Риболов на дъно - новобранец

Подфорум за начинаещите риболовци, които тепърва навлизат в необятните пространства на риболова.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
ccenev
новобранец
новобранец

Риболов на дъно - новобранец

Мнение от ccenev »

Здравеите, нов сам в риболова на дъно и ми се струва че нещо не правя както трябва, от 5 излета имам уловено само едно кленче, става въпрос за река Янтра около Велико Търново.Та монтажът ми е : основно 0.25, повод 0.16, подвижно олово 10гр. сас ограничител на 20 см, кука номер 8. Ловя на бял, торен и царевица за кефал,каракуда и скобар, та значи проблема е там, че кълве а не успявам да хвана нищо :rolleyes: . за индикация на кълването поотпускам влакно и съдя по него а другия ми вариант е обиране на влакното и наблюдавам върха на пърта! Та данеби оловото да е малко и недостатачно да се самозасече рибата а само се убожда и изплюва, или куката е малка ????? незнам. Ако някои по му разбира моля да каже как ги лови тия риби на дъно че ми писна от тия белички дето все излизат на плувка :oops: :oops: :oops: :oops:

п.п. А и кога точно трябва да се засича, като кълве посточнно, като удари по-стабилно или... :?: :?: :?:
blashko
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Риболов на дъно - новобранец

Мнение от blashko »

Пробвай с олово малко по тежко ... 20-30 г лично аз засичам след 2-рото кълване.... дано съм помогнал
Лалала
albundi29
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от albundi29 »

Добре дошъл във форума коега,оловото е малко сложи по голямо за да не ти носи монтажа,също така мисля че,основното влакно е дебело,можш да пробваш с някоя фидер хранилка или пружина,влакното винаги изпънато и аванса леко отпуснат,че не се знае какво ще удари а това с засичането си идва от самосебеси с малко практика ще му свикнеш,поздрави и ннаслука :drinkers: пс.какви куки ползваш :?:
Жаден съм а вода не ми се пие
Аватар
ccenev
новобранец
новобранец

Мнение от ccenev »

Благодаря за съветите, ще сложа по-тежко олово пак подвижно но мисля без ограничител, куката е обикновена бяла номер 8, доколкото знам има едни доста извити странично в долния край дали няма да са по-подходящи и тази е леко извита но не толкова много.
catch&release
новобранец
новобранец

Мнение от catch&release »

По-добре ще е да я смениш с 10.
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Всичко ти е излишно голямо и дебело освен оловцето,както са ти казали колегите -ако поставяш пръчката на стойка и очакваш да се самозасече рибата,минимум 20 г подвижно олово,свали основното влакно на 0,16,а повода направи 25-30 см с 0,12,куката трябва да стане № 10 или даже № 12.С 10 г подвижно оловце можеш да си позволиш риболов само в разливи със слаби бързеи,и то когато усвоиш риболова "от ръка на пръст".Това означава леки пръчка и макара,основно 0,14,другите неща същите,като пръчката се държи нависоко под ъгъл спрямо водата с едната ръка,а с другата придържаш кордата встрани два водача разстояние над макарата и със сгънатия си на кука показалец върху идващата от върха на пръчката корда,усещаш кълването на рибата.По този начин,ефикасно се ловят както посочените от теб риби,така и черната мряна-е,разбира се,не на царевица за нея :)
Публикувай отговор

Обратно към “Въпроси и съвети при ловенето на риба”