Относно използването на воблер и блесна при улов на пъстърва

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Аватар
refab
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Относно използването на воблер и блесна при улов на пъстърва

Мнение от refab »

при малки и бързи реки:

Имам предвид техниката, посочена в една специализирана книга, при която воблерът се поднася на края на някой бързей, държи се за известно време почти неподвижно и се разчита на това, че обтичащата го вода ще прави така, че той да има съответните движения. На практика, в малки реки, където няма достатъчно големи вирове и пространства за да се практикува традиционен спинингов риболов с воблер, описаният от мен метод май няма алтернатива. Не знам, обаче, доколко е ефикасен?... Не знам, също така, дали този метод може да се реализира с малки блесни, които също да се държат за кратко в края на бързеи?
Аватар
stefan4etoo
сериозен играч
сериозен играч

Re: Относно използването на воблер и блесна при улов на пъст

Мнение от stefan4etoo »

Ами според мен щом става за кефал(доста успешно при мен)защо пък не и за пъстърва.Да кажат специалистите :drinkers: :drinkers:
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Има много написано във форума,за това,което имаш пред вид,ама не точно тук,щото пъстървата някак си не попада сред "мирните риби" :)
Аватар
refab
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от refab »

INCUBUS написа:Има много написано във форума,за това,което имаш пред вид,ама не точно тук,щото пъстървата някак си не попада сред "мирните риби" :)
Да, наистина не съм догледал раздела... :oops:

Къде е писано точно за такъв случай?... Аз съм чел много неща за обичайно използване на воблер и блесна - замятане и обиране след това, при което воблерът и блесната се движат специфично. Много често хората казват и пишат приказки "на едро" - или нямат възможност да се съсредоточават и да описват в детайли разни процеси, или пък не желаят да си "издават" опита и методите.
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Все в този "Сладководен раздел",в темите "Риболов на хищници","Спинингов риболов","Изкуствени примамки".
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Местя темата! ;)
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Метода си е традиционен , казва се "на задържане" . Ефективен е за всички видове хищници . Става и с воблер и с блесна . Много ефективни за целта са Голди , Йо-Зури ЕлМиноу , Алекс и мн. други .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pitcha »

Става и с двете – потвърждавам. С блесни е малко по-трудно, защото трябва да подбереш тежестта на блесната, съобразно скоростта на течението – да не я изхвърля нагоре или да пада на дъното. И с воблерите го има тоя проблем, ама е по-малък. Донякъде можеш да контролираш с наклона на пръчката.

Обаче трябва да пробваш и още нещо. Движение напред – назад. Хващаш влакното пред макарата и издърпваш част от него настрани. После отпускаш да изпъне и задържаш. И пак. Може да е бавно или бързо. Става и да движиш върха на пръчката, обаче някой път клони ти пречат, а и има по-голям риск рибата да види пръчката. Не знам как му викат на това, ако има някакво име. Нещо като помпане, ама не е баш, щото е хоризонтално.
Обаче тургай големи блесни, хем с тях контролът е по-лесен.
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”