Къде се намирам:
Риболов за начинаещи
Въпроси и съвети при ловенето на риба
naRiba.com

Форум

здр пичове
Модератор: sapuna
здр пичове
пичове от скоро ходя за риба ...4-5 пъти съм ходил
в началото си ловях на стационарна плувка ...сега почнах да ловя на подвижна че си е далбоко там кадето ходя но имам проблем с преценката на оловото как да подреда тежестите на 5 грама плувка ????
рибките които сам хващал досега са слънчаци които изхвърлям щото един ми каза че са вредители ,
1 бабушка на бял
1 червеноперка на рибе го хванах
4 каракуди на червеи бял
и 2 костура ....зажалост само костурите не можах да пусна всички други ги върнах да порастат ,,,защото не разбирам риболова на рибки по малки от да речем 300-400 грама по добре да ги връщат хората макар че малко го правят нема що голям кеф е да събереш 30-40 дребосъка
та даите съвет как да си преценявам тежестите защото днес ми клъвна нещо голямо и ми скъса влакното от наи-готината ми плувка 6гр и после си я гледах как си обикаля и накрая изчезна в дъното
и после 1 час немога да си насторя новата плувка 5 гр
мерси предварително
в началото си ловях на стационарна плувка ...сега почнах да ловя на подвижна че си е далбоко там кадето ходя но имам проблем с преценката на оловото как да подреда тежестите на 5 грама плувка ????
рибките които сам хващал досега са слънчаци които изхвърлям щото един ми каза че са вредители ,
1 бабушка на бял
1 червеноперка на рибе го хванах
4 каракуди на червеи бял
и 2 костура ....зажалост само костурите не можах да пусна всички други ги върнах да порастат ,,,защото не разбирам риболова на рибки по малки от да речем 300-400 грама по добре да ги връщат хората макар че малко го правят нема що голям кеф е да събереш 30-40 дребосъка

та даите съвет как да си преценявам тежестите защото днес ми клъвна нещо голямо и ми скъса влакното от наи-готината ми плувка 6гр и после си я гледах как си обикаля и накрая изчезна в дъното

мерси предварително

- Paublo_Eskobar
- Модератор
Re: здр пичове
Здрасти!
Прегледай какво сме драскали в тази тема:
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=127&t=18622
Има доста монтажи за така наречените подвижни плувки..
За стационарна плувка това е най ползвания и резултатен варянт:

Прегледай какво сме драскали в тази тема:

Има доста монтажи за така наречените подвижни плувки..
За стационарна плувка това е най ползвания и резултатен варянт:

Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
Алберт Айнщайн
-
- Модератор
На плувката си има маркировка на ватерлинията. По принцип само антената трябва да се показва над водата. За 6 гр. плувка оловото е лесно - 2 броя цилиндрични и 1 бр. мъничко сферично олово, за да прецизира плаваемостта на плувката.Имай предвид, че в различни водоеми плаваемостта е различна /при бистра и мътна вода например/.
Колега и колко трябва да са тежки тези цилиндричните,а сферичното ???И къде се слагат по точно по линията ?dantho.mihov написа:На плувката си има маркировка на ватерлинията. По принцип само антената трябва да се показва над водата. За 6 гр. плувка оловото е лесно - 2 броя цилиндрични и 1 бр. мъничко сферично олово, за да прецизира плаваемостта на плувката.Имай предвид, че в различни водоеми плаваемостта е различна /при бистра и мътна вода например/.
Последно промяна от iliqn_d на Съб Юли 21, 2012 10:52 pm, променено общо 2 пъти.
da и мен грамажите са ми интаресни и горе долу разтоянието между тях ...че докат ги оцеля минава половин час ,а нямам тарпение да метна отново и да чакам 

- antivik
- кандидат преподавател
Четейки поста оставам с впечатлението, че питащия е младо момче, па и аджамия. Та да не му пълним главата със сложни монтажи от начало, па и да уточни къде мята ако е на река - става сложно, но ако е на тиха вода тогава директно си вземи 1-2 оливети със съответния грамаж и ги застопоряваш с малки сачмета на линията. Утежняваш така, че от плувчока да се види само антената и ти остава единствения зор да си нацелиш дълбочината. Колкото по-малко бройки олово - толкова по-малко оплитания. Па верижните утежнявания ще ги научиш в последствие.
И една лична препоръка, пробвай да минеш на по-леки плувки. Това 6гр. си е бая тегло, а рибата колкото и да е проста па има ня`къв усет, пробвай с 1,5-2гр. За нея ти стига 1-2 допера за утежняване.
И една лична препоръка, пробвай да минеш на по-леки плувки. Това 6гр. си е бая тегло, а рибата колкото и да е проста па има ня`къв усет, пробвай с 1,5-2гр. За нея ти стига 1-2 допера за утежняване.
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
-
- Модератор
На схемата горе е показано много добре. По принцип цилиндричните са с тегло 1.5-2 гр., а сферичните са под 1 гр./има и по-големи сферични, но на първо време ги отбягвай/. Първо се научи да регулираш утежнението в по-тихи води. По-лесно е, като си групираш тежестите на края на влакното преди повода.Впоследствие питай и чети и ще се научиш и за поставянето им при по-екстремни ситуации.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Малииииииий ей тва едвам го смлях.Ти сигурен ли си в написаното за ОЛИВЕТКИТЕ,че цилиндричните са с тегло 1.5-2гр.ОЛИВЕТИТЕ не зависимо какви са по форма са с разнообразни грамажи като започват от 0.3грdantho.mihov написа:На схемата горе е показано много добре. По принцип цилиндричните са с тегло 1.5-2 гр., а сферичните са под 1 гр./има и по-големи сферични, но на първо време ги отбягвай/. Първо се научи да регулираш утежнението в по-тихи води. По-лесно е, като си групираш тежестите на края на влакното преди повода.Впоследствие питай и чети и ще се научиш и за поставянето им при по-екстремни ситуации.

Колега kelemoke,Pablo Escobar ти е дал линк,моля те уважи го преди да си направил нещо неразумно.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
-
- Модератор
Колега не визирам оливетките, а цилиндричните тежести. Оливетките са упоменати в по-горния текст. Освен това насочваме колегата какви тежести и с какво тегло да използва, защото желае да се научи,а това става постепенно.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Абе ти с ченгел ли искаш да ти вадя думите-цилиндрични тежести
ако са от тия разцепените се наричат СТИЛ и ама въобще не са за него в случая,а още повече да започват от такива грамажи.както и да е ,изясних си нещо.
Слагай една съчма над повода и на 10-15см над нея основно утежнение.Като схванеш малко риболова ще научиш още неща автоматично.Но първото нещо е да си намериш дълбочината.Другото като за новобранец не е толкова от значение,дали на едно место или разпръснати.

Слагай една съчма над повода и на 10-15см над нея основно утежнение.Като схванеш малко риболова ще научиш още неща автоматично.Но първото нещо е да си намериш дълбочината.Другото като за новобранец не е толкова от значение,дали на едно место или разпръснати.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
мерси пичове схванах схемата днеска си поиграх доволно даже още една въдица си купих и лових на 2 плувки едната 4гр другата 2.5 екстра беше ... мерси за напътствята 

пичове днеска хванах много костури и половината дадоха фира ...... много гълтат куката тез хищници ...посаветваите ме каква кука да ползвам слагах и (голями и малки ) че по лесно да мога да я освободя от устата....има ли някаква изващачка на куки ?? по малките винаги ги пускам стига да не са нагълтали твърде много и немога да извадя куката без да ги уморя
-
- Модератор
Куковадач. В рибарските магазини и хич не са скъпи.
колеги изясниха ми се нещата и съм доволен вече ги разбирам хванах доста риби.....като мога да се похваля че нито една не съм изял сичко си плува обратно.....и доста рибки нахраних докато експериментирах със захранки да има за дребните души пенсионерите да се хранят дано им стигнат дребосъците...НО
взех си дънна въдица че ми се тори вълнуващо....пружина монтрирах сичко както си трябва слагам захранка и тн...но немога да наглася звънеца прекалено тежак като чили идва немога да отчета кога кълве...пружината идва прекалено хлабаво ли незнам....всякакви съвети приемам....слагам захранка ...мятам на 15 метра да речем...чакам да събере обирам леко и слагам звънеца и овисва жестоко и немога да разбера кога кълве...досега актива ми е 2 слънчака хаха които незнам сигурно в движение са се хванали..
взех си дънна въдица че ми се тори вълнуващо....пружина монтрирах сичко както си трябва слагам захранка и тн...но немога да наглася звънеца прекалено тежак като чили идва немога да отчета кога кълве...пружината идва прекалено хлабаво ли незнам....всякакви съвети приемам....слагам захранка ...мятам на 15 метра да речем...чакам да събере обирам леко и слагам звънеца и овисва жестоко и немога да разбера кога кълве...досега актива ми е 2 слънчака хаха които незнам сигурно в движение са се хванали..
-
- Модератор
Ползвах камбанките два-три излета и се отказах от тях. Купих си електронен сигнализатор 18 лв.Има си телескопична стойка и вече три години го използвам доволно.