Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум


Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Отглеждане на манатарки в домашни условия
Отглеждане на манатарки в домашни условия.
Манатарките са семейство гъби с високи вкусови качества.. Много хора смятат, че отглеждането им в домашни условия е невъзможно, но това не е така, напротив манатарките особено Царската манатарка се отглежда успешно в домашни условия. Проблемът , е че няма от къде да се купи качествен мицел, а решението на този проблем става като си произведем сами мицела.
Производство на мицел:
За да произведем мицел на царска манатарка са ни необходими 1-2 килограма царски манатарки, които се накисват за 24 часа в 5 литра вода. В това време сваряваме в тенджера под налягане за около 5 минути жито или ечемик 1килограм (целта ни не е да сварим житото а да го стелиризираме). Така стелиризираното жито се оставя да изстине в подходящ съд до температура 17-27 градуса. След като житото изстине се поставя в марля и се накисва за 4-5 часа в съда, в който сме накиснали за 24 часа манатарките. Изваждаме житото и го оставяме влажно /не мокро/ в закрит стерилен съд. След около две седмици мицелът прораства по житото и когато то побелее е готово за посяване.
Основни грешки:
-Житото, не се стерелизира Това може да доведе до развитието на мухъл и плесен, който да не даде на мицелът да се развие!
-Житото се преварява докато стане на каша. Опитът показва, че ако варим много житото, то по-бавно развива върху себе си мицел.
-Използваме не добре развити млади манатарки - За производство на мицел се използват само манатарки добре узрели и големи!
-Използват се отдавна брани гъби.Гъбите тябва да са брани най-много до 24 часа преди да се накиснат.
Гъбарник с манатарки се прави по два начина:
Гъбарник на двора: За да направим гъбарник за манатарки в двора си, избираме първо мястото. Избираме сенчесто и усойно място под някое дърво. След това изкопаваме в кръг около дървото яма с дълбочина 20-30см. На дъното на ямата поставяме слой от 7-8см. растителни отпадаци или дъбова шума набрана и изсушена. След това трябва да поставим горска почва, най-добре от мятото където са брани манатарките за производство на мицел. Ако нямаме горска почва може да изпозваме конска тор. Дебелината на този слой е 7-8 см също. Върху този слой поставяме житото с прорастналия по него мицел, като го разтрошаваме и разделяме равномерно по цялото място. След това добавяме 3-ти слой отново от дъбови листа, но този път той е с дебелина 3см. Накрая добявяме и слой от градинска почва равномерно с дебелина 2-3 см. След катто направим така гъбарника, е добре да го полеем първият път поне със сварено 100грама кафе в 6 литра вода , това ще помогне за бързото развитие на гъбарника и по - скорошното плододаване!
Гъбарник в закрито помещение: Гъбарникът в закрито помещение се прави с цел да получаваме урожай целогодишно той се прави по същия начин като този на двора, но тук положителното е, че можем да подържаме постоянна температура и влажност. Оптималната температура за гъбарника е 16-25 градуса. А влажността на въздуха трябва да е от 50 до 70 %.
Грижи за гъбарника по време на вегитацията:
След като сме посели мицела трябва да поливаме поне веднъж седмично, а в по- топло време и по-често! Трябва да следим за паразити и ако открием такива да ги унищожим със съответните препарати!
Първите гъби се появяват обикновенно след 2-3 месеца,но всичко е много относително акко се отглеждат на двора и зависи от климата!
Отглеждане на манатарки в домашни условия.
Манатарките са семейство гъби с високи вкусови качества.. Много хора смятат, че отглеждането им в домашни условия е невъзможно, но това не е така, напротив манатарките особено Царската манатарка се отглежда успешно в домашни условия. Проблемът , е че няма от къде да се купи качествен мицел, а решението на този проблем става като си произведем сами мицела.
Производство на мицел:
За да произведем мицел на царска манатарка са ни необходими 1-2 килограма царски манатарки, които се накисват за 24 часа в 5 литра вода. В това време сваряваме в тенджера под налягане за около 5 минути жито или ечемик 1килограм (целта ни не е да сварим житото а да го стелиризираме). Така стелиризираното жито се оставя да изстине в подходящ съд до температура 17-27 градуса. След като житото изстине се поставя в марля и се накисва за 4-5 часа в съда, в който сме накиснали за 24 часа манатарките. Изваждаме житото и го оставяме влажно /не мокро/ в закрит стерилен съд. След около две седмици мицелът прораства по житото и когато то побелее е готово за посяване.
Основни грешки:
-Житото, не се стерелизира Това може да доведе до развитието на мухъл и плесен, който да не даде на мицелът да се развие!
-Житото се преварява докато стане на каша. Опитът показва, че ако варим много житото, то по-бавно развива върху себе си мицел.
-Използваме не добре развити млади манатарки - За производство на мицел се използват само манатарки добре узрели и големи!
-Използват се отдавна брани гъби.Гъбите тябва да са брани най-много до 24 часа преди да се накиснат.
Гъбарник с манатарки се прави по два начина:
Гъбарник на двора: За да направим гъбарник за манатарки в двора си, избираме първо мястото. Избираме сенчесто и усойно място под някое дърво. След това изкопаваме в кръг около дървото яма с дълбочина 20-30см. На дъното на ямата поставяме слой от 7-8см. растителни отпадаци или дъбова шума набрана и изсушена. След това трябва да поставим горска почва, най-добре от мятото където са брани манатарките за производство на мицел. Ако нямаме горска почва може да изпозваме конска тор. Дебелината на този слой е 7-8 см също. Върху този слой поставяме житото с прорастналия по него мицел, като го разтрошаваме и разделяме равномерно по цялото място. След това добавяме 3-ти слой отново от дъбови листа, но този път той е с дебелина 3см. Накрая добявяме и слой от градинска почва равномерно с дебелина 2-3 см. След катто направим така гъбарника, е добре да го полеем първият път поне със сварено 100грама кафе в 6 литра вода , това ще помогне за бързото развитие на гъбарника и по - скорошното плододаване!
Гъбарник в закрито помещение: Гъбарникът в закрито помещение се прави с цел да получаваме урожай целогодишно той се прави по същия начин като този на двора, но тук положителното е, че можем да подържаме постоянна температура и влажност. Оптималната температура за гъбарника е 16-25 градуса. А влажността на въздуха трябва да е от 50 до 70 %.
Грижи за гъбарника по време на вегитацията:
След като сме посели мицела трябва да поливаме поне веднъж седмично, а в по- топло време и по-често! Трябва да следим за паразити и ако открием такива да ги унищожим със съответните препарати!
Първите гъби се появяват обикновенно след 2-3 месеца,но всичко е много относително акко се отглеждат на двора и зависи от климата!
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 15118
- Регистриран на: Чет Сеп 18, 2008 8:00 am
- Местоположение: София
Re: Има ли гъбари?
Ако можеше да се поставят заглавия на постовете - щях да напиша:
-"Разходка без гъби"
!
Та обнадежден от дъждовете през седмицата поех към Стара планина. В ниските части на гората гъби нямаше и реших да дам всичко от себе си
и да изкача планината до платото с надеждата, че там е по влажно и ще намеря много
!
И ето го пътя, за мен е твърде стръмен, но нали вече споменах - бях решен на всичко
!

В гората беше приятно, прохладно, поточета ромолят, птиците пеят, абе идилия, но явно има и други дни, като видях този вековен бук, как е разчупен, само можех да си представя какви бури вилнеят по високите части на планината,

Най-накрая се изкачих на платото, лятна красота се беше настанила там,



И бях съвсем сам, тревата бе до кръста ми, нямаше ги безкрайните стада овце, табуните с коне, всичко остана в спомените от детството ми!
И една гледка на Стара планина от високото - много е хубава, нали
!

Но в тази прекрасна гора,

Гъби почти нямаше, една хубава манатарка :

Няколко /3-4/ гълъбки, които не събирам и не ям :

и една дървесна гъба, която виждам за първи път :

Във високата част на гората почвата беше влажна, умерено топло, гората е гъбна, тези които успяват да се качат горе, твърдят че берат само хубави манатарки, а няма........
Ще помоля bgbul да даде прогноза дали завърши и тазгодишния сезон, подобно на миналата година, въпреки че в Родопите вали доста повече отколкото в Стара планина ?
-"Разходка без гъби"

Та обнадежден от дъждовете през седмицата поех към Стара планина. В ниските части на гората гъби нямаше и реших да дам всичко от себе си


И ето го пътя, за мен е твърде стръмен, но нали вече споменах - бях решен на всичко

В гората беше приятно, прохладно, поточета ромолят, птиците пеят, абе идилия, но явно има и други дни, като видях този вековен бук, как е разчупен, само можех да си представя какви бури вилнеят по високите части на планината,
Най-накрая се изкачих на платото, лятна красота се беше настанила там,
И бях съвсем сам, тревата бе до кръста ми, нямаше ги безкрайните стада овце, табуните с коне, всичко остана в спомените от детството ми!
И една гледка на Стара планина от високото - много е хубава, нали

Но в тази прекрасна гора,
Гъби почти нямаше, една хубава манатарка :
Няколко /3-4/ гълъбки, които не събирам и не ям :
и една дървесна гъба, която виждам за първи път :
Във високата част на гората почвата беше влажна, умерено топло, гората е гъбна, тези които успяват да се качат горе, твърдят че берат само хубави манатарки, а няма........
Ще помоля bgbul да даде прогноза дали завърши и тазгодишния сезон, подобно на миналата година, въпреки че в Родопите вали доста повече отколкото в Стара планина ?
Re: Има ли гъбари?
Красота... красота ... красота!
Омайна красота и приказен репортаж в снимки !
Поздравления!
И аз искам да посетя тези красоти.... нищо , че е без гъби. Окото(душата)също обича да се храни.
Всяка година през големите горещини гъбите се загубват.
Остават ограничени количества по високото и по сенчестото.
Така е само до новите дъждове.
2-3 дни след дъждовете гледай какво става - темата пак ще се активизира.
Омайна красота и приказен репортаж в снимки !
Поздравления!
И аз искам да посетя тези красоти.... нищо , че е без гъби. Окото(душата)също обича да се храни.
Всяка година през големите горещини гъбите се загубват.
Остават ограничени количества по високото и по сенчестото.
Така е само до новите дъждове.
2-3 дни след дъждовете гледай какво става - темата пак ще се активизира.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 15118
- Регистриран на: Чет Сеп 18, 2008 8:00 am
- Местоположение: София
Re: Има ли гъбари?
А само миналата неделя, в ниската част от гората, въпреки сушата и високите температури, събрах манатарки, макар и подсъхнали, макар и с напукани шапки, но имаше.
И като ме заваля тогава дъжда, потече като стена, бях мокър до бельото, въпреки рибарската мушама и....
Тогава си помислих - ето сега дойде сериозния гъбобер, но уви
!!!
За сега - няма!
И като ме заваля тогава дъжда, потече като стена, бях мокър до бельото, въпреки рибарската мушама и....
Тогава си помислих - ето сега дойде сериозния гъбобер, но уви

За сега - няма!
Re: Има ли гъбари?
Къде е валяло миналата неделя?
При нас е суша голяма.
При нас е суша голяма.
- rosboz
- ще става разбирач
- Мнения: 359
- Регистриран на: Нед Юли 23, 2006 7:13 pm
- Местоположение: Пловдив
Re: Има ли гъбари?
Ето тук след 13 часа гледате къде и колко е валяло преходния ден
http://hydro.bg/
Щракъте върху карта на валежите и тя се увеличава
http://hydro.bg/
Щракъте върху карта на валежите и тя се увеличава
ski today
work tomorrow
work tomorrow
Re: Има ли гъбари?
Да попитам БГ БУЛ след този пожар в Бистришко Бранище .Другата година на същото място дали може да излезе Смръчкула.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 15118
- Регистриран на: Чет Сеп 18, 2008 8:00 am
- Местоположение: София
Re: Има ли гъбари?
Миналата неделя ме валя пороен дъжд в Стара планина по линията Ботевград-Мездра.bgbul написа:Къде е валяло миналата неделя?
При нас е суша голяма.
В понеделник и вторник видях на картата посочена от rosboz /която съм си я записал във "фаворити" още миналата година и я следя редовно/,
Че в същия район е паднал по 10-20 литра на кв.м. на ден и затова много се обнадеждих за изобилие от гъби, но уви.rosboz написа:Ето тук след 13 часа гледате къде и колко е валяло преходния ден
http://hydro.bg/
Щракъте върху карта на валежите и тя се увеличава
А видях по БТВ, че в района на Пазарджик в понеделник е имало страшен дъжд

-
- новобранец
- Мнения: 32
- Регистриран на: Съб Юни 23, 2012 3:34 pm
Re: Има ли гъбари?
Добре, колеги, ако завали, дай Боже, дъжд след колко време е добре да се отиде да се бере?
Коластра и Зелена енергия на АкваСорс (AquaSource)
Re: Има ли гъбари?
Аз лично броя седем дни след валежите и хващам гората.
Рецептата е проверена за Варненския край.
Това за сърнели и манатарки. Печурки не харесвам и не бера.
Рецептата е проверена за Варненския край.

Това за сърнели и манатарки. Печурки не харесвам и не бера.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 15118
- Регистриран на: Чет Сеп 18, 2008 8:00 am
- Местоположение: София
Re: Има ли гъбари?
Е,iph написа:Аз лично броя седем дни след валежите и хващам гората.
Рецептата е проверена ...
И аз така броих, ама не се получи

Re: Има ли гъбари?
Според мене трябва да вали поне 3 дена хубав дъжд и тогава след около 3-5 дена би трябвало да излезе манатарката
Re: Има ли гъбари?
Съгласен съм с мнението на @alenov77. Иска се напоителен дъжд. Да вали с часове/дни , а не препикано такова 

- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 15118
- Регистриран на: Чет Сеп 18, 2008 8:00 am
- Местоположение: София
Re: Има ли гъбари?
Абе,
Всички сме съгласни с него, ама не ще ....
!
Всички сме съгласни с него, ама не ще ....

- kopoy_92
- ще става разбирач
- Мнения: 318
- Регистриран на: Съб Сеп 13, 2008 8:27 am
- Местоположение: гр. Варна
- Обратна връзка:
Re: Има ли гъбари?
Някой да има представа каква е тази гъба, снимана е във Варна (2012.07.09) :





