Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Стръв и захранка
naRiba.com

Форум

Aлтернативна стръв на морския червей !
Модератор: Paublo_Eskobar
Aлтернативна стръв на морския червей !
Мисля,че прясна белена скарида е доста добро решение.Скоро гледах един колега под Гранда имаше добър успех със зарганите
А някой пробвал ли е да го отглежда?
Идея нямам как се размножава.... но примерно август да се вземат 4-5 дозички, слага се в нещо като леген до половината с пръст и от време на време му се долива вода (солена, сладка ?) и му се слагат нещо да се охранва (утайка от кафе, обелки, листа, водорасли ???)
ПП: вадил съм си червеи като дете и вече не си спомням ясно в каква среда живееше
Идея нямам как се размножава.... но примерно август да се вземат 4-5 дозички, слага се в нещо като леген до половината с пръст и от време на време му се долива вода (солена, сладка ?) и му се слагат нещо да се охранва (утайка от кафе, обелки, листа, водорасли ???)
ПП: вадил съм си червеи като дете и вече не си спомням ясно в каква среда живееше
относно : морски червей:
Къде може да си изкопаеш около БУРГАС червеи морски?
Всички знаем за един заместител на морския червей като стръв – рибка - трицона или хамсия, може би и граца. Гюмюш не става, много е твърд и не щат да го кльопат. В Русия - на Черно море и Балтика, ловят „сарган” на това. Белят рибката, колкото може, и слагат ивица от филенцето на куката. Доколкото знам, преди години са я ловили така. Рибката трябва да е прясна. Друго, на което се лови зарган, също илария и сафрид, е белена скарида. Използва се и бяло месо от пиле. Лично аз не съм ловил зарган по тези начини, но със сигурност ще пробвам, поне на рибка и скарида. Днес от рибната борса купих пресни скариди (от 1.50, на тях не са актуализирали още цените), исках да си купя и прясна дребна рибка, но нямаше. Утре-вдругиден ще пробвам да ловя зарган/илария на скарида и ще ви информирам какво става. Да не забравяме, че зарган се лови и на обикновено сафридено чепаре, но от перушина, като повечето пера са черни - от щъркел или токачка. Движенията са същите, както при ловенето на сафрид - отпускаш, навиваш. Само дето тегленето е по-рязко, за да се закачат и "любопитковците", които се навъртат около чепарето.
Успех на всички! Две седмици, поради шибаните ветрове, не успях да отида за риба и страшно съм се заканил на Заргановите. Дотолкова, че се каня да понижа нивото на Черно море с още няколко сантиметра
.
Успех на всички! Две седмици, поради шибаните ветрове, не успях да отида за риба и страшно съм се заканил на Заргановите. Дотолкова, че се каня да понижа нивото на Черно море с още няколко сантиметра

Последно промяна от Джо на Пет Сеп 14, 2007 8:27 pm, променено общо 1 път.
- Краси 7650
- вече хвърля и на тежко
- Малкото рибарче
- новобранец
- Краси 7650
- вече хвърля и на тежко
Това лято един софиянец ме беше попитал за някакви сохземни червеи имало ги по белите скали - до колкото ми обясни наподобявали малки стоножки с много крачета
Последно промяна от Краси 7650 на Пет Сеп 14, 2007 8:12 pm, променено общо 1 път.
Красимир от Балчик
- Local
- учете се от него
А така тук вече някой се доближава до истината...Малкото рибарче написа:Днес чух за някакви червеи, които щели да ги внасят от следващата седмица като алтернатива на морския. Да видим!

За жалост нещата малко се забавиха , но обещавам другата седмица подробна информация , моля само за малко търпение

Клавиатура риба не лови!!!
- чуруликпенчо
- сериозен играч
Ето какво открих за нереисите:някой пробвал ли е да го отглежда?
МНОГОЧЕТИНЕСТИ ЧЕРВЕИ-НЕРЕИСИ
Nereis
Многочетинестите червеи Нереиси са много видове, които живеят по дъното на всички океани и морета. В Черно море са установени 8 вида. Тялото им е различно оцветено, често ярко и с метален блясък. То е дълго и съставено от много членчета с добре развити четинести параподи. С тяхна помощ животните се придвижват по дъното. Нереисите са хищници. Те са силно подвижни, с добре развити очи и здрави челюсти, разположени в глътката. Хранят се с дребни дънни организми като други многочетинести червеи, с ракообразни, даже нападат и дребни рибки. Някои видове се хранят с растителни храни.
Нереисите се размножават по полов начин. Половите жлези са разположени в задната част на тялото. Когато зреят половите продукти, задната част на тялото започва да увеличава размера на четинките върху параподите и добива рязко различен вид от предната половина на тялото.
Задната част се нарича епитокна, а предната — атокна част. Когато половите продукти узреят, епитокната част се откъсва от тялото и изплува на повърхността на водата, където се разкъсва и освобождава половите продукти. Те копулират. От зиготите се развиват ларви. Ларвите плуват известно време във водата, после потъват към дъното и се превръщат във възрастни индивиди.
Атокните части на нереисите регенерират епитокните.
Нереисите са ценна храна за много риби.
Проф. д-р на биол. науки Павел Ангелов
АТЛАС ПО ЗООЛОГИЯ – БЕЗГРЪБНАЧНИ ЖИВОТНИ
Държавно издателство „Народна просвета” София – 1982г.
Доколкото зная от по-старите рибари ,имат и период на миграция,но къде и как не си спомням. Май няма да стане да се отглеждат в леген на терасата.
Няма дума в българския език,която в множествено число да завършва на "Й".
бели също стават
миналата седмица,по време на "голямата криза" за блатен,извадих няколко заргана на бял червей(то нямаше и торен в Несебър!) !един приятел,на бял ги скъсва в Гърция второ лято вече! 

Ако цял живот се взираш в едно лайно, то цял живот ще ти мирише!
Джоко Росич
Алкохола не решава проблемите....млякото също.

Джоко Росич
Алкохола не решава проблемите....млякото също.