Риболов "На косъм"

Модератор: sapuna

Публикувай отговор

Одобрявате ли го?

Анкетата свършва на Съб Сеп 22, 2007 9:47 pm

ДА
32
70%
ДОЛУ-ГОРЕ
8
17%
НЕ
6
13%

Общо гласове: 46

snegk
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

kalkan4o написа:
snegk написа:Kалканчо този монтаж е класически,но неми харесва това,че на самия възел влакното минава отгоре.Аз правя един много здрав,мисля,че е най здравия визел,там влакното минава под намотките,когато погледнеш куката се виждат само намотки.Немога да видя хубаво но и на Доко май е отгоре.За стръвта,царевицата може и да е до куката,но за топче е хубаво да има поне 5мм.между топчето и куката.Защото като погледнеш топчето то е по голямо от кукат и ако реши да плюе рибата топчето ще опира по устата на рибата и неможе да се убоде.За дилжината на повода,когато распъвам,колкото е по дълаг толкова по добре,по малко плаши рибата тежеста.И нищо не казахте за монтажа с оловцето на куката отпред.
Именно за това, че е класически имам най-много успехи на него монтаж.Това което е на този монтаж е типичен "възел без възел" от това по-здраво незнам на къде,но все пак лично за мене здравината не е основен фактор при влакната тъй като имам аванс :D .

Според мене ако като слагаш царевичка за стръв не оставиш косъм,по добре направо да я нанижеш на куката :roll: .

Относно твоя монтаж с топчето отпреде...немога да дам мнение защото не виждам добре снимката :roll:.

Малко пи прилича на Shot rig. Ето ти сайт да видиш снимка, че немога да я извадя тука. http://www.korda.co.uk/rigs/rigs.html - потърси shot rig.

Така брат,след като имаш най много успехи на тоз монтаж защо аз не съм прочел нищо.Сподели когато хванеш да може мнението да ти тежи.Най лесно е да четеш в корда и да казваш,че разбираш.Относно царевицата на косъм-няма да казвам за мене защото ще чуя реплики,но колеги с които лових цяло лято слагаха на косъм толкова царевица колкото събере,и са хващали по 16-18 шарана на денонощие,аз съм свидетел.Относно възела,обърни внимание на фугата на ухото и когата влезе там при удар има вероятност да приреже влакното.И по малко чети тези сайтове а пробвай по язовирите и ще разбереш,че тези монтажи не отговарят за нашите водоеми.Незабравяй,че рибите по другите държави имат други хранителни навици-смисъл не е наплашена,свикналае на топчета и друга такава стръв.
kalkan4o
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от kalkan4o »

snegk написа:
kalkan4o написа:
snegk написа:Kалканчо този монтаж е класически,но неми харесва това,че на самия възел влакното минава отгоре.Аз правя един много здрав,мисля,че е най здравия визел,там влакното минава под намотките,когато погледнеш куката се виждат само намотки.Немога да видя хубаво но и на Доко май е отгоре.За стръвта,царевицата може и да е до куката,но за топче е хубаво да има поне 5мм.между топчето и куката.Защото като погледнеш топчето то е по голямо от кукат и ако реши да плюе рибата топчето ще опира по устата на рибата и неможе да се убоде.За дилжината на повода,когато распъвам,колкото е по дълаг толкова по добре,по малко плаши рибата тежеста.И нищо не казахте за монтажа с оловцето на куката отпред.
Именно за това, че е класически имам най-много успехи на него монтаж.Това което е на този монтаж е типичен "възел без възел" от това по-здраво незнам на къде,но все пак лично за мене здравината не е основен фактор при влакната тъй като имам аванс :D .

Според мене ако като слагаш царевичка за стръв не оставиш косъм,по добре направо да я нанижеш на куката :roll: .

Относно твоя монтаж с топчето отпреде...немога да дам мнение защото не виждам добре снимката :roll:.

Малко пи прилича на Shot rig. Ето ти сайт да видиш снимка, че немога да я извадя тука. http://www.korda.co.uk/rigs/rigs.html - потърси shot rig.

Така брат,след като имаш най много успехи на тоз монтаж защо аз не съм прочел нищо.Сподели когато хванеш да може мнението да ти тежи.Най лесно е да четеш в корда и да казваш,че разбираш.Относно царевицата на косъм-няма да казвам за мене защото ще чуя реплики,но колеги с които лових цяло лято слагаха на косъм толкова царевица колкото събере,и са хващали по 16-18 шарана на денонощие,аз съм свидетел.Относно възела,обърни внимание на фугата на ухото и когата влезе там при удар има вероятност да приреже влакното.И по малко чети тези сайтове а пробвай по язовирите и ще разбереш,че тези монтажи не отговарят за нашите водоеми.Незабравяй,че рибите по другите държави имат други хранителни навици-смисъл не е наплашена,свикналае на топчета и друга такава стръв.

Не си прочел нищо защото не съм написал нищо, а не пиша защото смятам че моят улов е смешен примерно пред това което ти хващаш.Просто няма смисъл да слагам снимки на 2кг шаран или на 3кг или на още по-малки...не мислиш ли?Просто няма с какво да се похваля.

За възела неможах да разбера,не съм чувал някога за прерязана мисина от ухо,но винаги има 1ви път.

Незнам защо си мислиш, че този монтаж на които съм приложил снимка не отговаря на нашите водоеми.Многократно е тестван от мене, мой приятели и познати.Същност аз не намирам голяма разлика на този монтаж и монтажите на другите колеги.

Уверявам те, че не чета много сайтове както ти си мислиш.Вярно е, че нямам достатачно практита,но от тази година ловя само на косъм и мога да кажа,че резултати ми се повишават макар да си остават скромни :roll: .
За бракониерите само слънчаци :lol: !
snegk

Мнение от snegk »

Не съм казал,че не е добър.Просто с този модел кука съм имал празни удари и за това.Иначе монтажа е класически.За възела-вземи една кука в ръка и погледни там където се събира края на ухото до куката и виж,че има една малка фуга,за нея говоря.Ида не се сърдиш брат,тази дескусия е отегчителна за някой майстори,но за младите рибари ще е полезна.
Аватар
kosatkata
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от kosatkata »

Snegk за мястото на което се съединява ухото не е проблем просто като започваш намотките на "възела без възел" се съобразяваш от коя страна почваш да навиваш и за посоката на навиване и влакното ти минава точно от другата страна на съединението на ухото.Пробвай и ще видиш че е така.Не конкретизирам за посока и от коя страна да се започне защото на различните марки куки ухото се затваря на различна страна.Преди малко качих в галерията си снимки на монтажите които ми донесоха успех това лято.Куките са Гамакатсу едната по издължената е поп-ъп номер6 и за направата на този плуващ монтаж ползвам меко плетено влакно на Диниема ама не съм доволен от него.Другата кука също е гамакатсу специалист номер4 и я ползвам за направата на монтажи които лежат на дъното като там връзвам с плетено на Баркли , което е много здраво ама пък е малко твърдо и за догодина съм решил да си търся плетено специално за поводи ама не съм решил точно какво.И в двата случая слагам допълнително по една или две малки оловни съчми да притиската повода към дъното.Когато хвърлям от ръка повода правя не по дълъг от 10-15см. но за разпъване поне двойно по дълъг.
kalkan4o
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от kalkan4o »

snegk написа:Не съм казал,че не е добър.Просто с този модел кука съм имал празни удари и за това.Иначе монтажа е класически.За възела-вземи една кука в ръка и погледни там където се събира края на ухото до куката и виж,че има една малка фуга,за нея говоря.Ида не се сърдиш брат,тази дескусия е отегчителна за някой майстори,но за младите рибари ще е полезна.
Глупости, не се сърдя ни най малко :wink: .

Както споменах снимката на монтажа не е моя, и аз също не използвам такива куки следователно нямам мнение за тях.

Относно фугата разбрах за какво става въпрос,но не разбрах как да избегна този проблем,ако може да се нарече проблем :roll: .

Обещавам когато хвана нещо с което да се похваля да напиша :D ,само незнам дали ще го доживеете :lol: .
kosatkata написа: за догодина съм решил да си търся плетено специално за поводи ама не съм решил точно какво.
Купи си поводите на Кристон (Kryston), гарантирам ти, че които и повод да си купиш си заслужава парите :wink: .Аз лично ползвам Снейк Байт 15 либри демек около 7кг дебелината ми е неизвестна но със покритието около 0,30 а без около 0,15 на око.Има силиконово покритие което играе противооплитаща роля.
boki
новобранец
новобранец

Мнение от boki »

snegk написа:Сщото като шот риг е само,че слагам топчето на куката и него стягам цялото а само в края да може да се движи свободно.Незнам как да настроя апарата да снима отблизо,ако някой знае да каже.Апарата е Самсунг.
Когато снимаш от близо не използвай светкавица!
Аватар
kosatkata
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от kosatkata »

Аз си мислех да пробвам с това http://shop.akvasport.com/catalog/produ ... ts_id=1547
Аватар
doko
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от doko »

kosatkata написа:Аз си мислех да пробвам с това http://shop.akvasport.com/catalog/produ ... ts_id=1547
Няма да сбъркаш. Аз го ползвах това лято и съм дововлен. Само че си прецени каква дебелина ще ти трябва. Аз взех 25 либри и ми се струва че ми дойде малко дебеличко. Следващия път ще си взема 20 или 15.
Аватар
doko
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от doko »

kalkan4o написа:Обещавам когато хвана нещо с което да се похваля да напиша :D ,само незнам дали ще го доживеете :lol:
Ние не сме толкова стари. Стига да е в близките 50 години може и да го дочакаме :wink:
snegk

Мнение от snegk »

Аз изпозвам carp braid давад го предимно за шок лидер.40 либри 18,2кг.Другия модел е на Sufix-matrix pro,25лб.11,4кг.За по големи куки използвам брейда,за по малки суфикса.
kalkan4o
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от kalkan4o »

doko написа:
kalkan4o написа:Обещавам когато хвана нещо с което да се похваля да напиша :D ,само незнам дали ще го доживеете :lol:
Ние не сме толкова стари. Стига да е в близките 50 години може и да го дочакаме :wink:
Вие не сте стари,ама ако знаеш ква греда съм :oops: ...трябва да направя нещо да обърна късмета :lol: .
Аватар
sestrata
Модератор
Модератор

Мнение от sestrata »

kalkan4o написа:Вие не сте стари,ама ако знаеш ква греда съм :oops: ...трябва да направя нещо да обърна късмета :lol: .
Ако приемаш съвети, ще ти кажа какво да направиш. Чети много, но само за информация. Подлагай всичко на съмнение, практикувай, експериментирай и трупай собствен опит. В разговор и спор не прилагай като аргумент чуто и прочетено. Като престанеш да изпитваш респект от който и да е - вече си готов. :wink:
www.***.com
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от www.***.com »

Куките с ухо са за големи натоварвания, а тия с лопатка за да си ловиш на фидер и плувка :) Възела при охото ако е "възел без възел" тогава са ми необходими без да съм се събудил около от 3 до 5 секунди за да вържа куката. Ако някой ми върже лопатка за толкова време и на теста издържи повече от куката с ухо, аз черпя :wink:

По-горе прочетох, че поводите ви плуват. Това е защото за поводи използвате плетени влакна за основна линия. Всички специализирани поводи за риболов на шаран са потъващи или с неутрална плаваемост. Така не се налага никакво допълнително утежнение.

Един монтаж колкото е по опростен, толкова е по ефикасен :!:
ХВАНИ, СНИМАЙ И ПУСНИ!!!
snegk

Мнение от snegk »

http://www.***.com,брат ние ще ходим за риба не на състезание за бързо вързване.За вланото на повода е ясно,че има потъващи,но след като съм го купил трябва да го използвам и решението е с утежнение.А за голямото натоварване просто няма смисъл понеже преди да се счупи куката ще се скъса основното,освен ако не исползваш дебело плетено влакно.Пък да не забравяме и аванса.
5p1Ri7
новобранец
новобранец

Мнение от 5p1Ri7 »

Колеги искам да ви попитам кой монтаж на косъм е най хубав за Дунава ??
Публикувай отговор

Обратно към “Монтажи за риболов”