Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- ninastefanina
- сериозен играч
Re: Има ли гъбари?
Това значи,че са отровни налиG.Petkov написа: при разрязване посиняха и потъмняха на среза,

I Fish, Because The Voices In My Head Tell Me To...
"Колкото повече глупости правя,толкова по-популярен ставам"
"Колкото повече глупости правя,толкова по-популярен ставам"
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Това е мнението на bgbul.bgbul написа:..Запомнете следното:
АКО манатарката (както си я описал) има червен цвят ПОД гуглата (без значение пънчето или "дунапрена" -ламелите) вероятността да е отровна е голяма
За това не събирайте манатарки с червен цвят по нея.
Щом ламелите са бели, жълти или зелени си е хубава манатарка с различно качество - съответно първо, второ или трето...
По-миналата събота реших да обиколя ловните си полета край Варна - нищо. Гъбите във фризера бяха свършили, но ми се ядеше много омлет с манатарки. И направо в метро. Купих пакет нарязани манатарки с "производител" Мерлини Даминод ООД.
Вечерта метнах няколко бири и си направих омлета плюс един румънски колбас, който купихме на скорошната ни почивка в Румъния.
Хапнах доволно (да знам, че гъбите са тежка храна) Гушнах се при жената и по някое време вечерта агонията започна....
Беше към три часа. Приблизително пет часа след консумацията на гъбите. Събудих се от жестока болка в стомаха. Непозната такава за мен.
Все едно хиляди кинжала се опитват да направят стомаха ми на шкембе чорба. Станах и направо у кенефу. Принудително повръщане. След малко се обади и дебелото черво или каквото е там и резултата бе диярия.
Викам си аз, дето бера диви гъби да ме преебе нещо дето се пуска на пазара - не.
Хубаво, ама болката не минава, а става все по болезнена.
И така 4:00 5:00 6:00 7:00 часа.
В 8:00 съм като беснеещо куче пред аптеката. Обясних на фармацефта за кво иде реч ( за гъбите не и рекох, че да не влезе в някой филм), а я помолих за илач за болки в стомаха. Предложи ми Талцид. Викам давай.
Приех го, и след половин час настъпи успокоение. До два часа след приема всичко бе наред.
Та, сега седейки си мисля на какво може да се дължи? Повече от седмица след консумацията на въпросните гъби нямам ядове. Почнах да си мисля дали нещо яйцата или салама са били кофти.
Вечерта метнах няколко бири и си направих омлета плюс един румънски колбас, който купихме на скорошната ни почивка в Румъния.
Хапнах доволно (да знам, че гъбите са тежка храна) Гушнах се при жената и по някое време вечерта агонията започна....
Беше към три часа. Приблизително пет часа след консумацията на гъбите. Събудих се от жестока болка в стомаха. Непозната такава за мен.
Все едно хиляди кинжала се опитват да направят стомаха ми на шкембе чорба. Станах и направо у кенефу. Принудително повръщане. След малко се обади и дебелото черво или каквото е там и резултата бе диярия.
Викам си аз, дето бера диви гъби да ме преебе нещо дето се пуска на пазара - не.
Хубаво, ама болката не минава, а става все по болезнена.
И така 4:00 5:00 6:00 7:00 часа.
В 8:00 съм като беснеещо куче пред аптеката. Обясних на фармацефта за кво иде реч ( за гъбите не и рекох, че да не влезе в някой филм), а я помолих за илач за болки в стомаха. Предложи ми Талцид. Викам давай.
Приех го, и след половин час настъпи успокоение. До два часа след приема всичко бе наред.
Та, сега седейки си мисля на какво може да се дължи? Повече от седмица след консумацията на въпросните гъби нямам ядове. Почнах да си мисля дали нещо яйцата или салама са били кофти.
щом талцида ти е помогнал значи не е от гъбите, а просто гастрит.... получил си криза от пърженето или от някоя подправка в салама...iph написа: Предложи ми Талцид. Викам давай.

- CrossFire
- разбира нещата
Сега има някакъв вирус. Ден и половина неможах да изляза от WC-то, като всичко започна с повръщане...но при мен нямаше големи болки в стомаха.
Важното е, че сме добре и можем да пишем.
Важното е, че сме добре и можем да пишем.

Румънските салами са много нестабилни .Не си купувайте от тях.Вътре слагат каквото им попадне .Досега не съм чувал някой да се отрови от обикновенна манатарка.проблеми със стомаха винаги има особенно във горещините .Много трябва да се внимава със храните плодовете и зеленчуците.Винаги трябва да се измиват хубаво плодовете и зеленчуците а храните не трябва да остават за дълго на слънце.Ако все пак се натровите пийте 2 въглена ако и това не помага отивайте те на чичко Доктор.
- G.Petkov
Като видях прогнозата за времето - слънце и суша !!!
А вчера се обнадеждих, като си спомних че през август м.г. съм има два добри излета за гъби !
А вчера се обнадеждих, като си спомних че през август м.г. съм има два добри излета за гъби !
Гъби няма и няма да има поне до септември -октомври .Да се надяваме поне че тази година есенните манатарки ще има до ноември поне.Иначе на по високите места над 2000 м би трябвало сега да тръгнат гъбите.Някой информация за доспат да има???
-
- кандидат преподавател
И там е голяма жега и суша,така,че ....
- G.Petkov
....Ще чакаме ....
,
Добре, че през м.май и юни изсуших някоя манатарка, че жена ми да има от какво да ми направи любимата "манатаркова" супа през зимата !

Добре, че през м.май и юни изсуших някоя манатарка, че жена ми да има от какво да ми направи любимата "манатаркова" супа през зимата !
Излъгани берачи на плодове от България нощуват в лагер пред посолството в Швеция
22 юли 2012, неделя / 17:09; Прочетено: 235; Коментари: 0
Според шведската полиция берачите пристигнали с обещания да се включат в сезона на малините и къпините, но били оставени на произвола на съдбата в скандинавската гора. Снимка: thelocal.se Около 200 българи, пристигнали в Швеция като берачи на плодове, останаха излъгани, че ще получат работа.
Те се събраха пред сградата на българското посолство в Стокхолм в края на седмицата, информира местното електронното издание thelocal.se, цитирано от bTV.
40 от закъсалите на гурбет сънародници останаха в своеобразен лагер пред дипломатическата мисия, докато българските дипломати се опитват да им осигурят билети до България.
Според шведската полиция берачите били „наети“ в град Йемтланд в северната част на страната. Те пристигнали в Швеция с обещания да се включат в сезона на малините и къпините, но били оставени на произвола на съдбата в скандинавската гора.
Около 15 от гастарбайтерите все още чакали пред българското посолство в неделя сутринта.
„Успяхме да помогнем на някои от тях с обратни билети в събота, а в неделя още шестима си заминават. Надяваме се всички да са у дома до утре“, казала пред thelocal.se Татяна Петрова от посолството.
В четвъртък полицията задържа 43-годишен български гражданин, заподозрян, че подмамил сънародниците си с обещания за надница и дом в Швеция, но ги зарязал в импровизиран къмпинг без вода и санитарни помещения. В лагера били настанени няколкостотин берачи, повечето от България.
Арестуваният е разпитан, но шведските органи на реда не пожелаха да разкрият подробности около обясненията, които е дал. Задържането му станало след дни на нарастващо напрежение между обитателите на примитивния лагер и местни жители, които се оплаквали от него. Стигнало се дори до инцидент, при който берачи били атакувани с камъни от „съседите“.
Лагерът, разположен северно от Йевле, бил издигнат с разрешението на собственика на земята.
„Обичайните заподозрени“ за нападението срещу работниците са местни младежи. Никой не е пострадал при атаката и до бой не се е стигнало, каза полицай Петер Йонсон, цитиран от агенция TT news.
Инцидентът станал след няколко сигнала на местни жители за изчезнали предмети от техните градини.
Според вестник Expressen имало източени резервоари и преровени боклукчийски кофи. Стигнало се до разговор между представителите на местната общност и полицията, след което охраната около лагера била усилена.
Е тая криза в България край няма щом и в Швеция почнаха да лъжат хората с обещания за големи печалби - Гъби няма работа няма пари няма - това е положението.
22 юли 2012, неделя / 17:09; Прочетено: 235; Коментари: 0
Според шведската полиция берачите пристигнали с обещания да се включат в сезона на малините и къпините, но били оставени на произвола на съдбата в скандинавската гора. Снимка: thelocal.se Около 200 българи, пристигнали в Швеция като берачи на плодове, останаха излъгани, че ще получат работа.
Те се събраха пред сградата на българското посолство в Стокхолм в края на седмицата, информира местното електронното издание thelocal.se, цитирано от bTV.
40 от закъсалите на гурбет сънародници останаха в своеобразен лагер пред дипломатическата мисия, докато българските дипломати се опитват да им осигурят билети до България.
Според шведската полиция берачите били „наети“ в град Йемтланд в северната част на страната. Те пристигнали в Швеция с обещания да се включат в сезона на малините и къпините, но били оставени на произвола на съдбата в скандинавската гора.
Около 15 от гастарбайтерите все още чакали пред българското посолство в неделя сутринта.
„Успяхме да помогнем на някои от тях с обратни билети в събота, а в неделя още шестима си заминават. Надяваме се всички да са у дома до утре“, казала пред thelocal.se Татяна Петрова от посолството.
В четвъртък полицията задържа 43-годишен български гражданин, заподозрян, че подмамил сънародниците си с обещания за надница и дом в Швеция, но ги зарязал в импровизиран къмпинг без вода и санитарни помещения. В лагера били настанени няколкостотин берачи, повечето от България.
Арестуваният е разпитан, но шведските органи на реда не пожелаха да разкрият подробности около обясненията, които е дал. Задържането му станало след дни на нарастващо напрежение между обитателите на примитивния лагер и местни жители, които се оплаквали от него. Стигнало се дори до инцидент, при който берачи били атакувани с камъни от „съседите“.
Лагерът, разположен северно от Йевле, бил издигнат с разрешението на собственика на земята.
„Обичайните заподозрени“ за нападението срещу работниците са местни младежи. Никой не е пострадал при атаката и до бой не се е стигнало, каза полицай Петер Йонсон, цитиран от агенция TT news.
Инцидентът станал след няколко сигнала на местни жители за изчезнали предмети от техните градини.
Според вестник Expressen имало източени резервоари и преровени боклукчийски кофи. Стигнало се до разговор между представителите на местната общност и полицията, след което охраната около лагера била усилена.
Е тая криза в България край няма щом и в Швеция почнаха да лъжат хората с обещания за големи печалби - Гъби няма работа няма пари няма - това е положението.
Най накрая тука по софийско преваля за малко .Да се надяваме че в планините е валяло повече .След 3 дни за гъби по Лозенска Плана и Витоша.
Колега, само един апостроф, понеже се занимавам конкретно с манатарки и имам цялата възможна литература за тях в Европа, а и извън нея. Още никой не е успял убедително да отгледа манатарка при домашни условия. Мицел се отглежда, но в петриеви панички върху изкуствени хранителни среди в лаборатория, но при такива условия манатарката не образува плодни тела. Има успешни опити за заразяване на млади фиданки, отглеждани при стерилни условия и след това прехвърляни в разсадници (подобно на трюфелите). Но това е изключително скъпо и трудоемко и затова това са научни изследвания и не се прилага в практиката. Същото се отнася и за пачия крак. Иначе рецептата, която по-горе даваш е подходяща за всякакви немикоризни гъби. Така може да се правят "засаждания" на пърхутки, виолетки, сърнели.alenov77 написа:Отглеждане на манатарки в домашни условия
Отглеждане на манатарки в домашни условия.
Манатарките са семейство гъби с високи вкусови качества.. Много хора смятат, че отглеждането им в домашни условия е невъзможно, но това не е така, напротив манатарките особено Царската манатарка се отглежда успешно в домашни условия. Проблемът , е че няма от къде да се купи качествен мицел, а решението на този проблем става като си произведем сами мицела.
Производство на мицел:
За да произведем мицел на царска манатарка са ни необходими 1-2 килограма царски манатарки, които се накисват за 24 часа в 5 литра вода. В това време сваряваме в тенджера под налягане за около 5 минути жито или ечемик 1килограм (целта ни не е да сварим житото а да го стелиризираме). Така стелиризираното жито се оставя да изстине в подходящ съд до температура 17-27 градуса. След като житото изстине се поставя в марля и се накисва за 4-5 часа в съда, в който сме накиснали за 24 часа манатарките. Изваждаме житото и го оставяме влажно /не мокро/ в закрит стерилен съд. След около две седмици мицелът прораства по житото и когато то побелее е готово за посяване.
Основни грешки:
-Житото, не се стерелизира Това може да доведе до развитието на мухъл и плесен, който да не даде на мицелът да се развие!
-Житото се преварява докато стане на каша. Опитът показва, че ако варим много житото, то по-бавно развива върху себе си мицел.
-Използваме не добре развити млади манатарки - За производство на мицел се използват само манатарки добре узрели и големи!
-Използват се отдавна брани гъби.Гъбите тябва да са брани най-много до 24 часа преди да се накиснат.
Гъбарник с манатарки се прави по два начина:
Гъбарник на двора: За да направим гъбарник за манатарки в двора си, избираме първо мястото. Избираме сенчесто и усойно място под някое дърво. След това изкопаваме в кръг около дървото яма с дълбочина 20-30см. На дъното на ямата поставяме слой от 7-8см. растителни отпадаци или дъбова шума набрана и изсушена. След това трябва да поставим горска почва, най-добре от мятото където са брани манатарките за производство на мицел. Ако нямаме горска почва може да изпозваме конска тор. Дебелината на този слой е 7-8 см също. Върху този слой поставяме житото с прорастналия по него мицел, като го разтрошаваме и разделяме равномерно по цялото място. След това добавяме 3-ти слой отново от дъбови листа, но този път той е с дебелина 3см. Накрая добявяме и слой от градинска почва равномерно с дебелина 2-3 см. След катто направим така гъбарника, е добре да го полеем първият път поне със сварено 100грама кафе в 6 литра вода , това ще помогне за бързото развитие на гъбарника и по - скорошното плододаване!
Гъбарник в закрито помещение: Гъбарникът в закрито помещение се прави с цел да получаваме урожай целогодишно той се прави по същия начин като този на двора, но тук положителното е, че можем да подържаме постоянна температура и влажност. Оптималната температура за гъбарника е 16-25 градуса. А влажността на въздуха трябва да е от 50 до 70 %.
Грижи за гъбарника по време на вегитацията:
След като сме посели мицела трябва да поливаме поне веднъж седмично, а в по- топло време и по-често! Трябва да следим за паразити и ако открием такива да ги унищожим със съответните препарати!
Първите гъби се появяват обикновенно след 2-3 месеца,но всичко е много относително акко се отглеждат на двора и зависи от климата!
Много е прав колегата bgbul. Да, действително има червени манатарки, които са условно ядливи (т.е. след изваряване и понасят не на всекиму), но има и такива, за които е известно, че са отровни. Казвал съм го на няколко пъти и ще ме извините, че пак ще го повторя. Дори и най-добрите гъбари събират 10-15 вида гъби, които познават безпогрешно. И това е правилната стратегия. Аз лично препоръчвам, който иска да бере гъби, да научи 10-ина вида много добре и да не експериментира излишно. Това е най-сигурната стратегия, за да е спокоен човек. И нещо много важно. Забелязал съм, че хората като хванат една книга за гъби, никога не четат предговора и частта, в която се обяснява устройството и морфологията на гъбите. А именно с това се започва. Човек трябва да познава добре принципните особености на устройството, за да знае къде и какво да гледа, когато определя гъби. Иначе всичко останало е просто тото.bgbul написа:Има ядливи видове, има неядливи има и отровни видове.alenov77 написа:В Русия в момента берат всекакви гъби манатарки двойници на манатарки . Да попитам бг бул тези които почервеняват дали са отровни.
Неядливите причиняват тежест ,леки отравяния без нужда от лекарска помощ и подобни симптоми.
Неядливите при определени условия стават ядливи.
Примерно изваряване в няколко води ( както са дипленката, лютивата млечница) или изсушаването (дипленка).
Отровните - опасна работа. При тях има спешна нужда от лекарска помощ.
ТЕ разрушават работата на черния дроб и бъбреците необратимо.
Проявяват се късно 4-12 часа след хапването им. През това време са работили .....
Лечението е тежко, трудно, болезнено и без гаранция за пълно възстановяване.
И така - да предположим, че сте набрали неядливи манатарки (тези почервеняващите).
Имате разстройство, повръщане и температура през нощта.
Как ще се почувствате ?
Ще отидете ли на лекар спешно?
И какво ще обясните на въпроса:" Какви гъби ядохте" ?
Заслужава ли си подобен риск ?
Ами ако измежду неядливите (нали сте смели) има една отровна - какво правим ?
Заради подобни размишления съм написал каквото трябва :
Щом има червено под шапката - консумирането на такива гъби е РИСК с вашето здраве.
Щом искате да сте експериментатори - няма как да ви попреча. Кой съм аз .....
Поздрави и дано винаги можем така да си говорим, здрави и усмихнати !
Съгласен съм с колегите за определянето, точно Clathrus ruber е. Доста често се намира по Варненско, обича го явно този край, не знам защо. Аз също съм я намирал много места от Варна, на юг до Калиакра.kopoy_92 написа:В Аспарухово . Беше лигава, но миризма не усетих ,не я докоснах хич.iph написа:Ти къде я намери ?