Скромни рилски каракуди

Модератори: bobopeli, sapuna

docenta
разбира нещата
разбира нещата

Скромни рилски каракуди

Мнение от docenta »

Като гледах в същия подфорум колегата наскобо какви ги е наскубал през юни и юли, мислех да си натискам парцалите и да не ви занимавам с някакви дребни рибета. Но понеже си беше екшън, все пак ще го разкажа. В събота с кака Доцентица и майка й тръгнахме към Рилския манастир, беше много хубаво и прохладно в зверската жега и стояхме там до 20 часа. После се прибрахме в селската къща на майка й в село Крайници. разпитах един роднина дали има гьол наблизо и той ми обясни горе - долу къде да го търся. В багажника имам две въдици и кеп, а за стръв взех половин хляб от Рилския манастир и една млечна царевица от градината на баба Лили.
Сутринта в неделя станах в 5 часа , потеглих в 5,30 към водоема и така и не го намерих по дивите пътища. Първо се забих в някакъв бесен баир на първа и полусъединител се качих на една кошара, където пиян дебил с две каракачански кучета не можа да ми обясни къде е гьола. После слязох пак в полето и в едно лозе открих двама да копат нещо, но те поне ме насочиха у лево , у десно, през доло. Та у доло спуках дясна задна гума и да видите как на върлото се вдига с крик и се сменя гума сам, иначе излизане нЕма. След тия приключения едва към 9 часа, вир вода от пот, открих заветния гьол, целият обраснал в шавари и водорасли и мислех да се отказвам, щото не виждах достъп. Но намерих някакво подобие на път и стигнах до стената, а там се вижда следното:

Изображение

Изображение

Десет метра свободна вода, а другото - водорасли и шавари! Нямаше кьорав човек и никой не се появи до края на риболова.

Изрязах с ножа зърната на млечната царевица и с две филии от хляба ги разкиснах в жабуняка. Те това ми беше захранката. Хвърлих я дъгообразно на границата на водораслите, а дълбочината там бе един метър. На късата пръчка с макарата сложих плувка 2,5 г, повод 0,12, кука 10 номер жълт мустад и стръв царевично зърно. На петметровия директен телескоп сложих плувка самоделка 1 г, повод 0,10 и кука 16 номер, стръв троха от риломанастирски хляб!
Ето ги:

Изображение

Изображение

И двете плувки след замятането почнаха моментално да танцуват. Скъсаха ми нервите, особено трохата, докато не я направих съвсем миниатюрна. Тогава започнаха да излизат първо дребни каракудки, които връщах, а после не толкова дребни. Като тази:

Изображение

Интересен цвят, още по-интересно снимане с една ръка, а слънцето вече напичаше яко! Козирката съм я врътнал назад, да не ми изгори врато! Две от най-едрите каракуди, но не повече от 150-грамови се хванаха на царевицата. После на троха извадих и две костенурки и един слънчак - пак на троха! Голям глад трябва да е в този див гьол...

Общо до 11 часа хванах 15 прилични риби, а пуснах поне още толкова дребни. Ето рибите, които прибрах за консумация:

Изображение

Заедно с другите, които пуснах - тридесет каракуди за два часа никак не е зле. На всеки четири минути - риба. Направо като в детството. Направих си експеримент да хвърлям вън от уж захраненото място. И пак си кълвеше със същото темпо. "Захранка всяка тука забравете!" ми се въртеше като стих от Данте в главата. Щях да остана сигурно до вечерта, но в 11 часа температурата вече бе над 32 градуса и си бих камшика. Половин час през джендемите на първа, докато стигна до шосето и към 12 занесох рибата у баба Лили. Не бе кусвала риба половин година, завалията. Опържихме я и я изядохме с градински домати. Много вкусна беше, макар че коремите на рибите бяха гнетени с водорасли.
А, да не забравя, ето ви и няколко снимки от Рилския манастир. Хубаво и свято място, ако можете идете там!
Изображение
Изображение
Изображение
Хайде, наслука и от мен!
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!

Риболовна академия "Негован"
Аватар
Vesko1
сериозен играч
сериозен играч

Re: Скромни рилски каракуди

Мнение от Vesko1 »

Доценте,уважавам такива хора като теб.Да станеш в 5..да бъхтиш 4 часа път ,нерви и препятствия,с подобие на захранка и стръв...за да хванеш кило прясна риба за кака "Доцентица"...това само един истински риболовец може да го направи.
Поздравления от мен...и наслука в следващите излети.
:drinkers:
ИзображениеИзображение
http://daewoo-chevrolet.com
Пичка всеки може да си хване...но 22 килограмов амур хващат само ..майсторите.
aaa11
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от aaa11 »

колега това гиолчето под пистата на сапарева баня ли е ?
Аватар
Христо Рангелов
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Христо Рангелов »

За рибаря няма лош път, ако трябва и на гръб ще носи всичко 10 км ама ще отиде за риба!!

Браво за риболова! :)
"The more you know, the less you carry"
todoroshko
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от todoroshko »

Аз ще замълча. :prayer: :prayer: :prayer:
Аватар
naskobo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от naskobo »

Доценте,
при теб винаги е интересно :!:
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър

Мнение от G.Petkov »

docenta написа:... После на троха извадих и две костенурки и един слънчак - пак на троха! Голям глад трябва да е в този див гьол...
Както винаги много хубав разказ на Доцента!
Разсмях се от сърце :lol: !
lusienn

Мнение от lusienn »

G.Petkov написа:
docenta написа:... После на троха извадих и две костенурки и един слънчак - пак на троха! Голям глад трябва да е в този див гьол...
Както винаги много хубав разказ на Доцента!
Разсмях се от сърце :lol: !
Ми колегата си е писател бе бате Георги,ако не знаеш има издадени книги-та кой по цветно да ти го разкаже от него А. :?: От мене поздрави бате Ники и живи и здрави,някой път ще те-взема с мене за риба-ти разбери къде дава,за есента и транспорта от мене.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Браво,Доценте,за риболов си навит кат пожарникарски маркуч :lol: За такова "куче" място,какво значи спукана гума и чанч по смяната ?Иначе,Рилския манастир немаше нужда-която и търговска лавка попътно да беше снимал,пак щеше да е същото :lol:
docenta
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от docenta »

aaa11 написа:колега това гиолчето под пистата на сапарева баня ли е ?
Както може би става ясно от репортажа - там бях за пръв път в живота си и то абсолютно сам. Чак към 11 часа, когато си сбирах партакешите, се появи един готин пич Митко и вкара колата си на заден ход на стената. Имал човекът някакви бунгала наблизо и искал да види дали не му е направена беля. Нямаше как да се разминем и той направи маневра и почти се наклони на 40 градуса, а после изкара и моята кола на заден ход, щото след историите сутринта мен ме беше страх да не направя още някой гаф, та да се юрнем и двамата у водата. Благодарен съм му, че читаво ме упъти откъде да мина на връщане, щото на идване здраво се уплетох.Но за да е ясно, че не го крия този водоем, заявявам, че дори не му знам името. Намира се между селата Крайници и Сепарево от лявата страна на пътя за Самоков, като на връщане пресякох и едно изоставено летище, но гьолът хич не е близо до него. Най-добре разгледайте Чичко Гугъл :D :D
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!

Риболовна академия "Негован"
krasi gg
новобранец
новобранец

Мнение от krasi gg »

браво колега ,БРАВО.... и на мен ,ми прави кеф да ходя по такива жабешки гиолчета, дето никои неще да ги наближава,Щом има толко трволяк,сигурно има и по-едри рибки.Тях винаги ги търся на една педя от сазовете .Пробваи другия път и наслука. Иначе,от светите места ,гласувам за третата снимка :D
albundi29
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от albundi29 »

aaa11 написа:колега това гиолчето под пистата на сапарева баня ли е ?
не колега този под пистата е друг
Жаден съм а вода не ми се пие
simo72
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от simo72 »

Браво доценте. Коравак си от секъде !!!
Върл Shimano фен!
mita4eto
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от mita4eto »

Доценте, Вашите разкази и приключения винаги носят специален аромат, някакси едно такова готино, мило и в същото време веселяшко. Разбира се, кефи много!
Истинският рибар е най-вече истински природозащитник, нека мислим за природата!
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg" onclick="window.open(this.href);return false;
Публикувай отговор

Обратно към “Моят риболовен излет”