За или против даването на лош пример?

Дайте вашите препоръки, съвети, предложения и оплаквания за нашия сайт.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор

За или против даването на лош пример?

Форумът трябва да е място, където са дава добър пример и се поощрява спазването на закона
80
86%
Форумът трябва да е място, където са дава лош пример и се поощрява неспазването на закона
13
14%

Общо гласове: 93

Аватар
Trias
разбира нещата
разбира нещата

Re: За или против даването на лош пример?

Мнение от Trias »

Вуйчо-Ваньо написа:
Trias написа:Кой решава , че аз нощеска , като ловя риба на светеща плувка или на дъно с една въдица съм месар или торбаланковец ?...
Чак месар и торбаланковец не е задължително да си.Просто като ловиш риба по това време,нарушаваш закона,защото закона забранява това.А дали ще го нарушаваш или не си е твое право на избор.Естествено трябва да си готов да си понесеш последствията ако те хванат. :smt102
Вместо да ме хващат нощем с една въдица на брега , покрай бивака , докато гледам Луната , не е ли по-добре да разрешат нощния риболов за нормалните хора или поне според ИАРА всички , които ходят за риба след полунощ са престъпници ? :evil:
Аватар
Вуйчо-Ваньо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Вуйчо-Ваньо »

Да ама ИАРА е изпълнителна агенция,а не законодателен орган,че да променя закони.Закона други са го измислили,добър или лош,и ИАРА следи дали се спазва.Това им е работата.
Изображение
Изображение
Аватар
Trias
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Trias »

Значи нещата са за Народното събрание ! А там депутатите са толкова заети с кво ли не :roll: Трудничко ще се захванат точно пък с промени в рибарския закон конкретно , че риба може да се лови само денем , но не и нощем ! Абе толкова ли няма един от този форум , който да познава лично премиера Борисов , белким предложението ми за промяна на закона да влезне в дневния ред на парламента малко по-бързо . :prayer:
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Закона се промени преди седмица или две - до сега трябваше
да се внесат исканията.
За нови промени в скоро време - забрави.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Trias написа:Кой решава , че аз нощеска , като ловя риба...
В случаят законът решава че си бракониер и от там , на там , докато е действащ такъв , всички странични интерпретации и виждания , са си просто лични мнения на изказващите ги и не хващат дикиш :mrgreen:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
Trias
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Trias »

Павел Иванов написа:
Trias написа:Кой решава , че аз нощеска , като ловя риба...
В случаят законът решава че си бракониер и от там , на там , докато е действащ такъв , всички странични интерпретации и виждания , са си просто лични мнения на изказващите ги и не хващат дикиш :mrgreen:
Както е казал народа - " Мандалото лопна " ! :mrgreen:

Нещата ще си останат както преди , т.е. незаконни . Демек аз нощеска я лова риба , я не , ама ако пък ме хванат горските ме глобяват и толкоз по въпроса ! Нищо ново ! Никога обаче не са ме проверявали в четири часа сабахлем и се надам старата им система да е актуална и сега :idea:
Последно промяна от Trias на Пон Юли 30, 2012 10:59 pm, променено общо 1 път.
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Кво мандало,нали всички работим само със секретни ключалки ? :) И от този парламент,добър или лош,това,ако желае, ще го определи г-жа Историята някога ,нощта беше оставена за всичко друго,но не и за любителски риболов.Когото го не свърта,да използва част от нощта като мен, само за предвижване до съответния водоем,признавам си честно,това ми е верою,само след 2007 г.И аз си имам период /2005-2007г./,в който някои вечери през лятото не си лягах,за да мога в 03.00 часа да кацна на самия водоем,щото ловях дебели каракуди и сомове до 4-5 кила от брега,пък кълвяха на онова място само до разсъмване,има голяма тръпка в това,на див бряг да слезеш по стръмна пътека,светейки си с фенерче и под неговата светлина,да гласиш такъм,да нанизваш стръв,да замяташ и вадиш риби,докато подсъзнанието ти рисува тихото промъкване на мечка-стръвница в тъмното зад нещастната ти гърбина...Платил съм си за греховете и упущенията,пак повтарям,писал съм го поне два -три пъти тук във форума,че още римляните са го написали: "Лош закон,но закон".Т.е.,трябва да се спазва,щом го има и действа.
Аватар
Trias
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Trias »

INCUBUS написа:... още римляните са го написали: "Лош закон,но закон".Т.е.,трябва да се спазва,щом го има и действа.
Да бе , обаче от Рим до Византия е пълна деградация на Римската империя ! А тя е изчезнала лека-полека до днес ! Да вземе да им ползваме древните закони и т.н. римско право ! Ми да те обесиме на черешата пред чердака , за назидание на гражданите на Рим или да вземеме решение да разпнеме криминалния контингент у нас по пътя от Орлов до Лъвов мост за назидание ?
Аватар
pacho69
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pacho69 »

Trias написа: Никога обаче не са ме проверявали в четири часа сабахлем и се надам старата им система да е актуална и сега :idea:
Колега Trias ми как да те проверят в 4.00 сабахлем, като те от 01.00 натам бракониерстват?
По-голям шаран от рибаря няма...
pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pitcha »

Стига с тоя нощен риболов. Учудвам се, че все още има колеги, които не са разбрали – Законът е променен. Най-вероятно от другата седмица влиза в сила, ако не ни мине котка път. В променения закон пише, че нощният риболов ще се разреши в някои водоеми, които ще бъдат описани в наредба на министъра. Обаче наредбата кога ще излезе – не знам. Който се вълнува от тоя въпрос – да се опита да направи нещо – например да влезе във връзка с ИАРА и да се помъчи да се ускори пускането на наредбата и да повлияе кои водоеми да влязат в нея. Хората там проявяват склонност да се вслушват в разумни доводи и това е доказан факт. Така че – дерайте.

Сега по темата за лошия пример. Анкетата е безмислена, но темата е супер актуална.
Наистина има прекалено много теми с описани излети, в които е нарушен закона. Нощен риболов, надвишено в пъти количество, улов на маломерни риби и какво ли не още. По-съвестните /или по-гузните/ обявяват как били пуснали рибата, въпреки че ясно се вижда, че е умряла. Най-често след като отнесат критиките, ама вече няма кой да им вярва. И става скандала.

Също и безкрайните и непрекъснати критики към ИАРА. Много често изказани от хората, които по един или друг начин нарушават закона и се хвалят с това. Не само че се хвалят, ами и доста други им викат браво, евала и т.н. С други думи – завиждат благородно и със сигурност биха направили същото ако имат тоя късмет. И всички реват в хор, срещу бракониерите, срещу ИАРА, или че нямало риба???
Цяла зима се нагледахме на хиляди маломерни бабушки, костури и т.н. и се наслушахме на ревовете защо вече ги било нямало костурите на Батак или другаде???

И ако някой се изкаже критично – моментално му скачат агресивно, дори и критиката да е била коректна, което съм длъжен да призная, че не винаги е така.
Даже сега видях нещо много интересно – предупреждение за наказание на хората, които критикуват най-често. Това ми звучи като предупреждение и за останалите, които биха критикували и като поощрение за нарушителите на закона.

Ето защо призовавам модераторите на форума – когато се появи тема с доказано нарушение на закона – моментално да се заключва и авторът да бъде предупреждаван. Модераторите трябва да са тези, които да критикуват подобни неща. Иначе нарушават собствените си правила. И по този начин хем няма да им викат браво, хем хората, които се дразнят от нарушаването на закона няма да се налага да критикуват. В противен случай ще трябва да ги изгоните всичките рано или късно. А съм сигурен, че никак не са малко. Даже са болшинство, доколкото имам наблюдения и слава богу че е така. Просто не се изказват всеки път, защото вероятно им е омръзнало да се разправят и да няма ефект.

Напълно ги разбирам и служителите на ИАРА като гледат форумите. Хора натръшкали 100 маломерни риби да ги критикуват, че не са хванали мрежар тръшнал 50 мерни риби от същия вид в мрежата. Питам се къде е разликата. И никой от тях не се замисля – след десет години какво ще остане за децата му.

Надявам се нещо да се промени, ама не ми се вярва.
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Хубав пост,но с една забележка-няма такова нещо като "маломерна бабушка".Тази риба изобщо я няма в списъка с минималните размери-проучи го внимателно пак,а след това поразсъждавай може ли нещо,което не фигурира в разрешителен или забранителен списък ,да осъществи състава на административно нарушение ?
ralcho
новобранец
новобранец

Мнение от ralcho »

колеги добра тема но ако всичик ниа рибарите се замслим поне ниаколко пъти сме нарушавали закона колкото идане си признаваме според мене по скоро триабва като видим нарошители демек хора с мрежи данеги сочим само с пръст идаги подминаваме защото си казваме като звна на иара щекажат няма бензин колеги има и полиция когато доидат по сигнал от иара идват веднага биах на подобна акция с колеги на богоров миналата година имаше ефект
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

pitcha написа:...........................................................................................
Напълно ги разбирам и служителите на ИАРА като гледат форумите. Хора натръшкали 100 маломерни риби да ги критикуват, че не са хванали мрежар тръшнал 50 мерни риби от същия вид в мрежата. Питам се къде е разликата. И никой от тях не се замисля – след десет години какво ще остане за децата му.

:evil: Няма какво да ги разбираш на тях работата им е да контролират и санкционират нарушителите/независимо от калибъра им/, няма значение дали е за 1 маломерно, за 1 кука в повече или за километри мрежи и тонове риба. Да обикалят водоемите и следят, а не даже и при сигнал никакви да ги няма/личен опит/ :evil: .
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
teh
новобранец
новобранец

Мнение от teh »

antivik написа:
pitcha написа:...........................................................................................

:evil: Няма какво да ги разбираш на тях работата им е да контролират и санкционират нарушителите/независимо от калибъра им/, няма значение дали е за 1 маломерно, за 1 кука в повече или за километри мрежи и тонове риба. Да обикалят водоемите и следят, а не даже и при сигнал никакви да ги няма/личен опит/ :evil: .
Я сметни няколко силни уикенда на някой язовир с 50 рибари по 10кг каракуда на ден - колко тона риба прави това извадена и изпържена? И после дъртите мастии разправят мани ме мене - на мен сега ми е паднало да си наловя, иначе рядко хващам - ходи да видиш ония мрежари.
И всеки обвинява само бракониерите за обезрибяването. Извинявай ама те не могат да извадят общо толкова риба колкото дружина от 50 броя рибари ще извадят като има ден.

Ако не съм прав ме поправи?
Последно промяна от teh на Сря Авг 01, 2012 11:35 am, променено общо 1 път.
teh
новобранец
новобранец

Мнение от teh »

ralcho написа:колеги добра тема но ако всичик ниа рибарите се замслим поне ниаколко пъти сме нарушавали закона колкото идане си признаваме според мене по скоро триабва като видим нарошители демек хора с мрежи данеги сочим само с пръст идаги подминаваме защото си казваме като звна на иара щекажат няма бензин колеги има и полиция когато доидат по сигнал от иара идват веднага биах на подобна акция с колеги на богоров миналата година имаше ефект
Ясно е, че всички сме нарушавали - кой малко, кой повече. Ама нали трябва да гледаме и да се опитваме да се поправим сега и за вбъдеще, а не само да гледаме миналото и да се оправдаваме с него за настоящето?
Публикувай отговор

Обратно към “Препоръки и Оплаквания”