Защо се къса?

Модератор: sapuna

vixun
новобранец
новобранец

Защо се къса?

Мнение от vixun »

Здравеите, колеги,
използвам монтаж на дъно (на "косъм") със олово 90г, вече три пъти ми се случва да се къса при замятане и се къса основното влакно, което е 0.35 мисля (изхвърлих макарата му :) ) на някаква марка за шаран. Пръчката е трисъставна със акция 350 lbs, макарата е Evox Cachalot за long cast. Постигам добри дистанции, но мисля че има още какво да се желае, а понякога и е нужно. Интересното е, че май се къса при върха по време на замятането, защото оловото си пада на далече, но преди това се чува един звук, които последния път направо ме вбеси!
Въпроса ми е дали е много оловото, или основното влакно е тънко за тази тежест? Прегледах доста теми из форума, но не успях да намеря отговор.
Аватар
boreto1
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Re: Защо се къса?

Мнение от boreto1 »

Да нямаш спукан водач
deto_g
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от deto_g »

Най-вероятно е от влакното. Може да е старо, престояло години в някой склад, ако е стояло на топло място също му се губят качествата. Като дебелина ако е ново и качествено не би трябвало да има проблем с 90гр тежест. При силно замятане обикновено се къса на възела. Ако обаче макарата не ти го навива плавно може и от там да задържа малко и също да е в основата на проблема.
Изображение
Аватар
С.Върбанов
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от С.Върбанов »

А може би не пускаш на време влакното !
Горчивината от лошото качество остава дълго след , като е преминало краткото удоволствие от ниската цена!

https://www.facebook.com/groups/227639040739150/" onclick="window.open(this.href);return false;
vixun
новобранец
новобранец

Мнение от vixun »

Не, прегледах всички водачи, а и пръчката е на два месеца и не е ползвана чак толкова. Аз си мисля че нещо не замятам правилно, поневе съм малко новобранец в този клас тежести :) . Дали не се изсилвам прекалено много при първоначалното засилване. Интересното е че досеге това не ми се случвало с тежест от 60г., това ме наведе на мислъта за кордата. Даже вчера я загледах, че на места е малко набръчкана, но и тя е на два месеца, много е здрава, защото оплетох в едни шавари и се наложи да дърпам с ръце (абсолютно същия монтаж) и направо изкорени три растения, даже се учудих че не скъса. Като казвам дъпране, частта корда която участваше в разпъването я махнах.

corr. да се сичита като трети отговор :)
vixun
новобранец
новобранец

Мнение от vixun »

Пускам влакното малко след като пръчката мине над главата ми, няаде към 60 градуса да е ъгъла спрямо водоема (не че съм го мерил), защото иначе прави много голяма парабола. Има ли някаква специфична техника при замятането, защото със старата ми въдица постигам много добри дистанции и то с 8г линия, при 10-30г акция?
Аватар
Naas
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Naas »

Смени влакното с друго и опитай пак. Възможно е и да се протрива ако има камъни на дъното, опитай с шоклидер. Успех :wink:
Аватар
icokanev
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от icokanev »

[quote="vixun"]... се къса основното влакно, което е 0.35 мисля (изхвърлих макарата му :) ) на някаква марка за шаран. ...quote]

Влакното е за боклука! Как 0.35мм се къса при тежест от 90 гр?

И аз попаднах на един "плетеняк" 0.08 мм (някакъв "дракон" беше), който при тест от 1,1-1,3 кгр се къса! Боклук!
Ако знаеш, значи можеш, иначе ... се учиш!
prodos
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от prodos »

А какъв възел ползваш ? И сигурен ли си , че го правиш както трябва ?
David Kamenov
фен клуб-скобар
Обратна връзка:

Мнение от David Kamenov »

Влакното със сигурност не е проблема аз със 0.35 изхвърлям 120гр абе най добре го тествай със някаква по голяма тежест и ако се скъса го изхвърли направо :) а пък и както казва колегата може би по късно пускаш тежеста като заметнеш и затова се къса :) Успех
Риболова е хоби.Наслука :)
pavyan
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от pavyan »

icokanev написа:
vixun написа:... се къса основното влакно, което е 0.35 мисля (изхвърлих макарата му :) ) на някаква марка за шаран. ...quote]

Влакното е за боклука! Как 0.35мм се къса при тежест от 90 гр?

И аз попаднах на един "плетеняк" 0.08 мм (някакъв "дракон" беше), който при тест от 1,1-1,3 кгр се къса! Боклук!
При силно замятане тези 90гр. стават килограми.За това се къса.Не съм шаранджия,но се сещам за т.нар. шок лидер.Към основното влакно се връзват няколко метра по-дебело влкно.В твоя случай примерно 0,5.На него е тежеста и повода.Ползват и плетено и т.н.
Пак моля за извинение-не съм шаранджия и не мога да съм изчерпателен и точен.Та прочети за тия шоклидери.
Аватар
stefan4etoo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от stefan4etoo »

Пробвай със шоклидер и ми струва,че няма да имаш проблем :drinkers: :drinkers:
andro43
новобранец
новобранец

Мнение от andro43 »

Някой влакна просто не стават за възли - точно там се късат. Според мен влакно 0.35 мм би трябвало да издържи поне 10 кг. усилие на опън. Просто направи един възел на влакното и го тествай на опън да разбереш дали не се къса точно там. За влакното е важно, кога е произведено , а не кога е закупено. Най тъпата причина да ти се къса влакното е да ти затваря водачът на шпулата по време на замятане. Тогава напрежението върху влакното е огромно..........Просто след като се скъса влакното виж дали макарата е със затворена шпула или не........
Аре на слука
Аватар
borislav58
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от borislav58 »

Без шок лидер ще се къса :wink: Като си не знаеш силата :lol: :wink: :wink: .Колега сложи плетеняк 025 :arrow: 3м., и прегледай възлите виж как се снажда влакно с влакно има го някъде в монтажи .Предполагам всеки от колегите ползва шок лидер, и знае, че се къса влакното без него.
Всичко заебавам и за риба заминавам!
Аватар
batefaio
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от batefaio »

Колега, не е нужно да ловиш с тел за да не се къса, 0.30 влакно е напълно достатъчно, без шоклидер няма как да постигаш дистанция. Купи си плетено влакно 30тина либри, навиваш 2-3 намотки на макарата и пускаш още две дължини на въдицата и няма да имаш проблеми с мятането, може да се силиш колкото си искаш.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на тежко”