Питане за язовир Горна Диканя-статут след януари 2011 г.?

Този подфорум е създаден с цел да научаваме всичко за дадени водоеми, както каква риба има, така също и удобни места за риболов.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Re: Питане за язовир Горна Диканя-статут след януари 2011 г.

Мнение от jagger1 »

Еее, аз не ги преследвам и за мен са само случаен трофей. Аз предпочитам рибките. Нямам наблюдения специално за целенасочен рачешки лов.
Поздрави.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Ехооо, привет.
Днес (15.07.2012) на залива на устието имаше двама колеги в сиво-бели униформи, нагазили в ранния следобяд до кръста като бели чапли (надявам се да го приемат с чувство за хумор) и упорито размахвщи бойното снаряжение. Около тях на една проходилка имаше и един колега - мухар. Ако някой от тях се е рапознал, би ли споделил какъв е бил резултата от излета? Гледах, че и тримата бяха много упорити. Видях (от далечна дистанция), че единият опитваше и на нещо като попер, или поне беше на някаква повърхностна примамка, наблюдавайки поведението й на повърхността и начинът й на водене - предполагам, че гонеше щука.
Ако имат желание и прочетат тези редове, ще съм им благодарен да споделят.
Поздрави.

п.п.: Нямах възможност да сляза на язовира за да пробвам и аз. Здравето понякога ми играе лоши номера.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Аватар
atanasko
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от atanasko »

Привет на всички , малко инфо от 21.07. Отидох на язовира към 18 ч. , малко захранка за фидер -кошничката и царевица на Бондюел за стръв. С първото замятане поставих личен рекорд за улов на "дикански омар" и това бе единственото приключение на дъно. На плувка захраних с царевица и пелетки и след малко дойде детската градина от семейство Кефалови .От време на време се обаждаше и по някой юноша.Духаше умерен вятър ,водата беше като за плаж и хората не си губеха времето като мен а ми си плажуваха. Към залез слънце вятъра утихна и булдото се намеси веднага. Пак първо дечурлигата закълваха плахо но после дойдоха и батковците.Не съм ги броил , гледах внимателно да откачам и моментално във водата.На блесничките нищо и таман се скри слънцето и леко духна ветреца , и пак с директния.Отчетоха се две прекрасни мерни Бабки с надути коремчета и още няколко кефлета.Това е от мен засега , може би другият път ще посетя мренския залив за да проверя дали са останали Морунажите.Чао. :D :D
Опазвайте Рибата , за да има какво да се лови !!!
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Поздрави Атанаско за риболова.
Аман от тези дечурлига - кленчета. Много любопитни още от малки бе :lol: . И аз им се карам постоянно и ги изпращам в къщи, ама те - любопитни. Умишлено слагам големи куки - 10 или 12 номер, ама те и лакоми :( . А батковците им - нахитрели. Нищо, това, че има толкова малки любопитковци ме радва. Догодина вече ще започнем да влизаме в по-успорвани двубои, след като поотраснат.
Иначе, аз не съм слизал близо 10-тина дни на язовира, но като гледам какво беше от петък до днес, а и миналата седмица, реших да си спестя слизането до язовира. Ще направя едно-две вечерни излетчета през седмицата - с цел, малко отдих и разнообразие. Такъмите? Мухарката и булдото. На спининг за сега дава слабо. На плувка, още не съм пробвал този сезон. За мен, на мухичките си дава най-добре.
Поздрави на всички.
Аватар
atanasko
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от atanasko »

Здравейте Колеги , инфо от съботата 28/07. Отидох по - раничко, към 15 ч. вече бях на язовира но пак под "трафа".Захранката бе от скъпата и този път имах шарен червей. С директната петица на 3м. дълбочина и три портокала за захранка , малко сладка царевица и пелетки с аромат на ягодка. Лек ветрец от югоизток и до колене във водата за разкош.Нямаше и 20 мин. младежа кефалчо се отчете и докладва за прекрасни и борбени морунажи , които са се строили за атака. Е гоем Кеф си направих и за сетен път се убедих , че когато нямам фотоапарат риболова върви.Към 18ч обаче духна "Кривецо" и морунажите поеха обратно към дълбокото но пък дойдоха Бабките и макар , че кълваха предпазливо се погрижиха за доброто ми настроение.С една дума - Лято е .Наслука на всички.
ivo_stoev
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от ivo_stoev »

Колега ,а язовира с какъв статут е ,нали не е платен?
Аватар
atanasko
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от atanasko »

ivo_stoev написа:Колега ,а язовира с какъв статут е ,нали не е платен?
Не е платен , риболовен билет и пускане на маломерните рибки - задължително. Пускане на всичката уловена риба и пазене на чиста бреговата ивица - желателно.Наслука.
ivo_stoev
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от ivo_stoev »

Костура активен ли е колега ,мисля да отида тези дни ако има време ? :)
Аватар
topsoft
фен клуб-скобар

Мнение от topsoft »

Днес от 06:00 до 12:00 под трафопоста само малки кленчета 6-8см. Няма следа от риба, нито перки, нито морунаж нито клен. И огромните раци са си там. Това на фидер, директен и щека. Риболов няма, явно язовира е страдал много, нищо общо с миналото лято.

Изображение
Изображение

Изображение
M_tech1 написа:П.П.Някой да знае къде изкупуват риба,че тези трудно ги раздадох даже?
http://www.fotosviat.bg
ivo_stoev
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от ivo_stoev »

Миналата неделя положението беше идентично с изкл. на няколко уклея
Аватар
indalo
фен клуб-скобар

Мнение от indalo »

На 2ри бях под травопоста и риболов имаше, предимно на морунаж и то на 11 метра. Аз хванах по малко, но колегата с който бях ги съсипа. Една пълна кофа до 2 часа, направо гоуем кеф. На 4ти пак са ходили там, без помен от морунгелите, само 2-3 перки и некое кленче дребосък.
П.П. Морунгелите си плуват в язовира, с изключение на 3-4 и некоя перка, които беха заделени за мезе. :D
Чудя се луд ли съм или не съм.
Не мога да спя преди риболов и това си е........
http://www.krakra-fishing.com/wp-conten ... /03/kf.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
atanasko
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от atanasko »

Привет, вчера прекарах почти цял ден на язовира .Риболовът бе много тегав , рибата не се влияеше от хубавата захранка , пелети , царевица и бял червей.Кълвеше епизодично , първи се появиха кленчетата на леко с директният , после се появиха яки слънчаци на дъно , една заблудена каракуда ме изненада също на далечната дистанция. Към обяд задуха силно и риболов просто нямаше .След като утихна първи се активизира костура като подгони дребосъка и направо минаха през краката ми /бях нагазил до колене/ . Отбелязах по - едри и множество дребни костурета на леко , кленчетата не ги броих а веднага внимателно откачах и с удоволствие пусках обратно.Един по - едър и съответно по лаком направо глътна 16-ката и се наложи да скъсам повода за да не бъркам с кукоизваждача.След обяд извадих на леко хубав морунаж и се зарадвах , че ще ги строя в редица както преди две седмици но не би - греда .Пак задуха , пак вълни но и бабките се появиха , ама за кратко с гарнитура от уклей и кленчета.Тъжно е присъствието на къмпинг компании и други плажуващи , които без свян и целенасочено мятаха цапала за да си хванат малко риба .Хей така за мезе на бирата.Докато не се криминализира бракониерството - риболовът ще си остане завинаги тегав.Малко риба има в този красив водоем но това е всеобщо явление за нашето мило Отечество. Наслука все пак :)
Аватар
atanasko
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от atanasko »

Привет Колеги , не останаха ли фенове на този хубав язовир , че секнаха коментарите. Дайте малко инфо па дори и да се полъжем малко. Ми тя годината си свършва и с това и мненията ли ....? :?: :?: :?:
ivo_stoev
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от ivo_stoev »

atanasko написа:Привет Колеги , не останаха ли фенове на този хубав язовир , че секнаха коментарите. Дайте малко инфо па дори и да се полъжем малко. Ми тя годината си свършва и с това и мненията ли ....? :?: :?: :?:
Беше хубав ,колега! :(
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Привет на всички.

Изчезнах от темата, защото имам проблеми с НЕТ-а тук, на Диканите. Ужасно бавен е и ми коства много време за един преглед на темите. Мисля по въпроса, но за сега е така.
Та на всички, които обичат водоема, привет.
Малко ретро инфо и малко инфо от преди около 4-5 дни:

Ретро инфо:
Язовирът започва да се съживява. Появи се толстолоб (за сега е малко и дребен). Радостно е, че се държи добре и започва да едрее -от две години наедрява. Вече се очертават няколко големи пасажа, които във вечерните часове и при тихо време се забелязват навътре около центъра на язовира.

Живнаха и клендаците.
В началото на сезона - след забраната, ми скъсаха нервите дребните мушмороци, които са толкова любопитни, че вземаха на всяко хвърляне. Дядовците им, бабите, мамите и татковците рядко се дореждаха до мухите и другите примамки. Така беше до към края на август. От септенври, нещата се обърнаха. Хубави кленчета (по около 30-35 см), които излизаха предимно на спининг и по-рядко на мухарката. Причината - продължават пущините да се задържат в по-дълбокото и на дистанции от около 25-30 метра и нагоре, навътре от брега.

Костуретките:
Тази година излизат много прилични индивиди - до около 300 грама, но са много по-редки от миналата година. Предимно на спининг. Вземат на около 15-20 метра от брега и пак в дълбокото. Лъжат се и на плувка, но са от дребосъците.

Перките (бабите):
Тази година са доста разредени и са по-дребни от миналогодишните. Едрите екземпляри са рядкост (за разлика от миналата година). Ловят се, но са и по-капризни. Предимно на леко.

Каракудките:
Дребни, дребни и тук-там по нещо добро. Излязоха и трофейчета, ама малко бяха щастливците. Предимно на леко.

Морунажът:
Доста добри екземпляри, но редки и с много търпение. Отново на леко. (имам и два на мухарката).

Шарколиите:
Редки, редки, ама добри. Моето инфо за тази година е за 5.600 кг. на шаранджийския залив в края на юни и началото на юли, както и няколко също добри екземпляра през юли и август. На дъно, на около 200-250 м. от брега, захранка и доставка на стръвта - чрез лодка. Останалите подвизи са доста под тези килограми и то редки.

Щуката (зъбатката):
Най-атрактивната риба в момента на този водоем, но все още в доста ограничени количества. И като емоции, и като размер, и като честота на кълването.
Добрата новина е, че за първи път тази година имам много удари и релийзи на малки (около 30 см. бебета). Обадиха се и няколко големи, едната от които на булдо :oops: :( и ми отнесе всичко. Халал да й е. Само я видях как се изхвърли над водата и ми отряза линията. Аз гонех клен. Не бях подготвен за щука и не я очаквах на муха (осичка). Други колеги извадиха за сезона доволни екземпляри, между 1.600 кг и 5.000 кг. Чух и за екземпляр от 8.600 кг. (около 1.30 м), но не съм го видял - преди около месец.
Лошата новина е, че доста колеги събират маломерките. Ама това е. Нощем, продължават да играят и мрежички все още, но като цяло намаляха мераците на мрежарите. Поне през сезона. Ще видим как ще е есента и пролетта. ИАРА не е направила нито една проверка от началото на новия сезон!!!
Това беше ретрото като инфо за сезона.

Малко прясно инфо:
Язовирът задържа ниво, независимо от голямата суша, за което трябва да благодарим и на арендатора, колкото и невероятно да звучи, въпреки първоначалния песимизъм. Нивото е значително по-високо то миналата година за същия период - поне с около 2 метра по-високо. Има наченки вече на групиране на клена. Щуката е предпазлива и влезе в по-дълбокото. Общо, като активност може да се разчита в момента на: клен, костур, перки и каракудки. По-рядко на щука.

Поздрави от мен.
Публикувай отговор

Обратно към “Водоеми и реки”