Къде се намирам:
Риболов
Подводен раздел
Подводен риболов
Подводен риболов
naRiba.com

Форум

Как се слагат два и повече ластика на харпун?
Модератор: nkolev66
Как се слагат два и повече ластика на харпун?
Гледах разни клипчета в интернет със сложени по 3 чифта ластици.
Аз имам един 90 см. Ефессуб, който е пълен аналог на PATHOS със затворената глава и се чудя дали може да го ъпгрейдна с втори ластик.

Отред, в главата му, има място и цял ластик - т.е. все едно да стане с глава отворен тип. Дано не бъркам всъщност за предназначението на този отвор. Та мисълта ми е, ако този отвор е за цял ластик, как тези два ластика ще се хванат от към стрелата? Не видях жълъди за 2 комплекта ластици... Или всеки ластик си има собствен жълъд и всеки жълъд се закача за отделен прорез в стрелата? Ама в този случай не става ли така, че двата ластика да се сблъскват в определен момент от изстрела (понеже винаги единия ще е по-еластичен) или да изместват стрелата от праволинейното й движение, понеже са захванати на различни места? Тръбата няма водачи, такива има на по-скъпите модели, и ми се струва, че ако се сложат ластици в този отвор, те ще натиснат стрелата надолу... Даже се чудя дали има смисъл... Ама ще хода към Гърция и за първи път ще взема харпуна с мен (и ще си купя разрешително), но там водата е толкова бистра, че ме е страх със стандартните ластици дали ще успявам да достигна рибата преди да ме е видяла.
Виждате ли колко е лошо, че нямам нито един приятел, който да се гмурка и трябва за всяко нещо да се задават въпроси в интернет
А какво правят тогава онези с по 3, че и повече комплекта ластици, които гледам как ловят в youtube. Струва ми се че стрелата не може да има прорез за всеки комплект ластици...
Аз имам един 90 см. Ефессуб, който е пълен аналог на PATHOS със затворената глава и се чудя дали може да го ъпгрейдна с втори ластик.

Отред, в главата му, има място и цял ластик - т.е. все едно да стане с глава отворен тип. Дано не бъркам всъщност за предназначението на този отвор. Та мисълта ми е, ако този отвор е за цял ластик, как тези два ластика ще се хванат от към стрелата? Не видях жълъди за 2 комплекта ластици... Или всеки ластик си има собствен жълъд и всеки жълъд се закача за отделен прорез в стрелата? Ама в този случай не става ли така, че двата ластика да се сблъскват в определен момент от изстрела (понеже винаги единия ще е по-еластичен) или да изместват стрелата от праволинейното й движение, понеже са захванати на различни места? Тръбата няма водачи, такива има на по-скъпите модели, и ми се струва, че ако се сложат ластици в този отвор, те ще натиснат стрелата надолу... Даже се чудя дали има смисъл... Ама ще хода към Гърция и за първи път ще взема харпуна с мен (и ще си купя разрешително), но там водата е толкова бистра, че ме е страх със стандартните ластици дали ще успявам да достигна рибата преди да ме е видяла.

Виждате ли колко е лошо, че нямам нито един приятел, който да се гмурка и трябва за всяко нещо да се задават въпроси в интернет

А какво правят тогава онези с по 3, че и повече комплекта ластици, които гледам как ловят в youtube. Струва ми се че стрелата не може да има прорез за всеки комплект ластици...
Re: Как се слагат два и повече ластика на харпун?
....Здравей колега ! Не съм най -вещия по ластиците тук , но ще се опитам да ти отговоря . Така - гледам снимката която си приложил - според нея харпуна ти има два ластика хванати в главата на харпуна . Според мен спокойно можеш да си купиш цял ластик и да го монтираш в главата на харпуна - в отвора . Дължината му да е по голяма от общата дължина на двата ластика -с приблизително 2 пъти колкото е разстоянието между двете засечки на стрелата + 2-3 см. ( заради различното захващане ) в главата ...Зареждаш първо оригиналните ластици на първата засечка , после целия на втората и си ти ...след това следват проби под водата на различни дистанции и си готов !!!
Значи на всеки комплект ластици на различна засечка на стрелата - ясно. А всъщност дали това е подходящо за харпун, като моя - без водач по цялата дължина на стрелата? След като стрелата слезе от водачите на дръжката, тя някак си увисва - само водачите на главата я придържат. Няма ли при това положение втория ластик да я придърпа надолу и да я измести от праволинейното движение?Булти написа:Зареждаш първо оригиналните ластици на първата засечка , после целия на втората и си ти ...след това следват проби под водата на различни дистанции и си готов !!!
Има изписано много за ластиците и за стъкмяването. Не знам какъв ти е в момента ластика, но доколкото помня на патос-а е 17 мм. Та ако и твоя е такъв, то слагайки още една 17-ка ще объркаш стъкмяването. Този харпун не е за две 17-ки. Ако държиш да си с два ластика, то пробвай с 2 х 14 мм, или в краен случай 2 х 16 мм, но ако стрелата ти е тънка ще се гърчи при изстрел и се влошаваш точността. Харпуна е тестван предварително и оригиналното му стъкмяване е най-удачно. Слагайки втори ластик, трябва да увеличиш дебелината на стрелата и да добавиш още две дължини на линията. Абе има какво да се мисли, но първо прочети съответните теми.

стрелата май е е 6.5 - че колко по-дебела от това...
мерси за отговорите - явно няма да го бъде засега това с двата ластика
мерси за отговорите - явно няма да го бъде засега това с двата ластика
Харпуна ти като дължина а и като модел е супер като за наинаещ и даже и в Егейско море. 
Карай сега така както си е , а като задобрееш , тогава ще мислиш и за втори ластик. Най-лесно ще го стъкмиш, но преди това вземи и прочетио туй-онуй за харпуните и ластиците че като гледам има доста да четеш, и всичко това с най-добри мисли е?

Карай сега така както си е , а като задобрееш , тогава ще мислиш и за втори ластик. Най-лесно ще го стъкмиш, но преди това вземи и прочетио туй-онуй за харпуните и ластиците че като гледам има доста да четеш, и всичко това с най-добри мисли е?

Колега, entusiast, НЯМА риба в Черно Море която да не можеш да вземеш с тоя харпун. Направил си перфектен избор. Не пипай нищо, както те посъветва батко ти Явор. Над окомплектовката на тоя харпун са работили хора, доста вещо по темата, така че първо се научи да го ползваш и после съм сигурен, че ще останеш доволен.
Дерзай....
Дерзай....
Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
Entusiast абсолютно си прав за това ,че ако сложиш ластик отдолу той ще увлича стрелата към тръбата и ще бъде грешка.
Ако искаш повече мощност сложи една 18ка по еластичен ластик на коеф 3,5 и другия по скъп вариант е да залепиш цял водач на Omer (ако пасва на височина) да сложиш отворена глава оригинална или по добре от харпун" Cressi geronimo elite" и да сложиш нова стрела 110см/6,5мм с долна контра и акулски перки изнесени максимално назад също и 2х14 ластици на коеф 3,5.И двата варианта са изпробвани и работят успешно но на модела с цял водач...
Ако искаш повече мощност сложи една 18ка по еластичен ластик на коеф 3,5 и другия по скъп вариант е да залепиш цял водач на Omer (ако пасва на височина) да сложиш отворена глава оригинална или по добре от харпун" Cressi geronimo elite" и да сложиш нова стрела 110см/6,5мм с долна контра и акулски перки изнесени максимално назад също и 2х14 ластици на коеф 3,5.И двата варианта са изпробвани и работят успешно но на модела с цял водач...