Бързо измиране на купени каракуди за стръв

Модератор: Paublo_Eskobar

Аватар
refab
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Бързо измиране на купени каракуди за стръв

Мнение от refab »

Има някаква особеност при каракудите за стръв - купените от някои места в определен период от време често умират много бързо дори и ако се държат при добри(?) условия - често сменяне на вода, предварително оставена за да и излезе хлора, кислород с помпа.... В други случаи, пък, каракуди траят по доста време. Има много фактори, предполага се, които биха могли да са отговорни за нетрайността на каракудите. Интересно е, все пак, кои от тези фактори са най-важните?...За същия проблем ми каза наскоро един продавач в рибарски магазин в провинцията (Дупница), а именно - каракудите докарани от София умирали бързо и по много, а когато имало каракуди от Кюстендил, карали дълго.

ПП Последният път - преди месец и половина, много бързо измряха - едва ли не за броени часове (всъщност за 1 денонощие) каракудите, купени от магазина на "Ботевградско шосе", София.
Аватар
glarusa
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: Бързо измиране на купени каракуди за стръв

Мнение от glarusa »

Наистина факторите са доста...Преди около година поръчах на мой познат да ми донесе каракуди за стръв от Стара Загора....Престояха близо цял ден в колата му, после и в моята още няколко часа...после два дни стояха на терасата у нас, и за капак пътуваха няколко часа до Дрангово (Златоград, Кърджалийско)... е Накрая с тях зарибих тамошния язовир, като нито една от рибките не умря ( Не съм им сменял водата, нито съм им пускал кислород)!
Въпрос: По какво си приличат опашката на кучето и опашката пред някоя администрация?
Отговор: В основата на всяка опашка стои гъз!

Умберто Еко: „България?! Там тези които мислят за бъдещето емигрират.“
Аватар
refab
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от refab »

Зависи, все пак, по кое време на годината се развива действието. В моя случай измряха за много кратко време - малко над 24 часа през пролетта когато нито беше топло, нито студено. Като е горещо е много по неблагоприятно, мисля. Както и да е, допускам, че в някои случаи каракудите са изтощени още при престоя им в магазина. Възможно е, обаче, и да ги взимат от някакво място - малък развъдник, където условията също са доста изкуствени и недобри, т.е. някои търговци може би просто предлагат некачествени (нетрайни), така да се каже, каракуди
nikosot
новобранец
новобранец

Мнение от nikosot »

Каракудите издържат най-много във водата в която са живели.Всяка смяна на водата,особено с различна температура има негативен ефект.
Аватар
gochev86
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от gochev86 »

В началото на месеца си взех 10-на каракудки за стръв,но така и не влезнаха в употреба.И в момента и 10-те са живи,като им сменям водата през 3-4 дена.Накрая ще ги пусна в реката(на която ходя вече 4-5-ти и все ги забравям). :)
If we are what we eat, tomorrow I could be you.
Аватар
pachosz
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pachosz »

Явно има значение и начина им на съхраняване в магазина. И аз съм гледал безброй пъти каракуди в кофи, аквариуми, бидони и какво ли не, и съм им сменял само от време на време водата. Проблеми почти не е имало. На 3-4 седмици се е случвало да умре по една рибка.
Миналата година обаче ми се наложи да купя 10-15 рибета от местен магазин (в провинцията ;)), за около 2 часа докато пристигнем на язовира и разтоварим багажите, бяха умрели 3 или 4 каракуди, не помня точно колко. После чух от други колеги, че им се е случвало същото с риби закупени от този магазин. От тогава от там жива стръв не съм купувал!
Та така де, има и търговци, които ги мързи веднъж на 2-3 дни да сменят водата или част от нея поне.
anastas95
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от anastas95 »

Хора не знам , аз лично съм имал каракуди , които съм ги купувал октомври месец , слагам ги в мазето и съм ги ползвал чак април месец на другата година, и нищо им няма 1 умряла нямаше.
Аватар
refab
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от refab »

Днес следобед, след като пуснах темата, купих 16 каракуди от магазина на "Ботевградско шосе" като помолих да напълнят бидончето (6 литра), защото ще ги карам на 70 км разстояние. Като пристигнах - два часа след покупката, 3 от тях вече са обърнати настрани. Сега им пуснах малко кислород и приготвих вода в по-голям бидон. Трябват ми за утре и да видим колко от тях ще изкарат нощта (миналият път май половината намерих умрели сутринта).
Аватар
shtilio
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от shtilio »

Според мен , вероятно се дължи на водата , ако е прекалено хлорирана. Другото е прекалено дългия престой в магазина и неправилното им съхранение (в една и съща вода) , както и това че не е зле от време не време да им се пуска по нещо за ядене, един приятел ги държеше в един бидон по 3-4 месеца и накрая бяха станали издължени като уклеи :lol: :lol:
И аз съм имал случаи с измрели от магазина, иначе като съм ловил понякога съм ги държал почти цял ден на сухо, но на сянка, като се прибера ги пускам във вода и половината оживяват :lol: :lol:

Аз лично в магазина си ги избирам сам, гледай да не са отлюспени и да са по жизнени и дори и във съвсем малко вода не би трябвало да измират :)
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
begleca_sv
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от begleca_sv »

най добре се държат есенно време до зимата иначе в тези топли месеци не съм чувал даже по рибарски магазин да продават като се има напредвид че дребосък по реките има .....
Обичам природата, но не само на картинка !!!
Аватар
refab
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от refab »

Вчера сутринта, като отидох на водоема бяха останали полуживи само 2-3 каракуди ( от купените 16 предния ден). Те също умряха за кратко време и така ми се проваля вече втори излет! Обадих се на продавача в магазина на Батевградско шосе, София, който е и собственик, мисля, и му казах за проблема. Той се съгласи с мен и потвърди, че напоследък каракудите от магазина измират бързо, и че щял да гледа да ги доставят от друго място.
Имам молба към софиянци, които посещават този магазин, да правят забележка там за некачествените каракуди. Предполагам, че част от хората - онези, които купуват каракуди и веднага отиват с тях на водоем, няма да са така потърпевши като мен, защото за няколко часа повечето от каракудите ще издържат, вероятно. Както и да е - в момента там (на Ботевградско шосе) се продават каракуди, които са увредени и така се провалят изцяло излети за щука! :x
Аватар
pachosz
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pachosz »

От 16 да останат само 2-3 живи, направо ме уби тоя път!!! Да не им слагаш хлорна вар да не миришат на риба докато ги караш в колата ;)
Като ги купиш, слагай ги в обикновена чешмяна вода, не е проблем това. А че била варовита водата, да не те притеснява. Точно каракудата не я бърка чак толкова тоя факт. Важно е само да е студена водата! Като се стопли водата, тогава наистина доста по-бързо умират.
Аватар
chapara
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от chapara »

Замразете една кофичка от кисело мляко с вода и преди тръгване я сложете при рибите, тогава можете да ги закарате и на Луната :mrgreen:
Най-мразя да се подебавват с моята усоба !!!
ИзображениеИзображение
slavi253
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от slavi253 »

Не са ти виновни момчетата от магазина ,просто им карат кофти риби
Последните два пъти за моя магазин поръчвам по 300 каракуди от две различни места и до два три дни всичките дадоха фира ,явно или такъв е момента след хвърлянето на хайвер или рибите са застояли ба ли го
Аватар
Вуйчо-Ваньо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Вуйчо-Ваньо »

Колегата chapara е прав.В крайна сметка няма да отглеждаме каракудите 1 месец.Важното е да оцелеят до язовира и там да си свършат работата. :lol:
Изображение
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Стръв и захранка”