Къде се намирам:
Риболов за начинаещи
Въпроси и съвети при ловенето на риба
naRiba.com

Форум

Куки, плувки и олово - Помагайте!
Модератор: sapuna
-
- новобранец
Куки, плувки и олово - Помагайте!
Здравейте на всички! Така като за първи път сам си оправям въдицата и ми е малко сложно може ли да ми дадете няколко кратки урока относно:
1. Неподвижната ( статична ) плувка трябва ли да има някакви ограничители или не е нужно това?
2. Оловото трябва ли да е заобградено с възли, за да не се движи?
3. Кой е най-лесният и сигурен начин за връзване на кукичка?
4. Какъв е принципа на правене на резервни готови кукички и ако се наложи как се поставят на въдицата?
Много ще съм благодарен и ако добавите някоя картинка или видео към коментарите си
!
1. Неподвижната ( статична ) плувка трябва ли да има някакви ограничители или не е нужно това?
4. Какъв е принципа на правене на резервни готови кукички и ако се наложи как се поставят на въдицата?
Много ще съм благодарен и ако добавите някоя картинка или видео към коментарите си

- ribolovcho
- фен клуб-скобар
- Обратна връзка:
Re: Куки, плувки и олово - Помагайте!
При тебе положението си е сериозно..май бая трябва да почетеш....

Знаеш ли аз как се научих ? Отидох 3 пъти с едно приятелче само двамата, и той ми показваше разни работи . След това отидох и нощувки с банда от 5 човека, като те ми показа ОЩЕ И ОЩЕ и се научих на BASICS , както се вика. Направи и ти така - не ходи сам !cheater993 написа:Здравейте на всички! Така като за първи път сам си оправям въдицата и ми е малко сложно може ли да ми дадете няколко кратки урока относно:
Много ще съм благодарен и ако добавите някоя картинка или видео към коментарите си!
1. Неподвижната (статична) плувка няма нужда от ограничители. Тя си има малки шлаухчета върху долната част, откъдето минава и кордата. Така се застопорява. Ако твоята плувка няма такива шлаухчета, изрежи от някой кабел с необходимата дебелина и си постави.
2. Ако говориш за риболов на плувка, оловото е под формата на сачми, които имат процеп през който минава влакното. Стягаш ги с клещи (толкова колкото да стоят неподвижи, а не да се смачкат)
3. Зависи каква кукичка ще връзваш. Повечето са с лопатка, а има и с ухо, но те са по-скоро шаранджийски. Ето ти един сайт с основните видове възли http://www.fishing-mania.com/school/
4. Когато си вържеш кукичките отрежи кордата на около 20-30см от куката и направи едно клупче (примка). На основната линия където ти е плувката и оловото, на края също направи клупче и свържи повода(завързаната кука) посредством възела "клуп в клуп". Забравих да спомена, че оловото го постави на основното влакно точно до примката
Кордата, с която връзваш куките ако е за плувка е добре да е по-тънка(примерно 0,10-0,14), а основното влакно 0.16-0,20. За дъно поводът може да е и 0,20 а основното 0,25 - 0,35(на Дунава дори се ползват и по-дебели) Това е основното според мен. Най-добре ходи първоначално с някой по-опитен рибар докато се научиш
Чети и в интернет, аз така се научих, а до преди една година не знаех нищо 
2. Ако говориш за риболов на плувка, оловото е под формата на сачми, които имат процеп през който минава влакното. Стягаш ги с клещи (толкова колкото да стоят неподвижи, а не да се смачкат)
3. Зависи каква кукичка ще връзваш. Повечето са с лопатка, а има и с ухо, но те са по-скоро шаранджийски. Ето ти един сайт с основните видове възли http://www.fishing-mania.com/school/
4. Когато си вържеш кукичките отрежи кордата на около 20-30см от куката и направи едно клупче (примка). На основната линия където ти е плувката и оловото, на края също направи клупче и свържи повода(завързаната кука) посредством възела "клуп в клуп". Забравих да спомена, че оловото го постави на основното влакно точно до примката

- pala4a82
- научил се да хвърля
колега колегата poyalnik ти е еобеснил вобшти линии как стоят нештата от там нататак трябва даго видиш на практика за дати стане ясно
риболова е болест която не се лекува само се задълбочява
порови се малко из темите във форума .... защото в началото е словото....
-
- новобранец
Виждал съм някои си правят възел под оловото, като му дава право да се движи към плувката. Това за предпочитане ли е или не е като тези специалните подвижни оловота, които бях гледал по-рано днеска?
А тези примки за кукичките трябва ли и на повода да има такава или първата кукичка направо се слага на повода и при нужда вече се прави примка и се слага резервна и проблем ли ще е ако всичко това го направя с корда 0.20?
Аз по принцип си ходя с приятели, но съм ходил с чужди въдици и нищо не съм връзвал и т.н. по тях. Сега вече малко по-сериозно почвам да навлизам в нещата.
А тези примки за кукичките трябва ли и на повода да има такава или първата кукичка направо се слага на повода и при нужда вече се прави примка и се слага резервна и проблем ли ще е ако всичко това го направя с корда 0.20?
Аз по принцип си ходя с приятели, но съм ходил с чужди въдици и нищо не съм връзвал и т.н. по тях. Сега вече малко по-сериозно почвам да навлизам в нещата.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Плувката се закрепва към влакното посредство силиконови шлухчета 3бр.,като най-долното е около 1см и се монтира така,че малко от него да стърчи извън кила на плувката.cheater993 написа:Здравейте на всички! Така като за първи път сам си оправям въдицата и ми е малко сложно може ли да ми дадете няколко кратки урока относно:
Много ще съм благодарен и ако добавите някоя картинка или видео към коментарите си!
За утежнение се използват разцепени съчми или оливетки за определени случаи,като съчмите се стискат с клещички или....,а оливетата се застопорява със съчми от двата и края.
Куката се връзва по няколко начина,лично използвам ей тая джаджа:

Поводите ги съхранявам в такива класьори по размер/дължина/ и дебелина на влакното:

При риболов с директен или щека използвам монтаж на повода клуп в клуп,при мач риболов или болонеза или изобщо при работа с макара повода го закрепвам към основната линия посредством:

не е задължително да е троен или двоен,най-често се използват единични ролкови вирбели.
За всичко друго ,което не ти е ясно отговорите ще намериш тук:
http://forum.nariba.com/viewforum.php?f=113
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Здравейте!Аз също не съм много навътре с риболова,затова искам да ви питам има ли някаква разлика между куките с ухо и куките с лопатка ?
-
- кандидат преподавател
Голяма и очевидна-няма да намериш т.нар. "малък размер"куки за сладководен риболов с ухо-всичките са с "лопатка".
- janhonda
- разбира нещата
много си компетентен БЕ професоре ...................ата.INCUBUS написа:Голяма и очевидна-няма да намериш т.нар. "малък размер"куки за сладководен риболов с ухо-всичките са с "лопатка".
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Поддържам мнението на janhondajanhonda написа:много си компетентен БЕ професоре ...................ата.INCUBUS написа:Голяма и очевидна-няма да намериш т.нар. "малък размер"куки за сладководен риболов с ухо-всичките са с "лопатка".

Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
-
- кандидат преподавател
janhonda,сори,ама по-вървиш да те запиша като "Иван-Варшава",всичко друго ти е във вреда,не съм професор,ама съм магистър,което за твоята хондюва кратуна е толкова недостъпно,колкото девствеността на Асибето от "Аджи Асан махала" 

- janhonda
- разбира нещата
благодаря за разбирането.има много некомпетентни ................... в този форум.butnik написа:Поддържам мнението на janhondajanhonda написа:много си компетентен БЕ професоре ...................ата.INCUBUS написа:Голяма и очевидна-няма да намериш т.нар. "малък размер"куки за сладководен риболов с ухо-всичките са с "лопатка".
- lif3house
- разбира нещата
Разбирайте се на лични, по този начин не помагате на момчето!