Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Тактика
Въдици, макари и такъми
naRiba.com

Форум

БОМБАРДИ И ВЛАКНА
Модератори: Димо Михалев, dobria1
-
- разбира нещата
Re: БОМБАРДИ И ВЛАКНА
Колега, и аз съм подготвил такъми с този флуокарбон, но зарган още няма, няма и платерини на бомбарда, за да има някакво мнение по въпроса.Иначе и при мен "пробата" с запалката издържа. 

Нещата не са такива , каквито изглеждат!
Изобщо не се бъркаш,мача ми е блукристал дори вече са 2 и 2-та са 3,90 по принцип а дефакто са скъсени върховете и на 2-та единия с 12-13см. другия с 5-6 всички водачи са премахнати и са сложени 9 водача морски вариант(големи отвори) затова нямам проблеми с възела ползвам таканаречения "блеснарски подобрен" последния от снимкатаrosssyy написа:Колега, доколкото знам от форума, ловиш с мач. Уважавам и вниматено следя твоите мнения и мисля, че не греша. Нямаш ли проблеми с възела на шок лидера и малкия диаметър на водачите? И ако не - какъв възел ползваш?dobria1 написа:п.п.и още нещо ВИНАГИ ползвам шок лидер за по сигурно

а относно дистрибутора на Sunline ми е доста добър приятел,ето го и сайта му http://www.varna-fishing.com/1055108310 ... 51080.html изпробвал съм всичко показано и някой непоказани тук

на това минус му е само че се цапа лесно(с тез наште води)

за това няма да споменавам по назад го показах жалко е че няма 0.4 от него

това го отнесе един гларус след 5мин.битка,остатъка обърнат и си чака предназначението

това е най-използваното от мен (но зеленото,бялото се цапа много а мен не ме кефи това)и тук е жалко че няма 0.4 но и 0.6 както и 0.8 доста добре се държат(една страна на сезон)при интензивен риболов

за това какво да кажа,с него ловя САМО чернокопи и въпреки че има един 50-60дневен период в който го ползвам всеки ден(вечер) още е далеч да го обръщам,за диаметър няма да споменавам кой ползвам (сами се сетете)

няма да споменавам другите марки които съм ползвалл и сега ми служат САМО за шок лидер
НАЙ МИ Е ДОБРЕ ЛЯТО КАТО Е!!!

Пешо ти поне си мераклия зарежи ги тез евтинджоси и си вземи нещо скъпо,но само ако ходиш за заргана а не да комбинираш риболова с гурливка(илария)
Вии за какви дебелини говорите бре,а уж се барате за разбирачи,с това 0.18 кефали по кило ли ще вадите(това 0.156 измерено отговаря на 0,178 ) вие го карате 0.18 да взема и после що някой ловят заргани другите имат наполовина че и по малко
п.п.Лично аз по дебело от 0.13(лично премерено с микрометър) не ползвам пък марката няма да споменавам
лек ден
Вии за какви дебелини говорите бре,а уж се барате за разбирачи,с това 0.18 кефали по кило ли ще вадите(това 0.156 измерено отговаря на 0,178 ) вие го карате 0.18 да взема и после що някой ловят заргани другите имат наполовина че и по малко
п.п.Лично аз по дебело от 0.13(лично премерено с микрометър) не ползвам пък марката няма да споменавам
лек ден

- Pe6o_Tikvata
- сериозен играч
Мерси на отзовалите се колеги с мнения
Никога не спорете с глупака. Хората може да не разберат разликата.
По-добре два грама по-тежка плувка отколкото половин грам по-лека
По-добре два грама по-тежка плувка отколкото половин грам по-лека

-
- научил се да хвърля
Само не забравяйте че зарганите имат зъби за разлика от гурливките , гризат влакното полека лека...
А предполагам че доста от вас знаят какво значи да се мята във въздуха (от водата до буната) някоя гуреливка 600+ и какво е усещането като се скъса пред очите ти и
Решавайте сами за себе си , на слука и
Размера има значение 

А предполагам че доста от вас знаят какво значи да се мята във въздуха (от водата до буната) някоя гуреливка 600+ и какво е усещането като се скъса пред очите ти и

Държавата се издържа от платените данъци , а народа от укритите.
http://www.facebook.com/Veterinaren.kabinet.Todorovi
http://www.facebook.com/Veterinaren.kabinet.Todorovi
vanko4at написа:Само не забравяйте че зарганите имат зъби за разлика от гурливките , гризат влакното полека лека...![]()
А предполагам че доста от вас знаят какво значи да се мята във въздуха (от водата до буната) някоя гуреливка 600+ и какво е усещането като се скъса пред очите ти и:
Така си е има зъби и на 15-20 риба може спокойно да скъсиш бидема(да превържеш куката(е) отново не отнема и 2мин. стига да си пуснал достатъчно дълъг бидем де

не че след всеки риболов не хвърлям бидема барабар с куките ама се е случвало и да превързвам когато ги има

а относно гурливките що ли да пиша за тях след като не ги докосвам (който ме познава знае това)

Jechev написа:Пичове, някой да има преки впечатления от Trilene Transoptic Transition на Berkley,( размер 0,19мм ме инересува), как се държи с бомбарда и в солена вода?!?
http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... ts_id=2600
Ако цял живот се взираш в едно лайно, то цял живот ще ти мирише!
Джоко Росич
Алкохола не решава проблемите....млякото също.

Джоко Росич
Алкохола не решава проблемите....млякото също.

-
- научил се да хвърля
Добре колеги като ползвате такива тънки плетени влакна /0.04-0.06/ ползвате ли шок лидер? Понеже аз съм бил свидетел как мой приятел просто пръска като конец 0.18 плетено влано Power Pro при замятане и това 4-5 поредни пъти. Накрая се отказа да замята силно и продължи риболова със леки махчета
/тежест 50-75г, пръчка CATANA AX TE GT 7 XXH, http://fish.shimano-eu.com/publish/cont ... _gt_7.html, влакното беше ново и пробвахме да махнем първите 4-5 метра да не би да има протрита част но уви не/
И още нещо как се пазите от оплитания и възли на влакното. аз като знам 0.18-0.20 като направи възел какъв ужас е докато го махна изобщо не ми са мисли с тия тънките какво става.
П.С.
Сега видях по горе в темата че се ползва шок лидер
.
за 0.06, примерно плетено влакно какъв размер и колко дълъг шок лидер се използва горе- долу?

/тежест 50-75г, пръчка CATANA AX TE GT 7 XXH, http://fish.shimano-eu.com/publish/cont ... _gt_7.html, влакното беше ново и пробвахме да махнем първите 4-5 метра да не би да има протрита част но уви не/
И още нещо как се пазите от оплитания и възли на влакното. аз като знам 0.18-0.20 като направи възел какъв ужас е докато го махна изобщо не ми са мисли с тия тънките какво става.
П.С.
Сега видях по горе в темата че се ползва шок лидер

за 0.06, примерно плетено влакно какъв размер и колко дълъг шок лидер се използва горе- долу?
Последно промяна от Straight на Сря Авг 08, 2012 11:55 am, променено общо 1 път.
- Borkata
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Аз лично се пазя от възли като използвам качествена макара,защото не всяко влакно е подходящо за всяка макара а за тънките влакна това се отнася най-вече.Другото е ,че почти винаги затварям бигела с ръка и преди всяко хвърляне не забравям да погледна към шпулата.
п.п. Жечев,съжалявам аз нямам никакви наблюдения над въпросното влакно но на базата на едно друго от тази марка не съм му фен.
п.п. Жечев,съжалявам аз нямам никакви наблюдения над въпросното влакно но на базата на едно друго от тази марка не съм му фен.
Качествени чепарета Borkata

Ползвам 0,12 някакво на бъркли(жълто) за дължината сам си прецени но в положение на замятане от шок лидера ти трябва да има намотани на макарата ти поне 5-6 витки(аз дори правя над10-12) за да скъсявам по малко като се попретрие най натоварената от замятането част(надявам се да си разбрал за какво говоря),за възела горепоказания е един от най-издържливите (поне така пише на доста места уж бил 98%)Straight написа: Сега видях по горе в темата че се ползва шок лидер.

Като скъсаш няколко пъти по 40-80лева и се научаваш къде ти е грешката (почти винаги е в макарата и този зад нея)Straight написа: И още нещо как се пазите от оплитания и възли на влакното. аз като знам 0.18-0.20 като направи възел какъв ужас е докато го махна изобщо не ми са мисли с тия тънките какво става.

Ползвам макара от 50лв.или по скоро магазина цена 80лв. и мога да кажа че и евтините неща не са за пренебрегване но докато намеря подходящата за мен доста понакъсванки имаше,важното е да сте внимателни после се превръща в навик

-
- научил се да хвърля
разбрах всичко благодаря 
П.С.
горния възел е improved clith knot мисля и ме съмнява да е 98%:) мисля че е някъде около 90 може би 92% максимум. възли от 98%-100% са само sebile, bimini twist и подобните им където няма прегъване на влакното а намотките държат всико сами.
ползвам или него или palomar knot за връзка влакно-вирбел и двата са перфектни, здрави и най-вече супер лесни за връзване дори и на тъмно и с мокри ръце.

П.С.
горния възел е improved clith knot мисля и ме съмнява да е 98%:) мисля че е някъде около 90 може би 92% максимум. възли от 98%-100% са само sebile, bimini twist и подобните им където няма прегъване на влакното а намотките държат всико сами.
ползвам или него или palomar knot за връзка влакно-вирбел и двата са перфектни, здрави и най-вече супер лесни за връзване дори и на тъмно и с мокри ръце.
- Borkata
- сериозен играч
- Обратна връзка:
И аз ползвам за влакно-вирбел palomar knot.В интерес на истината не знаех,че се казва така
Хубав и лесен за употреба възел.

-
- научил се да хвърля
аз за тази есен ще уча как се прави FG knot за връзка плетено-монофил. предните ми опити бяха голям провал-мъка играчка ама тоз път ще го науча как се прави. иначе досега ползвах double albright/alberto.
само дето тия възли от старата генерация като blood, uni, alberto те всички имат един основен недостатък заложен в самата структура на възела. понеже има прегъване на влакното възела е проектиран да се самонатяга и със всяко следващо замятане става по слаб и по слаб докато накрая се скъса. просто рано или късно плетеняка прерязва монофила като се натяга. повечето от горните възли са около 88-90% ама само първото замятане. след няколко часа зямтане силата им пада много. имах 1-2 такива излета където имаше неприятни изненади от отслабени възли.
така че тази есен FG, sebile и без грижи. там е голяма мъка да се вържат но веднъж вързани възела стои 100% от силата на по-слабото от двете влакна и отслабване след многократни замятания няма. отделно че са и най-добрите възли за дълечно замятане понеже са много тънки.
само дето тия възли от старата генерация като blood, uni, alberto те всички имат един основен недостатък заложен в самата структура на възела. понеже има прегъване на влакното възела е проектиран да се самонатяга и със всяко следващо замятане става по слаб и по слаб докато накрая се скъса. просто рано или късно плетеняка прерязва монофила като се натяга. повечето от горните възли са около 88-90% ама само първото замятане. след няколко часа зямтане силата им пада много. имах 1-2 такива излета където имаше неприятни изненади от отслабени възли.
така че тази есен FG, sebile и без грижи. там е голяма мъка да се вържат но веднъж вързани възела стои 100% от силата на по-слабото от двете влакна и отслабване след многократни замятания няма. отделно че са и най-добрите възли за дълечно замятане понеже са много тънки.
- Borkata
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Никога не съм обръщал детайлно внимание на възлите а трябва.Човек се учи докато е жив.Аз всяка година имам нова муха в главата и докато не я науча детайлно не мирясвам.Туку виж възлите са станали поредната муха
Струва ми се много интересно а и си е като гледам цяла наука.