Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Спининг риболов - какво , с какво , как и кой ?
Модератори: Павел Иванов, sestrata
-
- новобранец
Re: Спининг риболов - какво , с какво , как и кой ?
Е на единия магазин и 3,5 см ги пише с 2, иначе за Струма колко см ще е най-добре, от това дето съм чел тука 3,5 см... 4 дали няма да е голяма...
Здравейте Колеги,
Някой от вас може ли да сподели впечатления от Шимано SpeedMaster 2,70 с акции 7-21 или 10-30.
Нека по запознатите кажат каква е разликата в сравнение с Avid AVS90MLF2 и по новия Berkley SERIES ONE SKELETOR PRO?
На тяхното ниво ли е?
Някой от вас може ли да сподели впечатления от Шимано SpeedMaster 2,70 с акции 7-21 или 10-30.
Нека по запознатите кажат каква е разликата в сравнение с Avid AVS90MLF2 и по новия Berkley SERIES ONE SKELETOR PRO?
На тяхното ниво ли е?
AVS90MLF2 e далеч по-добра от останалите две. Като бланка спийд-мастера превъзхожда скелетора, но като изпълнение е доста неудобен - прекалено дълга дръжка и слаб винт на макародържача. Според мен, въдиците на Шимано за европейския пазар трябва да се избягват. Явно са ги консултирали хора с много хамалски разбирания за спининга. За американския пазар Шимано е точно обратното - богата гама от добри модели на половин цена с доживотна гаранция.loh ness написа:Здравейте Колеги,
На тяхното ниво ли е?
здравейте искам да гледам състезание по замятане на голяма дистанция и рекордите дайте някой сайт че ще загубя един бас благодаря предварително
Поразрови се из youtube , попадал съм на някой и друг клипtodor111 написа:здравейте искам да гледам състезание по замятане на голяма дистанция и рекордите дайте някой сайт че ще загубя един бас благодаря предварително
Здравейте колеги,
Последен ден за дилемата AVS90MLF2 или 90MHF2. Изчетох доста. Минах и през филстарите, да ги барна и двата. ML ми се струва доста "лигава", ако въобще мога да си позволя да ползвам тази дума за AVID, но разбирате ме. Такава е разликата мужду двата модела, че не могат да се сравняват. Усещам ги по различен начин само на баране, а не мога да си предтавя какво ще е при риболов. Пръта ще е ми е за универсален примамки 6-28гр за Марица и затворени водоеми. Целенасочено принципно търся основно щука, като и такива са ми и воблерите, клатушки и блесни. Ще я ползвам и за джиг.
Знам че вече е банално относно тези 2 въдици след толкова препоръки от "корифеите" във форума. Та ML-ката не е ли доста лигава (или на мен така ми се струва) и да си гъне при примамки 15-20гр (които са ми основните). Филстарите чуят ли щука и веднага предлагат 90МHf2.
Знам че с отговорите си ще помогнете не само на мен, но и на много други колеги които са в подобна дилема или ще бъдат, като осъзнаят нуждата и удоволсвието от добрия такъм. Виждам че доста от съфорумците имат и двата модела. Има наистина доста писано от господата Модератори, но Нека кажат и други по някоя дума относно по-горе споменатите от мен неща. Всеки има свой собствен усет за нещата. Аз примерно не обичам меки и лигави пръчки, както и да не "настина и да не се мина":)
Благодаря предварително
Последен ден за дилемата AVS90MLF2 или 90MHF2. Изчетох доста. Минах и през филстарите, да ги барна и двата. ML ми се струва доста "лигава", ако въобще мога да си позволя да ползвам тази дума за AVID, но разбирате ме. Такава е разликата мужду двата модела, че не могат да се сравняват. Усещам ги по различен начин само на баране, а не мога да си предтавя какво ще е при риболов. Пръта ще е ми е за универсален примамки 6-28гр за Марица и затворени водоеми. Целенасочено принципно търся основно щука, като и такива са ми и воблерите, клатушки и блесни. Ще я ползвам и за джиг.
Знам че вече е банално относно тези 2 въдици след толкова препоръки от "корифеите" във форума. Та ML-ката не е ли доста лигава (или на мен така ми се струва) и да си гъне при примамки 15-20гр (които са ми основните). Филстарите чуят ли щука и веднага предлагат 90МHf2.
Знам че с отговорите си ще помогнете не само на мен, но и на много други колеги които са в подобна дилема или ще бъдат, като осъзнаят нуждата и удоволсвието от добрия такъм. Виждам че доста от съфорумците имат и двата модела. Има наистина доста писано от господата Модератори, но Нека кажат и други по някоя дума относно по-горе споменатите от мен неща. Всеки има свой собствен усет за нещата. Аз примерно не обичам меки и лигави пръчки, както и да не "настина и да не се мина":)
Благодаря предварително
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Всичко опира най-вече до твоето си усещане за такъм . При 90MLF2 имаме бърза акция и бавничък строй . Това ще рече , примерно за Марица и затворени водоеми , перфектно засичане на рибата , при добре настроен аванс , особено при работа с брейд . По-далечен кастинг , по-голям кеф при ваденето на улова , по-читаво измаряне на рибата , по-добра работа с по-тънки влакна . При 90MHF2 вече си имаме яка гега . Не знам защо от Филстар като чуят щука веднага я предлагат , но за масовите между кило и пет тя е излишно брутална . Какво имам предвид ? Основно предназначение - въдицата е предназначена за работа с по-дебели и здрави влакна . При по-натегнат аванс директно отнасяш джуките на едрите распери и кефали които евентуално биха ти ударили по реката докато търсиш щуката . Съответно намаляване на ударите на рибите заради по-дебелото влакно . Работата с тънко такова е проблемна щото ще имаш много излишни късания . Лично аз бих заложил на 90MLF2 , 15 - 20 либри читав плетеняк и свестна макара , но както казах - всеки с предпочитанията си 

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
Наистина е до усет г-н Иванов,Павел Иванов написа:Всичко опира най-вече до твоето си усещане за такъм . При 90MLF2 имаме бърза акция и бавничък строй . Това ще рече , примерно за Марица и затворени водоеми , перфектно засичане на рибата , при добре настроен аванс , особено при работа с брейд . По-далечен кастинг , по-голям кеф при ваденето на улова , по-читаво измаряне на рибата , по-добра работа с по-тънки влакна . При 90MHF2 вече си имаме яка гега . Не знам защо от Филстар като чуят щука веднага я предлагат , но за масовите между кило и пет тя е излишно брутална . Какво имам предвид ? Основно предназначение - въдицата е предназначена за работа с по-дебели и здрави влакна . При по-натегнат аванс директно отнасяш джуките на едрите распери и кефали които евентуално биха ти ударили по реката докато търсиш щуката . Съответно намаляване на ударите на рибите заради по-дебелото влакно . Работата с тънко такова е проблемна щото ще имаш много излишни късания . Лично аз бих заложил на 90MLF2 , 15 - 20 либри читав плетеняк и свестна макара , но както казах - всеки с предпочитанията си
Благодяра за труда че отговорихте.
Според ТТ:
http://www.filstar.com/products/uploads/avid.jpg
Е упоменат за MLF2 строй Fast, а всъщност не е ли? както пишете по-горе "бавничък строй", в смисъл при натовараване пръчката се гъне по към средата, правилно ли разбирам?
- danev69
- сериозен играч
Колега гледам,че доста се затрудняваш при избора. Аз имам AVS90MHF2 и съм много доволен от него. Според мен за Марица където винаги може да те изненада някоя по-голяма риба/колкото и да са редки/ MH е по-добрия вариант,най вече заради това,че големите хищници винаги се мотаят около закачките и си трябва малко бруталност при борбата а ML не е точно за брутална борба. Гледам,че си от Пловдив ,ако искаш може да направим един излет да похвърляш с моя AVS90MHF2 и да си прецениш в реална обстановка кое как е. Ако решиш драсни едно ЛС. и ще се разберем и без това събота и неделя вися по цял ден на реката.
човек е толкова голям,колкото са големи мечтите му
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
В случаят е упомената Fast , бърза акция , която спомага за засичането и строй Мидиъм Лайт ML който е "по-бавничък" и гъне постъпателно от върха , към средатаloh ness написа:...Е упоменат за MLF2 строй Fast, а всъщност не е ли? както пишете по-горе "бавничък строй", в смисъл при натовараване пръчката се гъне по към средата, правилно ли разбирам?

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Павел Иванов
Павел Иванов
Колега ако използваш примамки от около 28 гр. както казваш с Медиум-Лайт варианта в Марица, просто няма да го бъде... Пръчката реално работи с примамки в горната граница, преко сили - 20 грамови. Мой съвет е да избираш въдицата, според примамките които ще ползваш с нея, а не според рибата....
Това общоприето схващане е много подвеждащо. Въдиците за сом, щука, бяла риба, бас, стийлхед, пъстърва и т.н. при еднакъв тест по примамките са съвършено различни като мощност и строй. Всички сериозни производители делят сериите въдици според вида риба. След това по видове техника, а чак в самата конкретна серия по мощност и тест.Gutierez написа:Мой съвет е да избираш въдицата, според примамките които ще ползваш с нея, а не според рибата....
За "несериозните" няма смисъл да говорим. В повечето случаи написаното на тях е "едно-към-гьотере"...

В конкретния случай "джиг+щука" аз бих ползвал по-къса и стегната въдица. На нашия пазар това е Lamiglas X86MTS.
Извинявам се за "подвеждането", но говорех конкретно за двете въдици, които бе споменал колегата... Беше казал, че ще използва приамки до 28 гр. Това беше причината да напиша горното...sestrata написа:Това общоприето схващане е много подвеждащо. Въдиците за сом, щука, бяла риба, бас, стийлхед, пъстърва и т.н. при еднакъв тест по примамките са съвършено различни като мощност и строй. Всички сериозни производители делят сериите въдици според вида риба. След това по видове техника, а чак в самата конкретна серия по мощност и тест.Gutierez написа:Мой съвет е да избираш въдицата, според примамките които ще ползваш с нея, а не според рибата....
За "несериозните" няма смисъл да говорим. В повечето случаи написаното на тях е "едно-към-гьотере"...![]()
В конкретния случай "джиг+щука" аз бих ползвал по-къса и стегната въдица. На нашия пазар това е Lamiglas X86MTS.
Прав си колега за това, че ги делят по тези критерии, но кое е първо и кое второ не може да се каже. Зная, че харесваш американските въдици, както и аз. Самият ти много добре знаеш, че Лумисите имат една камара модели като Dropshot, Jig and Worm, Senko, Shaky Head.... които всъчщност все са басови модели! Имат разбира се класическите Trout and Panfish, Walleye, Steelhead, както казваш и си прав, разбира се. Интересно също, че в моделите Trout and Panfish, пъстървата и да кажем крапито или блугила са сложени под един знаменател, като нито рибите, нито рибите, нито риболова им е сходен. Всъщност е заради примамките....
С горното по никакъв начин не искам да споря с теб. Просто повдигна този въпрос. Зная, че си добре запознат с голяма част от въдиците на пазара и мнението ти е било винаги интересно и компетентно...
Пак казвам /като некой футболист

Та така... Мисля че не се разбрахме добре.
Поздрави на всички!
Gutierez написа:Извинявам се за "подвеждането", но говорех конкретно за двете въдици, които бе споменал колегата... Беше казал, че ще използва приамки до 28 гр. Това беше причината да напиша горното...sestrata написа:Това общоприето схващане е много подвеждащо. Въдиците за сом, щука, бяла риба, бас, стийлхед, пъстърва и т.н. при еднакъв тест по примамките са съвършено различни като мощност и строй. Всички сериозни производители делят сериите въдици според вида риба. След това по видове техника, а чак в самата конкретна серия по мощност и тест.Gutierez написа:Мой съвет е да избираш въдицата, според примамките които ще ползваш с нея, а не според рибата....
За "несериозните" няма смисъл да говорим. В повечето случаи написаното на тях е "едно-към-гьотере"...![]()
Прав си колега за това, че ги делят по тези критерии, но кое е първо и кое второ не може да се каже. Зная, че харесваш американските въдици, както и аз. Самият ти много добре знаеш, че Лумисите имат една камара модели като Dropshot, Jig and Worm, Senko, Shaky Head.... които всъчщност все са басови модели! Имат разбира се класическите Trout and Panfish, Walleye, Steelhead, както казваш и си прав, разбира се. Интересно също, че в моделите Trout and Panfish, пъстървата и да кажем крапито или блугила са сложени под един знаменател, като нито рибите, нито рибите, нито риболова им е сходен. Всъщност е заради примамките....
С горното по никакъв начин не искам да споря с теб. Просто повдигна този въпрос. Зная, че си добре запознат с голяма част от въдиците на пазара и мнението ти е било винаги интересно и компетентно...
Пак казвам /като некой футболист/ човека попита за две въдици, от които едната беше с тест на примамките до 17 гр. Аз съм я ползвал известно време и съм убеден, че няма да се справи с примамки от безумните почти 30 гр. за нея.
Та така... Мисля че не се разбрахме добре.
Поздрави на всички!
Колега Gotierez,
Принципно има резон в думите ти, но............
относно AVS90MLF2 и обявения и горен тест от 17гр..... хм
И аз не вярвах докъто не си я закупих (по препоръка) при подобно питане за маришка въдица с диапазон на примамките 6-28гр.
Изненадан съм от "орудието", държи се добре с кастмастерите и клатушки до 25гр, но над тези грамове и течението верно усещам колебания.
Казваш че и ти си имал същата пръчка, какви риби си изкарал с нея и при какви ситуации не се е справила? Убеден съм какъв ще е отговора.
Моята препоръка е ако някой има съмнения за теста на пръчката да намали малко грамовете на примамките до 20-22, кото ще ползва с нея, не че не може и нагоре и да вземе една друга сопа, по-евтинка за по-тежки примамки от сорта на MH или H и беж за сомове.
Ползвал съм за малко и другата пръчка MH, за един излет само ,на разменни начала

В заключение:
Аз лично препоръчвам ML варианта с примамки до 20-22гр (майсторите сигурно и 30гр ще хвърлят и водят без проблем може би), мисля че ще се справи с изпитанията на марица, е винаги има ако.....,но то и в живота е така
Дано и аз съм бил полезен
Здравей отново колега. Ползвал съм въдицата по предназначение, за кохо. Въдицата е прекрасна и отговаря на всички показатели. Аз също съм на мнение, като колегата Павел, по-горе, че с тази въдица кефа ще ти е много по-голям. Но съм я ползвал с примамки от 20 гр и в течение, като те доста вече затормозяват въдицата и се излиза от силовия й диапазон. Като чух, че ще ползваш примамки от почти 30 гр. в река, реших, че ще сбъркаш с въдицата.
Аз проблеми с нея не съм имал никакви и съм доста доволен. Просто я счупих преди известно време по моя вина.
Въдицата, която ти препоръчва Sestrata е много приятна. Не знаех, че ги има в България. Но сайта няма цена или пък аз не виждам добре
Дано да е близка до "оригиналната"
Успех с новата въдица и пожелания за положителни емоции
Аз проблеми с нея не съм имал никакви и съм доста доволен. Просто я счупих преди известно време по моя вина.
Въдицата, която ти препоръчва Sestrata е много приятна. Не знаех, че ги има в България. Но сайта няма цена или пък аз не виждам добре

Успех с новата въдица и пожелания за положителни емоции