Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
BoletusBG
новобранец
новобранец

Re: Има ли гъбари?

Мнение от BoletusBG »

bgbul написа:
кирил великий написа:Тази гъба в повечето държави фигурира в Червените книги, защото е много рядка. Успех сте имали, че сте я видели, а и е заснета.
Най-добре е да не отваряме дума за червената книга.
Кой я пише и как определя дали "нещо" е на изчезване е интересен въпрос ?
Да си пишем за гъбите.
Тази гъба си има местообитания и там се намира всяка година.
По другите краища на България е рядка наистина.
Но ...... и кафето е рядкост в България, нали ?
Няма да спорим с колегата bgbul, защото веднъж вече го правихме и почти успяхме да се скараме. Червена книга е едно полезно нещо, защото тя показва на хората, че нещо е рядко и че трябва да му се обръща внимание. И в повечето случаи това наистина е така. Специално в случая с Clathrus ruber си е съвсем така. Значи гъбата е наистина много рядка в по-голяата част на Европа и затова е включена в техните червени книги. У нас обаче е наистина доста честа и излиза почти всяка година и по тази причина не е включена в червената книга.
BoletusBG
новобранец
новобранец

Мнение от BoletusBG »

G.Petkov написа:Вчера влязох в в Средна гора, има влага от последните дъждове, ама няма хубави гъби!
Намерих само тези манатарки, които не събирам и не ям, а след предупреждението на Бгбул за манатарките с червеникави тръбички, още повече,

Изображение

Изображение

Гъбите бяха запазени и съвсем слабо червясали, а при разрязване посиняха и потъмняха на среза,

Изображение
Съдейки по виненото оцветяване на месото в пънчето, или е Boletus luridus или B. queletii. И двете са известни като условно ядливи, т.е. след изваряване и с уговорка, че може и да не понасят на някого. По-точно определяне не мога да дам, защото не виждам достатъчно детайли от пънчето. Но пак казвам, има достатъчно ядливи гъби, за да си заслужава човек да рискува с условно ядливи и други такива неясни видове. Освен това, имайте предвид, че химията на гъбите е въобще недостатъчно проучена. Видовете, които се знае, че са ядливи, е известно благодарение на дълъг опит. Но дори и за повечето от тях няма химични изследвания, които да доказват, че в тях няма други вредни вещества, примерно канцерогенни. Значи по тази причина, аз си ям главно следните гъби - манатарка, пачи крак, булка, челядинка, виолетки, рижики, жълта сърненка и може би още 2-3 вида, които в момента не ми идват на ум.
BoletusBG
новобранец
новобранец

Мнение от BoletusBG »

Mitak написа:
iph написа: Предложи ми Талцид. Викам давай.
Приех го, и след половин час настъпи успокоение. До два часа след приема всичко бе наред.
щом талцида ти е помогнал значи не е от гъбите, а просто гастрит.... получил си криза от пърженето или от някоя подправка в салама...
Съгласен съм с колегата. Талцидът прави тънък филм върху стомашната лигавица и я пази от агресивния стомашен сок. Щом ти е помогнал, значи вероятно имаш хроничен проблем със стомаха, за който може и да не знаеш. Ако беше натравяне с гъби, салам, яйца, нямаше да се разминеш с талцида, просто нямае да има никакво облекчение от него.
ropotamo12
новобранец
новобранец

Мнение от ropotamo12 »

Някой би ли могъл да каже каква е тази гъба?
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от кирил великий »

Лютива млечница на прима виста.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
ropotamo12
новобранец
новобранец

Мнение от ropotamo12 »

Мерси, Кирил Великий!
Днес някой ходил ли е за гъби? Дали ще има след дъждовете вчера и оняден?
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

BoletusBG написа:Няма да спорим с колегата bgbul, защото веднъж вече го правихме и почти успяхме да се скараме. Червена книга е едно полезно нещо, защото тя показва на хората, че нещо е рядко и че трябва да му се обръща внимание. И в повечето случаи това наистина е така. Специално в случая с Clathrus ruber си е съвсем така. Значи гъбата е наистина много рядка в по-голяата част на Европа и затова е включена в техните червени книги. У нас обаче е наистина доста честа и излиза почти всяка година и по тази причина не е включена в червената книга.
Предварително казвам на всеки - не се карам с никой.
Всеки има право на свое мнение, ако ще да е грешно или противоположно.
Уважавам това право .
Това, че споря с някой е за доброто и на двамата - или аз ще науча нещо от спора или колегата. Така мисля.
За това с удоволствие влизам в спорове.
Убедил съм се, че В СПОРА Е ИСТИНАТА.
За Червената книга си прав - полезна е.
Подхода към нея, добавянето на нови гъби в нея е погрешен.
Ние в България сме като папагали - повтаряме глупости на "западняци" без дори да сме се допирали до гъбите за които се пише.
Но - и аз няма да споря. Само споделих моето мнение.
И имам доказателства с факти (не предположения), но нито е времето нито мястото, нито аудиторията.
Жалко, че няма гъби...... освен малко трюфели .
ropotamo12
новобранец
новобранец

Мнение от ropotamo12 »

Аз днес направих един тур около София и нищо:(
Явно трябва по-продължително време дъжд.
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър

Мнение от G.Petkov »

И аз обиколих едно място, което ми е като лакмус, ама нищо !
То само ланшната шума беше влажна, под нея - прашна почва.

Та да използвам повода - вече трети път се убеждавам, че "картата на валежите" на БАН работи само, когато през страната минава фронт на валежи.
При летните облаци, вали само там, където облака пусне вода.
Два дни валя в квартала, където живея - много яко, десетки литри на кв.м., а в съседни квартали - нищо!

Та отидох в Средна гора, от едната страна на пътя е валяло, макар и слабо, от другата - нищо, суха пепел по горския път.
И какви гъби да очакваме :roll: !

Ако не стане някое чудо - гъбите май приключиха за 2012 година, за съжаление !
ropotamo12
новобранец
новобранец

Мнение от ropotamo12 »

Смяташ ли, че на есен няма да има?
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Миналата есен за мен нямаше, ама въобще.
Само си ходех, за здраве :D !
ropotamo12
новобранец
новобранец

Мнение от ropotamo12 »

Имате ли идея гъбения бульон на кубчета от какви гъби се прави и как?
Аз си мисля дали не е от манатарките, които са с ниско качество...
gygytka21
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от gygytka21 »

Такова нещо като гъби във въпросните бульони няма.В тях нещата са докарани на аромат, нищо повече.
Аватар
Светльо-toxin34
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Светльо-toxin34 »

ropotamo12 написа:Някой би ли могъл да каже каква е тази гъба?
100% бяла люта млечка.След изваряване (поне 2 води) става за препържване и мариноване.
Бракониерииии,оставете рибата да се размножавааа
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Само в стила на въпроса на ropotamo12- гъбите са от т.нар."млечница"а също и "лютивка".Харесват предимно буковите гори.Много качествена гъба,но преди каквото и да е приготвяне,трябва да се повари и да се изхвърли отварата,за да се махне лютивия сос.След това,става и за страхотна салата,изплакната с хладка вода,нарязана на ивици,със зехтин и оцет.Проверено,отнася много пиене без тежки последствия на сутринта-в смисъл,че е плътно мезе :) :drinkers:
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”