 4 метра би трябвало да ти върши идеална работа
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от stich »

Колко е дълга линията ти? Колкото пръта или повече?
Това също могат да бъдат две от причините.
Изображение
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Платиката иска тънък ластик или тънък мек връх/шпиц,жило/,както и тънки куки.Въдицата трябва да е мека/с малка акция/поради нежните и джучки,които лесно се разкъсват при целувка с твърд връх или лошо подбран ластик/ако се лови с такъв/ и се откачат.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Не би трябвало да има проблем -не знам Globe Miral на 7 метра какво представлява като прът,не вярвам да е с по-твърд строй от "Тика Адвенчър"7 м ,а с такава,с оригиналния й връх,без ластик,с куки "Гамакатцу"№ 12 и кеп с дължина на дръжката 3,20 м,на яз.Въча /само там има платика в Смолянска област/,за период от 7-8 години нямам откачила се по описвания начин платика.Мисля си,че не трябва да се прави много силно и рязко засичане при кълването,а при ваденето да няма напъване с резки дърпания,съвсем плавно теглене към кепа и няма да има проблем.
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Най-вероятно линията ти е къса и рибите седят и шляпат пред кепа. Или по-дълга линия или по-дълга дръжка на кепа и всичко ще е наред.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
s.demirev
новобранец
новобранец

Мнение от s.demirev »

Линията наистина беше леко къса, с около две педи по-къса от колкото трябва. дръжката на кепа е 3.20 м, а куките, с които лових са сасаме чину номер 12. Пръчката е с кух връх не е с жило.Мисля, че се късаха джуките на рибата по-скоро от колкото да се откачат.Ситуацията е следната: засичам рибата, уморявам я, и след като изплува на повърхноста и започна да я "влача" към брега се откача(къса джуката) на сантиметри от кепа.

Поздрави!
Аватар
tsvetkoff
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от tsvetkoff »

Къса линия май ........... направи я около 10-15 см. по-къса от дължината на пръчката и опитай отново.И пак с кеп с дръжка 3 м. поне ......
s.demirev
новобранец
новобранец

Мнение от s.demirev »

Благодаря за изчерпателните отговори.След поправка на линията и смяна на шаранската кука ще пиша какъв е рвзултата.
Наслука!
Аватар
sonax
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от sonax »

Ако искаш можеш да пробваш и с тези куки http://shop.fishing-mania.com/viewhooks_3.php?id=6961 аз ловя с тях и с Камасан-а който ти препоръча колегата в началото на темата :)
Аватар
Paublo_Eskobar
Модератор
Модератор

Мнение от Paublo_Eskobar »

Точния отговор е при Чируза,ловенето на платики с директен е по специфичен.Те се дигат горе на повърхноста и си пошляпват с перки,като удавници на ммц-то.При по къса линия се вадят трудно и се получават откачанята,защото напъна е по голям а рибока се е предал вече и само тежи.Трябва да се вземе и впредвид,колко се гъне телескопа за да се оцели дължината на линията.В случая 7м(globe) дължина на въдицата и линията да е толкова-даже и педя отгоре.За да има по малко съпротивление при ваденето на рибока платика,ако трябва протягаш ръка нагоре за да я докараш до кепа.Ако сложиш жило може да си позволиш да я скъсяваш. :wink:
За куки аз съм ги ловил доста добре със Gamakatsu 2210N,16 и 14 номер.
Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
Аватар
slayder
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от slayder »

Специфичната форма на тази кука я прави подходяща за риболов с сички видове стръв. Тя е доста здрава, но самият овал на куката не е подходящ за улов на дребни риби, тъй като им разцепва устата. Използвайте я предимно за риболов на едри риби

Е за тази кука не мога да повярвам,че няма проблеми с ваденето на платики. :wink: Дори и едрите имат нежна уста.

п.с.Става въпрос за Kamasan B 560.
Дава ли? И дава и взема.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов с щека, уип и директен”