Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Проблем с макарата и влакното
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Проблем с макарата и влакното
Купих си нова макара за спининг Energo team extreme spin 3000 (0.20 събира 140 метра), а влакното е EnergoTeam- POWER BRAID TEFLON SÁRGA 0.20. 1 проблем е че вместо това влакно да го събера на 1 шпула, аз го навъртях и на 2 шпули и остана на ролката. На какво се дължи това. И 2 проблем е че като заметна по-силно се размотава цяла топка влакно и става голям възел и постоянно режа и хвърлям... Ако има идеи дали е от макарата или влакното
-
- Модератор
Re: Проблем с макарата и влакното
Възможно е макарата да не реди правилно влакното. Но възможно е да не е навито достатъчно стегнато на ролката. Още като се навива новото влакно на макарата не трябва да прави т.нар. "бради". За начало първо го пренавий на основната шпула, като ползваш друга макара и някой да ти асистира. Ако е наредено правилно, при замятане трябва да се изнизва нормално.
- баш_майстора
- сериозен играч
- Обратна връзка:
чакам с нетърпение коментара по първия проблем на уважаемия модератор гусин Иванов

"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Коментар , коментар , ама кво ли да го коментирамбаш_майстора написа:...на уважаемия модератор гусин Иванов![]()
![]()

Също така :Евтините неща излизат скъпо !
Съответно vasety е решил да си го "купи" вместо да чете какво са споделили други които вече са си го "купили" неколкократноОпита се купува !

Та тъй . vasety , упоменатото брейдче го навиваш на макара която ползваш само и единствено за щука на тапа

Та тъй относно коментара и по двата проблема от уважаемият мордератор на подфорумаБързата кучка , слепи ги ражда !

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
Колега за това ли иде реч:vasety написа:Купих си нова макара за спининг Energo team extreme spin 3000

...хаосът се намира в най-голямо изобилие там, където някой се стреми да въведе ред.
И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-добър организатор.
Миналата година имах ''удоволствието'' да ловя два часа с нещто подобно
не е върхът на сладоледа но за един сезон ще свърши работа.
Уважаемия модератор е прав за всичко,но си пада перфекционист
Навиваш въпросното Фокус Енерджи 0.18 и наслука със спининга!
Антихриста е с плитка шпула и с зор ще събере 35 метра 0,40(особено на
Фокус
) така че варианта с пружината отпада.

не е върхът на сладоледа но за един сезон ще свърши работа.
Уважаемия модератор е прав за всичко,но си пада перфекционист

Навиваш въпросното Фокус Енерджи 0.18 и наслука със спининга!
Антихриста е с плитка шпула и с зор ще събере 35 метра 0,40(особено на
Фокус

...хаосът се намира в най-голямо изобилие там, където някой се стреми да въведе ред.
- bobo_33333
- кандидат преподавател
Тва не е съвсем точно...perke?...монофил Фокус Енерджи с обявен диаметър 0.18мм и реален такъв 0.25мм
И аз съм го мерил и е с 4 единици по дебел,демек 0,18мм реално е 0,22ммПавел Иванов написа:... неупотребяван ( демек чистак бърсак ) Фокус 0.25мм с реален диаметър около 0.29мм а ти ми зимаш един облак от бара на по-големият басейн на ЛюлякаНавит ?
Колегата не каза какви примамки фърля с макарата и колко пъти
Постоянно ако режи и хвърля,ще е не повече от три-четири пъти,щом е разделил конеца на двате шпули.се размотава цяла топка влакно и става голям възел и постоянно режа и хвърлям...
Да го видя с очите си и да искам да го направя,нама да мога

Аз там съм пораснал...
Да и в примамките има вина. С попер става постоянно, обяснявам си го с това че не се навива стегнато. Хвърлях и с двойна въртяща блесна и клатушка на моска с тях е по-малко,но пак се случва, но много по-рядко. 

- bobo_33333
- кандидат преподавател
Примамките са доста леки,особенно попера и наистина си си го обяснил правилно,че не се навива стегнато,а и е много дебело 0,20мм влакното за тяхvasety написа:Да и в примамките има вина. С попер става постоянно, обяснявам си го с това че не се навива стегнато. Хвърлях и с двойна въртяща блесна и клатушка на моска с тях е по-малко,но пак се случва, но много по-рядко.

Трябва 0,08 или 0,10мм
Аз там съм пораснал...
За сега ще карам с това има още малко живот
, по нататък ще купа по-тънко ако има пак проблеми ще сменям и макарата. 

- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Ааааааа , както виждам си събира около 50 метра 0.40мм ако това чудо EnergoTeam- POWER BRAID TEFLON SÁRGA 0.20 е с дължина сто метра . Ако е по-дълго , значи шпулите събират и повече с реални около 0.40мм и обявени за 0.20мм такиваbobopeli написа:...Антихриста е с плитка шпула и с зор ще събере 35 метра 0,40...

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Павел Иванов
Павел Иванов
- bobo_33333
- кандидат преподавател
150 метра еПавел Иванов написа:Ааааааа , както виждам си събира около 50 метра 0.40мм ако това чудо EnergoTeam- POWER BRAID TEFLON SÁRGA 0.20 е с дължина сто метра . Ако е по-дълго , значи шпулите събират и повече с реални около 0.40мм и обявени за 0.20мм такиваbobopeli написа:...Антихриста е с плитка шпула и с зор ще събере 35 метра 0,40...![]()
![]()

Проблема не е в макарата ,а в дебелината на влакното и примамките,колкото и тежък да е попера и какво съпротивление оказват при прибиране...
Аз там съм пораснал...
Въпроса е примамките колко тежко вървят в водата и дали влакното ще се навие по-стегнато или не чак толкова, а с попера става коремчее и послее ..bobo_33333 написа:150 метра еПавел Иванов написа:Ааааааа , както виждам си събира около 50 метра 0.40мм ако това чудо EnergoTeam- POWER BRAID TEFLON SÁRGA 0.20 е с дължина сто метра . Ако е по-дълго , значи шпулите събират и повече с реални около 0.40мм и обявени за 0.20мм такиваbobopeli написа:...Антихриста е с плитка шпула и с зор ще събере 35 метра 0,40...![]()
![]()
Проблема не е в макарата ,а в дебелината на влакното и примамките,колкото и тежък да е попера и какво съпротивление оказват при прибиране...

Колега какъвто и плетеняк да сложиш на тая макара ще го съсипеш,особено с въртящи
блесни.За безпроблемен риболов с плетеняк са необходими:читав такъв и добра макара.
блесни.За безпроблемен риболов с плетеняк са необходими:читав такъв и добра макара.