Риболов около Смолян

Модератор: Кърцата

INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: Риболов около Смолян

Мнение от INCUBUS »

На, ако се сещам кой си,ама щом казваш :) И на реките всичките са с издути кореми от хайвер,ама така е било /макар и по-малък процент риби/и това изобщо не означава,че тези,които стават за размножаване,не са си хвърлили хайвера.Много предни години съм ловил риби /мрени и кротушки например/през м.август и септември,в които хората,на които ги раздавам,са намирали хайвер.Смятам,че това е вид недоносеност-неразвит хайвер.
Аватар
Bai Dobri
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Bai Dobri »

Тая година не е точно така. Много до късно беше снеготопенето и студените пролетни дъждове. От там пък сякаш отведнъж се стопли яко и нещо рибите са в стрес. През миналите години и под града ставаше добър мренски риболов, а сега трябва да отидеш надолу до "Стоянов мост".
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

На практика приключих с мренския риболов -хванах достатъчно много на няколко места преди Стоянов мост,че в периода 06.06. -26.06.бях в отпуск и ходех на риболов през ден.За твое успокоение мога да кажа,че всички риби са си хвърлили оня хайвер,който става за нещо,защото в реката има милиони миниатюрни новоизлюпени рибки :)
Аватар
Bai Dobri
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Bai Dobri »

INCUBUS написа:На практика приключих с мренския риболов
А сега какъв започваш? Шарански ли? Между другото на "Рибката" се говори, че са извадили хубав шаран и сега езерото е под яка обсада. Куцо, кьораво и сакато е там, с всякакви риболовни приспособления. Направо е заградено от въдици.
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Не ми харесва шаранския,особено пък на такива жалки места -последните ми два риболова в делнични дни бяха на големия преливник на ВЕЦ-Бял извор и на Чама -те си бяха тематични по уклеи,костури,бабушки,съчетани с много опити-тренировки за спинингов риболов.
tegov86
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tegov86 »

Здравейте, колеги! В края на месеца ще съм на почивка в Рудозем и ми трябва информация за Арда . Та въпроса ми е- в кои райони (места) на реката мога да търся скобар и пъстърва ? Благодаря предварително :) !
petio77712
новобранец
новобранец

Мнение от petio77712 »

tegov86 написа:Здравейте, колеги! В края на месеца ще съм на почивка в Рудозем и ми трябва информация за Арда . Та въпроса ми е- в кои райони (места) на реката мога да търся скобар и пъстърва ? Благодаря предварително :) !
Не знам много, но мога да ти кажа за реката в района до Смилян. Вирчета има няколко, там може да половиш мряна и пъстърва. Тогава не бях напреднал въобще и ми беше слаба работата. Ако мръднеш надолу по течението, например след моста до Върбина, може и да вадиш по някое кефалче и скобарче. Това са само неща от личен опит на наш приятел от Смолян. Иначе само Арда е останала надеждата около Смолян. Ако ти омръзне от слаб улов, поне можеш да отидеш на рибарника вляво на пътя от Смилян за Сивино. Там има пъстърва, пише и шаран, но сега и аз търся къде край Смолян да половя шаран... Наслука!
tegov86
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tegov86 »

petio77712 написа:
tegov86 написа:Здравейте, колеги! В края на месеца ще съм на почивка в Рудозем и ми трябва информация за Арда . Та въпроса ми е- в кои райони (места) на реката мога да търся скобар и пъстърва ? Благодаря предварително :) !
Не знам много, но мога да ти кажа за реката в района до Смилян. Вирчета има няколко, там може да половиш мряна и пъстърва. Тогава не бях напреднал въобще и ми беше слаба работата. Ако мръднеш надолу по течението, например след моста до Върбина, може и да вадиш по някое кефалче и скобарче. Това са само неща от личен опит на наш приятел от Смолян. Иначе само Арда е останала надеждата около Смолян. Ако ти омръзне от слаб улов, поне можеш да отидеш на рибарника вляво на пътя от Смилян за Сивино. Там има пъстърва, пише и шаран, но сега и аз търся къде край Смолян да половя шаран... Наслука!
Благодаря за информацията, колега :)
petio77712
новобранец
новобранец

Мнение от petio77712 »

Здрасти, колеги... Вече е юли, топло, даже горещо лято... Как стоят нещата със смолянските рибки? Има ли ги доста? Езерата славят ли се с риба или пак са трагични като предни години? Нещо ново за шаран? Ако знаете нещо де... Нали ви питах май месец...
Аватар
Bai Dobri
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Bai Dobri »

Около Смолян риболова е тегав. В района на с.Смилян положението е същото, че даже и по-трагично. Платеното със шараните нещо го закъсват, щото ВиК искат да им сложат водомер на входящата вода, въпреки, че човека си я взима от реката и там я връща по собствено изграден канал. Но остава другото платено, в което има пъстърва. Рибата върви умерено след "Стоянов мост" надолу. Апатията се дължи отчасти на жегите, отчасти на изобилието на естествена храна в реката. Най-резултатен метод е пикера и лекия фидер
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Много колеги от Рудозем ходят чак към Чам дере в Кърджалийска област -скобар няма,но бабушки,костури,морунажи,кефали и едри уклеи на плувка със съвсем малко стандартна захранка излизат доволно.Около Смилян и самия Рудозем,риболова е повече от слаб - при такива жеги за региона това е нормално.
Колега Bai Dobri,вярно е,че надолу от Стоянов мост има доста риба,но там от рекичката откъм Бял извор,в реката се изливат тонове "сополи"от остатъчните продукти на оная гад с мандрите в Бял извор.Смрадта е ужасна,а въпросните "сополи"залепват и се окачват по фидерите и утежненията на плувките,налагат чистене на линиите през две минути и при такава обстановка много малко остава от удоволствието от риболова.
Не са лоши местата за риболов на кефал и мряна между Рудозем и мини ВЕЦа преди с.Средногорци -само,че сега трябва да се ходи там рано сутрин.
tegov86
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tegov86 »

За скобара разбрахме, че го няма, а как стоян нещата с пъстървата? Ако я няма в Арда има ли смисъл да се пробва на Елховската и Чепинската?
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

За пробването-може,но рядко излиза мерна и по принцип са доста редки.Причините са в липсата и невъзможността на и да има практически постоянна охрана ,както и в бракониерското самосъзнание на живеещите край споменатите реки иначе много добри родопчани,при които от баща на син се предава знанието,че "ряката"си е наша и в нея моим да правим квот си искаме.
Аватар
Bai Dobri
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Bai Dobri »

tegov86 написа:За скобара разбрахме, че го няма, а как стоян нещата с пъстървата? Ако я няма в Арда има ли смисъл да се пробва на Елховската и Чепинската?
То нещо всичката риба никаква я няма. Яка жега и има много естествена храна в реката. Обърнах един камък и отдолу бъкаше от всякакви "вкусотии" - зеленки, какавиди, джинджирици и какво ли още не. Та при това изобилие рибата си става много капризна и придирчива, съответно много трудна за улавяне.
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Съгласен ...именно за това ходя чак към Чама,щото там няма толкова естествена храна в реката,та си кълват на промишлени неща като хляб,шарен и торен червей.
Публикувай отговор

Обратно към “Отивам naRiba”